• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 14:16

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Начинаещ - капак за аквариум

Започната от G.Georgiew, 25.03.2015 12:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

G.Georgiew

Здравейте, нов съм днес купих кварцов пясък за основа, скоро ще ми доставят и лампите който ще осветяват аквариума, след това ще се ориентирам към някой не толкова претенциозни растения, ще помоля да ми дадете някакви идеи за капак на аквариума в който да сложа баласта с осветлението. Понеже го гледам и не ми идват никакви идеи...размерите са 50см-дължина, 25,3 - широчина, 27,5 височина! Това е и снимката на аквата далеко е от завършен вид, но постепенно всичко ще стане. Благодаря !


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs12.postimg.cc%2Fqaaygnyql%2Fimage.jpg&hash=53aa4462610befcdfdd817ef637cb0fe695cc16f

Caxapa

Преди всичко помисли за подложка под аквариума.Неприятните последствия ще са по-големи от това дали ще бъде настолна лампа над аквариума или вградено осветление в капак.

G.Georgiew

Ако визираш вратата на шкафа от долу, аквата няма да е там, сега е там понеже като повечето купувам преди да се информирам и взех най напред рибките, а шкафа е в другият край на стаята и ще е пълен мрак ако ги оставя там, но след като пристигне осветлението си отива на място...та идей по темата?:))

Ivan_S

 *offtopic

Няма да е зле да махнеш мидите и рапаните, освен ако растенията, които ще отглеждаш, не изискват по-твърда вода, респ. по-високо рН.

По темата:

Ако си малко поне сръчен, можеш и сам да си направиш капак. Материали всякакви. Предвид размерите на аквариума и, за да не стане груб капак спрямо него, предлагам ти да разгледаш материалът Forex (разпенено ПВЦ). Във форума има предостатъчно написано за DIY капаци. Можеш да ползваш и ламинат (паркет), защото е тънък, а някои дори са импрегнирани и влагата няма да ги съсипе веднага. Така че ... има теми, прочети, виж какви материали се използват и съм сигурен, че ще си сглобиш нещо сам. Кефът да си направиш нещо сам е несравним. Размерите на аквариума не са чак толкова странни. При тази дължина си влизат 45-сантиметровите пури, а според ширината - поне 2 от тях.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

G.Georgiew

Добре като наближи време за растенията ще махна мидите и рапаните, а тези фигури от керамика който продават променят ли веществата в водата или няма проблем за тях?:)


Публикациите са слети: 25.03.2015 13:24

До Ivan_S благодаря за отговора ще погледна довечера, поръчал съм точно две пури гролукс т5 15w 45см, отново препоръчани от хора от форума, просто нямаа достатъчно време,  и нещата се стават бавно, но стават: )

Caxapa

Да дам идея по темата казваш. Може и да не ти хареса но така не се прави акваристика. Сега бил тук а после щял да го мести  аквариума на мястото му. Като го преместиш и като го подредиш тогава ще ти давам съвети. До тогава щом не приемаш и тези , може сам да се оправяш а не да търсиш мнения.  Съжелявам за острия тон но това е положението. Колкото до тази вратичка върху която си сложил това аквариумче въобще не го коментирам. Коментирах, че НЯМА подложка която води до евентуално пукване на дъното независимо колко време ще ти преседи така проекта. Ако чакаш похвали и да се цъклим и възхищаваме на "творението" ти няма с какво...

G.Georgiew

Четох за подложки, но никъде не видях кога трябва да се сложи подложка или. Явно навсякъде е задължително и не се споменава за това не съм и потърсил....както споменах по-горе както повечето първо рибите после вече почваш да се замисляш че доста неща не са наред, както виждаш аквата е далеко от това което е при вас, но така се получи и ще де уча в движение...щом не ти харесва не комнтирай както виждаш има и хора който въпреки грешките говорят за това което съм питал, успешен ден!!

pl86

Здравей,
Подложката в момента ти е задача номер 1, затова Caxapa е започнал с нея ... и се е въздържал и не е обърнал внимание на мидите и рапаните.
Хубаво е че искаш да учиш, ето защо подложката ти е най-важна: ако под аквариума влезе дори много малко камъче ... от тежестта на водата и аквариума, или дори след време като го натиснеш нещо има голям шанс да се спука точно на това място и от там ... цялата стая във вода и всичко в аквариума си отива.
Не си струва риска за това се слага въпросната подложка ... може тя да е тъка, може да е подложка за паркет, може да е стиропор, може да е фибран ... всичко върши работа. Като сложиш подложка дори да има камъче то ще потъне в подложката и няма проблем ;)

Колкото до капака - колегата ти го е казал ... варианти много, общо взето с какъвто материал ти харесва и с какъвто можеш да работиш по-лесно, като препоръката е да сложиш запалването така че да е възможно най-изолирано от водата, но в същото време да не е затворено плътно, защото грее и трябва да може да си истива.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Ivan_S

Цитат на: pl86 - 25.03.2015 13:48
като препоръката е да сложиш запалването така че да е възможно най-изолирано от водата, но в същото време да не е затворено плътно, защото грее и трябва да може да си истива.

За това най-простото е да го монтира извън капака, на задната му, недвидима страна ;).

П.П. Аз пък не писах за подложката, защото Сахара вече беше писал. Та, така, всеки допълва нещо към препоръките и те трябва да се изпълняват поетапно. Никой нищо не казва с цел обида или заяждане, няма смисъл от това. Започва се с подложката и в това няма две мнения. При желание и на този етап е поправимо. Просто се източва вода, мести се някъде аквариума или просто се повдига от някого, слага се подложката и операцията приключва. Подложки пак много - стиропор, фибран, депрон, таванки, подложка за ламиниран паркет, корк, дори плътно парче от т.нар. "вафлени" кърпи ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Raykov72

Аз пък не виждам стъклен капак , което в бъдеще може да доведе до проблеми с осветлението, не е лошо да си поръчаш , колкото до капака виж това видео - , мисля че материалът е от пластмасова ламперия за стена , която струваше преди 2 години 8 -10 лева пакета
60 литров 50д/30ш/40в реални 50 литра, с две х23 W енергоспестяващи стартиран на 19.март.2014

G.Georgiew

Благодаря на всички за изчерпателните отговори!! Вече разбрах че всичко трябва да стой върху подложката, спрях се на корк тъй като ми се вижда.най-надежен, до сега не ми се е налагало да купувам...погледнах в гугъла излезна ми фирма "коркова къща" и до там ще ида ако се налага, но някъде ако се продават по-малки парчета ще се радвам да кажете: )))

Caxapa

Всеки един магазин за строителни материали продават подложки за ламинат, изолациони плослости за стени и под от корк а фибрана е добър също. Фибрана е по-твърд от обикновения стиропор и едно такова парче може  да се намери почти навсякъде и дори за без пари от някой строеж. Обикновено се търкалят около строежа доста такива.  Наблегнах на подложката, защото като се постави аквариума и после  не е удачно местене, изпразване  и прочие. Всяко едно такова вмешателство нарушава баланса в системата която сме създали и особено от начинаещи. Има теми за това как се стартира аквариум в ляво в изкачащото меню. Добре е да ги прегледаш и прочетеш някои от тях ако не всичките.

G.Georgiew

Благодаря на всички, утре ще отида да взема препоръчаното: ))

Similar topics (5)

25698

Публикации: 18
Прегледи: 9083

27581

Публикации: 9
Прегледи: 4782

10349

Публикации: 4
Прегледи: 5972

54882

Публикации: 20
Прегледи: 6700

41917

Публикации: 0
Прегледи: 2329