• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 08:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Gyraulus

Започната от moonshine, 30.03.2011 20:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

moonshine

Появиха ми се малки охлювчета, идентифицирах ги като Gyraulus. Приличат на планорбис, но са много малки. Живеят във фитълра, вътрешен, и не съм забелязала извън него да има, освен на два път и по едно -след като мия филтъра и при пускането явно изхвърля и от тях. Вчера като мих гъбите и останаха десетина в легена. И така разбрах, че си живеят при мен (виждала съм и яйцата, но не знех от какво са и въобще, че са яйца). Въпросът ми е какво да ги правя. Четох в разни руски форуми, че всички риби ги ядат, даже и неони, което е малко озадачаващо. Имам златни, ако те ги ядат дали нещо ще им стане, понеже тия охлюви са много миниатюрни 3-4мм приблизително, но все пак имат черупка? И да ги оставя ли да си се размножават, те доколкото разбрах ядат умрели листа, което е супер, но има ли вероятност да станат прекалено много и да ми превземат аквата? Докато са само във филтъра ще мога по-лесно да ги махна - ще жертвам бактериите само там.

миа

 Златните ще погълнат всичко което могат , не вярвам да им стане нещо. Щом руснаците са пробвали, значи може да се доверите на опита им.

Цитат на: moonshine - 30.03.2011 20:27
И да ги оставя ли да си се размножават, те доколкото разбрах ядат умрели листа, което е супер, но има ли вероятност да станат прекалено много и да ми превземат аквата?
Е, чак пък такава напаст не вярвам да станат, при това съм почти сигурна, че златните ще ги ликвидират. Ако ситуацията започне да излиза извън контрол-механично отстраняване или препарат за охлюви. Охлювчетата са полезни гадинки, ядат не само гниещи листа, но и остатъчна храна, което в аквариум със златни е много полезно.


:-)

moonshine

Благодаря :) Ще ги оставя да си живеят във филтъра и ще разчитам златните да унищожат излишните, когато там им стане тясно.