• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Яйца от неретина

Започната от a__andreew, 27.02.2011 19:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

a__andreew

Здравейте знам ,че не може да се излюпът в общия аквариум, но някой постигал ли е до успех с тях?

borislav

Трябва им солена вода.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

a__andreew

От чисто любопитство питам да ли някой е успял в БГ?

BLKnight

А можеш ли да вземеш яйцата и да ги дадеш да ги пробвам във морския аквариум?

a__andreew

Може разбира се ако стане ще делим :)) Хайде да се разберем след 08.03. да ти ги дам камъчетата на такаво са хвърлили

BLKnight

ъъ до тогава ще изфирясал.. или не?

wwladoo

Цитат на: a__andreew - 28.02.2011 07:47
От чисто любопитство питам да ли някой е успял в БГ?
Аз не съм чувал за такъв случай--но нищо чудно вие да сте първите--понякога стават и чудеса освен после да почерпите  *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

a__andreew

Те са капсулки и не би трябвало да има проблем, но не съм сигурен. Все пак някъде пишеше в по стара тема за неретините, че ако гадинките са достатъчно дълго в сладка вода забравяли солената, но дали е така.

zambo

Цитат на: a__andreew - 02.03.2011 07:02
Все пак някъде пишеше в по стара тема за неретините, че ако гадинките са достатъчно дълго в сладка вода забравяли солената, но дали е така.
Не я забравят . Само в солена се множат .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

SDB

Преди доста време и при мен олепиха всичко с яйца
тогава се рових доста из нета, но не намерих никаква
точна информация  за неретините, най- вероятните
догадки са че се размножават в устията на реките
а там водата е смесена не чисто морска
даже имаше интересно преположение, че от яйцата
се излюпват ларви които после стават на охлюви?!

NO CARRIER

Един пич тук пише как ги е размножил. Но разправя, че мести целия корен с яйцата, инак се чупели.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Асен Евгениев

Ако има и кой да преразкаже разбираемо. *thanks
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Неритините са еднополови - има мъжки и женски екземпляри. Когато яйцата бъдат положени, трябва да ги преместите не в бракичен а в соленоводен аквариум. Как да накараме охлювчетата да го направят? Колкото повече ядат, толкова по-голямо желание ще имат. През 99,9% от времето те ще отлагат яйца по стъклото, камъните, декорацията или дървените корени. Премествам яйцата след не повече от 72 часа, защото понякога има второ полагане. Забелязал съм, че неритините най-често снасят на дървените корени. Самото чифтосване не е от значение в каква вода ще стане. Може да е сладка, бракична или солена. Важно е къде ще се люпят яйцата. Излюпването може да отнеме доста време - от няколко дни до няколко седмици, и зависи от околната температура.

1. Вземете предмети с колкото се може повече водорасли по тях. Оставете ги на места, удобни на неритините. За целта най-удобни са корените или клоните от дърво, ползвани за декорация. Покрити са с достатъчно водорасли, идеални за храна на бебетата неритина. Сладка, бракична или солена вода. Температурата няма особено значение. Водата трябва да е колкото се може по-чиста.
2. Изчакайте няколко дни докато видите достатъчно количество яйца на предмета/корена. Яйцата изглеждат като малки сусамови семена. ВНИМАНИЕ! НЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ГИ ИЗСТЪРЖЕТЕ. Ще повредите черупката. Изчакайте 72 часа докато се събере достатъчно материал.
3. Пригответе малък аквариум. Аз ползвам 4 литров. Нужна е и слаба аерация. 1 мехурче на всеки 2 секунди. Слага се и сол за морски аквариум (домакинска сол не върши работа). Защо солен, а не бракичен? Причината е, че след като се родят неритините изискват много калций и минерали, за да изградят здрава черупка, което повишава шансовете им за оцеляване докато растат. Имал съм слаб успех в бракична вода. Процентът на излюпените е около 80 в истински соленоводен аквариум. Нивото на водата е толкова, колкото да покрие корена/декорацията.
4. Сменям по 50% вода на всеки 3 дни. Нали не искате охлювчетата ви да умрат заради лоша вода?! Това е лесно. Не бъдете мързеливи, отнема не повече от 5 минути.
5. Яйцата започват да се люпят с много бавни темпове. Виждат се много малки ларвички. Те ще се хранят с водораслите от декорацията или корена. Ако това не е достатъчно, можете да купите храна с водорасли на таблетки от местния зоомагазин. Разтрошете ги на ситен прах и ги пуснете в аквариума. Слагайте "на око" - ако не виждате никаква храна, добавете още.
6. Когато видите лъскави черупките на вашите охлювчета, значи е време да ги местите. Този процес може да отнеме седмици. Не ви препоръчвам ден или два, защото ще умрат. Вземете малък мерителен съд, разграфен в милилитри. Оставете прясна вода да престои или добавете Tetra Aqua Clear (или подобно). Ако смятате да местите неритините в сладка вода, в продължение на месец всяка сутрин източвайте по 10 мл вода от аквариума и доливайте 5мл, а вечерта долейте още 5мл. Ако ще са в бракична или солена, просто нагласете концентрацията на солта докато достигнете тази, на другия аквариум.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

moonshine

а как да ги накарам да спрат да полагат яйца? или с какво да ги почиствам? камъните мога да вадя, но корена - не. така че ми трябва някакъв способ, с който да ги махам до край вътре в самия аквариум.
много са красиви тези охлюви и вършат страхотна работа, но вече не остана място по аквариума без техните яйца. като бяха по-малко беше симпатично и се радвах, че това показва, че им е ок, но сега си е бедствие.

wwladoo

Да така е и аз имам цели корени побелили от яйца--грозно е--не съм ги вадил--това значи да разваля дизайна на целият аква и растения и мъх и всичко :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

papi80bg

Имам един въпрос. Преди няколко дни забелязах някакви странни животинки по стъклото.




След търсене в нета намерих това . Според вас дали е ларва на неретина или е нещо друго.  Имам 3 стари неретини (на около  година и нещо) и досега имаше само яйца но нищо друго. Ако някой друг има подобни животинчета да сподели.

Татарчев

Според мен не, по скоро е Ancylus fluviatilis
Може да прегледаш тази тема (http://aquariumbg.com/forum/akvariumni-bezgrabnachni/prozrachni-ohlyuvcheta-diskusiya/)
Поздрави.

papi80bg

Коко благодаря за отговора *THUMBS UP*. Мисля, че си прав.

Milaitzia

Здравейте! За да не отварям нова тема, пиша тук, въпреки че последните публикации са от месец Март. В аквариума си имам само два броя охлюви неритина и днес установих, че имам поколение. Почти 100% съм сигурна че е Неритина, т.к. отдавна не съм правила нововъведения, нито нови храни. Т.е. няма откъде да попаднат яйца в аквариума от др,видове. Направих и няколко снимки, не много ясни , но се вижда цвета - кафяв с жълти петна, засега не се отличават като райета.


We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

Rainbow sid

От кой модел е неритината?
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

Milaitzia

We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

Rainbow sid

Странно е,тъй като големите могат да живеят в сладка вода, но за да се излюпят малки е нужна бракична.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

Milaitzia

Това е, което знам и аз от прочететното. Но ето, че се сблъскваме с други факти :) Направих още снимки, със сигурност са от вида зебра :) Незнам колко ще устискат обаче в този ред на мисли..може би, новодошлите няма да успеят да се приспособят?  *NO*
We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

Rainbow sid

Според мен проблема е излюпването.Разбира се и първите дни от живота им, но ако имаш възможност засоли ги.Природа... *dontknow*
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

Milaitzia

We are the dreamers of dreams and the masters of reality!

hunter

Ако не възразявате бих искал да раздвижим темата ;-) Та купих си от Владо Неритина и се спука да снася яйца. Той си ми каза де, че и неговия аквариум го е нацвъкала  :-) Идеята ми е да експериментирам за развъждане колкото и да са черногледи опитите. Имам въпрос към по просветените от мен. Трябва ли да са мъжки и женски или само този дето снася ще ми свърши работа? Забелязвам, че в началото яйцата са бели но след време стават млечно кафяви. Или се прецакват или се оформя черупка. Другото което ми е чудно е дали едно яйце е равно на един охлюв? Предполагам, че от едно яйце е редно да се излюпи един охлюв така ли е? Понеже съм от Бургас и не ми е проблем да си набавя морска вода ще пробвам и този номер за излюпване. Понеже четох, че не ставало с готварска сол да се сложи във водата трябвало си морска. Заради калций и минерали. Интересното е как не всички яйца придобиват този кафеникав отенък. Сега съм отделил яйца във друг съд но не съм сложил както казват машинка за въздух с едно балонче за 2 секунди. Просто си седят, вътре съм добавил малко готварска сол за проба въпреки препоръките да е морска. Яйцата и там бяха бели сега са кафеникави но раздвижване няма. Ако някой знае дали иска и мъжки да каже за да не се напрягам излишно понеже охлюва е един.

Caxapa

За Неритините си се иска и мъжки и женски. Та в един гООЛям магазин един акваскейп го бяха нацвъкали  сякаш китайци бяха  налазили по акварима. Магазина е професионален и има и соленоводна и сладководна част. Та си мисля, не биха ли могли и  не вярвам да са толкова застреляни, че да не пробват с бракична вода да излюпят толкова много яйца и да реализират печалба. Слагам на първо място при тях/магазина/ печалбата и едва после на второ да пробват да си ги люпят сами вместо да правят поръчки и да чакат доставчиците. Това не трябва да те отказва а да те нахъса да пробваш и ти.Успехи.

hunter

Гредата е, че моя е един и то женски защото снася. От къде да му търся партньор  :duvar: А и да намеря не знам как да разбера дали е мъжки? Не съм срещнал информация как се различават.

Similar topics (5)

20561

Започната от fisherman


Публикации: 9
Прегледи: 8075

2703

Публикации: 2
Прегледи: 5696

41984

Започната от icokola


Публикации: 10
Прегледи: 4738

7206

Публикации: 8
Прегледи: 5081

11172

Започната от Emil


Публикации: 6
Прегледи: 5991