• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Brotia pagodula

Започната от goro140, 19.05.2009 17:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

goro140

 Преди известно време купих от Мишокалкана 4 бройки от тези красавци . Инфото за тях в форума е оскъдно ( или направо липсва ). Някой ако може да помогне с някой линк ще съм благодарен *thanks . Разбрах от него че не са трудни за развъждане като нертините ,ама все пак е добре човек да се понаучи преди да експериментира с тея красоти.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq7HD2i.jpg&hash=0fba7358eb2f4eed86ebde6ffe78994f9a1a45a6

zoro40

И аз имам 2-3 такива но за размножаването им нямам информация.
при мен живеят около 5-6 месеца. Има моменти когато по - няколко дни стоят на едно място като умрели и после отново се раздвижват.
ето два линка:
http://www.allesumdieschneck.de/html/brotia_pagodula_english.html
http://www.aquarium-glaser.de/en/brotia-pagodula-_en_931.html
но информацията е много оскъдна. Може би има повече по немските сайтове, но аз немски не разбирам.
И за мен е интересно да се намери повече информация.

goro140

 Тези съм ги разгледал но не дават инфо за размножаването . Гоглето само ще намериш че някой ги продава или ще ги видиш като класифицирани в някакви каталози на хора които събират черупките ( много странно хоби  , а и се оказва че  черупката е по скъпа от самия  охлюв ). Основно мен ме интерисува размножаването .

Деян

Цитат на: zoro40 - 19.05.2009 17:54
Има моменти когато по - няколко дни стоят на едно място като умрели и после отново се раздвижват.
ето два линка:

Цитат:
Older snails are a lot less active than younger ones
Превод:
Старите охлюви са много по-неактивни от младите.

Има малко повече информация ако се търси по тривиално име, не по научно. Тривиалното е Pagoda snail. Малко се знае за този охлюв, повечето автори посочват само че размножаването е много трудно. В какво обаче се състои тази трудност никой не споменава.


Caxapa

Да раздвижим малко темата с рогатите охлюви. Днес се сдобих с 5 броя от тези Brotia pagodula    и потърсих в Гугъл информация за тях. За съжаление в магазина не можаха да ми дадат никакво инфо но аз убедително  с намигане на продавачката се вредих с единствените 5 броя които вече щъкат здраво из аквариума. Та в общи приказки от превода разбрах, че ако не се хранят редовно нападат растенията а по принцип се хранят с загниващи листа от растенията и остатъците от храната на рибите ни.  Температурата на водата е в граници 24-26° и се препоръчва да е с дребна фракция грунда за да могат лесно да се ровят в него. Деляли се на мъжки и женски а размножаването е било лесно и били живораждащи.  Ето и линк към този вид охлюви и ползвайте макар и куцата версия на превод на Гугъл.http://theaquariumwiki.com/Brotia_pagodula

: 31-03-2011, 19:46:58


: 31-03-2011, 20:00:15
Малко развитие и инфо по темата. Тези гадини  нападнаха една таблетка  от храната на анциструсите но като уетиха ксенококоса по стъклото почнаха да го почистват бавно и методично. Май ударих джекпота с тези охлюви. Не,че не мога да почистя мехахично зелените точки но бодливите гадини решиха да ми помогнат.  :-D

MeTogu

Чак пък лесни не бих казал.Даже спадат към категория трудни.
Твоя грунд е доста едър за тях.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Щом Меланиите се справиха с този грунд, защо не и тези бодливковци?  Ако ли не имам готовност да ги местя на ситно дъно. Колкото до лесно или трудно, инфо съм извлякъл от Гугъл. От няколко часа са при мен само и за момента са много активни.

wwladoo

Имал съм от тези охлюви Бротия Пагодула--отлични чистачи на зеленият налеп по стъклата по добри са от Неритините--нито едно растение не са ми нападали да го ядат включително и тези с по меки листа---но и аз съм на мнението на колегата Методи--за развъждането по скоро трудни отколкото лесни--да хвърлят  но до там --аз не съм чул някой от БГ да ги е развъдил ако има такъв...ако желае може да сподели!!!!! ;-) :-) Май почти всички охлюви от внос са 90 проц бракични--да много са красиви но за развъждане *STOP*-- *offtopic ---имал съм над 10 вида и имам и някои видове и в момента и досега нито един вид развъден освен Анатоме Хелена но при тях процента е 1 до 2 малки охлювчета--защото те по толкова по принцип имат--а бях чел във форума че някой колега много ги е развъдил--абсолютна лъжа--или са му трябвали доста год или много чифтове!А прочетох по горе че колегата Мишо е казал че са лесни за развъждане Бротия--да сподели опит ако може!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tomatomov197

   Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

hanuman

Цитат на: tomatomov197 - 01.04.2011 00:39
   Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
И аз така само, че бройката е по-голяма, но не съм ги броил. ;-)
Тайната на успеха -мнооооооооооооооооооого планорбиси :-D
Сега нямам нито един(планорбис) та забавиха малко темпа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

wwladoo

Цитат на: tomatomov197 - 01.04.2011 00:39
  Колега владо , относно Анатоме Хелена за 1 година от 3 охлюва са станали доста - може би 20 .  Без никакви усилия , дори не знаех , че могат да се размножават .
*offtopic Колега Томов прочете ли хубаво поста ми--ха пак го прочети защото май четеш през редовете-- и второ 20 охлюва за една година много ли са според теб--според мен не в сравнение примерно с ампулария--от нея можеше доста пъти по 100 да се изкарат за същият период--това имах впредвид нищо друго---така че като пишеш малко се усещай нали-не прочел непрочел и се правим на интересни!!!А така а сега направи едно официално запитване аз на колко хора съм изпратил от форума Анотоме Хелена--да не излезе така че този от който си ги взел твоите--нали аз да съм му пратил преди това!!!До преди месец и нещо никой освен мен не предлагаше Анатоме Хелена във форума и Мишо Калкана--но само когато е внесъл-не постоянно за разлика от мен--защото са мое производство!!Така че не е хубаво да се разваля хубавата тема с това да се направим на интересен, а ти май го имаш този навик---това от други теми съм чел!!Благодаря и на другият колега от Варна--за тайната,че е във планорбисите--не го знаех :-[   И си отвори хубаво Очите и чети Официално го дават този охлюв --1-2 малки --не съм го измислил аз--което в сравнение с другите видове охлюви е почти нулева продуктивност--може би природата го е създала така защото е хищник и унищожава другите дребни охлюви, а те са полезни във много случаи -- където има един лаф-тя си знае,а по велико нещо от природата на земята аз не знам !!!  Модератора ако прецени може да ми изтрие поста защото не е по темата !!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Caxapa

Колега wwladoo ! В Гугъл информацията е, че тези бодливи охлюви са живораждащи и не хвърлят......хайвер респективно яйца като Ампулариите.  Освен това относно хабитата им е в потоци като по-голяма част от времето са под пръските на капки вода от падащите водни маси по водопадите.  Иска много чиста вода, и по-силни водни течения.  Никъде не се споменава да мигрира за размножителен период. Овен това относно храненето. Пише, че не са конкуренти на основната храна с която храним другите обитатели в аквариума си но ако ги подложим на диета или не им даваме храна редовно ще нападнат растенията ни без много церемонене.
Колкото до Анатоме Хелена може всеки който иска и е достигнал до някакви лични наблюдения + такова инфо от интернет да допълни инфото в нашия сайт.  За момента се опитвам да внеса повече светлина при Бротиа-Пагодула.

wwladoo

Колега Сахара никъде не съм писал хайвер--просто така съм се изразил--то е нещо като ларви но така и не пролазиха при мен,сигурно не им е харесало нещо !!Да съгласен съм,че темата е за Бротия Пагодула-точно това се опитах да обясня на колегата!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

tomatomov197

   Колега Владо , айде не ми прави забележки . От 3 на 20 е 7кратно увеличение на бройката .  Едва ли на някой му трябват повече от 5 охлюва .  Кой ти каза , че съм ги вземал от някой от форума тези охлюви .  И престани да даваш квалификации , кое е лъжа и кое истина .  И вземи прочети малко из интернет , ако можеш де  8-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

NO CARRIER

Нали няма да се налага да заключвам темата? Благодаря!  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.