• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Първият ми аквариум, добре ли е?

Започната от meto66, 16.02.2012 12:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

meto66

Онзи ден направих първия си опит за аквариум с растения след един крайно неуспешен само с рибки. Приемам забележки за оформлението, аквариумчето е 55 литра и мисля да гледам неончета и кардинали или само кардинали, няколко анциструсчета и мелании.





П.П. Да се притеснявам ли от това че кабомбата стои клюмнала, а на валиснерията доста от листата са жълтеникави?

amrasel

Добре изглежда. Сега остава да се развият растенията и да се покрие малко повече със зеленина. Относно фона , аз лично не съм привърженик на тези снимки и бих сложил едноцветен - тъмно син примерно, но всъщност това е въпрос на личен вкус. ако със снимката ти харесва повече  :whistle:  .

Корена обаче "рулира" , страшно много ми харесва, може да пробваш да прихванеш мъх към него.

Успех !

svetlyo_89

много бързо си сложил растенията маи  =-O

meto66

Цитат на: svetlyo_89 - 16.02.2012 12:29
много бързо си сложил растенията маи  =-O

По клипчетата засаждат растенията на сухо дори, аз както е в статията го направих на полупълен аквариум и като абсолютен начинаещ имах проблеми със забождането.

Nikiengi

Добре си се справил, само още растения е добре да сложиш. В средата може и да подбереш с червени листа, или пък Хигрофила полисперма. Нейните връхчета са червени, така че ще се получи добър ефект.  :-)

kostur

Добре започваш.  :-)
Ако може дай малко повече информация за аквариума (размери, филтрация, осветление). Анубиаса гледай да не го заравяш много дълбоко в грунда. И темата май  е за другия раздел, където всички си представяме аквариумите. 
Успех.  *THUMBS UP*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F14j4v0o.jpg&hash=b8de08679225c08b32bccc3c7fd225ff3e3b23e3 https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2F5xkcad.jpg&hash=37b04cff89803cc3635ce5d9ea349a7f190611ac https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2F2m63b5x.jpg&hash=037e57b5ff2cea648401ae4d0290f9dc2f621997
200 l

Асен Евгениев

Цитат на: meto66 - 16.02.2012 12:07
кабомбата стои клюмнала, а на валиснерията доста от листата са жълтеникави
Трябва им време да се адаптират.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

sotko80

Добре се получава,само това отпред в ляво немога да го определя ,но  с тези големи листа по-му е мястото в средния план на аквариума за отпред  подбирай и слагай по-ниски,като криптокорина например.Тази валиснерия бих я преместил отляво зад кабомбата с идея до поскрие филтъра след време,а и по възможност сложи още валиснерия за заден план.Отдясно можеш да сложиш криптокорина устериана ли беше по-височката.На корена би могъл да превържеш  малко микрозориум и коледен мъх.Уф мегдан имаш много за развитие в момента,но определено се получават нещата. *privet*

meto66

Цитат на: kostur - 16.02.2012 15:13
Добре започваш.  :-)
Ако може дай малко повече информация за аквариума (размери, филтрация, осветление). Анубиаса гледай да не го заравяш много дълбоко в грунда. И темата май  е за другия раздел, където всички си представяме аквариумите.  
Успех.  *THUMBS UP*

50х32х35 към 55 литра е някъде, филтрацията е на Ресън Magi-380, светя с 2 18 ватови обикновени пури от железарията от 3,80  :-)
Цитат на: sotko80 - 16.02.2012 15:30
Добре се получава,само това отпред в ляво немога да го определя ,но  с тези големи листа по-му е мястото в средния план на аквариума за отпред  подбирай и слагай по-ниски,като криптокорина например.Тази валиснерия бих я преместил отляво зад кабомбата с идея до поскрие филтъра след време,а и по възможност сложи още валиснерия за заден план.Отдясно можеш да сложиш криптокорина устериана ли беше по-височката.На корена би могъл да превържеш  малко микрозориум и коледен мъх.Уф мегдан имаш много за развитие в момента,но определено се получават нещата. *privet*

И аз мисля че може още 1-2 растения да сложа, но нямаше много избор в магазина. В Събота ще доставят пак и ще ида.

Мерси много за съветите.

Nikola 1

Цитат на: meto66 - 16.02.2012 12:38
По клипчетата засаждат растенията на сухо дори, аз както е в статията го направих на полупълен аквариум и като абсолютен начинаещ имах проблеми със забождането.

Правилно си засадил растенията. Рибите се пускат към третата или четвъртата седмица от стартирането. Има различни мнения  :-). Махни този фон, защото не се виждат добре растенията. Корена е супер. За момента не свети много и не тори. Наистина махни това растение отпред и го премести, на средата или в дъното. Около корена може да засадиш ниско растящи растения. Според мен не задължително да го "обличаш". Трябва да се вижда иначе се губи идеята. Успех!

meto66



Ето го новото растение от днес, гледах из нета и прилича на хигрофила, но са му по-заоблени листата от тези на снимката. Също така е по-високо от аквариума и е напускало доста корени от стъблото, дали да го срежа някъде и да станат 4 стръкчета.

А и да питам, понеже съм спрял аерацията от филтъра в момента, да я пусна ли да си аерира като са само растения или чак като сложа обитатели. И дали флейтата е по-добрия вариант или обикновения вариант?

Peza

Цитат на: meto66 - 17.02.2012 13:51
и прилича на хигрофила
Направо не мога да повярвам, че  пиша пост свързан с растения  :-D
Лудвигия Репенс Рубин е според мен. Но е гледана на по-слабо осветление, затова е червена само в горната си част.

Не ти е нужна аераця при сегашното положение.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

Чакъров

Щом растението ти е високо за твоя аквариум - можеш да го клъцнеш на нужната височина и другата част да засадиш отново в грунда.

sotko80

Направо си сложи флейтата и я насочи да раздвижва повърхостта на водата и повече аерация от това не ти е необходима.

meto66

Така, да се пооплача малко след втората смяна на вода. Тази Кабомба е много дразнещо растение, единия стрък се скъса почти в основата при тегленето на вода въпреки че сифона беше далеч от нея. Другия пък се извади при доливането, въпреки че пак наливането беше почти в другия край на аквариума, не знам дали аз съм виновен, но доста надълбоко съм ги боцнал :Х:Х. Пускат си въздушни корени на поразия.

Иначе имам водорасли по листата на Анубиаса под формата на тъмнозелени точки и нишки се заформят в основата на дръшките на листата му. Пак по неговите листа сега забелязах и кафяви водорасли. Прочетох че е нормално за новостартиран аквариум, но все пак да питам да ги правя ли нещо. А и пак вържу него видях първия нежелан обитател, едно много малко охлювче, зарадвах му се като малко дете, не знам защо  :-). Не мисля да го махам, а и без това нали ще слагам Ампулариики и Мелании та още един герой няма да е в повече.

И още нещо не ми става ясно като чета статииите за водораслите. Пускането на СО2 и торенето важни ли са за толкова малък аквариум или може и без тях, айде торенето не е проблем ако знам с какво (предполагам че си пише по колко на опаковките  :-) )
С двете енергоспестяващи пури се пада по 0,70 W/литър 

teodorcho

Колега от цо и торене няма смисъл според мен (нямаш растения за цо), а относно това охлювче, на което си се зарадвал, го махай докато е време, че като се завъдят, няма махане.   :-)

multisam

давай в същия дух колега.добре се е получило но няма нужда все още от цо

meto66

Искам да попитам нещо понеже ми се струва че не съм разбрал или е написано грешно. Вече на 2-3 места срещам да пише че за гупите "формулата" е литър за мъжка и 2-3 лигра за женска, а не см/литър. Това наистина ли е така!! толкова малко място да им трябва или е написано грешно тук във форума.

И дали е рано 7-8 дни след стартирането на аквата да се пуснат охлювчетата че да поспрат развитието на водорасли? А и при вариант 7-8 кардинали, 7-8 неона и 4 анциструсчета, как да ги пускам като им дойде времето. По колко и през колко време?

stanislav89

На мен лично ми харесва аквариума само, че на този фон не ти изпъкват растенията и рибките(след като ги пуснеш). Внимавай какви охлюви ще пуснеш да не стане напаст.

meto66

От днес в аквариума вършеят първите му обитатели. 5 Ампуларии и 6 Мелании. Утре мисля да мина през магазина и за няколко Неритина заради добрите отзиви свързани с водораслите. Иначе тези хубавци веднага се лепнаха на мъхчето, с което обвих единия камък. А и като цяло си се заседяват на листата на растенията. Дано не ги ядат.
А да, ще може ли малко помощ с растениято в средата в ляво на Лудвигията че и него взех на сляпо

paolo6481

Прилича на Ехинодорус.Но от тук не мога да го определя кой модел точно е.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

Similar topics (5)

25761

Започната от a__andreew


Публикации: 5
Прегледи: 5744

10942

Публикации: 7
Прегледи: 9576

55139

Публикации: 2
Прегледи: 2241

42704

Публикации: 1
Прегледи: 4097