• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Губя охлюви със страшна скорост

Започната от titanium, 30.01.2017 20:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

titanium

Здравейте приятели! Нямам идея как иначе да се изразя, защото колега не мога да се нарека още в това хоби, защото съм много гол и бос по темата! От седмица имам аквариум с гупи и за момента може да се каже, че всичко е наред поне привидно, но драмата е, че от 3 охлюва е останал само един, ама и той е на път да си замине! Грам не се движи, току се пооткрехне и пак се прибере в черупката си! Общо взето какво се случи и с 3те охлюва- правят 20 30 см в аквариума, спират и това им е! Преди малко се замислих дали не се давят! Преди час помпата ми беше разположена напречно на аквариума... т.е. струята вървеше към широката предна част на аквариума, на ниска степен на потока! Сега я завъртях по посока на дължината на аквариума и засилих силата на циркулацията! Не е на максимум, дори бих казал, че не е и на средата на помпата, но имам усещането, че всички рибки плуват по- усърдно и няма момент на някоя рибка да остане статична и да си седи на едно място за повече от секунда, което се чудя дали пък няма да ги изтрепя тях с това течение! Като засилих потока, ампуларията... последната ампулария се показа цялата за около час, ама не мръдна и един милиметър! Въобще може ли някакъв съвет какво да правя с помпата, как да я позиционирам, по дължина или широчина да е потока, каква да е силата на потока и ако някой има идея защо мрът тия охлювчета също ще се радвам на мнение по въпроса! Сигурно е изписано тонове по въпроса, но колкото и да се рових не намирам конкретни отговори и се извинявам предварително, ако задавам много дъвкан въпрос! Благодаря предварително!
П.П. Забравих да спомена, че за дни имам една от две ампуларии убита и една хелена

vanko77777

Здравей, ти да не гледаш ампуларии и хелени в един аквариум и да пишеш защо ми умират ампулариите
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Caxapa

Teмпература, твърдост на водата- Ph  са също от голямо значение за Ампулариите.  В София водата казват била мека и нека колеги от там да кажат как ги отглеждат и добавят ли нещо.  Не казваш нищо за аквариума като размер и какви риби имаш в него а също така има ли растения.

titanium

Хелената беше първа, после първата ампулария, а сега и втората е аут! 34 литра е аквариума, има растения на повърхността, отглеждам гупи, температурата е 26 градуса

Caxapa

Проблема е във водата най вероятно.

SDB

Може и от глад да умират
все пак и те се хранят

Caxapa

Цитат на: SDB - 31.01.2017 10:42
Може и от глад да умират
все пак и те се хранят
Малко вероятно е от глад. Щяха да опоскат растенията от глад. Ампуларията е тревопасно животно и не прощава на растения дори и с по-твърди листа.

titanium

Взех лентички за тест, ама честно малко ми е трудно без опаковката по снимка да видя всичко наред ли е! Ще взема проба и ще я занеса да я анализират в зоо магазина. Глад не вярвам, защото като видях, че спряха ги сложих директно върху растенията на повърхността, ама не се случи нищо... буквално с влизането направиха 20 30 см и спряха завинаги... много ме е яд

Caxapa

Лентичките за тест като изсъхнат си изменят цвета след теста. Като вземаш проба   нека съда, бурканчето да е стерилно и за предпочитане да е пластмасово дори и капачето. Когато ми измираха скариди  носих проба   като срока за доставяне на пробата бе максимум 1 час/по указания на  този който е правеше/  а колко пъти си ми  епруветките преди да направи проба  не е истина  просто.  Това също е от значение според мен.  Лентичките не са толкова точни но дават някаква обща представа все пак.

evgeni200

Една снимка на аквариума би била много полезна.
Описание на филтрация, грунд, подобрители на вода и медикаменти ако са използвани за лечение на нещо в аквариума - също.
Да умориш охлюв а да живеят риби е не лесно изпълнимо!
Ако си използвал някакъв химикал с високо съдържание на мед е фатално за скариди и охлюви.

titanium


Similar topics (5)

57655

Публикации: 2
Прегледи: 2808

6940

Публикации: 12
Прегледи: 4327

42080

Публикации: 2
Прегледи: 3175

2875

Публикации: 12
Прегледи: 6320

33492

Публикации: 11
Прегледи: 9594