• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Anentome Helena

Започната от mojiganga, 21.04.2010 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

simopepi

Ми, мойте наблюдения се, че АКО нещо прават в тва хищничество тия хеленки, то е през ноща, когато рибките неподвижни, безцветни и кротки "кацат" на дъното да нощуват и тогава, евентуално пълзящите тварки могат си ги ужилят или там, каквото могат и така. Тя рибката легнала да спи, какво да праи милата. Ние също спим и няма тва ужилване как да го видим (ако го има и ако е така). и на сутринта, по светло ни лук ял, ни лук мирисал, дет се казва.
Мн кротки денем не нападат не таковат, гледаме ги сичко 6, само дет си истават хищници, но дали тоя рефлекс него проявяват към слаби, малки и болнави рибки, тва вече незнаем. Не е изключено г-жа Хелена да се явява вълка в стадото. Вълк, който лови бавните - вслучая с всяко охльовче което могад да хванат. Вълк, който прочиства слабото, болното, или вече умрялото.
Вълк, който денем си слага агнешката кожа и ние мигаме пред стъклото и се чудим, какво ли става оттатък.
Или всичко това е един мит и г-жа Хелена си е съвсем на място в карамелено-шоколадовата си одежда и няма пръст в никой смъртен сучай  в  нашето ценно аквариумно общество!!!  *dontknow*
симо

Здравков

 Колега ти да не си някакъв публицист?  :-)  Интересно беше как по художествен начин представи тезата си за тия гадинки.  :-)

yasen_vn

Цитат на: Иван Петров - 14.07.2013 13:59
Колега ти да не си някакъв публицист?  :-)  Интересно беше как по художествен начин представи тезата си за тия гадинки.  :-)

Много интересно изложение на темата и според мен от страна на Симо. Преди време ми изглеждаше смешно охлюв да лови риби и скариди, но сега след постовете на колегите, чак започвам да се замислям за хищническите наклонности на хелените до къде се простират. Иначе аз гледам 10-на хелени в аквариум със черита и анциструси. Черитата се размножават и не мога да забележа да им създават проблеми. Но пък в аквариумаима много мелании. Виждал съм по 2-3 хелени да са около една мелания, питал съм се дали не ловуват групово или фантазирам?

simopepi

Не. не нефантазираш. Неслучайно ги наричам вълци. Четах някъде, че нападат големи охльови групово и ги изяждат 2 - 3 дни.
Четах и тва, че едри декоративни охльови са съвсем недосегаеми в компанията на Хелена, НО! при евентуално падане на охльов от стъклото, или от някъде и ако е паднал "кофти", по гръб тогава в опитите на ставане огльова трябва много да се "изплези" за да се хване с крака си за дъното и да се обърне и пише, че Хелена в група тогава точно дебне да атакува иначе едрите и непревзимаеми хаиванчета :):)
За мен лично обаче, цената си струва! С нищо друго и никак не можеш така естествено и качествено да се освободиш от нежелано нашествие на охльови и др...

yasen_vn

Цитат на: simopepi - 16.07.2013 00:04

............. За мен лично обаче, цената си струва! С нищо друго и никак не можеш така естествено и качествено да се освободиш от нежелано нашествие на охльови и др...


Меланиите ми се размножават здраво в компанията на хелените вече няколко месеца, дори и при ръчно премахване от време на време. Явно са трудна плячка и за хелените. По често виждам празни черупки от по-големите охлюви, може би малките не могат да ги "изсмучат".

simopepi

Точно така yasen_vn :) , трябва да са поодраснали, за да паснат на хелена в .. целувката на смърта ..  @}->--   *MODERATOR*
Аз махнах двата холеми melanii и ми останаха само дребосъци. Мина време и като станаха съответният калибър, се започна масово "целуване".
Скоро ще са в историята меланиите. Всепак големите ги няма, няма кой да ражда нови поколения, а 15те хелени, които ми останаха от стотината, които продадах, ще са достатъчна охрана.

yasen_vn

Цитат на: simopepi - 14.07.2013 03:49

............. Но в един момент виждам аз хайвер и ся, смесени чуства в мене. от едната напаст в другата ли!
минава време изчупват се десетки и десетки малки сладки копия и аз си викам ше продавам тука в Дойчланд таман. Отивам в магазина от дето го купих и те се облещиха, как така съм ги развъдил и моментално ми изкупиха 50 броя. Викам тиа тъпанари какво се опулиха толкова! И се прибирам и по осърдно ровичкам в нета и виждам отговора.... Значи снесения хайвер нема се изчупи ако водата не е над 27 градуса. а предишното лято тука такава жега беше, че ща, неща водата се дигна за 2 седмици над 26 и ето резолтата....
Е, ето ви ключово инфо как да ги въдите (твърда стабилна вода, топлина и други охльови за хормонална ориентация, инак родителите може и никак да не хвърлят хайвер, който като се почне лепене с десетки на ден(никви такива по едно на месец) та после обаче, може да  ги отделите в пласмасова кутиика в аквариума в общата вода и там пелетки за дънни рибки за храна, но отделени инак има доста написани сумнения за жиления и парализиране на жертвата и така...

Симо, как го виждаш този хайвер и къде най-често го лепят хелените? Дай малко инфо за това, че аз не мога да го видя. И каква е тази пластмасова кутийка дето ги отделяш малките?

simopepi

Как се виждат ли!
Ми седна си пред аквариумчето и си гледам и оглеждам и няма как да на се видят парченцата хайвер. Наричам ги парченца, защото; са винаги едно по едно залепени и са квадратни!!! самата сърцевина е кръгла, но хайвера е в така да се кажа плака и е като мъничко квадратно късче. Лепят ги, където им падне AKO сапоне 2. -  мъжки и женски и ако си ги видял че се седят залепени преди тва(нали!). Също трябва да има други охльови с които да се хранят и това да ги насърчи да създадат потомство. излюпват се в мн. продължителен период от вр. пика на чупене е при повишена темп. на водата, когато забелешиш, че хахвера е празен, значи малките са някъде из грунда. Избягвай сифониране на дъното!!! и чакай поне месец - до 3 дори, за да видиш първите малки хеленки :) . Храниш по обилно с храна за рибки - пелетки за дънни, гранулки и кво ли не НО внимателно с амоняка, щото нали няма да сифонираш няколко месеца!!!
Малките слад 4тия 5я месец можеш ги събереш в прозрачна пластмасова кутиика, надубчена с поялник, напр. за да не могат да излизат малките, но да циркупира аквариумната вода и през тях. С ква цел тва главоболие! НЕЕ ясно дали и при мен дадените смъртни случаи (около 4, 5 рибки, сомчета с изядени перки и един псевдо могил фуркатос със изядена перка + 7 - 8 скъпи яки различни видове скаридки), не са от стоте хеленки, + 8 родитела, които живееха на воля в аквариума и бяха изяли вече всеки дребен охльов... Та след, като ги отделех, а после и продадох нямам отвличания или смъртни случаи в аквариума! На засегнатите сомчета, повечко тубифекс и грижи и им израстнаха перките.  :popcorn:

yasen_vn

Благодаря за отговора. Това са новости за мен, които смятам да взема под внимание от тук нататък. Иначе хеленките ми се развъждат, но много бавно и почни неусетно. А яйца до сега не съм успял да видя.
От време на време виждам по някоя празна черупка от хелена, това на какво може да се държи, да не е канибализъм?

asito

При мен хелените лепиха хайвера си по вътрешния филтър.После започнах да откривам и по дръжките на листата на марсилеята.Но преди три месеца стана катаклизъм някакъв-умряха ми всички скаридки без две само.От тогава хайвер на хелените не съм виждал,хем и планорбиси им пусках.Канибализъм при хелените,доколкото си спомням, няма.Ама знам ли,глада е по-силен от тока  :-D

simopepi

Хаха :) глада е по силен от тока...  От това, което съм чел и наблюдавал не се вижда канибализъм, дали обаче болни, или слаби хелени, или вече умрели не са консумирани от другите... нз. И аз виждам периодично празни черупки на малки. Умирали са ми (рядко) и възрастни.
А - интересно от пр. 3 дена. Гледам аз един както се е хванал за едно камъче и се парализирал. Брех ся, как е замръзнал тоз охльов в тая поза си викам! бутнах го с една тъничка "дървена"* пръчица, хайде падна от камъка, абсолютен гипс. падна по гръб и крачето му остана така изплезено и изкривено според формата на камъка! На другия ден жена ми ги зяпа и ме вика,
- тоя тука какво му е бе симо.
Викам, - дааа май се е споминал, от вчера го гледам така и днеска абсолютно никва промяна!
А аз си казах, нека седи сега таман ще вида дали ще го хапне някой събрат! Да ама не. На следващият ден нашия си прибра крачето и си затвори капачето а по късно стана и замина *dontknow*
А аз си спомням че съм изхвърлил в миналото 3 или 4ри такива екземпляри, които вън от аквариума и са си оставали парализирани и са изсъхвали! Май излиза че не са били мъртви, докато аз не съм ги...

пръчица "дървена"* Имаше момент в който много ровичках с метална пръчица и бърках с едни големи железни ножици (е май съм доливал и топла вода от бойлера в аквариума  :duvar: ) и тогава в тоя период много декоративни охльови отиваха почти над водата в аквариума искаха да избягат от водата и измираха!!! Занесах вода в магазина тука в Германия за пълна водна картина и се видяха добри всички параметри но ТЕЖКИ метали омах необичайно много, та оттогава топля ако трябва отлежала вода и бъркам с дървена пръчица.... и се стигна до добро охльовно спокойствие и хайвер и тн.
Но, как планирано да ги развъдим и предизвикаме да хвърлят хайвер! нз. и никъде не съм срещал гарантирана рецепта.

kaminski

От скоро имам четири бройки Хелени и се видях в чудо с какво да ги храня.Имах към стотина планорбиса които се спомонаха за около две седмици.Реших проблема с късчета пилешка воденичка.Обожават я.Предполагам няма да откажат и друго месце.

aquafan

При мен се развъждат и си живеят и без да ги храня. Те сами си намират храна.

suntsu69

Питай Васко Гогов - killiman. Аз си взех от него

Caxapa

29.10.2013 10:43 #164 Last Edit: 29.10.2013 13:49 by Caxapa
И отново споделено за тези охлюви. Та  последната история започна преди месец. Бях насъбрал и преместил всички Хелени в един 25 литров аквариум със Сакура. По приблизителни преброявания бяха над сто броя  Трябваше да отпътувам за България като плановете ми бяха с престой седмица време. Хранилка не сложих поради липса на повече бройки. (аквариумите с рибите си имат) Днес сутринта, след повече от 3 седмици отсъствие при първи оглед установих, че виждам не повече от 7-8 Хелени. Махнах с ръка и насипах дажби по всеки аквариум. Люспите в хранилките се бяха овлажнили и не ставаха за нищо. Другите с гранули си бяха на ред. Та като им наръсих люспи излязох по задачи за час време.Сега мога да кажа, че всичко де що беше се изпокрило в грунда е наизлязло и "пасе" усърдно като в това число се виждат и достатъчно и доволно количество Мелании. Та всичката тази твар се бе заровила в грунда и миризмата ги принуди да се покажат. Щъкат и "тичат" из аквариума, все едно нищо не се е случило и са нямали такава продължителна диета.

Similar topics (4)

32905

Публикации: 3
Прегледи: 4154

37129

Публикации: 6
Прегледи: 4370

21814

Публикации: 18
Прегледи: 15538

35064

Публикации: 6
Прегледи: 5805