• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:28

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

LED в градината на Октопода

Започната от Стоян Михов, 07.12.2012 20:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vankata_032_pld

А със самонарезни не става ли ?  :duvar:
че,  то иначе ще ти се откачи ръката да въртиш резби.

Стоян Михов

Цитат на: abaro - 21.06.2013 14:41
Ше ма извините, ама подхода ви е много аджамийски и затуй правите такъв оборот на фирмата вносител. Това за размяната на + и - няма да го коментирам  :-) също и това за късите съединения при запояване.
*CRAZY* Ами на аджамии какъв да им е подхода освен аджамийски, аз хванах поялник за първи път 5 минути преди да започна да запоявам. *JOKINGLY* Както казват старите хора "Ако имаш два лева дай ги на майстор да ти свърши работата, ама ако искаш да се научиш - направи си го сам, а пък ако искаш да имаш - отиди и си го купи от магазина." :-D
Ама хич не съжалявам де (нито се оплаквам), аз исках да разбера малко повече за нещата и затова тръгнах по този път, иначе пишман майстори много - даже и тук може да се намери някой ел маняк, дето за две бири ще ти запоява до сутринта, ама не е това целта, то ако беше така, аз направо щях да си купя радионите.

Цитат на: vankata_032_pld - 21.06.2013 15:01
А със самонарезни не става ли ?  :duvar:
че,  то иначе ще ти се откачи ръката да въртиш резби.
Аз не съм пробвал.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

bustama

На прав път си.
И аз преди време така и постъпих - научих се сам - отне ми около 100-на спойки да разбера, че се калайдисва жичката и мястото на което ще е запоена.
Но, аз имам едно баш майсторско поялниче :-D - което обаче вече е в пенсия и много ме тормози това - не мога да си намеря друго като него,  малко, леко и с лека доработка - махната е човката и на нейно място е поставена МЪЖКА жица-медна от 6-8кв. някъде, заострена... пушка.

Свредлата са от особено значение, ако са нови ги мия с кореселин - имат смазка, която ги прегрява допълнително, който използвам и за охлаждане, но не е приятна миризмата.
Колко дебел алуминий пробивате?

sano-pets

Цитат на: abaro - 21.06.2013 14:41

Резба в алуминий се нарязва много успешно със свинска мас. Пробива се малко по-голям отвор отколкото в стомана, топиш метчика в маста и нарязваш на един пас направо с винтоверта. На ниски обороти естествено. И след всяка резба трябва да се изчиства метчика.

лелее , от всичко за тези токове, волтажи, +, –.... едва това ми звучи познато.... защо ли ! Ама продължавайте...следя темата!

( сори за спама)

Dede

За резбата в алуминии с бормашина, не мога да се съглася. Много е вероятно да се счупи метчика, знам го защото пробвах, направих 3 дупки и до там. Не мисля, че метчик м3 може да издържи на усукване в случаи на накланяне на винтоверт (или там каквото е), даже за пробиване използвам голям бор-апарат който ми гарантира че дупката която правя е перпендикулярна на лицето на радиатора, това на ръка е не е невъзможно но много трудно.
За + и – го казах защото има хора които понятие си нямат, даже не правят разлика между прав и променлив ток, не твърдя че са във форума, по-принцип говоря.
Лично аз гръмнах 2 LLD-та без видим причина, най-вероятно дефектно LDD или дефектен диод.  *MODERATOR*

miTko

Съвсем прав си за метчика, трябва да се връща назад от време на време и да смазва в началото. То и с винтоверт може да се връща, но на ръка се усеща по-добре.
Що се отнася до запояването, въпрос на практика е. Запоявам от 4-ти клас. Сега е по-лесно, има хубави човки всякаккви по магазините, едно време човките бяха просто парче мед и ерозираха бързо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Стоян Михов

Цитат на: bustama - 21.06.2013 18:09
На прав път си.
И аз преди време така и постъпих - научих се сам - отне ми около 100-на спойки да разбера, че се калайдисва жичката и мястото на което ще е запоена.

Колко дебел алуминий пробивате?
*ROFL* и аз така щях да направя, ама хубаво че има интернет и че американците обясняват всичко като на полуидиоти и си пуснах едно клипче - Нow to solder? или нещо такова :-D

А алуминият е само 5мм и пробиваме 3мм дупчица, на която правим резба и така ...  %) 180 пъти.
: 22-06-2013, 15:02:10
Цитат на: miTko - 22.06.2013 11:37
трябва да се връща назад от време на време и да смазва в началото. ... но на ръка се усеща по-добре.

:-D то като оная работа... две напред едно назад така ми обясняваха и на мен, ако нещо запъне тури му малко свинска масчица и пак напъвай
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Bobby_D

Щом си навит сам да си правиш диодно осветление, разгледай тази тема: => http://www.aquaforum.ua/showthread.php?t=136958
Изтегли си файла => JARDUINO USER MANUAL v1.2 beta.pdf и виж какво ще ти е нужно.
В eBay има всичко което ти трябва за да се сглоби този контролер.  *DRINK*
Аз замислям дали да не си сменя осветлението, но ми се вижда сложничко с програмирането на контролера. Пишат, че не е трудно.  :-D

Стоян Михов

 *privet* Благодаря, то е вече готово и свети от известно време, сега е времето на втората версия, която ще бъде малко по-модерна.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Bobby_D

С този контролер можеш да управляваш до 7 аналогови канала и до 16 цифрови, както пауърхед (2бр.- за създавене на изкуствено вълнение), вентилатори за охлаждане (1 за аквариума и 2 за осветлението), управление на електрическа хранилка, реален часовник и още много други, всичко зависи от окомплектоването и програмирането на микропроцесора Arduino Mega 2560 R3.

dafil

22.06.2013 19:21 #115 Last Edit: 23.06.2013 15:01 by dafil
Стояне,да беше взел 2бр от тези и щеше да дупчиш по-малко :-D
http://www.nano-reef.com/topic/328357-review-of-the-lumia-51-par-readings-pics-etc/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Стоян Михов

 *THUMBS UP* вторият опит е в тази посока, само дано ми стигне ентусиазма.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

terahz

Цитат на: Стоян Михов - 12.06.2013 12:33
Вчера преброих колко диода съм изгорил досега - около 18  :-D, да не говорим за драйверите LDD - около 5-6 от тях и един контролер
=-O

Мале мале! Вземи си купи по един обикновен диод (не светещ) и по едно бушонче (фюза?). По евтини са от диодите и ЛДДтата :)

СНИМКИ!!!

Стоян Михов

 :-D
Някой може ли да ми каже, ако е виждал някъде мощни 3 ватови диоди  (Може и само емитери) т.нар УВ - 405, 420, 430 нм, които обаче да НЕ са с гадните оптики от този тип  http://www.ledgroupbuy.com/true-violet-led-420nm/с белия цокъл, а да са с нормалната леща?
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

VeL

Единствените, които съм виждал без без белите оптики, са тези:

http://www.ledgroupbuy.com/exotic-hyper-violet-led-430nm/
http://www.ledgroupbuy.com/exotic-true-violet-led-405nm/

За жалост като купувах аз, едва ги пускаха и не бяха в наличност, иначе щеше да съм с тях. Като гледам са идентични като форма на xp-g, xp-e, xt-e диодите на крее, т.е. тези оптики може би ще станат и на тях:

http://www.ledgroupbuy.com/cree-led-optics-lens/

За по-голяма сигурност можеш да пишеш на собственика на ледгрупбай - Милад - има някъде имейл за контакт на сайта им и бързо отговаря.

П.С.
Лошото е, че доста скъпичко идват - на цената на 1 1/2 Cree XT-E royal blue например.
И да споделя, че тези белите оптики не са толкова зле, ако не засилваш диода. Ако си работи на 400-500мА (вместо на 700), оптиките не потъмняват. Казвам го от опит със старото ми осветление, където близо година работиха на 500ма.