• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Планорбис - ползи и/или вреди от наличието му в аквариума?

Започната от mobs, 13.10.2015 20:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mobs

Привет на всички!  :-)

Четох доста за планорбисите, за техния начин на живот и прочее... Също четох за това, как хората се опитват да се отърват от тях. В крайна сметка не разбрах, те нанасят ли някакви вреди в аквариума? Имат ли и някакви положителни качества? Аз в момента, като всеки един човек, имал някога аквариум, минавам през фазата, в която имам от тези охлюви. Не са някакво несметно количество, но пък не са и малко. Аз лично засега не ги разкарвам, защото мисля, че те почистват неизядената храна, нищо че имам и 2 анциструса с тази бойна задача. Та ще ми е полезно, ако някой направи една такава равносметка за ползите(ако има такива) и вредите(ако има такива) от наличието на планорбиси в аквариума.

Благодаря ви предварително  *THUMBS UP*

gebo777

Моето мнение е, че конкретни вреди няма. Просто нарушават естетиката, когато се намножат прекалено. Да, серат допълнително, но все пак в "продукцията" им има по-малко органика, отколкото в храната, която изяждат.
Няма и особени ползи, но все пак има една, заради която аз лично пускам охлюви във всеки аквариум - като отличен индикатор за прехранване. Започне ли да се увеличава популацията, значи прехранваш. Намаляш храната, един ден събираш и изхвърляш охлюви и нещата се нормализират.
Като се изключат някои "бавни" видове като тиломеланиите например, това според мен важи за всички аквариумни охлюви - планорбиси, физи, мелании и т.н.
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

mobs

 *DRINK* Благодарско  :-) Горе-долу бях стигнала до подобни заключения, но друго си е някой по-знаещ да сподели мнение  :-)

Boqnov90

О боже мой. Лак да не вредят. Тези гадини правят растенията в много лошо състояние. Ядът от тях.

petko

Цитат на: Boqnov90 - 14.10.2015 22:45
О боже мой. Лак да не вредят. Тези гадини правят растенията в много лошо състояние. Ядът от тях.
Значи растенията трябва да растат по-бързо отколкото охлювите могат да изядат.

Similar topics (5)

8586

Публикации: 33
Прегледи: 14519

4577

Публикации: 20
Прегледи: 8470

55026

Публикации: 1
Прегледи: 2819

37549

Публикации: 2
Прегледи: 4653

11190

Публикации: 14
Прегледи: 5790