• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Anentome Helena

Започната от mojiganga, 21.04.2010 16:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bolta

Е, сега ще се заформи голям спор предполагам. Ще следя с интерес, от спора се поражда истината.
Иначе от тия хубавци имам 2 броя... бяха 3, но едното изчезна някъде при рестарт на аквариума. Все още малки не съм видял, ама то пък и вероятността им да са от един пол не е малка. :-(

Nikola 1

 :-) Въпросче! Ако пусна неритини в аквариума в който живеят хелени, има ли вероятност хищниците да ги хапнат при положение, че има достатъчно мелании? Все пак не ми се дават пари за скъпа жива храна, когато в аквариума има безплатна.

Bolta

Цитат на: Nikola 1 - 10.12.2011 14:31
:-) Въпросче! Ако пусна неритини в аквариума в който живеят хелени, има ли вероятност хищниците да ги хапнат...
Колега, чел си през редовете. :-)
Виж Владо какво е написал... човека има доста опит и може да му се вярва! ;-)
Цитат на: wwladoo - 12.05.2010 01:30
На големите охлюви не посягат,имам Неритини,Ред юнион,Бротия пагодула и Ампуларии-не съм забелязал да се опитват и тях да хапват,все пак са доста по малки на размер!!! ;-) :-)
Аз съм ги гледал с не напълно пораснали Ампуларии поне 2 месеца и не са им посягали.

Nikola 1

Цитат на: Bolta - 10.12.2011 17:18
Колега, чел си през редовете. :-)
Виж Владо какво е написал... човека има доста опит и може да му се вярва! ;-)Аз съм ги гледал с не напълно пораснали Ампуларии поне 2 месеца и не са им посягали.

Аз видях какво е написал Владо, ще рискувам.  :-)

TiratroN

Спокоен бъди - гледам 4 отдавна напълно пораснали хищника заедно с една неритина в 10 литров аквариум. Неритината е жива и здрава все още. Всъщност неритина не ми е умирала скоро , а във всички аквариуми имам от хищниците.

wwladoo

Цитат на: TiratroN - 10.12.2011 00:54
Какъв късмет, че точно  wwladoo е писал последен че на него исках да отговоря. И то по темата за точно този охлюв :)
В една друга тема за други охлюви стана дума че хелената имала бавен прираст защото снася по няколко яйца.
Бях оставил един от шестте си охлюва в аквариума , а другите в другия. Та този охлюв ходи ,щъка и като погледнах - яйца. Тогава не знаех чии са, но гугъла си го каза.
Преброих ги - 98 на брой. Всичките по ребрата на филтъра.
Не знам дали са се излюпили всички че то май инкубацията им доста време е, но където и да погледна в аквариума ми , навсякъде виждам хеленки :) Дребни, едри. Че и бързичко растат да му се не види :)
*BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*---единственият в света изкарал 98 хелени--  и то от един охлюв--ти си за Гинес,я се съвземете че се излагате--супер----нещо да не си ги объркал с мелании колега...или нещо а,я  попрочети и някой форум международен се светни---я дай някоя снимка отблизо на ,,меланиите,, опа обърках се хелените да ги видим и ние---то един ги въдеше като ампуларии по стотици,няма да споменавам имена че е обидчив,като теб но поне пишеше за повечко чифтове,ти пък от един ееее и той като тебе със стотици ама нещо замлъкна като спря да взима от Мишо Калкана от внос и да предлага все едно че ги е въдил той........... ;-) 8-)--ти да не си поредния а....Момчета стига бъзици--Хелената снася1-2-3 яйца.......Така че от шест охлюва доста по малко ще ти е прираста--да не говорим за един и като се има впредвид че са разделно полови...... :-)--дори и да сме на няколко ракии нали нормално двойни ги виждаме пак не се получава--кой не пийва но нали.... *DRINK*

: 12.12.2011г 00:12ч
Виж написал съм в профила си човек се учи цял живот,но когато истината е очевадна няма смисъл просто--аз не съм казал,че всичко зная и затова съм писал девиза,понякога се е получавало при колега нещо с много по малко опит,което аз съм се мъчил доста и аз съм честен и си слагам ръката на сърцето но има едно но......нали надявам се ме разбрахте.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Nikola 1

 *privet* Тогава да разбирам, че непрекъснато появяващият се по листата на растенията и в корените им хайвер е на мелания. Принципно в аквариума имам само мелания и хелена. Поне други охлюви не съм пускал. Тези също. Явно са пренесени с подарени и закупени растения. Като хайвер. :-) :-) Навсякъде където четох обаче пише, че меланията е живораждаща. така, че... Скоро ще пусна снимки на хайвера.

wwladoo

Аз отговарям с поста си на специалиста по развъждането на хелени,при теб яйцата може да са на планорбис,най вероятно пренесен с растения!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

TiratroN

Кой казва че съм обидчив?
Написах онова което видях, защото се е случило и искам повече хора да го знаят. То и за месото от топлокръвни животни дето било вредно за рибите много се изписа ама като гледам всички слагат телешки сърца в каймата за дискуси (ако някой не слага то си е негово решение -не искам спор по тая тема).

Мелании отдавна нямам в аквариумите си защото едно време ми се завъдиха толкова много че нощно време рибите излизаха да дишат на повърхността защото не им стига кислорода. От тогава се заклех че такава гад няма да въдя повече.

Охлювите които имам в този аквариум са планорбиси, Хелени и неритини. Неритината оплеска корена с белите си яйца- тогава не знаех какво е това ,но форума знаеше :)
Планорбисите им знам яйцата прекрасно.
И един ден ми се появяват някакви торбички с жълта точка по средата. Айде пак в гугъл и той казва - яйца на Хелена.
И казва също - две до три.
Да ама гледам аз по решетките на филтъра не две и не три а двайсе и две :)
И броя и ги изкарвам 98.

Тогава почвам да се съмнявам дали във интернет не са искали да кажат - излюпват се само 2 до три . Е не са две и три.
Между другото - яйцата стояха доста време, те реално и досега си стоят ама трябва да ги гледам с лупа да видя че то май като се излюпи гадинката и си тръгне, остава "обелката". Но за подробности- като взема лупата.
Иначе имам снимки на яйцата.

Реално не мога да се закълна с живота си че само един охлюв ги е снесъл, защото по едно време бяха няколко в него аквариум-едно време си записвах на коя дата какво правя по аквариумите ама вече ме мързи. Жалко.
Но пък ако не е един ще са два или три.
Фактически яйцата ги видях когато от няколко седмици в аквариума имаше само един охлюв. Другите четири ги бях карцирал в отделен аквариум.
Довечера ще сложа каквито снимки имам че сега съм на работа.

А що се отнася до това да не съм ги объркал с мелании - да, да и аз се посмях на майтапа :)
Мога само да кажа че не съм от хората дето не правят разлика между петел и кокошка (защото съм виждал такива).
Също мога да кажа че правя разлика във формата между леерен трихогастер и син трихогастер. Казвам във формата-не в цветовете.
Така че за какво объркване на Хелена с Мелания говорим? :) Егати вицовете :)

---------------

VDO

Меланиите не са ли живораждащи?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

slayerp5

Цитат на: VDO - 12.12.2011 10:50
Меланиите не са ли живораждащи?
Живораждащи са.

trupai

Сега и аз да кажа,че за 4 месеца от три възрастни охлюва Хелена съм изкарал около 50-60 малки. 98 яйца от един охлюв е невъзможно! Възможно е яйцата да са от преди да са изкарани другите Хелени от аквариума.
Този, който цял ден работи, няма време да печели пари - Джон Рокфелер

borislav

Напълно съм съгласен с Владо и akitaka за броя на яйцата. Успях и аз да развъдя Хелените,но  процеса е много бавен. Стартирах с 5 охлюва, сега вече са десетки малките, но това отне месеци.
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

TiratroN

Цитат на: akitaka - 12.12.2011 12:01
Сега и аз да кажа,че за 4 месеца от три възрастни охлюва Хелена съм изкарал около 50-60 малки. 98 яйца от един охлюв е невъзможно! Възможно е яйцата да са от преди да са изкарани другите Хелени от аквариума.

И мен ми изглежда невероятно и съм склонен да приема че не е бил само той когато е снасял.
Само че в интернет липсват някои данни за охлюва.
Всички пишат колко яйца снасял, след колко време се люпели, но не намерих данни за това след колко време може да снесе пак.Все пак за да си направя сметката трябва да знам и това. Инкубационния период максимум го намирам за 7 седмици. Ако през това време охлюва е снесъл още, може и да се наместят резултатите.

Единствено си спомням че първо видях едно яйце на стъклото ,а като се огледах имаше и още . Допускам че върху филтъра може да са били от преди няколко дни, но тъй като поне на две седмици го чистя, няма как да не съм го видял дотогава.
След като минаха седмица и нещо от както видях яйцата охлюва снесе нови 6-7 в една редичка. Тях вече със сигурност ги нямаше по-рано.

Смятам да наблюдавам много отблизо групичката от 4 охлюва при условие че вчера имаха брачни действия :)

wwladoo

Колега не писах за тебе че си обидчив, а за друг колега неправилно си разбрал--следя с интерес темата,ако са повечко охлювите може и да станат  повечко мъници---но такива бумове просто--98бр. от един--сега почнахме,ама може и повече да са били  майките и тн.
: 12.12.2011г 17:05ч
Колкото до Меланиите да живораждащи  са---но прочетете хубаво поста на колегата,той е написал накрая,че щъкат и по-малки и по големи охлювчета хелени--Излюпени--затова съм му написал да не ги е объркал с мелании---не яйца а охлювчета!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Просто съм преценил,че колегата,няма кой знае какъв опит в акваристиката,затова съм написал,да не ги е объркал---щом ги разпознава,няма проблем извинявам се, но да не пише глупости за бройките!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (4)

35064

Публикации: 6
Прегледи: 5805

32905

Публикации: 3
Прегледи: 4154

37129

Публикации: 6
Прегледи: 4370

21814

Публикации: 18
Прегледи: 15538