• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 04:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Камъните в аквариума

Започната от tty, 06.11.2006 09:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tty

Здравейте
Взех си нов аквариум 100/40/45, 8 мм стъкло. Подложил съм между аквариума и шкафа 5 мм стериопор. Сложил съм и на дъното отново 5 мм. Идеята ми е да сложа доста камънак в аквариума. Притеснява ме дали ще издържи стъклото когато е подложено на стериопора.
Доводите са следните - поставете едно парче стъкло на пода и стъпете на него - всичко е ОК. Хаиде сега подложете подобно парче на стериопор и стъпете на него.
Та според вас по-добре е да подложа със стериопора или да поставя аквариума директно на шкафа

Мерси

NikolaV

Сложи стерепор или нещо подобно задължително. Колкото и равна да е пласкоста под аквариума и най-малката песъчинка отдолу може да е фатална. Аз за всеки случай си подложих депрон и под аквариума и под грунда. Освен това дебелия слой пясък също разпределя тежестта на камъка.
Не съм добре с физиката, но ми се струва, че няма много общо м/у тебе тежащ на една точка и водата тежаща навсякъде.

N.Nobs

Слагай смело със стериопор.

Доводите са следните :D

Да приемеме че си 80кг. В най добрия случай площа на стъпалата ти е 800 см2.

Сега да вземем аквариума-дори и да сложиш 80кг камъни товарът ще е разпределен на площ от 4000 см2 или все едно ти да тежиш 16кг.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

DarKness

ръгай смело стиропора под аквариума и под камъните вътре....

само че тоя 0.5 см за под аквариума не е ли малко....

аз съм с 100х40х40 и стиропора под аквариума ми е 1.5см.
а този под камъните вътре ми е 1 см

и другото което е....на теб стъпалата на краката ти са плоски и гладки--ръбовете на камъните не са :wink: , а стъклото се пука мн лесно при голям натиск на малка площ
160л.
M. esterae
L. hongi
L. caeruleus

NikolaV

Депрона всъщност е 0.6 см. май :)
Зависи от поставката отдулу. При мен са две слепени ПДЧ-та по 18 мм. = 36 мм., поставени върху метална рамка. Тогава е повече от достатъчно - плоскоста е идеално гладка. Ако го слагам върху нещо, за което не съм на 100% сигурен, че е равно тогава бих сложил нещо по-дебело - примерно стерепор 1 - 2 см. Някой слагат и фибран (май) - 5 см, но смятам, че е излишно.

martinharry

може и да се повтарям с някои от колегите, но защо не сложиш отдолу от тия топло изолационните плоскости, които са актуални сега, нещо средно е между спереопор и полиеританова пяна като твърдост. Дебелината й е около 1см. и според мен върши перфектна работа :)

Лора

26.03.2008 11:33 #6 Last Edit: 26.03.2008 15:03 by klaralara06
Колеги имам проблем.По ваши препоръки сменям грунда в аквариума с по едър.На дъното сложих стериопор 1см и в момента съм го затиснала с тежести,тъй като грунда още го няма.Въпросът ми е малко тъп и понеже съм жена не ми е ясно...този стериопор има ли някакъв шанс да се напои хубаво с вода и да не изплува отгоре.А тежестите с които съм затиснала стериопора са оловни-има ли проблем с това,ако има казвайте да диря големи камъни.
Благодаря!
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

dido 1

Няма как да се напои и сам да остане на дъното, покривай с грунд и камъни и това е. Аз в моя аквариум съм сложил само където имам повечко камъни, другаде е без.
544л. Малави

kapacitet

 =-O Вади го това олово веднага  =-O Леко отровно е според мен. *CRAZY*

Лора

Леле ама и аз я оплесках.Ще диря големи камъни.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kapacitet

Има доста рибари тук, нека и те да изкажат мнение.

N.Nobs

Лора, би ли била така добра да дадеш едно линкче към темата в която са те посъветвали да сложиш по-едър грунд?  *privet*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Stas

И ако може и един линк към съветите за слагане на стиропор на дъното...

Лора

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11394.0.html
Това е темата която пуснах и мисля,че ще се съгласите,понеже става въпрос за златни рибки.Стария грунд е с фракция 3-5мм.
За стериопора само съм чела има доста теми във форума, и реших да предпазя аквариума т.к. новия груд ще е 1-1,5см фракция.
: 26.03.2008г 12:12ч
къде бъркам?
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Raven

Доколкото сме дискутирали въпроса за оловото в един друг форум- не е чак толкова фатално защото след време оловото оксидира и създава един защитен слой  на повърхносста си ,които намалява отделянето на отровите.
Във всеки случай там говорехме за солена морска вода която създава този слой много бързо.
Аз понякога си привързвам новите корени с оловни водолазни тежести- седят така около месец два докъто се напоят и спрът да изплуват и след това ги махам.
По удобно е от камъни заради по малкият обем на тежеста.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

55232

Публикации: 3
Прегледи: 2533

26110

Публикации: 1
Прегледи: 1907

22371

Публикации: 31
Прегледи: 14371

5753

Публикации: 21
Прегледи: 8910