• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

SeaChem Flourite Dark ?

Започната от marzykov, 29.11.2017 10:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

marzykov

Здравейте колеги.
Стартирам нов растителен аквариум (100л. чисто)  и се лутам в избора на грунд за него.
До сега се рових в теми за JBL Manado и честно казано не останах впечатлен от ревютата.
Ще ми се да е активен и с депо ефект като горния, но не ме притеснява най-вече лекотата на гранулите и трудното задържане на растенията.
В Аквариум БГ си харесах SeaChem Flourite Dark и по груби изчисления мисля че ще ми трябват около 10-на литра, но някой ползвал ли го е и ако да, моля да сподели.

a__andreew

Здравейте, нищо му няма на манадото е верно не търпи големи течения, но е добър вариант. Въпрос на личен избор е какво да си избереш, защото варианта с Амазония на мен ми идва скъпо. Успех в начинанието.

marzykov

Е добре де, всичко живо реве, че с манадото постоянно изплуват растенията. Има ли вариант да се избегне този ефект?

a__andreew

Хи, що аз не рева при условие, че съм сложил два филтъра единия е ехсйм 2233 и един 2217 със ротор от   2215 на 160 литров аквариум. Просто трябва да организира течението , ако си близо до Красно село драсни да ти покажа как и без това имам за даване китки. Че май търговец от мен нестава.

marzykov

Благодаря за съвета колега, както и за предложението :) . Жалко, че ми е далечко Красно село. Ще е Манадо май-май :)

karadaliev

Аз също си карам с Манадото и (поне си мисля), че не рева по повода :). Като цяло с Манадото проблемът е доста голямото киснене, което трябва да му направиш в началото и относително неприятната битка с множеството зрънца, която ще продължават да висят отгоре поне още седмица.

Иначе ако е само и единствено Манадо, без слой под него то наистина първоначалното забучване на дребни растения с малки коренчета е леко предизвикателство. Но досега не съм имал случай захванало се растение да излезе - като цяло се захващат много здраво, направо става мрежа от корени отдолу.

Принципно ако си решил особено сериозно да залесяваш е добре да сложиш някаква плътна подложка отдолу, там от типа на AquaBasis да речем. Но това е САМО и единствено ако особено много и гъсти растения искаш и/или очакваш сериозни проблеми в захващането на растенията. Както и ако решиш да вземаш подобно подложка то недей да прекаляваш със слоя, сложи минимума, който преценяваш, че ще ти свърши работа като основа.

Similar topics (1)

56642

Започната от asito


Публикации: 8
Прегледи: 3234