• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Използване на керамзит - За и Против

Започната от didodd, 06.03.2009 21:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

_Kirilov

Да събуууудя старата тема от дълбок сън !!

Какво стана - някой използвал ли го е в аквариума в крайна сметка за по-дълго време?
Искам да го използвам за инертен материал за направата на "хълмове" в аквариум.Защото е лек и порьозен обмислям да го вържа на торбички с мрежичка и отгоре да посипя манадо (още не съм сигурен дали ще е манадо основния грунд)

И евентуално при разпадането му (нали е глина) какво би станало ?

Penta

Използвах го за малко, със сигурност могада кажа че няма да се разпадне от водата.

evgeni200

_Kirilov, danielem май беше слагал и нещо не беше доволен.

danielm

danielm беше слагал, и развъди все що можеше като водорасли. В същото време гледаше кристали в керамзи. Керамзита трябва да е качествен, не е или добре изпечен - все едно правиш аквата на iuli  и слагаш глина в аквата.

ivogod

В подложката на моя имам зеолит.

_Kirilov

Цитат на: danielm - 04.05.2016 22:25
danielm беше слагал, и развъди все що можеше като водорасли. В същото време гледаше кристали в керамзи. Керамзита трябва да е качествен, не е или добре изпечен - все едно правиш аквата на iuli  и слагаш глина в аквата.

След колко време започнал да се разтваря при теб?
То ако е било малко количеството е щяло да се отрази добре на растителен аквариум , но при мен ще се наложи доста литрри да слагам( едно 15-20 може и повече).
Иначе няма как да разбера качествен ли е - не е ли . Неми се рискува при 400++л аквариум да се наложи да го разбутвам след няколко месеца. Плюс това искам да ползвам манадо за грунд - а да го изхвърля след това малко скъпичко ще ми излезе :(

Amev

Вземи си вулканични камъни от тези за газовите барбекюта и си направи хълмовете ... Лесно можеш и да ги натрошиш ако са големи. Пак така с мрежичка.

_Kirilov

Трябва да видя какви са тия камъни.
Лавата която ползвам вече може би 3 години в аквариума няма да повторя да я сложа защото мисля,че съдържа и изпуска метали ... Много риба измря за това време.Без ясна причина, без болест или каквото и да било. МИнават се 6-8месеца и рибите изчезват.
25 малки барбуса заминаха последно(преди 8-10месеца.)Та общо взето към лава вече съм резервиран ...

vorteh

Имам керамзит в два аквариума от 7-8 месеца вече.В единия е като грунд,експериментитах керамзит размесен с dupla(имах останал малко,че да не го хвърлям)растенията са супер,рибките също водорасли за сега няма,со2 не подавам само малко торя.Във втория съм го ползвал за"Амано за бедни" от горе му има черен базалт,пускам со2 и торя- за сега също се развива много добре.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


didak

Преварих за десетина минути ТКЧервей, като част от дънния субстрат, който подготвям. Тъй като ще слагам и керамзит, ми дойде на ум като отделя тора да пусна 1-2 литра от керамзита във водата в която преварих ТКЧ с идеята да "заредя" керамзита с тор..
Дали има резон в идеята и най-вече дали би имало сериозни недостатъци за аквата?

wutsdis

Аз не се сетих да го преваря, обаче ми стоя накиснат над месец, докато правих сух старт и накрая стана страшна беля, само си отворих повече работа. Доста голяма част изплува и се развали аранжировката. Наложи се да го обера и да източвам водата, оставих за пълнеж някакъв слой от керамзита, но отгоре го затрупах с други камъни и зеолит. При първия опит за затискане, направо си се отдели на 2-3 см. във водата и грунда се повдигна, трябваше да слагам нещо по-дебело, като слой отгоре. Засега нямам други забележки. Корените на растенията се хващат хубаво, понеже взех някакъв, който не е от чисто кръгли топчета, ами се води Hydrocorn и са неравни. Все пак доста малка част от него остана по дъното, без да плува.

didak

моят беше кръгъл и на 90% потъна, малкото който изплува го обрах и махнах

Similar topics (1)

17898

Публикации: 1
Прегледи: 2603