• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Ампулария снася хайвер – как това се случва

Започната от Сашо, 09.05.2005 09:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Абе те лесно се появяват,ама колко бавно растат не е истина.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

lz3cv

Значи само на мен още не са ми се люпили ампуларии. Всъщност може и да са, ама от хулиганите (барбуси) и прасетата (калихти) едва ли остава нещо неизядено. Като гледам добре се справят с хайвера на планорбисите - всички се оплакват че не могат да контролират популацията на планорбисите а при мен има 5-6 бройки колкото да не е без хич. От време на време се появява някой нов малък и после ако бяга бързо, оживява, ако не....

Desmoria

Мани аз в момента имам толкова бебета ампуларии, че взе да ми писва да ми хвърлят хайвер.  *spank*
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

flasher

няма страшно
и от тях ще те оттърва ако искаш :)

evita69

тази сутрин гледах създаването на гнезденце и беше много красиво ,но трябва да му е тежко на охлювчето.Въпроса е какво да правя със грозда после - може ли да се махне и т.н.

nina

Ми ако не искаш малки охлювчета го махни. А ако искаш да си отгледаш поколонието не го пипай, щото лесно се отлепя.

barabata

Грозда може и във водата да си падне самичък след някоя друга седмица - моите не ги засякох ама май отидахо към 3 седмици или повече.
Ако се захранят със чернодробна храна никнат като гъби. За 1 месец едите дето не са в аквариума ми с храна - чернодробна от 2 милиметра отидоха на 1 сант че и повече.
Тези които са в аквариума са вдигнали около 1 до 2 мм максимум за същото време.
От днес са тука:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg511.imageshack.us%2Fimg511%2F4703%2Ftestday2qc8.th.jpg&hash=37ecadcf0cfccf2d107b5375fb0f623510404c6c
един тест на жена ми - растенията са ое една чешма и за рибки има един калихт и малко дребни рибки - молинезии и гупита да видим какво ще стане.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

zambo

Цитат на: evita69 - 05.03.2008 13:43
тази сутрин гледах създаването на гнезденце и беше много красиво ,но трябва да му е тежко на охлювчето.Въпроса е какво да правя със грозда после - може ли да се махне и т.н.
*spam  Вземи си няколко боции клоун , ще бъдат на седмото небе .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Svetho

Цитат на: TOXIC - 21.01.2007 16:27
Покривно стъкло имам както и доста конденз. Ама неискат гадинките, оставам с впечатлението че всички са женски обаче. Гледах снимки на разни мъжки и женски и ги огледах щателно и май,май женски. А ги гледам от 1см диаметър на черупката. Сега са станали егати чудовищата. =-O
Азимам две едната е можеби 6см в диаметър другата е около 4-5 тя ми снесе днес и незнам трабва ли да са влажни яйцата.

aquilla

Имам 2 ампуларии. От около месец и половина, след като ги преместих в нов аквариум, започнаха активно да правят секс. През нощта ги чувам да пляскат. Такава страст!!! Снасят постоянно. От всяко гнездо се излюпват охлювчета. Имам стотици, а бях чел, че не се размножавали бързо. А ми е жал да ги изхвърлям. Така че ако някой иска - подарявам. Пишете тук.
За да се излюпят малките трябва яйцата да са влажни. Аз лично ги мокрех с вода от аквариума. Намокрям кепчето и покапвам по яйцата. Повярвайте ми ИМА ЕФЕКТ.

virus4eto

Позволявам си да пиша тъй като имам повечко опит с тези охлюви. Та чифтосването става като мъжкият охлюв се качи на гърбо на женската и прокара под черупката и вътре в нея нещо кото месеста тръбичка през която отделя семенната си течност. По късно женската снася яйцата си извън водата, най често върху покривното стъкло. За излюпването им е необходимо голямо количество влага и подходяща температура - 28-30 градуса. Малките се излюпват след 2 до 4 седмици, така че не бързайте. През това време хайвера не трябва да попада във водата, тъй като зародишите ще се одавят. Продават се малки пластмасови съдове за бебета рибки които се поставят вътре в аквариума. Такъв съд е подходящо да се постави под хайвера, така че когато охлювчетата се излюпята те цопват в него. Така ще ги предпазите да не бъдат изядени от рибите а и да не умрат от глад, тъй като за тях е много важно бързо да намерят храна. От едно гнездо могат да се излюпят до 200-300 бебета. Женската винаги първо снася по малък брой яйца. Малките може да се хранят със ситно смляна храна за рибки, добре е да се прибавят и витамини във водата. Тъй като са големи лакомници по късно може да им се дава и запарени листа от марули и спанак. Но за спанака някъде четох че вреди на рибките, тъй че ако храните охлювите с него ще трябва да ги отделите в друг съд. Аквариумът трябва да бъде добре покрит, тъй като охлювите имат навика да се разхождат нощем извън него. За тях не е проблем да дишат директно въздух стига той да не е много студен. В суха среда, тоест дишайки въздух охлювите могат да живеят до 3 - 4 дена, освен ако не изсъхнат до тогава, а това лятото може да се случи и за 1 час, така че е по добре да си седят в аквариума, където всъщност е и мястото им.  Другото което съм забелязала е че възрастният мъжки е доста по - голям от женската и че най - често се размножават лятно време. Май това е всичко което знам за тези охлюви. Надявам се написаното да ви е от полза.

fire79

Здравейте! Бих искал който може да ми отговори да ми пише. Става въпрос за ампулариите. Имах доста от тях, които ми донесе един много добър приятел само, че сега имам само няколко от тях. Проблемът е в това, че умират. Не знам защо и как, също не знам от какво? Предполагам, че проблема се крие в това че имам и един друг вид охлюви, които са малки с черни и кафеви черупки. Та тези охлюви като че ли убиват ампулариите? Другото което си мисля е, че когато слагам сол във водата, като че ли не им влиее добре. Мислех си че и храната им не достига, но едва ли е така? Първо умираха само най - големите, а сега и по малките! Имам общо три аквариума в които се случва едно и също. Първо ги гледах отделно в самостоятелен аквариум и нямаше проблем. Малките растяха за секунди, а големите пусках при рибите и се почна, днес един утре два и т.н. Моля ви помогнете!

ico

Какво гледаш в аквариумите си, че слагаш сол?
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

pe6o_hristov

как вреди спанака на рибите, че аз редовно им давам

zambo

Цитат на: pe6o_hristov - 31.07.2008 15:15
как вреди спанака на рибите, че аз редовно им давам
Кой е казал , че им вреди ?
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Similar topics (5)

2849

Публикации: 4
Прегледи: 3492

51980

Започната от emilmet


Публикации: 0
Прегледи: 2086

7678

Публикации: 4
Прегледи: 3156

456

Започната от abaro


Публикации: 33
Прегледи: 16229

60049

Публикации: 5
Прегледи: 4018