• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 16:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Лакиране на корен?

Започната от ВЕЛИНСКИ, 19.03.2005 18:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ВЕЛИНСКИ

Днес намерих 2 много красиви парчета стара изсъхнала кора от дърво (може би дъб) с видими следи от загнила дървесина.

Въпросът ми е ако ги почистя, изваря и изсуша дали има смисъл да ги лакирам с 3-4 слоя прозрачен лак за да не гният повече и да въздействат минимално на водата? И кой лак според вас ще е безвреден за рибите?

niki__s

за съображение за сигурност аз бих го минал един два пъти засигорност.а с какъв лак незнам.това е според мен

Стамен

Мисля, че само яхтения лак го дават да издържа дълго време на влага и силна светлина, но незнам дали е бязвреден. Според мен не е много добра идея да ги лакираш, тъй като ще стоят доста неестествено. Преди време намазах един корен с епоксидна смола. Първо нямаше естествен вид и второ с времето слоя се пропука.

ВЕЛИНСКИ

Аз сега се замислих, че ако го лакирам както е сух после ще ми трябват 5 кила тежести за да го потопя на дъното  :roll:

NO CARRIER

А бе, слушал съм, че яхтения лак съдържа някакви фунгициди (антигъбичкови бози), ама не съм 100% сигурен. Да не стане беля.  :roll:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

FLEXX

Добре си слушал, това са вещества изпускани от лака, пречещи на разни водорасли,полипи и т.н. да се прокрепят. Като цяло има много видове, но не бих го сложил в аквариума си, мисля че има прекалено голям риск.

dido

Бъркаш яхтения лак с противообрастващата боя - т.нар. anifouling. Нанася се на дъното на плавателните съдове до водолнията. Съдържа най-вече медни соли, които са силно отровни за морските обитатели.

abaro

Така или иначе мисля че яхтения лак освен че няма да свърши работа е и опасен. Едно е да издържа на влага а друго да издържи години под вода. Мисля че дори и епоксидната смола не става защото една пора да има отворена и дървото постепенно ще се напои с вода и ще набъбне.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

dido

Яхтения лак не издържа години под вода. Всички яхти ги боядсват отдолу с противообрастваща боя. С яхтен лак се боядисват дървените части по палубата и в много редки случаи бордовете над водолинията (ако е дървен корпуса).

Този лак обаче се скапва в рамките на 2-3 години под въздействието на вятъра, водата и слънцето. Редовна гледка по морето е да видиш яхтаджия да си вапца дървениите с лак. Някои го правят всяка година. За да е здраво покритието трябва да се нанесат поне 4-5 ръце. Освен това продаванния тук за яхтен лак няма нищо общо с това. Марковите лакове обикновено са многокомпонентни и не се намират лесно на пазара.

Сега по темата :-) Няма какво да си играеш да лакираш корена. Слагай го направо в аквариума. След 2-3 години като се скапа ще сложиш друг.

Similar topics (5)

20908

Публикации: 10
Прегледи: 5254

32684

Започната от sasoo


Публикации: 18
Прегледи: 8726

1313

Публикации: 74
Прегледи: 25360

6000

Започната от mejdupraznika


Публикации: 8
Прегледи: 6489

24243

Започната от bbOnyX


Публикации: 13
Прегледи: 6680