• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Камъни: теста с оцета ?

Започната от necris, 10.01.2011 19:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

necris

Чета тука за някъф тест с оцет, той е предполагам дали камъните са варовикови - демек ако са - шумят като ги накапеш с оцет. Ама може ли някой по-подробно да ми обясни за кво става дума, че тва го няма във важната тема за грунда и камъните. Че си намерих едни камъни на пластове и като капна отгоре не шумят, но като капна между пластовете и почва да пука...

миа

Не разбрах много от изказването къде капете и какво става, но ето какво представлява накратко явлението ,,някъф тест с оцет":
СаСО3 (калциев карбонат) в природата се среща под формата на минералите варовик, мрамор, креда (и др.). Камъните, които се използват в акваристиката, неслучайно се наричат карбонатни.

Та когато тази калциева сол (СаСО3) взаимодейства с киселина (да вземем солната, че става по-просто-HCl), става следното взаимодействие:
CaCO3 + 2HCl ---> CaCl2 + H2CO3

Е, дотук добре, но всеки знае че се чува шумене, т.е отделя се газ. Този газ е СО2.
Всъщност H2CO3 е слабата въглеродна киселина, която любителите на газирани напитки си пийват често. Въглеродната киселина се получава при разтваряне на СО2  във вода (киселинният оксид е анхидрид на киселината). Тя е нетрайна, между другото...Както и да е, отплеснах се много. И може би се досещате какво става-H2CO3 се разлага на СО2 и Н2О:
Н2СО3--->Н2О + СО2

За да бъде написаното по-горе достатъчно прегледно, ето и пълното йонно уравнение:
CaCO3 + 2H+ + 2Cl- ---> Ca2+ + 2Cl- + H2O + CO2

Тестът с киселина се нарича "шумяща проба" между другото.

necris

Благодаря за изчерпателния (от химическа гледна точка) отговор. Но дали може да ми разясниш практическата част: в кратце - ако един камък шуми като го полея с оцет, мога ли да го ползвам в аквариума и ще ми прави ли водата по-твърда? CaCO3 е малко разтворим във вода, но все пак...

миа

Да, ако аквариумът има система за СО2 или по друга причина СО2 е в голямо количество, калциевият карбонат ще повиши твърдостта на водата (внимавайте дали това е желателно)-образува се разтворимата калциева сол калциев дихидрогенкарбонат. Тези камъни също така нормализират киселинността на водата, но въпреки че рибите и растенията в аквариума понасят постепенната промяна на киселинността добре, трябва да се вземат предвид изискванията на конкретните видове. Ако рибите обитават (в естествените си местообитания) водоеми с кисела вода, то слагането на карбонатния камък би било излишно.

Similar topics (5)

4718

Започната от mistar_ti


Публикации: 4
Прегледи: 3060

51982

Започната от VDO


Публикации: 12
Прегледи: 6051

24421

Публикации: 29
Прегледи: 18545

49158

Публикации: 6
Прегледи: 3536

19229

Публикации: 13
Прегледи: 6845