• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Няколко въпроси относно грунда

Започната от TiratroN, 13.02.2008 02:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

След като изчетох поне 20 теми в които се говори за грунд , реших да си задам въпросите понеже не видях да се споменава нещо подобно.
Досега от информацията ми в различни книжки се бях снабдил и с години съм използвал грунд с размери 3-3.5 .Тоест почти еднаква големина на всички камъчета.Грунда си пресях от една от фракциите които бяха отделени настрани от една камара пясък.
Предвид това че ще гледам едно сравнително добро количество растения , въпросите ми са:
-По добре ли е грунда да е с еднакви размери- примерно 4 мм. или е добре да има вариране - примерно от 3 до 5 ? Варирането (и по-точно присъствието на малката фракция) не причинява ли запушване на пространствата между по-голямата фракция?
-Много ме притеснява структурата на някой частици.Има едни бели камъчета които са идеално гладки , но другите кафеникавите са грапави отвън.Гладък или грапав? Все пак рибите ровят...Грапавият ме съмнява да не изпуска разни вещества.
-Минималната дебелина на слоя грунд 4 см. (и препоръчителната за заден слой - 8 см. (че и повече) ) не е ли прекалена? То съвсем му се взима литража на аквариума така.Досега съм гледал растения при дебелина максимум 3 см. Криптокорините бяха обхванали целият аквариум, валиснериите направиха гора. Като хвана два три корена валиснерия и целият грунд тръгва с тях :) .

Моля за отговор понеже аквариума стои празен и си чака грунда .
Благодаря предварително.

miTko

При ровене на грунда, независимо кой го рови, рано или късно едрите зрънца излизат отгоре а дребните се утаяват отдолу. Направи си извод от това като избираш как да изглежда. От личен опит съм установил, че речния пясък на снимка изглежда по-едър от колкото наживо. Черната мозайка - не. За други грундове не знам, да кажат другите.
Ако пясъка ти е речен - нямаш дертове, няма значение каква е формата. Ако е добит в каменна кариера, може зърната да са остри и дори да имат люспеста структура(черната мозайка, която ползвах). Специално в мозайката растенията се вкореняваха трудно и още по-трудно се изкореняваха! Меланиите не можеха да се заравят, а някои риби е възможно да се наранят.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

26873

Публикации: 5
Прегледи: 2583

22591

Започната от suntsu69


Публикации: 5
Прегледи: 3278

54601

Започната от Freakin


Публикации: 0
Прегледи: 1579

15555

Започната от daimler77


Публикации: 4
Прегледи: 3967

5123

Започната от DarKness


Публикации: 15
Прегледи: 8162