• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Anentome Helena

Започната от mojiganga, 21.04.2010 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

buchkata

Както повечето охлюви и Хелените не се размножават при високи нива на СО2.Имам ги от доста време и едно хайверче не бях видял от тях.
Наскоро ти преместих в аквариум в който не подавам Со2 и за броени дни хайвера се появи.Чакам да се появят и малки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fpbe2u5opp%2F131013_202.jpg&hash=63309fea9c76b8da1d8413c247aa03db4bd8ecbe

Здравков

Като свършиха планорбисите мойте хелени спряха да се размножават. Един познат бивш акварист ме базикна да ми хвърлил две планорбисчета в аквариума та да не мога после да се оттърва, а аз му викам да хвърли 200 че са ми ценни. :-D

KapitanNemo

Доста добре си хапват от таблетките за сомчета и успешно се размножават.

Здравков

Цитат на: KapitanNemo - 07.01.2014 10:16
Доста добре си хапват от таблетките за сомчета и успешно се размножават.
Да вземат таблетка от сомовете... сложна работа  :-D

Aqualover

Здравейте колеги. Извинявам се че спамя в темата. И ако желаете след като ми отговорите премахнете питането ми.
Преди време имах над 70 бр. планорбиси в аквата, дошли от едни растения на тукашен колега. Първия ден нямах, след 20 дни бе лудница. Намерих им цаката че се крият във филтъра. След като сложих флейта разбрах, че в нея се затлачват които влизат от вътре. И така ми се поизчистиха, всеки 2 ден чистене на флейта. Позапуших отворите на филтъра с вата, което пак не спря, но намали влизането на гадовете които бяха микроскопични.
Сега виждамо около 20-30 бр, които са с размер топчето на карфицата. Имам питане колко хелени трябва да си взема за да може в най-кратък срок да изчистят планорбисите?
Имам една папрат и просто е бъкана с яйца, от тези на твърда черупка. Другото което ме дразни адски е че ми ядат хайвера на сомчетата джули. Имам желание след като премахна планорбисите да сменя локвата с поне 150 л, но докато не се отърва от тях няма оправяне.
Имах прекрасни парички и много други от Аспарух, но охлювите ми ги направиха на решето. Помагайте... *HELP*
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

Ghostly

Аз имам в момента 4 големи хелени обаче не виждам да проявяват интерес към малките планорбиси в резултат на което се появяват все повече и повече. Виждам тук таме празни малки черупки, но не знам дали са изядени или просто са умрели. Преди 2-3 дена видях 6-7 новоизлюпени малки хелени и се надявам те да имат по-голям интерес към малките планорбиси. Таа мисълта ми е, че ако искаш бързо да се отървеш от тях май с хелени няма да е толкова ефективно. 

Aqualover

02.07.2014 13:17 #171 Last Edit: 02.07.2014 16:17 by redmerinda83
Колега, благодаря за споделения опит. Аз така ги намалих, вземи си филтър с флейта, редовно чисти вътре. При мен в тръбата която свърва отделните части на JBL- а беше ад. Чух и за рафаелови сомчета които ядат охлювите със черупката, но никой не се нави досега да ми затвъди това мнение от продавалците тук! Пък и те ядяли мъници и ме е страх за пигмеусите ми. Чудя се дали ако взема 10 бр. ще ме отърват за 2-3 месеца :-(
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

Caxapa

Не е нужно да са колкото китайците но определено вършат работа тези Хелени.                 

dalgia

При мен никакъв ефект от хелените.Похапваха си от храната за риби и се размножаваха дори.

aquafan

Пробвай да храниш рибите по-малко и хелените ще си свършат работата. При мен 5 хелени изчистиха аквариума от планорбисите.

dalgia

Няма начин да храня по малко.Рибите са дискуси.Проблема си го реших със смяна на грунда.

bunzip2

След като за 1 месец аквариума ми пламна направо с тея планорбиси, взех от колегата gebo 5-6 охлюва хелена.
Еми, за 2 седмици редуцираха бройките на планорбиса до няколко като погледна в аквариума.
След месец и половина, не виждам нито един планорбис. Може и да има тук там някое останало, но лично не съм видял вече от доста време, а съм оглеждал специално за планорбиси по половин час.
Въпреки всичко, съмнявам се да не е останала нито една бройка... ще ги подържа още малко :)

Борис Христов

Явно само при мен ефекта от тези охлюви е незначителен или почти равен на ''0''.Заради много меката вода и подаването на високи нива CO2 предполагам, никога не съм виждал малки.Имам 10бр. от една година в 120 литров аквариум ,а попуацията от малки планорбиси си остава относително една и съща.Че е хищник-хищник е.Виждал съм на няколко пъти да ядат още мърдаща скарида,  но охлюв никога.Възможно е мойте условия да не им понасят и за това да са по-слабо активни...Знам ли?Все пак, без да обвързвам никого с мнение, но по моето скромно такова, ефективноста на Anentome Helena при борбата с охлюви е малко прехвалена.

Ghostly

Както казах и в поста си по-горе. При мен тотално игнорират малките планорбиси, а в момента имам бум на малки планорбиси. Никога не съм виждал по-голям, явно на тях им виждат сметката моментално, но тези, които не им влизат в менюто като размер просто са вече крайно нагли.  *MODERATOR* Даже често виждам по 2-3 малки панорбиса да се катерят върху хелените и да си се возят на тях.  *CRAZY* *CRAZY*

bunzip2

Странно е да не проявяват интерес.
Лично аз забелязах, че не закачат меланиите. Или поне не ги предпочитат, но планорбиса определено им е любимото меню при мен. Да не би да имат друг източник на храна?

Аз лично си храня рибите през ден, защото са предимно алгояди и ги държа на диета, за да си вършат работата :). Храна по дъното не допускам да има.
Ти след като гледаш скариди, предполагам че храниш с някаква храна, която може да допада и на хелената... знам ли  *dontknow*

Иначе за размножаването на хелената , и при мен не се размножават. За няколко месеца са си 5-6 бройки, колкото съм ги пуснал и честно казано активни много не съм ги виждал. Но планорбисите изчезнаха, факт.

Similar topics (4)

37129

Публикации: 6
Прегледи: 4370

21814

Публикации: 18
Прегледи: 15538

35064

Публикации: 6
Прегледи: 5805

32905

Публикации: 3
Прегледи: 4154