• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:43

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

лед осветление за аквариум

Започната от haans, 16.05.2011 19:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

VeL

Цитат на: ludiqdoctor - 16.09.2011 13:15
Тебе пък кой ти каза че са 3500? Диодите са систизенски и са на 3500-6500К като са напънати на макса си.
Ако искате мога и малко масло да налея в огъня. HAANS съм сигурен че бъкел няма да разбере от казаното до тук. Т`ва е повече от ясно. Бих искал да оставите настрана келвините и започнете да мислите в нанометри, защото това е много по-точна мерна единица, а да не намесвам и пар-а защото ще стане мазало. Защото хората които се занимават с това изощо не поглеждат келвините. По-добре е хора които не разбират от LED да си мълчат.

Аз пък мисля, че ако HAANS прочете линковете дадени от мен в предишния пост няма да има никакъв проблем да разбере всичко, което ще му е нужно при избора на лед осветление, а пък дори и за направата му. Моята професия е далече от техника, електричество и прочие и въпреки това след изчитане на темите по форумите (които всъщност в по-голямата си част са написани така, че и лаик в тази обалст да ги разбере) нещата се изясняват. А нека и аз да налея малко масло в огъня - според по-горен твой пост нищо под 10к келвина няма място в аквариума, само че на запад хората МАСОВО използват неутрални бели, които са 3700-5000 келвина, ама сигурно нищо не разбират от лед и затова го правят. И пак уточнение, не може да се сравнява МХЛ спектър с тези на лед, доколкото, както спомена и terahz, комбинацията на различни nm диоди в крайна сметка определя общия спектър. А и надали тук има някой, който може да има претенции да разбира всичко за лед. Аз лично смятам да се доверя на изпитаните източници в РЦ и техния опит, който се повтаря отново и отново в многобройни лед проекти там. А че е типично българска черта да се оплюва всичко, което не е като нашето, това е друг въпрос.
А като стана въпрос за PAR и тук нещата са много по различни от познатото. Много хора слагат ледове без оптики и се оплакват, че PAR-а е недостатъчен (ако въобще знаят с какво да го измерят). Ами сложете едни дори и 80-90 градусови лещи и пак замерете. Хората са го направили и са показали резултати. И като стана въпрос за оптики има нещо наречено "FWHM - Full Width Half Maximum", което също играе голяма роля в изработването на лед осветление. Но който го интересува, ще си го намери. И не знам какво хората се изхвърлят толкова да гонят максимално висок PAR. Който е чел знае многобройните случаи на прегаряне на корали след преминаването от МХЛ на ЛЕД, като после за димвани на 50%. Народа си го е казал, "не питай старило, а питай патило". Трябва да се чете и да се преценява опитът на колегите, които споделят. Когато петима констатират един и същ факт, аз поне съм склонен най-малкото да го имам предвид, а всеки може да си пише, каквото му е насърце.

Coral Master

Мисля, че който иска да научи повече за LED осветлението на рифа и досега не го е направил, линковете в последните постове на iek и VeL са доста полезни.

Цитат на: ludiqdoctor - 16.09.2011 13:15
По-добре е хора които не разбират от LED да си мълчат.
Е, аз млъквам.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

ludiqdoctor

Някъде по-напред в темата се спомена за специални поръчкови диоди. Да, има такива наистина и не е кой знае каква тайна. Ама Cree са ги разрабтвали не само с четене на разни форуми, черпейки опит от кол и въже, ами всичко е подплатено със солидна доза опитни постановки и време за постигане на оптимален вариант. За никой не е тайна че такива диоди не са налични само в Ebay, а и в БГ при това на съвсем нормални цени. Цитирам: Изработването на осветително тяло САМО с такива диоди е напълно достатъчно за нормалния вид и растеж на корали". Това го заявява техническия директор, а не някой Пеньо от Люлин 4. С други думи хората гарантират с името си за продукта си. Това че някой иска аквариума му да е малко по-син, по-розов или какъвто там му се иска е съвсем друго нещо.......

*spank*
Ама я пък всеки да си прави каквото иска в крайна сметка. За мен чашата е наполовина празна! А за вас? Който е казал " В спора се ражда истината" явно не е познавал нито, ама нито един българин. Дървени философи са всички, че даже и аз понякога залитам на там. Дано не изглежда от страни че и сега се получава така, но... Явно до нищо съществено няма да се стигне и в тази тема. Успех на всички.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

N.Nobs

Цитат на: ludiqdoctor - 14.09.2011 15:44
Това защо? За да има спектър подходящ и за алги ли? Нищо под 10 000К няма място в рифа!!!

Цитат на: ludiqdoctorБих искал да оставите настрана келвините и започнете да мислите в нанометри, защото това е много по-точна мерна единица, а да не намесвам и пар-а защото ще стане мазало. Защото хората които се занимават с това изощо не поглеждат келвините.

Цитат на: ludiqdoctorПо-добре е хора които не разбират от LED да си мълчат.

Цитат на: ludiqdoctorКойто е казал " В спора се ражда истината" явно не е познавал нито, ама нито един българин. Дървени философи са всички, че даже и аз понякога залитам на там. Дано не изглежда от страни че и сега се получава така, но... Явно до нищо съществено няма да се стигне и в тази тема. Успех на всички.

Поредния ти пост във който се докарваш великан и се опитваш да се издигнеш в собствените си очи. Поне 3-4 човека изказаха обосновани мнения в тази тема , докато твоите освен че са изпълнени с откровени глупости си и противоречат. Преди време в една друга тема след като наприказва отново куп глупости се изниза от спора като се направи на обиден защото не приехме твоите съждения за светата истина и обеща че повече няма да пишеш в този форум.Моля те, спазвай обещанията си  *privet*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ludiqdoctor

Пиша все още тук защото познати клиенти знаят че мога да съм полезен на хората ТУК, но явно само на тези, които разбират какво им се говори. Дори и теб визирам в думите си.
А като подхвана темата за обещанията... макар че не му е тук мястото, но и ти беше обещал да платиш едни работи та още си чакаме парите. Сещаш ли се?
Ще ти пратя поста и на лично защото съм почти сигурен че ще го изтриеш този.

И ПАК КАЗВАМ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ: НА НИКОЙ, НИКОГА НЕ СЪМ НАЛАГАЛ МНЕНИЕТО СИ!!! А ДА СЕ ПРАВЯ НА ВЕЛИК...ТОВА ХОРАТА КОИТО НАИСТИНА МЕ ПОЗНАВАТ ЩЕ ГО КАЖАТ. И ТИ СПОРЕД МЕН СИ СУХ ТЕОРЕТИК АМА НЕ СЪМ ТИ ГО КАЗВАЛ НАЛИ?

Айде със здраве!!!
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

terahz

Цитат на: VeL - 16.09.2011 11:02
Тъй като имах питане откъде можем ние да си закупим диоди на крее...

http://cutter.com.au/categories.php?cat=Cree+LEDS <- ето от тук доста хора в щатите купуват диодите си. Малко е сложна поръчката от там, защото има толкова много опции, но цените им са много добри. Пичовете са в Австралия и имат почти всички диоди на Cree.

Примерна поръчка на 20 неутрално бели XPG диода:
http://cutter.com.au/products.php?cat=Cree+XPG
Select XPG Bin. This is just the LED Bin, not the qty of leds: XPGWHT-01-4A0-R3-0-01 Neutral White
XPG on Metal Core PCB: Cutter-XPG20STR
XPG Price Break: 10
Добавя се в кошницата, след което се сменя бройката на 20. Доставката до България е безплатна.

Крайната сума излиза: 188.3494лв (по днешен курс на австралийския долър). До колкото знам, пратки под 150 евро не се омитяват, значи само 20тина лева такса + 20% ддс. В крайна сметка трябва всичко да излезне под 250лв или около 12.5 на диод. Ако в България ги има по-евтини, още по-добре.


камен чочев

terahz, диодите, които визирам са 14800 - 15200К, произведени в LUXOR, Хонг Конг по специална поръчка на Cree за американски производител на LED осветление за аквариуми. Между впрочем, там се произвеждат диодите за всички по-известни марки, не само за Cree. Хората там дават пълна гаранция за техническите характеристики, които са дали. Та дадените диоди се продават под марката Cree и  не знам защо реши, че не продават 15000К.
N.Nobs не виждам защо се заяждаш. И Вел и Тераз, защитават теза, базирана на чужд опит. Лудиядоктор все пак има най-много практически опит. Аз също изказвам мнение, базирано на някакъв опит. А в РЦ има толкова много мнения, че никой не може да се съобрази със всички тях. И пак от огромно значение е, кой какво търси - разстеж или цвят. Ако някой иска да спори,че диод 15000К свети синьо, нека заповяда да види аквариума ми.

ludiqdoctor

Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 19:47

N.Nobs не виждам защо се заяждаш. И Вел и Тераз, защитават теза, базирана на чужд опит. Лудиядоктор все пак има най-много практически опит. Аз също изказвам мнение, базирано на някакъв опит. А в РЦ има толкова много мнения, че никой не може да се съобрази със всички тях. И пак от огромно значение е, кой какво търси - разстеж или цвят. Ако някой иска да спори,че диод 15000К свети синьо, нека заповяда да види аквариума ми.

Не говори така че сега ще кажат всички че много на сериозно взе да се взимаш.  Шегувам се. Ей това е човек който се напъва да разбира в детайли  това което говори и прави!!! *THUMBS UP*
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

terahz

Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 19:47
terahz, диодите, които визирам са 14800 - 15200К, произведени в LUXOR, Хонг Конг по специална поръчка на Cree... Та дадените диоди се продават под марката Cree и  не знам защо реши, че не продават 15000К.
Ами така реших, защото такива диоди на Cree на сайта няма:
http://www.cree.com/products/ledlamps.asp

Ако Cree продават диоди, които не посочват на сайта си и ти знаеш за тях, моля да бъда извинен. Аз черпя информацията си единственно от техния уебсайт.

Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 19:47И Вел и Тераз, защитават теза, базирана на чужд опит.

Не мога да говоря за Вел, както и за никой друг тук, но аз лично ползвам диоди над аквариума си от 2 години. Ако на това се вика чужд опит, няма лошо. Ако някой тук има по-дълъг опит с диоди над солени аквариуми, да се обажда.
: 16.09.2011г 21:09ч
Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 19:47Ако някой иска да спори,че диод 15000К свети синьо, нека заповяда да види аквариума ми.

А по този въпрос, 15000К трябва да изглежда като цвета на ред "perceived color" http://www.wolframalpha.com/input/?i=15000+kelvin.

камен чочев

Ами никъде не видях да споделяш твоят опит, та затова. На теб хобито ти е по-скоро електроника, отколкото акваристика. Имаш хиляди схеми, чертежи, линкове и т.н. и нито една снимка на аквата. Сори, че не мога да ти опонирам професионално, но виждам как изглежда моят аквариум сега и знам как изглеждаше преди. Виждам и как за 2 седмици коралите придобиват неземни цветове и за мен това е важно. Ако запиша второ висше, ще гледам да е електроника. До тогава ще си гледам красотата с неправилното осветление, с неправилните лещи, поставено точно върху аквата ( както на мен ми харесва), а не на правилните 1, 1.2 или 1.5 м. За съжаление моите корали, явно са някакви специални видове, защото с правилното осветление бяха кафяви, а сега са ... уникални. Може би ти правят напук, не знам, но да ти кажа честно изобщо не ми пука. Останете си със здраве и дългогодишен опит.

terahz

Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 22:43
Ами никъде не видях да споделяш твоят опит, та затова. На теб хобито ти е по-скоро електроника, отколкото акваристика. Имаш хиляди схеми, чертежи, линкове и т.н. и нито една снимка на аквата.
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/200-litrovata-sistema-na-joro-%28mnogo-snimki%29/

Цитат на: камен чочев - 16.09.2011 22:43
Сори, че не мога да ти опонирам професионално, но виждам как изглежда моят аквариум сега и знам как изглеждаше преди. Виждам и как за 2 седмици коралите придобиват неземни цветове и за мен това е важно. Ако запиша второ висше, ще гледам да е електроника. До тогава ще си гледам красотата с неправилното осветление, с неправилните лещи, поставено точно върху аквата ( както на мен ми харесва), а не на правилните 1, 1.2 или 1.5 м. За съжаление моите корали, явно са някакви специални видове, защото с правилното осветление бяха кафяви, а сега са ... уникални. Може би ти правят напук, не знам, но да ти кажа честно изобщо не ми пука. Останете си със здраве и дългогодишен опит.

Никой не е говорил за опониране, нито за това, че твоите светлини не правят коралите ти да изглеждат прекрасно. Всъщност, не съм казал нищо за твоето осветление. Щом работи за теб - супер! Двете неща, които не харесах в изказаното до тук са, че светлини под 10 или 15 хиляди келвина ще накарат алгиите едва ли не магически да се появят и че  Cree имат 15000К бели диоди. Не мисля, че съм спорил срещу нещо друго. Ако съм засегнал някой моля за извинение.


камен чочев

Цитат на: terahz - 16.09.2011 23:17
http://aquariumbg.com/forum/solenovodni-akvariumi/200-litrovata-sistema-na-joro-%28mnogo-snimki%29/[/url]


За това говоря де - за доста електроника, за акваристика почти нищо. Не казвам, че не е полезно, но снимка на аквата наистина няма. А и не мисля да споря повече. Ти виждаш нещата по един начи, аз по друг.
Ами Cree имат такива диоди, защото и аз имам такива.
И ако прочетеш внимателно, ще видиш, че нищо такова не съм казвал
Цитат на: terahz - 16.09.2011 23:17
...че светлини под 10 или 15 хиляди келвина ще накарат алгиите едва ли не магически да се появят ...


Казах, че при мен със светлини само под 10000К, само алгите се чувстват прекрасно.

Coral Master

Цитат на: камен чочев - 17.09.2011 00:03... при мен със светлини само под 10000К, само алгите се чувстват прекрасно.
Камене, да разбирам ли, че си имал светлини само под 10000 К и нищо друго? С диоди ли?
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Цитат на: Coral Master - 17.09.2011 00:50
Камене, да разбирам ли, че си имал светлини само под 10000 К и нищо друго? С диоди ли?
Ами, всички бели диоди бяха с цветна температура 4500 - 8000 китайски келвини. Сините също бяха китайски. Със старото осветлениена на пясъка измерих 1300 лумена, с новото 3600 - 3800 лумена ( мисля, че беше: на 15 - 20 см под морската повърхност  3600 - 4000 лумена ).

Стоян Михов

Оле оле, какво става тук? Какви са тези караници, какви са тези мерения на "китайски?" келвини, лумени и пи.ки. Най-малкото съм го очаквал тук точно между тези съфорумци. Това е хоби и като такова се очаква да носи на упражняващия го само положителни емоции и удоволствие от общуването със съмишленици. Всякакви обиди, определяния за кой какво е хобито, злепоставяне изнасяне на лична информация и т.н. нямат място тук, не интересуват никого освен пишещите го и не допринасят за развитието на хобито. Затова ще помоля модераторите да направят необходимото и да не допускат подобни заядливи постове с писане с главни букви и куп други нередности. Та така, ако може модераторите да изтрият тези постове от които ме е срам, включително и моя, и тук да остане само информацията необходима на хората, които се интересуват истински от морска акваристика.
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

Similar topics (5)

45273

Публикации: 19
Прегледи: 16794

33033

Публикации: 2
Прегледи: 5842

56373

Публикации: 37
Прегледи: 50555

26624

Започната от NikolaV


Публикации: 37
Прегледи: 26973

43379

Публикации: 3
Прегледи: 4132