• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 10:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Субстрат JBL Manado

Започната от baitoti, 07.04.2014 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Барбарон

Малко по-горе съм описал процедурата по измиването съвсем подробно. Ето за какво иде реч:
Цитат на: Барбарон - 10.04.2014 12:43
JBL Manado трябва задължително много добре да се изплакне! Предвид глиненият му произход в него има добро количество фин глинен прах. Освен това добрата му предварителна обработка ще предотврати изплуването на единични частици от него на повърхостта на аквариума след напълването му с вода до горе. Не че е проблем, те сами в последствие ще потънат, но е малко дразнещо. Най-добре е да се въоръжи човек с домакинска пластмасова кофа, прилична по големина цедка с отвори по-малки от 0.5мм и нужния брой кофи/легени, в които да се събира вече промития грунд. Пълни се кофата на около 1/3 с Manado, напълва се повече от половината с вода и се разбърква добре с ръка. Източва се водата, като заедно с нея оставете да се източат и плуващите по-леки частици Manado (така няма да влязат в аквариума). Процедурата се прави няколко пъти, след което промитото в кофата, се промива още веднъж през цедката. Усърдието ще гарантира чиста вода още с пълнененто на акварума.
Операцията не е сложна. Не следва да се отчайваш или да изпадаш в подобни състояния. Гореописаната схема за изплакване е на база мой личен опит и твърдя, че Manado става идеално чист. От измитото количество ми остана около литър. Жал ми беше да го хвърлям, макар, че в гаража имам още 5 литра неизмит. Оставих го в една пластмасова купа, прибран в шкафа. В неделя се присетих да направя едни малки доработки по дъното на аквариума. Използвах измитото Manado. Докато го пусках във водата никаква мътилка не се отдели. Което още веднъж потвърждава качеството на гореописания начин на изплакване.

baitoti

Колко трябва да го промивам защото като го прекарам през ситото/ за брашно/ и доста от него се отмива не знам колко да го промивам. От 10л промито остана 8.3л,И ЗА ВТОРИЯ ЧУВАЛ СЕ ЧУДЯ ДАЛИ ДА ГО ПРЕКАРВАМ  през ситото,много от него заминава и може да не ми стигне 

Penta

И при мен имаше доста голямо количество ситна фракция, като прах. Задължително я пресей, защото ще се блокира всякаква циркулация в грунда, който и без това е достатъчно ситен.

Барбарон

 =-O Почти 2 литра фира на 10 литра материал е адски много. От сито за брашно до сито за брашно има голяма разлика. Всичките домакински сита, които ги продават в по-големите магазини за хранителни стоки все ми бяха едри. Накрая мислех да си купя мрежа за комари, да разместя 2-3 парчета и така да действам. Случайно жена ми намери сито, което ми свърши идеална работа. Фирата при мен за 25 литра беше под 0.5 литра под формата на прах и малко плуващи частици.

baitoti

На ситото отворите са от 0,5до1мм сигурно са големи за тази цел. Ще търся нещо друго,аз втория чувал не съм го почвал,а ако не ми стигне нали мога да сложа и малко някакъв грунд,в смисъл да го смеся предварително като сметна колко няма да стигне.

J`E`K`O

Имах манадо, не е истина колко го мих, адски много прах имаше. Но на мен поне не ми хареса - цвете ми идваше много червеникав, на мен ми харесва тъмния цвят - като черният кварцов пясък или на ADA Amazonia. Другото, което не ми хареса, е че беше много лек и трудно се засаждаха дребни растения като HC в него, а дънни рибки като анциструси, също и САЕ-та не е добре да имаш - анциструсите само разравяха всичко около корените и камъните, а САЕ-тата само отскубваха растенията - накрая се наложи да ги махна и двата вида.
Друго, което ми направи впечатление, е че доста се трошеше и ако леко размътя грунда се вдигаше фин прах и полепваше по техниката вътре.
Сега аквариума е изпразнен и се чудя какъв грунд да слагам, дали кварцов пясък, дали пак да пробвам манадо-то или някакъв друг да търся.

Барбарон

Това, че не ти харесва като цвят е въпрос на личен избор. Възможно е червеникавия отенък да е бил засилен и от некоректно осветление, но това е само предположение. Всичко останало, което си написал не е вярно. Ниските растения с къси (в началото) корени се засаждат лесно на сухо, а след месец Манадо е попило достатъчно вода, така че тогава и при пълен аквариум полагането на треви и подобни става много лесно. До сега нямам извадено от риба растение, без значение от вида на корените му. Имал съм САЕ, имам и Анциструси, имам Коридорас и Отоцинклус. Лягат си на растенията, минават покрай тях, навират се понякога - ядове нямам. Предвид структурата на Манадо, растенията много лесно развиват корената си система и твърдя, че адабтирало се растение, преседяло месец и повече в аквариума се вади сравнително трудно на ръка. Това за праха също не е вярно. Освен ако не си измил Манадо добре. В началото бърках много често в аквариума докато го залеся както на мен ми харесва. Вадил съм растения, садил съм и нови. Нито веднъж не съм забелязал да има мътилка от прах. Трошенето е характерно за по-стария вид на АДА, което в последствие, според коментари в нета е отстранено. Манадо никога не е страдало от този проблем.

Като цяло Манадо има изключително много предимства пред пясъка. Вярно е, в началото изисква малко по-специфично отношение, но в последствие труда по миенето (например) се отплаща в пъти. Виждам, че си пуснал същия пост и в друга тема за Манадо, от нея ще хвърля линк насам, вместо да копирам и дублирам този пост там.

zariio

Съгласен съм с повечето неща ама с това че САЕ-то и анциструс няма да ти ровят примерно куба-та и това за сравнително трудното вадене на ръка малко се увлече :-D
Ако дъното ти е с плътен килим хемиантус съм склонен да се съглася с едно наум но тук там такива растения с толкова нежна коренова система забрави да оцелеят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Penta

Манадо е добър субстрат, доволен съм, растенията се вкореняват много добре, е трудно задържа дебел килим от HC (вече си имам едно на ум и няма да го оставям толкова дебел). Единственото условие е да няма сомове или едри САЕ-та които дърпат доста растенията,  с изключение на Ото.

J`E`K`O

Манадото беше 6-7 месеца в аквата когато тръгнах да слагам HC и елеохарис мини. САЕ-тата бяха по 10см, анциструсите и те толкова и след няколко часа бяха извадили растенията. Ако сега стартираш аквариума и в началото боднеш растенията, без риби, така че да има време растенията да се вкоренят - тогава предполагам е ок, но в моя случай колкото и дълбоко да засaждах хемиантуса, анциструсите го изравяха.

А цвета е въпрос на вкус, на мен така и не ми допадна :)

Барбарон

Цитат на: zariio - 23.05.2014 10:45
Съгласен съм с повечето неща ама с това че САЕ-то и анциструс няма да ти ровят примерно куба-та и това за сравнително трудното вадене на ръка малко се увлече :-D
Ако дъното ти е с плътен килим хемиантус съм склонен да се съглася с едно наум но тук там такива растения с толкова нежна коренова система забрави да оцелеят.
Нямам навика да се увличам, освен със скоростите по магистралата... Имам отпред Тенелус. Още докато бяха само няколко стръка нямах ядове с рибите. В момента Коридорас се вре между тях да дири храна, не мърдат. Анциструсите лягат отгоре, плясват с опашки - пак няма ядове. Същото важи и за Lilaeopsis-а. И двете растения са с фини корени, но Манадо им позволява лесно да се захванат за него. За ваденето също заставам зад думите си. Вадил съм растения от предния план, който е 5см дълбок. Бяха пуснали корени около 10см по хоризонтала. За няма и месец. При растенията в среден и заден план нещата е ясно, че са още по-добре от към здрав захват за грунда. Ясно е, че ваденето не е като от речен пясък, примерно, затова и съм написал "сравнително трудно". Но е достатъчно трудно, за да не ми вадят каквото и да е било рибоците. Всъщност, ако Манадо не осигуряваше достатъчно добро захващане на растения със слаби корени, дали щях да имам преден план?

zariio

Ако предния ти план е от тенелус и лилеопсис дали ще си с манадо или речен пясък няма никакво значение.Тенелуса ако ти е критерий за растение с фини корени това е друга работа ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Барбарон

Всеки гледа от своята камбанария, нали  ;-)

nikan

Не забравяй,че има хора който много по отдавна използват Jbl Манадо,а и други подобни субстрати,разбирам че заключенията ти са на база личен опит,но твоя не е единствен нали,струва ми се че налагаш прекалено много мнението си което не винаги е меродавно!

Барбарон

Пределно ми е ясно, че има хора, които разполагат с далеч по-богат опит с Манадо, спор няма. Явно следиш коментарите ми за субстрата и знаеш, че самия аз сравнително наскоро имах нужда от съвети за него. Но тогава почти всички бяха пас, само няколко души се включиха, при това с оскъдни мнения. Започнах да трупам опит с Манадо и да го споделям, защото никой не го е правил, поне не и на моменти толкова обстойно. С което се надявам да запълвам една празна ниша във форума и да помогна на хората, които ще минат по моя път. Затова не смятам, че налагам каквото и да е било. А дали коментарите ми са меродавни? Мисля, че към момента са или поне се старая да бъдат такива. Повечето неща, за които съм писал, са ми минали през ръцете и пред очите. Ако пък някъде съм сбъркал, хората с опит можеха да се включат и да се получи дискусия, която отново щеше да е полезна за всички.

Всъщност, какво излиза с този мой пост? Че трябва да защитавам желанието си да описвам моя опит. Което е доста тъпо...

Similar topics (5)

49774

Започната от hunter


Публикации: 37
Прегледи: 14594

40893

Публикации: 7
Прегледи: 3347

24525

Публикации: 9
Прегледи: 5648

58709

Публикации: 11
Прегледи: 6637

49976

Публикации: 14
Прегледи: 6272