• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

лед осветление за аквариум

Започната от haans, 16.05.2011 19:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

камен чочев

Цитат на: ludiqdoctor - 14.09.2011 15:44
Това защо? За да има спектър подходящ и за алги ли? Нищо под 10 000К няма място в рифа!!!
Готов съм да спорим ако има желаещи. Само някой да ми посочи коя фирма произвежда МХЛ или диодно осветление с включен такъв 6500К светлоизточник?
Абсолютно съм съгласен, даже бих казал под 15000К няма място.
Цитат на: terahz - 14.09.2011 20:24

... Колкото до алгии, ако аквариума е чист, няма да имаш проблеми с тях...


Абсолютно не съм съгласен - и при абсолютно чист аквариум с такава светлина единственото, което ще получиш са алги, и то хубави. А иначе Cree е правилният избор. И с гаранции.

terahz

Цитат на: камен чочев - 14.09.2011 23:49
Абсолютно съм съгласен, даже бих казал под 15000К няма място. Абсолютно не съм съгласен - и при абсолютно чист аквариум с такава светлина единственото, което ще получиш са алги, и то хубави.
Ако искате с ludiqdoctor започнете нова тема и може да поспорим :)

VeL

Цитат на: камен чочев - 14.09.2011 23:49
Абсолютно съм съгласен, даже бих казал под 15000К няма място. Абсолютно не съм съгласен - и при абсолютно чист аквариум с такава светлина единственото, което ще получиш са алги, и то хубави. А иначе Cree е правилният избор. И с гаранции.

Интересно ми е тогава защо в РЦ масово се използват крее неутрални / студени + РБ. Не е като да са евтини дори и за Щатите. А избор и алтернативи на крее там има много, а също така се продават китайски 15-20к, но хората пак дават по 2 бона за крее с нисък спектър и са много доволни от растежа/вида на аквариума, не съм чел някой, който е минал от МХ на диоди, да се е оплаквал от алги. Дори в няколко от алтернативните риф форуми забелязвам, че се застъпва идеята за изключване на студените бели диоди въобще и използването само на неутрални такива (5000К) с цел засилването на топлите цветове. Въобще не целя да се заяждам, наистина е добре да се обсъди този въпрос. А аз се надявам в най-скоро време да споделя своя отпит от подобна цветова комбинация.

Coral Master

Все още никак не съм достатъчно наясно с LED осветлението за рифови аквариуми, но и мен отдавна ме притеснява застъпваната от доста хора тук теза, че трябва да се ползват само диоди с цветна температура над 10000 или над 15000 К. Затова и досега не съм споделял аз как направих моето осветление с 10 W диоди от amara.bg.

Аз нямам време да чета форуми и освен този форум, други почти не чета, освен ако Гугъл ме прати някой път там в търсене на нещо. Но имам дебели книги и там пише, че светлината в рифовия аквариум трябва в максимална степен да наподобява тази на дневната слънчева светлина. От друга страна, гмуркал съм се на рифове в Индонезия и знам, че най-хубавите и ярки цветове са до 5 м дълбочина, там където светлинния спектър е все още най-пълен.

Моето осветление все още го допълвам и настройвам, правих различни опити. Ръководих се от горните принципи и се опитах да покрия целия светлинен спектър в съотношение, подобно на дневното слънце. Също така се опитвам да постигна осветеност на повърхността от порядъка на 25000 лукса, т.е. за моята повърхност от 0.98 кв.м. имам 25000 лумена. За ужас на някои от вас, имам и диоди с под 3000 К.

Зелени алги в този аквариум никога не съм имал, нямам и сега, но в неговия рефюджиум вече бера с килограми. Имах много циано в края на пролетта, но като видях, че няма друга причина, се уетих че са остарели метал халидните лампи и от месец юли съм на диоди. За една седмица цианото изчезна на 100% и от тогава не съм виждал. Всъщност от скоро на един камък тръгна да се развива една красива зелена халимеда, но не знам доколко може да се нарече плевел, особено ако се контролира постоянно.

В момента над аквариума ми работят 35 броя 10 W диоди без лещи, но сигурно ще добавя поне още 5 броя. Искам да кажа, че топлата част от спектъра не провокира излишен растеж на зелении ако водата си е чиста по принцип. Нека не забравяме, че имам няколко тревопасни риби, но щом са достатъчно, за да нямам и следи от алги в дисплея, значи и водата е добре и светлината е добре.

Само да допълня, че коралите си растат много добре с диодите. Цветовете също много ми харесват. Единствения проблем е, че в началото на септември тръгнах за морето и съм забравил осветлението на ръчен режим - включено. Когато се прибрах след 8 дни, се оказа че лампите са светили постоянно през цялото време и, слава Богу, само няколко от коралите бяха станали доста светли. За една седмица вече мога да кажа, че цветовете им видимо се връщат към нормалното.

И накрая, сега се сетих нещо интересно. В магазина на Дискус в Пловдив имаха един 200 литров рифов аквариум, който чух, че вече са го ликвидирали. Този аквариум доста време беше с топло-бели диоди плюс сини. В магазина се хвалеха, че нитратите му са 100 мг/л и на аквариума нищо му няма. Интересното беше, че даже и при толкова нитрати, вътре нямаше почти никакви зелени алги по камъните, а всичко беше обрасло страхотно с коралин, на пластове и много красив. Спектъра обаче не беше подходящ за корали и малко по малко повечето се споминаха. Този аквариум е нагледно доказателство, че нещата са доста комплексни и уравнението 2500 К = алги, не винаги е вярно.

Доброто осветление си иска разбиране и доста парички. Но аз не се чувствам компетентен да споря и не това търся. Също така, засега още не съм убеден, че имам осветлението, такова каквото трябва да бъде, и за това все още не искам да коментирам какво съм ползвал и как съм го направил.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Няма нищо лошо в това, да имаш И диоди с по-малко от 10000К, но само с такива нищо няма да се получи - казвам го от собствен опит. Аз също добавих RGB, за да смекча спектъра. В РЦ масово се използват точно 15000К на Cree, а ако някой е решил да си прави експеримент- няма лошо. Докато бях с предишното осветление с нитрати между 2,5 - 5 и фосфати 0, всички акропори се обезцветиха и покафеняха. Сега се възвръщат истинските им цветове. LPS и зоантидите бяха добре, както са и сега. Но най-добре се чувстваха алгите. Вече ги няма. Всеки има право на мнение, особено когато е свързано с опит, а аз споделям моят опит. Ако някой иска да си прави осветление с МХЛ, сТ5, с ксенон, с обикновени крушки или свещи - моля, това си е негово право. Темата е "лед осветление за аквариум" и мисля, че не е необходимо да се прави сравнение с други алтернативни източници на светлина. Ето една сентенция от nano-reef.com :
6500k = most growth, but also equals butt ugly.

10k = good growth, better color

14k = marginal growth, much better color

20k = even less growth, but very awesome color

Така, че всеки преценява какво иска от аквариума

Coral Master

Камене,
кой говори за друго, освен за LED осветление?
Ако не съм се изразил точно, аз имам пълния спектър на светлината, като леко съм модифицирал, за да имитирам дълбочина в морето от около 2-3 метра. Следователно топлата част от спектъра, т.е. под 6500 К са само една част от диодите.
А както споменах, в онзи аквариум на Дискус, коралите им умираха, защото диодите бяха до 3500 К и сини и никакви други, а липсваше целия спектър между 3500 К и примерно 20000 К. Затова смятам, че именно тази част от спектъра е най-важна и без нея не може.

Но както ти казваш, всеки сам си преценява. Малко са хората, които са наясно с LED в рифовите аквариуми, а в България май че въобще ги няма. Всички още се учим, от нашите грешки и от тези на другите. Ще мине време и в аквариумите ни ще се види коя комбинация от диоди е най-успешна. На този етап само си обменяме цитати, но за да имаме обосновано мнение от собствен опит, ще ни трябва поне година. Ето защо аз не искам да убедя никого, че моите диоди са най-добри, защото не съм убеден, че е така. Единствено твърдя, че растежът на алгите ми е почти еднакъв и с диодите, както и с предишното МХ осветление (2 х 13000 К + 2 х 16000 К) и 4 актинични пури.
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Цитат на: Coral Master - 15.09.2011 18:37
Камене,
кой говори за друго, освен за LED осветление...
Извинявай, ако не съм бил ясен - имах предвид други постове. Моля да ме извиниш!

VeL

Камене с най-добро чувство - нека да не правим крайни заключения и да влияем на избора на хората, насочили се към лед осветление. Доста изчетох през последния месец за диодното осветление. Затова съм готов да споря дали в РЦ масово се използват 15к диоди. В двете най-големи теми за лед-диодно осветление там ("DIY Leds the write-up" и тази за естетичния вид с такова осветление) МАСОВО се използва/препоръчва комбинация от NW+CW+RB. В nano-reef.com - почти същото положение, даже там отричат студените бели и слагат само неутрални, пък дори и топли.
Дали тази тенденция е правилна или не, не мога, а и не искам да коментирам - нито притежавам нужните знания, нито желание за това.
Тревожи ме фактът, че някой ще прочете тези коментари и примерно, МОЖЕ БИ, ще купи първите евтини 15к диоди и после ще се чуди защо не вървят коралите. А според мен трябва да се почерпи голямо количество информация и след това да се правят каквито и да било изводи и решения.
Относно алгите - проблемът според мен е по-скоро качеството на диодите, отколкото по-ниският спектър. Масово се продават диоди, които на хартия имат определена температура и лумени, а в крайна сметка светят съвсем различно, като това не винаги се забелязва с невъоръжено око и после се чудим откъде идват проблемите.
Просто един съвет към всички, които дават мнение по темата - нека не бъдем крайни като се заклеймява едно нещо за сметка на друго, защото има МНОГО хора с комбинация от CREE NW+CB+RB и перфектни аквариуми (вижте снимките/коментарите в РЦ в темата за лед-диодното осветление), а знам и за хора с 15к 10в диоди (*поръчкови*), които също имат страхотни резултати. Пак казвам, според мен по-важното диода да притежава характеристиките, които са на хартия, което обикновено става със закупуването на изпитана марка, гарантираща качество.
А кое е по-правилно или не, никой не може да каже със сигурност, освен ако не направи едногодишен тест при равни други условия на коментираните диоди/спектри. Може би след години нещата ще бъдат много по-ясни, но ЛЕД осветлението твърде отскоро се използва за рифове, за да се правят генерални изводи.

камен чочев

Виж Вел, споделям моят опит и съм абсолютно краен, точно защото съм го изпитал. Не искам някой да направи същата грешка. Ако търсиш разстеж на коралите съм съгласен с теб, но аз търся цвят. Давам съвет на всички - НЕ купувайте китайски диоди. Купете нещо за което имате гаранция. Защо препоръчвам 10000К и нагоре - за да се избегне жълтеенето на аквариума (подсилват се кафявите цветове). Смекчаването може да се постигне с RGB - постига се много приятен розов оттенък и коралите изглеждат прекрасно. И както казах всеки може да си сложи каквото си поиска. Никой от нас не е капацитет, просто изказваме опит. И не знам защо реши, че съм против комбинациите, напротив и моите са комбинация. Против съм да се залага само на такива под 10000К. И съм против да се купуват евтини, после се налага подмяна и излиза по-скъпо. Даже бих препоръчал алтернативно осветление при стремеж за пестене от качеството.

Canary

Цитат на: Coral Master - 15.09.2011 12:17
И накрая, сега се сетих нещо интересно. В магазина на Дискус в Пловдив имаха един 200 литров рифов аквариум, който чух, че вече са го ликвидирали. Този аквариум доста време беше с топло-бели диоди плюс сини. В магазина се хвалеха, че нитратите му са 100 мг/л и на аквариума нищо му няма. Интересното беше, че даже и при толкова нитрати, вътре нямаше почти никакви зелени алги по камъните, а всичко беше обрасло страхотно с коралин, на пластове и много красив. Спектъра обаче не беше подходящ за корали и малко по малко повечето се споминаха. Този аквариум е нагледно доказателство, че нещата са доста комплексни и уравнението 2500 К = алги, не винаги е вярно.

Здр,
Би ли обяснил каква точно е връзката между светлината, липсата на алги и нитрати 100? Възможно ли е осветлението да има нещо общо с това, че нитратите са далеч извън нормата? Нещо не си намирам отговор на горните въпроси!
Мерси!!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1108560600_2_20_GBP_2_dark.png&hash=ed62518317a081a01b4531c761ab543af891ed29

terahz

Цитат на: камен чочев - 15.09.2011 17:43Ето една сентенция от nano-reef.com :
6500k = most growth, but also equals butt ugly.
10k = good growth, better color
14k = marginal growth, much better color
20k = even less growth, but very awesome color

Това не се отнася за диоди, а за общия спектър на светлината, която отива в аквариума.

Цитат на: камен чочев - 15.09.2011 17:43
В РЦ масово се използват точно 15000К на Cree

15000К бели диоди, Cree не произвеждат. Най-студените им са около 8000К.


Цитат на: Coral Master - 15.09.2011 12:17В магазина на Дискус в Пловдив имаха един 200 литров рифов аквариум, който чух, че вече са го ликвидирали. Този аквариум доста време беше с топло-бели диоди плюс сини. В магазина се хвалеха, че нитратите му са 100 мг/л и на аквариума нищо му няма. Интересното беше, че даже и при толкова нитрати, вътре нямаше почти никакви зелени алги по камъните, а всичко беше обрасло страхотно с коралин, на пластове и много красив. Спектъра обаче не беше подходящ за корали и малко по малко повечето се споминаха. Този аквариум е нагледно доказателство, че нещата са доста комплексни и уравнението 2500 К = алги, не винаги е вярно.
Не мисля, че диодите са имали нещо общо с липсата на алги.

Като гледам,тук става малко объркване, защото някои хора говорят за крайната температура на светлината, докато други за температурата на конкретни диоди. Не случайно диодното осветление е някаква комбинация от бели и сини - за да се постигне желаният студен цвят. Идеята за ползване на неутрално бели диоди е, да се допълни част от светлинния спектър, защото студените са много ограничени от към ... топли цветове :). В резултат на това, доста червени и дори зелени цветове по коралите изглеждат измити. Можете да погледнете спектралните анализи на Cree за повече информация.

В крайна сметка се получава нещо такова:
Ако се ползват 3 ватови диоди, се прави някаква комбинация между бели и сини.
Ако се ползват 10 ватови диоди (които според мен са просто няколко 1-3 ватови на една платка), тогава вече могат да се избират още по-студени от нормално бяло и не е нужно да се прави комбинация със сини. Някои хора избират да сложат други цветове само за акцент (червено и зелено, например).

Но факт е, че 10 ватовите диоди не ефикасни колкото последните модели на Cree - които са лидери на диодно осветление и на места където токът е скъп, излиза по-евтино да се купят по-скъпи диоди в началото, за да се спести от ток в дългосрочен план.

Колкото до алгиите, хлорифил А и Б фотосинтезират най-добре на 650-670нм светлина (в топлата страна на спектъра). Дори топлите бели диоди на Cree са на 40-50% от силата си в този район. Неутралните са към 25-30%, а студените никакви ги няма там (5-10%).  Можете да погледнете Algae Turf Scrubber Basics темата на RC, за да видите, че хората които правят подобни неща търсят тъмно червени диоди, за да имат растеж на алгии подобен на нормалните CFL или T5 лампи.


Coral Master

Темата става все по-интересна, само дето не виждам как haans ще извлече отговорите на въпросите си. Но и в този форум има нужда от повече коментиране на LED осветлението в детайли, така че аз викам да продължаваме ...  :popcorn:
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

VeL

Цитат на: Coral Master - 16.09.2011 10:10
Темата става все по-интересна, само дето не виждам как haans ще извлече отговорите на въпросите си. Но и в този форум има нужда от повече коментиране на LED осветлението в детайли, така че аз викам да продължаваме ...  :popcorn:

Именно поради този факт, въпреки че не знам дали противоречи с правилата във форума, смятам да пусна информацията, която аз събрах през последния месец четене, докато бях в отпуска. Нямам време да превеждам, но който е скаран с английския, има и гугъл преводач.

Консолидирана информация от цялата тема за "Направи си сам ЛЕД" в РЦ:
http://reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18488741&postcount=6267
http://reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18488747&postcount=6268 <- Драйвери
http://reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18488755&postcount=6269 <- Паралелно свързване
http://reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18488775&postcount=6270 <- Оптики

Защо не китайски?
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2051218&highlight=calculate+leds
http://www.reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18637548&postcount=9
http://www.reefcentral.com/forums/showpost.php?p=18639340&postcount=14

ЛЕД осветление и цветовете в аквариума:
http://reefcentral.com/forums/showthread.php?p=18321460#post18321460

Графики на спектъра на комбинация от Neutral White + Royal Blue (пост 951)
http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=246394&st=940

Това е, което мога да "подбера" от букмаркнатите ми теми засега, имам още доста подобни, но ще пусна като имам повече време.
Не анагажирам никого да се съгласява (или не) с мненията от тези постове. Давам ги единствено с цел хората, планиращи лед осветление, да се запознаят и с други гледни точки.

П.С.
Тъй като имах питане откъде можем ние да си закупим диоди на крее - популярен американски сайт за диоди доставя и до България, но трябва да се има предвид, че при пристигането си поръчката най-вероятно ще бъде обложена с ДДС и мито. Успях да намеря и българска фирма, която предлага диоди на Крее, но изборът е доста ограничен, поне на пръв поглед. За да не правим реклама, който се интересува да ми пише на лично и ще му пратя линковете.

ludiqdoctor

Цитат на: Coral Master - 15.09.2011 18:37

А както споменах, в онзи аквариум на Дискус, коралите им умираха, защото диодите бяха до 3500 К и сини и никакви други, а липсваше целия спектър между 3500 К и примерно 20000 К. Затова смятам, че именно тази част от спектъра е най-важна и без нея не може.
Тебе пък кой ти каза че са 3500? Диодите са систизенски и са на 3500-6500К като са напънати на макса си.
Ако искате мога и малко масло да налея в огъня. HAANS съм сигурен че бъкел няма да разбере от казаното до тук. Т`ва е повече от ясно. Бих искал да оставите настрана келвините и започнете да мислите в нанометри, защото това е много по-точна мерна единица, а да не намесвам и пар-а защото ще стане мазало. Защото хората които се занимават с това изощо не поглеждат келвините. По-добре е хора които не разбират от LED да си мълчат.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

iek

Цитат на: ludiqdoctor - 16.09.2011 13:15
HAANS съм сигурен че бъкел няма да разбере от казаното до тук. Т`ва е повече от ясно. Бих искал да оставите настрана келвините и започнете да мислите в нанометри
+2
В тази връзка ето малко полезно четиво:
http://spg.ucsd.edu/people/Greg/Publications/04638_Hewes_1998_JournPhycology.pdf
http://www.advancedaquarist.com/2002/2/aafeature
http://www.advancedaquarist.com/2004/7/aafeature
http://www.advancedaquarist.com/2006/1/aafeature1
http://www.advancedaquarist.com/2007/3/aafeature1
http://www.advancedaquarist.com/2008/12/aafeature1
Съжалявам, но в никоя от по-горните статии няма да откриете колко вата на литър диоди са необходими.
За цветната температура и дължината на вълната: http://www.thekrib.com/Plants/Tech/light-spectrum.html (вторият отговор).
Това сигурно го знаете, доста често се спряга по форумите: http://www.advancedaquarist.com/2003/11/aafeature.

Similar topics (5)

26624

Започната от NikolaV


Публикации: 37
Прегледи: 26973

43379

Публикации: 3
Прегледи: 4132

50939

Публикации: 3
Прегледи: 4887

34562

Публикации: 24
Прегледи: 23097

8963

Публикации: 7
Прегледи: 8507