• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Компютърна програма за акваскейпинг

Започната от kraltchev, 10.12.2009 04:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

През 2002 г. аз и един пич се бяхме хванали да пишем компютърна програма. Идеята беше от амбициозна по-амбициозна, но тъй като и двамата идвахме от фирма с огромни амбиции и огромни софтуерни проекти виждането ни за какъвто и да е нов софтуер беше изкривено в съответна степен.

Идеята беше прекрасна.  И до ден днешен, 2009, не съм видял нищо подобно което да одобря.  Има няколко такива програми но те изобщо не си заслужават да се споменават.

И така преминаваме през "преживяването" на програмата:

1.  Отваряме.  Казваме какъв размер аквариум искаме
2.  Програмата го рисува в 3-D.  Получаваме визуална представа за пропорциите.
3.  Избираме грунт. Различни размери, цветове.  Задаваме дебелина на грунта.
4.  Програмата рисува грунта.
5.  Избираме декорации. Дърво, камъни, пластмасови водолази.
6.  Програмата ги рисува.  
7.  Избираме растения.
8.  Избираме цвят на лампите.
9.  Избираме риби - вид, размер, брой.

Направихме всичко с база данни.  Всеки обект (декор, растения, риба) можеше да се свива/разтяга/върти в пространството.  Да се махне или клонира.

Можеше да добавиш своя картинка на свое парче дърво, растение или риба. Или каквото ти се иска друго.

Лудото в идеята беше едно - в крайна сметка програмата трябваше да поддържа жива база данни за това кой продавач какво има. Тоест като наредиш китките да можеш да щракаш на тях и да ти казват кой ги има в момента, цена, доставка и прочее. Абе...

Бяхме стигнали до някъде но аз успешно лъгах и мазах на някакво интервю за препоръки представяйки се за шеф на моя приятел в голямата фирма.  Така той излезе от играта, а аз изоставих амбициозната идея и се заех със строене на дирижабли.

И така - какво мислите?  И особено - дали има някой в България който би се наел да напише таква програма само от любов към акваристиката?

--Николай

NO CARRIER

За без пари едва ли ще се намери някой.  Ако живеехме някъде, дето получавахме прилична заплата и не се налагаше да работим по 2-3 работи, може би щеше да стане.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kraltchev

Ето... как преминава световната слава ("gloria mundi"). 

Aкo имах пари щях да цаня некое българче да пише и да напише и после правиме България известна в акваристиката.  И всичко почва да процъфтява и т.н.

А сега...

--Николай

niky

На мен ми е интересно, как бяхте решили да реализирате точно 3D частта. В смисъл щяхте да ползвате готова платформа, щяхте сами да си я пишете или?

Aз скоро търсех нещо готово за чертане на примитиви в 3D, цилиндър, сектор, сфера, по простички неща. Не намерих  :-(
Иначе това каква математика е...ужас  :-)

Защото другото е не чак толкова сложно , КОКО е спец по базите данни, ще го вербуваме.

kraltchev

Ники,

То нашето беше псевдо 3-Д.  Искахме да видим как да положим основите а по-късно да търсим истинско 3-Д представяне.  Бяхме го направили само да можем да местим обектите един зад/пред друг.  И да ги потъмняваме/осветляваме. Това не ми се харесваше и точно в тоя момент пък уредихме работа на моя приятел и сичко потъна в забрава.

Така че не мога да дам мнение за прости 3-Д програми.

--Николай

Divane

Кралчев, това ми напомня една моя историйка - преди години имах идея за една програма,но както се знае,аз не съм прогамист и  помолих един приятел..да се събереме група хора,всеки специалист в областта си и да я направиме... Та седнахме в едно запушено заведение и аз подробно обясних идеята си.. Художника каза,че му се струва супер и че ще работи без пари,дори и да не станат нещата,само демото да показва в портфолиото си му беше достатъчно..И така стигна се до човекът,който трябваше да програмира..той се изпъна небрежно и рече,че ако тове не му се плати (не помня точната цифра,но беше около 2000 щ.д) нямало да си мръдне пръста.. И така,мина време,нещата се оталожиха,защото търсехме програмист,който да е кадърен ,но и да е човек,който все още има идеали..не открихме и не след дълго..няколко месеца минаха.. видях идеята си осъществена,продадена и работеща... Не съвсем в моят вариант,малко по-проста,но все пак... и ми стана мъчно.. Но го забравих. После пък реших,че ще раздавам идеи ей така - за кеф. Много хора станаха богати , а пък аз съм богата само на идеи.  :-) ...
Та,защо го разказвам това...знам ли,просто споделих :-)

Rendaka

Divane, гледам и ти споделяш опита ми с идеите, въпреки, че не бих казал , че съм направил някого богат, само защото те вече са били такива. Проблема си го реших много лесно - не казваи нищо на никого, идеите са наи ценния материал и си мисля, че ще се намерят рано, или късно средства за реализирането им. В нормалните държави бизнесмените плащат за такива хора и то суми, които са доста сериозни. Като се замисля мога да дам доста примера с хора, чрез които други са забогатяли, единият от които държи маса Български саитове за запознанства, онлаин игри и т.н....

@Кралтчев - ако можеш реализираи сам идеята си, не търси помощ от някого, особенно в България. Тук стане ли дума за пари хората вече са други. Не са хора!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

kraltchev

Не търся помощ, просто се сетих.   Идеята отдавна плува по нета както казах.  Не виждам големите пари в програма специализирана за акваскейпинг. 

--Николай



suntsu69

Хора, много е лесно да давате акъл. Един дава идея, друг си рисува картинките, които са му интересни и след това за програмиста остава "само" половин - една година писане. В работно или свободно време. И накрая разбира се, заслугата е на човека с идеите и дизайна.

ПС. Докато писах това ,колегата отгоре вече го потвърди. "Аз давам идеята, тъпите програмисти бачкат "за чест и слава" и накрая прибирам парите." Е, да беше за ден-два , става, ама на днешно време софтуер не се пише за 1-2 дена от сам човек.

etg


Дето се вика и в нормалните държави крадът идеи, които после не се плащат, не случайно има едно нещо наречено икономически шпионаж. Вярно е, че идеята е много ценна, ама трябва и да имаш ресурс да я реализираш. Той и Микеланжело си е мислил , как ще полети , но са го направили братята Райт, доста по-късно.
И пак за нормалните държави, там човекът с идеята не си я пази за себе си, защото рано или късно някой също ще я реализира, ами намира хора с ресурс, рискуват и си поделят печалбата.
Та конкретно със случая с Диването, да бяхте дали 2000$ на програмиста или другия вариянт да намерите софтуерна компания, която да убедите да реализира идеята срещу %/.... Та така в нормалните държави.

ПП. Това с нормалните държави ми е любимо. Единственото, което отличава България от Германия е, че в България живеят българи , а в Германия немци ;-)

niky


*offtopic
Цитат на: etg - 11.12.2009 13:56

ПП. Това с нормалните държави ми е любимо. Единственото, което отличава България от Германия е, че в България живеят българи , а в Германия немци ;-)

С това никак, ама никак не мога да се съглася. Първо тук е пълно с емигранти от къде ли не. Като почнем от китайци, стотици индийци, милиони турци и още толкова араби и т.н.

И второ, Германия изобщо не е това, което е била преди 10 години, Повярвай ми :-) Това последното, не е само мнение, а и на човек, обиколил целия свят и живещ от 20 години тук.


miTko

Убеден съм, че има хора в България, които да могат да я направят програмата, обаче за какво ни е?
На мен лично никога не ми е трябвала, представям си нещата добре и без програма....накрая излиза съвсем друго. *dontknow* Това му е хубавото да работиш с жива материя.
Разни мои АКВАРИУМИ 

etg

Ники,
под живеят германци, нямах предвид в буквалния смисъл, че Германия е населена от чистия етнос - арийци :-D.
В крайна сметка в САЩ пък въобще не може да се говори за етнос, но ето на съществува, като държава и то доста добре.
Имах предвид , че хората, които населяват тази територия, са създали държавата такава каквато е, функционираща, а не господ или пък марсианците. Вярно, че имаме малка държава и големите такива ни подмятат насам натам, и не всичко зависи от нас самите, но има примери с други малки дьржави , които се справят доста добре, а ние не толко.

Similar topics (2)

29729

Публикации: 1
Прегледи: 4958

1683

Публикации: 3
Прегледи: 4017