• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.10.2019 06:06

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смяна на грунд с нов без рестартиране на аквариума - как да стане?

Започната от bellissima, 25.09.2011 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bellissima

Здравейте колеги! Искам да потърся мнението ви за най-нестресиращия начин за смяна на грунд в аквариума. Целта ми е да стане по най-бързия начин без да рестартирам и да не изгубя баланса в аквата. За сега смятам да източа половинага вода, да оставя рибите и след това да вадя камък по камък сегашния грунд, но се притеснявам, че ще се вдигне голяма мътилка. Какво мислите? Другото което ме притеснява е балансът, както казах. Грундът също слъжи за филтрация, ще бъде ли необходимо да се постави отново бактерия, въпреки че гъбите на филтъра няма да се сменят. Не бързам, приемам всякакви идеи преди смяната на грунда. Благодаря предварително!

dgwrite

Не виждам как ще смениш грунда без да махнеш водата и рибите. Най-добре източи водата в туби, махни рибите и си смени грунда. Със старата вода и филтри, бързо ще се завърти отново цикъла, така че няма нужда да се притесняваш. Храниш умерено първите дни, и може да сменяш по 30% 2 пъти седмично вода първите 2 седмици, за твое успокоение.

terier4o

Смяната на грунда , както и да го гледаш си е рестарт . Запази възможно най-много вода от аквариума , сложи филтъра в някаква кофа да върти изкарай рибите , растенията , сложи новия грунд  новия грунд и може да добавиш бактериален активатор . Ако имаш къде да сложиш рибите може да изчакаш известно време 3/4 дни малко да тръгнат нещата , а ако няма къде да ги сложиш изчакай водата да се избистри и стискай палци да отцелеят .

bellissima

Май ще излезе по-опасна процедура за рибите отколкото предполагах. Благодаря за мненията, ако някой има и други идеи ще са добре дошли.

terier4o

Какви риби имаш , какъв е филтъра , колко е голям аквариума имаш ли растения ?

bellissima

риби - 2 риби-папагал, 2 златни рибки, 3 анциструса
филтър - външен, Whisper 30-60
обем на аквариума - 260 литра
растения -  2, едното е полуизядено

terier4o

Според мен , изчакай да се избистри водата  след смяната на грунда и сменяй по 10 /20 % вода през два дни не би трябвало да имаш проблем . Също така те съветвам да храниш рибите много малко през първата седмица . Успех  :-)

Mirobg

Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

bellissima

terier4o, благодаря за съвета, така или иначе не бързам със смяната, просто исках да стане по най-безболезнения начин за рибите затова събирам мнения

mirobg, колкото и странно да звучи, рибите съжителстват в завидно разбирателство повече от година, не се спогаждат единствено с валсинерията, която прилича повече на решетка отколкото на растение, но това е разбираемо все пак :)

Mirobg

Кой,каквото и да ти каже,РЕШЕНИЯТА ВЗИМАШ ЕДИНСТВЕНО ТИ!!!
Това важи за всеки от нас.
: 26.09.2011г 18:06ч
Всички сме гледали някога Златни в общия аквариум,но рано или късно се стига до извода; Златни само със Златни
Едно пиленце закъсняло да излети на юг есента. Станало студено и както летяло, тупнало на земята със заледени крилца. Добре обаче минала крава и се изакала отгоре му. От топлото кравешко ако пилето се стоплило, крилцата му се размразили и то весело подало глава над лайното и зачуруликало. Чуло го ед

andre7080

Минах през същото нещо миналата година. Източих аквариума до дъно в кофи. Поне 60% успях да запазя от водата. В една от тях бяха рибите естествено и растенията. Извадих стария грунд, нямаше как да се размъти водата, тъй като беше останала 2 пръста. После новия грунд, внимателно върнах водата и засях растенията (половината от тях бяха в своеобразни саксии)........... Мина се без жертви и отне около 2-3 часа....
We do not inherit the Earth from our ancestors, we borrow it from our children.

VDO

Не знам каква е причината да сменяваш грунда,какъв размер и колко дебел е слоят му,но най-добре ще бъде да оставиш около половината от стария грунд,добавяйки новия.Рибите ги отдели в някакъв съд,нищо няма да им стане за няколко часа,а също така запази възможно най-голямо количество от старата вода,дори всичката.Бактерии е доста желателно също да добавиш след това. При самата смяна  е най-добре,според мен,да има възможно най-малко вода в аквариума.Правих това нещо,за да сложа по-ситен грунд и въпреки,че запазих голяма част от водата,не оставих и камъче от стария грунд и азотния цикъл се прецака тотално.Успех!!!!