• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Камъните в аквариума

Започната от tty, 06.11.2006 09:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tty

Здравейте
Взех си нов аквариум 100/40/45, 8 мм стъкло. Подложил съм между аквариума и шкафа 5 мм стериопор. Сложил съм и на дъното отново 5 мм. Идеята ми е да сложа доста камънак в аквариума. Притеснява ме дали ще издържи стъклото когато е подложено на стериопора.
Доводите са следните - поставете едно парче стъкло на пода и стъпете на него - всичко е ОК. Хаиде сега подложете подобно парче на стериопор и стъпете на него.
Та според вас по-добре е да подложа със стериопора или да поставя аквариума директно на шкафа

Мерси

NikolaV

Сложи стерепор или нещо подобно задължително. Колкото и равна да е пласкоста под аквариума и най-малката песъчинка отдолу може да е фатална. Аз за всеки случай си подложих депрон и под аквариума и под грунда. Освен това дебелия слой пясък също разпределя тежестта на камъка.
Не съм добре с физиката, но ми се струва, че няма много общо м/у тебе тежащ на една точка и водата тежаща навсякъде.

N.Nobs

Слагай смело със стериопор.

Доводите са следните :D

Да приемеме че си 80кг. В най добрия случай площа на стъпалата ти е 800 см2.

Сега да вземем аквариума-дори и да сложиш 80кг камъни товарът ще е разпределен на площ от 4000 см2 или все едно ти да тежиш 16кг.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

DarKness

ръгай смело стиропора под аквариума и под камъните вътре....

само че тоя 0.5 см за под аквариума не е ли малко....

аз съм с 100х40х40 и стиропора под аквариума ми е 1.5см.
а този под камъните вътре ми е 1 см

и другото което е....на теб стъпалата на краката ти са плоски и гладки--ръбовете на камъните не са :wink: , а стъклото се пука мн лесно при голям натиск на малка площ
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

NikolaV

Депрона всъщност е 0.6 см. май :)
Зависи от поставката отдулу. При мен са две слепени ПДЧ-та по 18 мм. = 36 мм., поставени върху метална рамка. Тогава е повече от достатъчно - плоскоста е идеално гладка. Ако го слагам върху нещо, за което не съм на 100% сигурен, че е равно тогава бих сложил нещо по-дебело - примерно стерепор 1 - 2 см. Някой слагат и фибран (май) - 5 см, но смятам, че е излишно.

martinharry

може и да се повтарям с някои от колегите, но защо не сложиш отдолу от тия топло изолационните плоскости, които са актуални сега, нещо средно е между спереопор и полиеританова пяна като твърдост. Дебелината й е около 1см. и според мен върши перфектна работа :)

Лора

26.03.2008 11:33 #6 Last Edit: 26.03.2008 15:03 by klaralara06
Колеги имам проблем.По ваши препоръки сменям грунда в аквариума с по едър.На дъното сложих стериопор 1см и в момента съм го затиснала с тежести,тъй като грунда още го няма.Въпросът ми е малко тъп и понеже съм жена не ми е ясно...този стериопор има ли някакъв шанс да се напои хубаво с вода и да не изплува отгоре.А тежестите с които съм затиснала стериопора са оловни-има ли проблем с това,ако има казвайте да диря големи камъни.
Благодаря!
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

dido 1

Няма как да се напои и сам да остане на дъното, покривай с грунд и камъни и това е. Аз в моя аквариум съм сложил само където имам повечко камъни, другаде е без.
544л. Малави

kapacitet

 =-O Вади го това олово веднага  =-O Леко отровно е според мен. *CRAZY*

Лора

Леле ама и аз я оплесках.Ще диря големи камъни.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kapacitet

Има доста рибари тук, нека и те да изкажат мнение.

N.Nobs

Лора, би ли била така добра да дадеш едно линкче към темата в която са те посъветвали да сложиш по-едър грунд?  *privet*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Stas

И ако може и един линк към съветите за слагане на стиропор на дъното...

Лора

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11394.0.html
Това е темата която пуснах и мисля,че ще се съгласите,понеже става въпрос за златни рибки.Стария грунд е с фракция 3-5мм.
За стериопора само съм чела има доста теми във форума, и реших да предпазя аквариума т.к. новия груд ще е 1-1,5см фракция.
: 26.03.2008г 12:12ч
къде бъркам?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Raven

Доколкото сме дискутирали въпроса за оловото в един друг форум- не е чак толкова фатално защото след време оловото оксидира и създава един защитен слой  на повърхносста си ,които намалява отделянето на отровите.
Във всеки случай там говорехме за солена морска вода която създава този слой много бързо.
Аз понякога си привързвам новите корени с оловни водолазни тежести- седят така около месец два докъто се напоят и спрът да изплуват и след това ги махам.
По удобно е от камъни заради по малкият обем на тежеста.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

26.03.2008 12:20 #15 Last Edit: 26.03.2008 12:28 by iek
Вероятно са я посъветвали, заради златни рибки, въпреки, че не съм запознат с тяхното отглеждане.Депрон 0.6 см използвам като подложка на всичките си квариуми, защото е по-плътен и не са рони като стиропора, а и цветът му е черен. Видях, че някой във форума беше използвал стиропор за създаване на терасовидно дъно и му откраднах идеята, съжалявам, че не мога да му спомена името обаче.

Edit: klaralara06 ме е изпреварила, 1-1,5см фракцията ще ти усложни живота при засаждането на растенията обаче

Лора

Благодаря raven ,но за всеки случай го махнах и на негово място поставих стария грунд,разпределен в кесийки(за да не ми се налага да го събирам пак)
Депрон-нямам си и на идея какво представлява и къде се намира.Действах с подръчни материали и ефекта ще е налице след няколко дена.Признавам си карах по спомени и много се шашнах когато разбрах,че стериопора не потъва  :-D.
: 26.03.2008г 12:12ч
Цитат на: iek - 26.03.2008 12:20
1-1,5см фракцията ще ти усложни живота при засаждането на растенията обаче
За там съм помислила.Мисля да ги сложа в малки саксийки със част от стария грунд и да ги декорирам с по-големи
камъчета,така че златните да нямат възможност да ми вадят растенията и да папката грунда.Още я обмислям идеята.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

yri

Депрон-a отровен ли е? В смисъл, може ли да се ползва като подложка вътре в аквариума под грунда? Вие от къде го купувате - практикер, бриколаж или ... ?
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

Joro Vn

    Кlaralara06, нещо не схващам идеята грунда да е разпределен в кесийки. Ако те ще бъдат като чинийки в него, май няма да има смисъл. Едва ли ще вадиш пясъка често, а и под вода той започва да "тече" и след време доста ще се е омесил. Подложка под грунда в твоя случай е безсмислена. За мен това е вид компромис при употреба на тежка декорация, напр. камък, и при риби, които здраво ровят в грунда- цихлиди и т.н. Само информативно- стиропорът след време може да поема вода в почти целия си обем. Няма да се стреми да изплува, или това ще бъде с нищожна подемна сила. Но тази вода в порите ще стане субстрат за колоний от бактерий- с голяма вероятност това ще бъдат анаеробни, водещи до гнилостни процеси и разваляне на водата. На още по-късен етап може да започнат и други структурни промени, и разрушаването му. Депронът или другите подобни продукти представлява "разпенен" полистирол, структурата на който не допуска поемане на вода повече от 0,5 %. Стабилен е във времето. Но пък постоянно ще съществува подемната сила, която се сформира от въздушните междини.
     За ровещи риби ще ти трябват растения с мощна коренова система. Но ако саксийките са с малък обем, растението няма да може пълноценно да я развие. Ще се наложи да увеличиш обема им, респективно големината, което пък води до трудно прикриване и губиш естетическия ефект. Тук е въпрос на преценка.
     За оловото и аз мисля, че не би трябвало да се появят проблеми, ако не прекалиш с количеството /по-точно разгънатата му площ/. И да има нищожно напрупване в организма на рибите, едва ли ще доведе до нещо сериозно. Предполагам, че няма да ;-) ги ползваш за храна.  :-) Имало е моменти, в които тръбопроводите за жилищно водоснабдяване са били от олово.

Лора

26.03.2008 20:17 #19 Last Edit: 26.03.2008 20:21 by klaralara06
Жоро,идеята с найлоновите кесийки е следната:Поставих ги с цел да притискат стериопора докато,наш колега от форума,ми донесе по едрия грунд.Прибързах като махнах грунда ,но на голо дъно някак по ми се избистри това което смятам да направя.Сега като се замислих,не съм сигурна ,че този който подменям е 3-5мм фракция,възможно е да е по малка(не мога да меря на око или със шублер).Идеята ми е малко шантава и нестандартна,надявам се ефекта да не е фатален.Относно оловото:Бях поставила тежести големи колкото кофичка за крем карамел и същата форма 10тина бройки.Махнах ги заради голямото количество,а и незнаех как действа оловото в аквариума.Идеята със стериопора беше да предпазя дъното от по едрия грунд,като мисля да използвам и големи камъни в декорацията.Растенията ми не са кой знае какво:Лудвигия,Гигантска криптокорина,два вида анубияс и още някакви,да не изброявам сега.
Може да не съм на прав път,но докато не си счупя главата няма да се откажа.
П.П. незнам дали забеляза,че става въпрос за златни рибки,а те ровят много.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Joro Vn

     Ясно! Всъщност връщаш го временно, докато пристигне баластрата.  :-) Колко дебел слой предвиждаш на грунда, че да те притеснява ровенето на златните рибки? Ако е с разумна дебелина, не считам, че ще стигнат до дъното. А и такава фракция едва ли ще "заблъска" в дънното стъкло с такава сила, че да го спука.
   
Цитатнезнам дали забеляза,че става въпрос за златни рибки,а те ровят много.
Забелязах. Имах период преди 10-на години, когато в един от аквариумите ми тогава имаше златна рибка. По желание на съпругата ми. В интерес на тъжната истина рибката си спомина точно от зрънце грунд в устата. Не бях успял навреме да го забележа. А преди това успявах няколко пъти- процедурите бяха кепчето, пинсети и ... Но не ровят чак толкова много. Виж в раздел "Цихлиди", питай някой от колегите, които ги притежават. Виждал съм доста пъти тяхно изпълнение- бих казал, че багерите на откритите рудници при мини "Марица- изток" сливи да ядат. Могат да ти изкарат грунда извън аквариума. ;-) На това се вика ровят много. Може би компромисен вариант би се получил, ако върнеш по-голяма част от стария грунд, а върху него сложиш от едрия. Тази подредба няма да се наруши с времето, защото едрата фракция винаги се стреми да бъде най- отгоре.

Лора

Цитат на: Joro Vn - 26.03.2008 22:37
   Може би компромисен вариант би се получил, ако върнеш по-голяма част от стария грунд, а върху него сложиш от едрия. Тази подредба няма да се наруши с времето, защото едрата фракция винаги се стреми да бъде най- отгоре.
Има логика в това което казваш и точно това дискутираме с мъжът ми.Точно преди да прочета поста ти,взехме решение да махна стериопора и да оставя само грунда.
Евенуално проблема ще бъде решен по този начин.
Благодаря,че вкара светлина в тунела.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

miTko

За оловото по-добре прочетете онази книжка за аквариумната химия, която скоро Коко пусна за точене!
Апропо тези материали които ползвате за подложки по магазините се продават на пачки. Как се снабдявате с единични листове? Ако човек не е правил специфичен ремонт и не му е останал лист....
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

В Пазарджик има магазини, където можеш да си викнеш само едно листче.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

discus

Ми в бриколажа също го има на листове, но в отделението със строителни материали(изолации, цимент и т.н.)

miTko

Цитат на: discus - 27.03.2008 14:14
Ми в бриколажа също го има на листове, но в отделението със строителни материали(изолации, цимент и т.н.)
Хич не съм обърнал внимание в нашия дали е така. *privet*
Разни мои АКВАРИУМИ 

federal

Здравей
във водата теглото на всяко тяло е почти два пъти по-леко от това на сушата. Не се притеснявай да сложиш камъните. Аз съм плувал със 100 кг човек без дори да усетя теглото му.

Joro Vn

Цитатвъв водата теглото на всяко тяло е почти два пъти по-леко от това на сушата.
Де да беше така. Ако се тегли под  вода, ще е по-леко с теглото на количеството вода, чиито обем е равен на обема на тялото. Конкретно пример с приложение за аквариум- ако сложиш вътре една плътна оловна топка и пак изравниш нивото на водата при старото състояние, системата "аквариум- вода- олово" няма да намалее с половин тегло на оловото, а само с теглото на обема вода, който е равен на обема на оловната топка. Само че има доста разлика между обема на водата и оловото. По- голям ефект ще се постигне със злато, платина, уран, ... ;-)

federal

Не те разбрах, но както и да е.

barabata

Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Stas

Цитат на: federal - 28.03.2008 23:06
Не те разбрах, но както и да е.

Точно както и аз не разбрах как си плувал със 100кг човек на гърба си.

Лора

29.03.2008 09:29 #31 Last Edit: 29.03.2008 11:02 by klaralara06
Цитат на: Joro Vn - 28.03.2008 22:20
     Де да беше така. Ако се тегли под  вода, ще е по-леко с теглото на количеството вода, чиито обем е равен на обема на тялото. Конкретно пример с приложение за аквариум- ако сложиш вътре една плътна оловна топка и пак изравниш нивото на водата при старото състояние, системата "аквариум- вода- олово" няма да намалее с половин тегло на оловото, а само с теглото на обема вода, който е равен на обема на оловната топка. Само че има доста разлика между обема на водата и оловото. По- голям ефект ще се постигне със злато, платина, уран, ... ;-)
Някой е обяснил закона на Архимед.... Всяко тяло потопено във вода(течност)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

federal

Цитат на: Stas - 29.03.2008 01:43
Точно както и аз не разбрах как си плувал със 100кг човек на гърба си.
Ти във водата толкова ли тежиш, колкото на сушата?! Предполагам, че ставаш по-лек  :-P

ribarq_555

05.06.2009 18:40 #33 Last Edit: 05.06.2009 18:48 by ribarq_555
здравейте всички аз сам нов и в декорирането на кавариуми някой ще ми каже ли дали камъните който смятам да слагам са специялни ако са специялни мога ли да ги намеря в магазините за риби,и трябва ли да се слага нещо на дъното на аквариума преди да сложа камъните  :-) :-) :-) помогнете моля ви.
Запазете българското пишете на кирилица!

kapacitet

Цитатнякой ще ми каже ли дали камъните който смятам да слагам са специялни

А ти какви камъни смяташ да слагаш. Без да сме ги видяли как да ти кажем какви са. А преди да сложиш камъни се слага грунд. Това е 3- 4 см. слой от едър пясък с големина 4- 5 мм.

ribarq_555

05.06.2009 19:35 #35 Last Edit: 05.06.2009 20:02 by ribarq_555
Цитат на: kapacitet - 05.06.2009 18:53
А ти какви камъни смяташ да слагаш. Без да сме ги видяли как да ти кажем какви са. А преди да сложиш камъни се слага грунд. Това е 3- 4 см. слой от едър пясък с големина 4- 5 мм.
къде мога да го намеря смяятам да слагам не им знам името но се намират от улицата много много не разбирам от камъни само на 11 години съм. ще ги снимам и ще ти ги покажа https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Ffiles%2F890307d.jpg&hash=6e3d30c9241f740142a0dddaae4ebd21fcd81651javascript:void(0); и от каде мога да намеря този грунд моляви помогнете аз нямам много голям аквариум горе долу 4-5 литра може и повече
Запазете българското пишете на кирилица!

kapacitet

Братле, това което си показал на снимката е много едро. А това което се намира по улиците се казва чакъл, и тои е много едър. Бих те посъветвал да минеш през някой магазин за рибки и да видиш какво представлява пясъка за аквариуми. Става въпрос за големина на камъчетата около 4- 5 милиметра. И вземи дай размерите на този аквариум, че не ми се вярва да е 4- 5 литра.

ribarq_555

Цитат на: kapacitet - 05.06.2009 20:21
Братле, това което си показал на снимката е много едро. А това което се намира по улиците се казва чакъл, и тои е много едър. Бих те посъветвал да минеш през някой магазин за рибки и да видиш какво представлява пясъка за аквариуми. Става въпрос за големина на камъчетата около 4- 5 милиметра. И вземи дай размерите на този аквариум, че не ми се вярва да е 4- 5 литра.
ей сега ще ги взема
: 06.06.2009г 10:10ч
Цитат на: kapacitet - 05.06.2009 20:21
Братле, това което си показал на снимката е много едро. А това което се намира по улиците се казва чакъл, и тои е много едър. Бих те посъветвал да минеш през някой магазин за рибки и да видиш какво представлява пясъка за аквариуми. Става въпрос за големина на камъчетата около 4- 5 милиметра. И вземи дай размерите на този аквариум, че не ми се вярва да е 4- 5 литра.
13 литра е аквариума  :-)
Запазете българското пишете на кирилица!

Similar topics (5)

7134

Публикации: 26
Прегледи: 9663

801

Публикации: 11
Прегледи: 5270

42977

Започната от Paskalev


Публикации: 4
Прегледи: 4323

24243

Започната от bbOnyX


Публикации: 13
Прегледи: 6653