• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 04:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Субстрат JBL Manado

Започната от baitoti, 07.04.2014 18:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

baitoti

Колеги ползвал ли е някой субстрат jbl manado. Публикувайте някакви отзиви и в какво съотношение се смесва с грунд става дума за по непретенциозни растения.   *HELP*

petko

Манадото си е грунд и не се смесва с друг грунд.
Лично на мен много ми харесва.

vanko77777

Здравей градски, както каза колегата petko манадото не се смесва с нищо друго само може да сложиш подложка за подхранване на растенията ако слагаш растения
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

baitoti

Ще има на първо време по не претенциозни защото съм загубил форма не съм се занимавал доста години с рибки тогава нямаше нито техника нито форуми,да не говорим за храни но се справяхме сега всичко има в изобилие даже не мога да си избера канистър за новия аквариум 120литров

Penta

Ако скролнеш до долу, в дъното на страницата  ще видиш " Related Topics" с доста писано по темата Manado.

Барбарон

Цитат на: vanko77777 - 07.04.2014 21:08
Здравей градски, както каза колегата petko манадото не се смесва с нищо друго само може да сложиш подложка за подхранване на растенията ако слагаш растения
Подложка под основния грунд се слага само ако ще наблягаш в посока растителен аквариум, т.е. по-голямата част от дъното да е засято с растения. Не бих искал да е мой аквариума с неизползвана подхранваща подложка. Има, разбира се, алтернативен вариант - слагаш подложка само там, където ще засаждаш. Но това е прекалено обвързващо. Ако не се гони гъсто залесен аквариум, най-добрия вариант е да се ползват продукти тип топчетата на JBL, които се заравят близо до корена на растението.

За мен Манадо е един от най-красивите грундове. Прави изключително добър контраст с растения, риби и скариди. Но да речем, че това е по-скоро въпрос на вкус. Затова ще наблегна на следното:

- предвид структурата му, Manado разполага с по-голяма площ за заселване на бактерии, сравнено с кварцовия или речния пясък. Това, в комбинация с добър филтър ще доведе до по-бързо достигане до желания баланс на водата в тази насока.
- Manado абсорбира голяма част от елементите на внасяните във водата течни торове, включително и желязо, след което ги отдава на корените на растенията. Нещо, към което подходих скептично, но се оказа вярно. Включително и това, че след намаляването им, той се зарежда отново.
- сравнено с кварцов или речен пясък, при Manado корените на растенията се развиват много по-лесно, което води след себе си до по-бързо захващане на растенията.
- благодарение на абсорбиращия торовете ефект, вероятността от появата на водорасли при умерено преторяване с течен тор е силно намалена.
- изключително удачен за малки сомчета (Коридорас Панда и др.), за които грунда е като райско кътче. Могат да ровят без да се нараняват.
- малката му фракция (1-2мм) не е проблем за циркулацията на водата, за разлика от липсата й при идентичен по размер пясък.
- неутрален е към водата.

JBL Manado трябва задължително много добре да се изплакне! Предвид глиненият му произход в него има добро количество фин глинен прах. Освен това добрата му предварителна обработка ще предотврати изплуването на единични частици от него на повърхостта на аквариума след напълването му с вода до горе. Не че е проблем, те сами в последствие ще потънат, но е малко дразнещо. Най-добре е да се въоръжи човек с домакинска пластмасова кофа, прилична по големина цедка с отвори по-малки от 0.5мм и нужния брой кофи/легени, в които да се събира вече промития грунд. Пълни се кофата на около 1/3 с Manado, напълва се повече от половината с вода и се разбърква добре с ръка. Източва се водата, като заедно с нея оставете да се източат и плуващите по-леки частици Manado (така няма да влязат в аквариума). Процедурата се прави няколко пъти, след което промитото в кофата, се промива още веднъж през цедката. Усърдието ще гарантира чиста вода още с пълнененто на акварума. Освен това има единични коментари в интернет за промяна на pH на водата при използването на Manado. Общото между всички тях е, че не е бил измит, а директно сложен в аквариума. А в сайта на JBL, както и на опаковката изрично пише грунда да се измие.

Садене на растенията. На доста места в интернет, както и тук, във форума, "гурутата" на тема растения казват, че се пълни на около 1/3 аквариума с вода и след това се сади (без знаение от вида на грунда). Което е погрешно и важи само за по-високите растения. Не че не може да се сади в умерено напълнен аквариум, но е по-трудно, а при Manado - много по-трудно. Всичко ниски китки се садят на сухо. Условието е грунда да е влажен (мокър) и да се използва пулверизатор за често намокряне на листата. Предвид ниското тегло на Manado това условие трябва да се спази, иначе саденето на ниски, малки и компактни растения с малки или без корени, ще е мъка. Добре е преди началото на садене Manado да се понатисне, все едно си играете с мокър морски пясък на плажа.

Пълненето на аквариума трябва да става много бавно в началото, защото предвид теглото на Manado и евентуалното образуване на въздушни джобове под него, може да доведе до разместване на релефа (ако някой си е играл да го прави) или до частично изваждане на някое малко растение. След като се покрие грунда с около 5-6 см вода, препоръчвам да "потупате" нежно Manado, аналогично на процедурата преди саденето. Идеята е да се увеличи максимално плътността му още в началото.

След около 2-3 седмици от стартирането на аквариума, Manado ще е попило достатъчно вода. Което ще позволи лесното садене на всякакви допълнителни големи и малки, с или без развита коренна система растения. Така че последващата грижа за аквариума и пренареждането му няма да е сложно.

Като за начало мисля, че това е достатъчно, включително и за да се оправдае цената на JBL Manado. Повече информация можеш да получиш от брошурата на JBL. Предвид това, че в България този грунд не е често използван (най-вероятно заради незнание или заради цената му), няма да намериш много информация за него, включително и в този форум. Ако нещо допълнително те интересува, питай. Защото, ако това със саденето някой ми го беше написал, когато питах (вместо да ми пишат "ми то лесно се сади), ако ми беше споделил, че Manado в последствие ще натежи от попилата вода, щеше да ми спести едни 120 хвърлени на вятъра лева. Защото първият ми опит с този грунд не беше успешен. После търсих всякакви аналози по цвят. И след като не намерих, започнах да чета усилено чужди форуми и да гледам клипове в тубата, за да видя къде е проблема и да намеря отговора на въпроса защо не се справям с този разкошен грунд.

Penta

Успех с получаването на повече инфо от брошурата на немски.

П.П До колкото помня да съм чакал 24 часа преди да засадя растенията. Основния проблем на мен ми е HC, който прави толкова плътен килим че се издува като балон от кислорода и се отлепва от грунда. Иначе са абсорбиращите му качества - при два аквариума с различен грунд един до друг се усеща по-стабилната система с Манадо.

cantiga

Ако някой иска мога да преведа брошурата на JBL, макар според мен да е излишно. Не разбирам и причината за трудностите при вкореняването, които се споделят. И хемиантус, и криптокорина парва съм си садил без да накисвам или каквото и да било друго нещо - нямал съм никога проблеми.
Поздрав!
Светослав

bunzip2

baitoti, погледни ако искаш и Dupla Ground. Аз стартирах един аквариум с него преди 2-3 дни.
По всички описания, е много сходен с Манадо както по характеристики, така и по цвят. А цената е на половина от тази на Манадо. Ти си прецени вече кое ще ползваш.
За контраста с растенията - супер става! Нищо общо с обикновения пясък :)

Барбарон

Цитат на: Penta - 10.04.2014 12:55
Успех с получаването на повече инфо от брошурата на немски...
Ако разполагах с време щях да я преведа. Но пък за Manado в никой български форум няма толкова изписано, колкото постнах по-горе. Така че за момента това май е предостатъчно, ако човек иска основно инфо на база опит. Твоята съпоставка на двата аквариума също е много полезна. Та ако се включат и други, които имат опит с грунда, темата би станала доста интересна.

Edit: Намерих на руски - клик

petko

JBL Manado намалява карбонатната твърдост,около 1-2 dKH.


baitoti

Сърдечно благодаря колеги просто не мога да преценя направо съм мат.Най вече ме притеснява малкия му размер на гранулите, не знам как ще изглежда, аквариума е доста тесен(според мен)само30см,мястото ми толкова позволява.

Барбарон

10.04.2014 23:30 #13 Last Edit: 11.04.2014 13:11 by Барбарон
3-4мм фракция в голям аквариум не седи зле, но в малък ще се откроява повече. Именно заради това е още по-добре да се възползваш от малката едрина на Manado. Купувай смело, измии го добре, както съм ти написал по-горе и после му се радвай със здраве. Няма да сбъркаш. И да се похвалиш после със снимки.

Добавям и нещо, което в горното описание от разсеяност съм пропуснал. Ако Mando не се изплакне добре съществува вероятност за повишаване на общата твърдост на водата. Ако това стане, от JBL препоръчват ежедневна смяна на 70% от водата за период от 4-5 дена.

baitoti

Колега, получих Манадото и по твоите препоръки сипах една част  в кофа, то много мътилка много нещо,колко пъти трябва да се плакне и изобщо промива ли се до бистро този субстрат или постоянно пуска мътилка,аз направо се отчаях

Барбарон

Малко по-горе съм описал процедурата по измиването съвсем подробно. Ето за какво иде реч:
Цитат на: Барбарон - 10.04.2014 12:43
JBL Manado трябва задължително много добре да се изплакне! Предвид глиненият му произход в него има добро количество фин глинен прах. Освен това добрата му предварителна обработка ще предотврати изплуването на единични частици от него на повърхостта на аквариума след напълването му с вода до горе. Не че е проблем, те сами в последствие ще потънат, но е малко дразнещо. Най-добре е да се въоръжи човек с домакинска пластмасова кофа, прилична по големина цедка с отвори по-малки от 0.5мм и нужния брой кофи/легени, в които да се събира вече промития грунд. Пълни се кофата на около 1/3 с Manado, напълва се повече от половината с вода и се разбърква добре с ръка. Източва се водата, като заедно с нея оставете да се източат и плуващите по-леки частици Manado (така няма да влязат в аквариума). Процедурата се прави няколко пъти, след което промитото в кофата, се промива още веднъж през цедката. Усърдието ще гарантира чиста вода още с пълнененто на акварума.
Операцията не е сложна. Не следва да се отчайваш или да изпадаш в подобни състояния. Гореописаната схема за изплакване е на база мой личен опит и твърдя, че Manado става идеално чист. От измитото количество ми остана около литър. Жал ми беше да го хвърлям, макар, че в гаража имам още 5 литра неизмит. Оставих го в една пластмасова купа, прибран в шкафа. В неделя се присетих да направя едни малки доработки по дъното на аквариума. Използвах измитото Manado. Докато го пусках във водата никаква мътилка не се отдели. Което още веднъж потвърждава качеството на гореописания начин на изплакване.

baitoti

Колко трябва да го промивам защото като го прекарам през ситото/ за брашно/ и доста от него се отмива не знам колко да го промивам. От 10л промито остана 8.3л,И ЗА ВТОРИЯ ЧУВАЛ СЕ ЧУДЯ ДАЛИ ДА ГО ПРЕКАРВАМ  през ситото,много от него заминава и може да не ми стигне 

Penta

И при мен имаше доста голямо количество ситна фракция, като прах. Задължително я пресей, защото ще се блокира всякаква циркулация в грунда, който и без това е достатъчно ситен.

Барбарон

 =-O Почти 2 литра фира на 10 литра материал е адски много. От сито за брашно до сито за брашно има голяма разлика. Всичките домакински сита, които ги продават в по-големите магазини за хранителни стоки все ми бяха едри. Накрая мислех да си купя мрежа за комари, да разместя 2-3 парчета и така да действам. Случайно жена ми намери сито, което ми свърши идеална работа. Фирата при мен за 25 литра беше под 0.5 литра под формата на прах и малко плуващи частици.

baitoti

На ситото отворите са от 0,5до1мм сигурно са големи за тази цел. Ще търся нещо друго,аз втория чувал не съм го почвал,а ако не ми стигне нали мога да сложа и малко някакъв грунд,в смисъл да го смеся предварително като сметна колко няма да стигне.

J`E`K`O

Имах манадо, не е истина колко го мих, адски много прах имаше. Но на мен поне не ми хареса - цвете ми идваше много червеникав, на мен ми харесва тъмния цвят - като черният кварцов пясък или на ADA Amazonia. Другото, което не ми хареса, е че беше много лек и трудно се засаждаха дребни растения като HC в него, а дънни рибки като анциструси, също и САЕ-та не е добре да имаш - анциструсите само разравяха всичко около корените и камъните, а САЕ-тата само отскубваха растенията - накрая се наложи да ги махна и двата вида.
Друго, което ми направи впечатление, е че доста се трошеше и ако леко размътя грунда се вдигаше фин прах и полепваше по техниката вътре.
Сега аквариума е изпразнен и се чудя какъв грунд да слагам, дали кварцов пясък, дали пак да пробвам манадо-то или някакъв друг да търся.

Барбарон

Това, че не ти харесва като цвят е въпрос на личен избор. Възможно е червеникавия отенък да е бил засилен и от некоректно осветление, но това е само предположение. Всичко останало, което си написал не е вярно. Ниските растения с къси (в началото) корени се засаждат лесно на сухо, а след месец Манадо е попило достатъчно вода, така че тогава и при пълен аквариум полагането на треви и подобни става много лесно. До сега нямам извадено от риба растение, без значение от вида на корените му. Имал съм САЕ, имам и Анциструси, имам Коридорас и Отоцинклус. Лягат си на растенията, минават покрай тях, навират се понякога - ядове нямам. Предвид структурата на Манадо, растенията много лесно развиват корената си система и твърдя, че адабтирало се растение, преседяло месец и повече в аквариума се вади сравнително трудно на ръка. Това за праха също не е вярно. Освен ако не си измил Манадо добре. В началото бърках много често в аквариума докато го залеся както на мен ми харесва. Вадил съм растения, садил съм и нови. Нито веднъж не съм забелязал да има мътилка от прах. Трошенето е характерно за по-стария вид на АДА, което в последствие, според коментари в нета е отстранено. Манадо никога не е страдало от този проблем.

Като цяло Манадо има изключително много предимства пред пясъка. Вярно е, в началото изисква малко по-специфично отношение, но в последствие труда по миенето (например) се отплаща в пъти. Виждам, че си пуснал същия пост и в друга тема за Манадо, от нея ще хвърля линк насам, вместо да копирам и дублирам този пост там.

zariio

Съгласен съм с повечето неща ама с това че САЕ-то и анциструс няма да ти ровят примерно куба-та и това за сравнително трудното вадене на ръка малко се увлече :-D
Ако дъното ти е с плътен килим хемиантус съм склонен да се съглася с едно наум но тук там такива растения с толкова нежна коренова система забрави да оцелеят.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Penta

Манадо е добър субстрат, доволен съм, растенията се вкореняват много добре, е трудно задържа дебел килим от HC (вече си имам едно на ум и няма да го оставям толкова дебел). Единственото условие е да няма сомове или едри САЕ-та които дърпат доста растенията,  с изключение на Ото.

J`E`K`O

Манадото беше 6-7 месеца в аквата когато тръгнах да слагам HC и елеохарис мини. САЕ-тата бяха по 10см, анциструсите и те толкова и след няколко часа бяха извадили растенията. Ако сега стартираш аквариума и в началото боднеш растенията, без риби, така че да има време растенията да се вкоренят - тогава предполагам е ок, но в моя случай колкото и дълбоко да засaждах хемиантуса, анциструсите го изравяха.

А цвета е въпрос на вкус, на мен така и не ми допадна :)

Барбарон

Цитат на: zariio - 23.05.2014 10:45
Съгласен съм с повечето неща ама с това че САЕ-то и анциструс няма да ти ровят примерно куба-та и това за сравнително трудното вадене на ръка малко се увлече :-D
Ако дъното ти е с плътен килим хемиантус съм склонен да се съглася с едно наум но тук там такива растения с толкова нежна коренова система забрави да оцелеят.
Нямам навика да се увличам, освен със скоростите по магистралата... Имам отпред Тенелус. Още докато бяха само няколко стръка нямах ядове с рибите. В момента Коридорас се вре между тях да дири храна, не мърдат. Анциструсите лягат отгоре, плясват с опашки - пак няма ядове. Същото важи и за Lilaeopsis-а. И двете растения са с фини корени, но Манадо им позволява лесно да се захванат за него. За ваденето също заставам зад думите си. Вадил съм растения от предния план, който е 5см дълбок. Бяха пуснали корени около 10см по хоризонтала. За няма и месец. При растенията в среден и заден план нещата е ясно, че са още по-добре от към здрав захват за грунда. Ясно е, че ваденето не е като от речен пясък, примерно, затова и съм написал "сравнително трудно". Но е достатъчно трудно, за да не ми вадят каквото и да е било рибоците. Всъщност, ако Манадо не осигуряваше достатъчно добро захващане на растения със слаби корени, дали щях да имам преден план?

zariio

Ако предния ти план е от тенелус и лилеопсис дали ще си с манадо или речен пясък няма никакво значение.Тенелуса ако ти е критерий за растение с фини корени това е друга работа ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Барбарон

Всеки гледа от своята камбанария, нали  ;-)

nikan

Не забравяй,че има хора който много по отдавна използват Jbl Манадо,а и други подобни субстрати,разбирам че заключенията ти са на база личен опит,но твоя не е единствен нали,струва ми се че налагаш прекалено много мнението си което не винаги е меродавно!

Барбарон

Пределно ми е ясно, че има хора, които разполагат с далеч по-богат опит с Манадо, спор няма. Явно следиш коментарите ми за субстрата и знаеш, че самия аз сравнително наскоро имах нужда от съвети за него. Но тогава почти всички бяха пас, само няколко души се включиха, при това с оскъдни мнения. Започнах да трупам опит с Манадо и да го споделям, защото никой не го е правил, поне не и на моменти толкова обстойно. С което се надявам да запълвам една празна ниша във форума и да помогна на хората, които ще минат по моя път. Затова не смятам, че налагам каквото и да е било. А дали коментарите ми са меродавни? Мисля, че към момента са или поне се старая да бъдат такива. Повечето неща, за които съм писал, са ми минали през ръцете и пред очите. Ако пък някъде съм сбъркал, хората с опит можеха да се включат и да се получи дискусия, която отново щеше да е полезна за всички.

Всъщност, какво излиза с този мой пост? Че трябва да защитавам желанието си да описвам моя опит. Което е доста тъпо...

niky

Напротив, точно такива мнения, от личен опит са най-полезни. Аз лично ползвам АДА и въпреки че бях чел доста за нея, останах изненадан като почнах да я мия за новият ми скаридарник. Така че опитът си е опит.
Това че други имат различно мнение - нормално. Всичко е субективно.

discus

 *offtopic

А някой ако мисли да си купува манадо, да гледа при румънците(емаг) цената е почти като в Германско.

bunzip2

Цитат на: discus - 27.05.2014 15:32
*offtopic

А някой ако мисли да си купува манадо, да гледа при румънците(емаг) цената е почти като в Германско.

Свърши вече.. останали са само разфасовки от 1.5 литра на цена от 10 лв.
Преди седмица имаше 25 литра за 58 лв.


Aronax

Цитат на: bunzip2 - 27.05.2014 21:31
Свърши вече.. останали са само разфасовки от 1.5 литра на цена от 10 лв.
Преди седмица имаше 25 литра за 58 лв.
Вече има и от големите разфасофки, аз онзи ден си купих 25 литра на 58 лева.  :-)

iLudia

Може ли линк към тези "румънци" ?

Едит : успях да ги открия
Using Tapatalk

iLudia

Да споделя и аз опит в миенето на Манадо, макар и все още да не е в аквариума, понеже чакам шкафа да бъде направен, измит субстрата седи в две кофи с вода в банята. Предполагам че метода е приложим само за хора разполагащи с двор :) Взех едно старо поцинковано корито в което имам смътни спомени че съм бил къпан като малък :). Във ветровито време на открито гребвам канче субстрат от чувала и с вдигната ръка нагоре започвам да изсипвам грунда в коритото. Вятъра отвява финния прах и чувал от 25л го "пресях" по този начин за около 5мин. След това няколко водни бани и започна да изтича чиста вода. До този вариант стигнах след неуспех в търсенето на подходящо сито, вкл. И няколко слоя мрежа за комари - "фирата" беше много :)
Както казах все още не съм го разположил в аквариума, но в коритото водата беше бистра. Премахнах и плаващите частици. В заключение - в началото и аз се бях наплашил че трябват много усилия за да се промие, но се оказа че съм грешал. Ще пиша ъпдейт след като напълня аквата :)
Using Tapatalk

bunzip2

Плаващата фракция, която си обрал, може да я оставиш да се накисне отделно и след това да си я ползваш и нея, разбира се ако мислиш, че си заслужава количеството :)
За около 2 седмици, ще потъне всичката.

iLudia

Плаващите бяха изключително малко. За 25л не повече от 100гр.
Using Tapatalk

manyg

Хайде и аз да изкажа впечатленията си от тази почва.
Съдържа метални частички защото се привлякоха и се залепиха по ножа с който разбърках грунд в чаша с вода.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.cc%2Fbw6p3ifhd%2FIMG_20141107_105058.jpg&hash=4e22a6839e50628fe578b84a72528c18222e0318
free image upload
Пресяването и миенето не са толкова трудоемки колкото предполагах.
След пресяване бяха нужни само 2 изплаквания до достигане на напълно бистра вода. Препоръчвам преди да се слага в аквариума да се изкисне в голям съд с вода като периодично се разбърква. Така попива и при пълненето на аквариума грунда по-лесно сляга.
Пресято -
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs27.postimg.cc%2F5we65ry8j%2FDSC_0375.jpg&hash=e09862d8eb2d10ec6f747c71dff33d3accbce52c
picture share

При 10 литра излизат около 400 мл брак.
Брак:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs21.postimg.cc%2Fomzqijml3%2FDSC_0376.jpg&hash=54cfcc1b8b94f6ab45f13d606a7744b5f6bc58a1
photo upload

a__andreew

Здравейте колеги, с този субстрат трябва да се внимава с магнитната чистачка, че така си надрасках стъклото преди време.

stefan_doc

А някой ще сподели ли как на практика се прави по-голям наклон с този субстрат?
Че се колебая между него и обикновен грунд, като отдолу ще има малко Tropica plant growth Substrate.

yavor_dz

Един въпрос и от мен към колегите с опит с този грунд: Сифонирането по- трудно ли е? С оглед на това, че е по-лек.

nikan

Сифонирането не се препоръчва понеже част от  засмукания грунд ще премине през сифона  ,поради малкия фракция боклуците остават отгоре и просто ги обираш,за тази цел аз не ползвам сифон а просто 16мм маркуч ! :-)

manyg

stefan_doc, голям наклон няма да можеш да постигне. Аз си съдрах нервите като си стартирах малкият аквариум. Исках голям наклон, но камъните потъваха и наклона се свличаше. Може би ако няма камъни ще успееш за постигнеш някакъв по-голям наклон, но с речен грунд ще ти е далеко по-лесно.

asito

Не знам за колко градуса наклон става дума.При мен е 10-15гр да кажем.В десния заден ъгъл насипах много манадо и от там го разстелих из аквариума.Аз пък си мисля,че с камъните го задържам да не се свлече и изравни.Опират се на дъното на аквариума.Колегата е прав,че с обикновен грунд е доста по-лесно.

manyg

Има и друг вариант ако не мислиш да слагаш камъни отгоре а да е само наклона.
За да задържиш грунда може да сложиш напречни плоскости като дебитни/фоно карти- нещо като прегради да се образуват. Това ще предпази от свличане.

bustama

По-лесно е защото е по-тежък и водата не преминава през него толкова лесно.
Иначе, камъните помагат, най-вече големите. Гледам по разни клипчета, слагат и пластмасови, как до го кажа... клинове.

С колегата сми писали по едно и също време...

stefan_doc

Пластмасови прегради съм слагал много, много отдавна. (Преди 30 години). Задържаха грунда зад тях, но отпред след време се оголваха. Освен тия "клинове" да са на друг принцип.

cantiga

По въпроса за сифонирането, преди малко направих това видео, използвам спринцовка от 10мл. С малко упражнение се получава много добре.
Поздрав!
Светослав

bobifoto

Използвам Manado вече една година и съм доволен, можеше да е малко по тъмен но и така става.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flh3.ggpht.com%2F_lUW2CPVDq-o%2FSwQPAB4KYlI%2FAAAAAAAAABc%2FWJ9aQA0TN5g%2Fbobibbbbbbbbbbbbb.jpg&hash=9fe08ad228cf0642db298d58dcfeb0590191b430

VDO

В едно нано съм направил доста стръмен наклон с манадо,без пластмасови прегради ,само с камъни,не е мръднало,отделно отпред едната част е леко по-задигната от другата и така си стои вече 4-5 месеца без пластмасов прегради.Според мен с тоя грунд става много добре и устойчиво да се прави разчупен релеф и наклони.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

Penta

В едно нано съм направил съвсем лек наклон (4см отпред, 7см отзад) всяка седмица с маркуче изсмуквам смъкналото се манадо и го пускам най-отзад на аквариума. Според мен този грунд не става да се прави разчупен релеф и наклони.

VDO

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Fgh8mxxmw7%2FDSC_1732.jpg&hash=4cc9322f54d3db156499d893ebff771d3875eb5c


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Fm850f4nr1%2FDSC_1733.jpg&hash=52ab4bfb445c45da6ce0b9151b9182b354ddb2e1

Нищо не прехвърлям,така си стои,без да се свлича въобще.Недостатък е ,че е много лек и се засмуква от мЪркучлето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

manyg

Месец и половина след старта на аквариуми с манадо. Няма никакви водорасли, нито по-растенията, нито по-камъните (изглеждат като току що потопени).
Свети се по 5 часа на ден 1w на литър и се добавя веднъж седмично Profito - 1мл, а на следващата 1 мл - Tropica Specialised Fertiliser.
Не знам дали манадото се явява някакъв буфер, но резитата е страхотен. Няма признаци за липса на хран. вещества по ратенията. Обитателите са само 1 скаридка Ред Чери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2F47z182pwl%2FIMG_20150128_204902.jpg&hash=1c1e10c0b77f2addeb73653e3c25b9ef60bcceb0
picture share
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fu4xayfixx%2FIMG_20150128_204925.jpg&hash=5eac13943d9b375e378d01373e547f6ab4b11210
free picture upload
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2F6mqwsi65h%2FIMG_20150128_204937.jpg&hash=0479d635b0b1144fae00cc4201b071d5c3db2c47
temporary image hosting
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.cc%2Fwwbzbas2t%2FIMG_20150128_205041.jpg&hash=f0913a4d6312db4edce2ce9e00f2de5c59200b6c
upload picture

Penta

Цитат на: manyg - 29.01.2015 14:31
Не знам дали манадото се явява някакъв буфер, но резитата е страхотен.

От опит съм се убедил че е точно така. Достигнах обаче и до извода че буферирането трае около година.

zariio

Петко,пробвал ли си след година употреба като го извадиш и измиеш отново да заредиш него?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Penta

Цитат на: zariio - 29.01.2015 21:35
Петко,пробвал ли си след година употреба като го извадиш и измиеш отново да заредиш него?

Не ми е минавала подобна идея през главата .
Но пък с какво бих могъл да го промия? Нитратните смоли се регенерират със сол ама това...

zariio

Имам една Амазония която я въртя вече четвърта година.Имам с нея поне 5 старта :-)
Промивам я със вода и нищо друго.Дори последния път не съм го и мил.Оставих го за няколко съдмици на слънце да изсъхне хубаво и после директно в новия аквариум.Като се замисля проблемен ми беше само първия старт с него :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

stefan_doc

30.01.2015 09:09 #58 Last Edit: 30.01.2015 11:11 by stefan_doc
Цитат на: Penta - 29.01.2015 20:41
Достигнах обаче и до извода че буферирането трае около година.

А после какво става - като обикновен грунд ли реагира, или?

Penta

Цитат на: stefan_doc - 30.01.2015 09:09
А после какво става - като обикновен грунд ли реагира, или?
В началото, абсорбираше излишъците и компенсираше липсите в малки граници и няма начин да се развият водорасли. При едно и също съотношение осмозна/водопровод в два аквариума, този с манадо поддържаше с 2 градуса по-мека вода - kH.
След година употреба всичко това поизчезна, може и така да ми се струва, да съм му свикнал  *dontknow*

hristo_k1984

Здравейте,да попитам тук за да не отварям нова тема.Какво количество Jbl Manado e нужно за аквариум с размери 135 /50 см.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2F42k720phx%2Fimage.jpg&hash=d7bbaf6c43cfd1ba9edc1da67e34c327a8773130

bunzip2

Какво означава 135/50 !? Аквариума има още една страна. И въпроса е относителен, според зависи колко искаш да е дебел покривния слой. Ако 135 е дължината, а 50 е ширината, и искаш да е покривния слой да е 5 см, тогава ти трябва ((135х50х5)/1000) литра.

hristo_k1984

135 см е дължината,50 см е ширината.За слой от 5-6 см колко литра Манадо е нужно
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2F42k720phx%2Fimage.jpg&hash=d7bbaf6c43cfd1ba9edc1da67e34c327a8773130

petko

Цитат на: hristo_k1984 - 31.01.2015 17:37
135 см е дължината,50 см е ширината.За слой от 5-6 см колко литра Манадо е нужно
Колегата ти е написал формулата.Трябва да я сметнеш.
Цитат:
тогава ти трябва ((135х50х5)/1000) литра

saxon

Има и едно меню у десно с калкулатор :-)

stefan_doc

Не ви ли стана ясно, че човекът не иска да решава задачата, а да препише отговора? :-D
34-40 литра.

_Kirilov

Не си спомням някой дали е писал в темата , а и да си призная ме мързи да я препрочитам- някой ползвал ли го е по-дълго време 3-5г? Да сподели как се държи , разтваря ли се както е лавата(става на много фин прах)?

petko

От две години съм го сложил в аквариум.Така си е както съм го и сложил.

nikan

В единия ми аквариум е почти на 3 години и при мен си е в първоначалния вид :-)

_Kirilov

Правя си ново проектче и ще купувам със сигурност манадо, но ще е доста разчупено дъното и на места ще трябва да слагам доста солидно количество. Та въпроса ми е дали си струва да го смеся с обикновен грунд или на "хълмовете"дето искам да правя да се опитам с камъни да ги повдигна ?

Питам това защото по груби сметки ще ми трява между 30 и 40л което си е цифра а и не знам на края дали въобще ще ми стигне.

zariio

Вземаш няколко дамски чорапа и ги пълниш с най-обикновен пясък.С тях си правиш релефа отгоре покриваш със субстрата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

_Kirilov

Цитат на: zariio - 13.05.2015 16:53
Вземаш няколко дамски чорапа и ги пълниш с най-обикновен пясък.С тях си правиш релефа отгоре покриваш със субстрата.

Хмм супер е като идея и може да се моделира , но тос чорап няма ли да загние примерно след 8-10 месеца и всичко пак да се смеси  =-O

danielm

Или лава в пластмасовите мрежи (столетия няма да изгният  *CRAZY* ) за лимони, лук и т.н. ...

Deqn99

Привет, Колеги ! Днес поръчах 6 литра манадо, по мои изчисления височината идва малко над 5 см. Растенията мислех да са - микрозорум/валиснерия/мислех си за 1 топка кладофора/ явански мъх и се чудех дали да сложа криптокрина-афинс. В аквариума ще гледам само скаридки ред чери. Чудех се за тези растения 5 см височина на грунда дали ще им е достатъчна (малко ме съмнява за криптокрината)? Възможно ли е грунда да се разкашка след определено време? Ще има ли нужда от хранителна подложка (аквариума няма да е растителен) ? Дали СО2 ще им е достатъчно или ще трябва да торя също ? Ако се сетя за още нещо, ще попитам  :-). Благодаря предварително  *thanks

_Kirilov

Ще ти стигне 5см.
Пускаш ли газ -задължително торове.

danielm

Вчера ми пристигна субстрата и направих няколко теста.

1/ Вода богата на нитрит и нитрат над нормата в съотношение 50/50 с манадото рязко смъкна и двете до приемливи норми.
2/ във вода без нитрати - отдели количество, което теста засече. При сварена с манадото вода имаше значително покачване.
3/ При първа промивка рязко вдига gh-то и ph-то, но при следващите това не се забеляза.
4/ на kh- то голямо влияние не оказа според теста.

Днес пак ще тествам и как влияе в/у tds-a, че вчера до извод не можах да стигна.

Penta

Имам два аквариума с една и съща вода - аквариума с манадо поддържа около 1.5-2 градуса по-ниско KH и около 30 TDS по-малко.

_Kirilov

Ехее то ще излезе наистина добър. Скоро ще поръчвам 60-65литра.... *bg*

petko

Цитат на: Penta - 22.07.2015 09:45
Имам два аквариума с една и съща вода - аквариума с манадо поддържа около 1.5-2 градуса по-ниско KH и около 30 TDS по-малко.
Имам същото наблюдение.

В допълнение много бързо се насища с СО2  и пада РН-то.
В този аквариум където е Манадото се случва по 2-3 месеца да не подменям вода  :-) и въпреки това TDS не мърда.

a__andreew

Здравейте, преди 3-4 ,когато си купих манадото и се разтърсих за информация, попаднах на същото впечатления от хора в чуждите форуми. Пиша какво си спомням: че трябвало да преседи повече в аквариума и тогава променя пх по малко отколкото ако е нов субстрата. Някаква статия имаше за вряла вода и да преседи известно време и тогава да се слага в аквата. Коментарите бяха от хора гледащи скариди.

Virosss

Цитат на: a__andreew - 22.07.2015 15:01
Здравейте, преди 3-4 ,когато си купих манадото и се разтърсих за информация, попаднах на същото впечатления от хора в чуждите форуми. Пиша какво си спомням: че трябвало да преседи повече в аквариума и тогава променя пх по малко отколкото ако е нов субстрата. Някаква статия имаше за вряла вода и да преседи известно време и тогава да се слага в аквата. Коментарите бяха от хора гледащи скариди.

Аз гледам скариди с Манадо и съм го сложил веднага след като го купих... само дето го измих хубаво преди това, че много прахоляк имаше. Доколкото знам Manado не променя pH на водата, а престоят в вода преди да се сложи е по-скоро за да не изплува, понеже му трябва малко време за да се напои с вода и да не изплуват по-леките фрагменти.

a__andreew

Хи, за изплуването им и аз го забелязах, другото което трябва да се внимава е с магнитната чистачка. При чистене на стълката и при досег с грунда частички полепват от него и драскат стъклото, като се движи по него.

danielm

23.07.2015 06:50 #82 Last Edit: 23.07.2015 09:03 by danielm
При tds на чешмяната вода - 80 дори и след няколко промивки го качи на 400.
P.S. след още няколко джуркания се стабилизира на 200, което вече е доста добре.

fam

За първи път ползвам Manado. ПОстлах го в аквариума снощи. Напълних с вода. Аквариума беше установен с рибки вътре и функционираше вече няколко месеца. Въросът ми е мога ли да си пускам рибките обратно?  .. минали са около 15 часа  :-|

bunzip2

Щом стария грунт е изваден, със сигурност има сътресение в азотниця цикъл.
Ако поне филтъра е стария, и е работил някъде (в кофа примерно), докато са траели процедурите по подмяна на грунта, може да ги слагаш, но 1-2 седмици прави по-чести смени на вода.
Ако и филтъра е нов, или е спрян за няколко часа, то със сигурност е направен пълен рестарт и поне 2-3 седмици не е добре да пускаш обитатели.

fam

Цитат на: bunzip2 - 14.09.2015 14:34
Ако и филтъра е нов, или е спрян за няколко часа, то със сигурност е направен пълен рестарт и поне 2-3 седмици не е добре да пускаш обитатели.
Ами филтъра е Top filter or wet-dry и да, беше спрян за няколко часа- докато изкарам грунта и сложа менадото + опитите ми за аранжиране поне 6 часа е бил изключен и после го пуснах да си връти за през нощта...оххх това с 2-3 седмици .. рибките ми са в една пластмасова правоъгълна кутия.... ще се мъчат много...

Публикациите са слети: 14.09.2015 15:32

:'( 'айде.. първата жертва от неончетата... и другите го излапаха да му се не види.. =-O

bunzip2

Ако рибите не са в работещ аквариум, няма смисъл да ги държиш в пластмасовата кутия.
Мести ги и сменяй вода по-често в началото.

Similar topics (5)

58293

Публикации: 6
Прегледи: 3601

49803

Започната от mrin80


Публикации: 3
Прегледи: 3099

41670

Започната от edeseu


Публикации: 23
Прегледи: 8325

29301

Започната от Martins


Публикации: 1
Прегледи: 2894

25399

Публикации: 36
Прегледи: 14813