• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 06:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Използване на керамзит - За и Против

Започната от didodd, 06.03.2009 21:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

didodd

Здравейте,

бих искал да получа повече информация относно използването на керамзит като грунд и/или като филтърен пълнеж.
Попаднах на доста мнения по руски сайтове, които в основни линии са положителни. Бих искал да чуя и ваши мнения относно въпроса:
1. Използването му като грунд в аквариума
- плюсове
- минуси
2. Използването му като филтърен пълнеж като добавка или изцяло заместител на био  топки, био керамика и подобни
- плюсове
- минуси


Деян

Керамзита е изпечена глина, ако е с добро качество не би трябвало да има проблеми за грунд, за пълнеж не знам.

NO CARRIER

Именно. Би следвало да е инертен материал, т.е. - да не реагира с водата. За сметка на това е доста порьозен, а това ще е причина се ползва като заместител на Сипоракс, примерно. За грунд не знам дали е добра идея да се ползва. Дали има подходяща фракция? Дали няма да се задръсти с боклуци и да спре да си изпълнява функцията и да стане като обикновен грунд? Но за пълнеж на филтър може и да стане.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

didodd

благодаря ви за мненията.

точно неговата порьозност ме насочва, че може да бъде използван като заместител на керамиката.
по руските форуми, освен изключително добри отзиви за употребата му, попаднах и на мнения за това, че при заушване на порите му, това би довело до развитие на анаеробни бактерии и натравяне на аквариума.

kamos

Колега заинтригувах се с това, че анаеробните бактерии могат на натровят аквариума. Прати ми моля на ЛС линка за да прочета какво са писали руснаците. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

MeTogu

Така,попаднах на тази темичка и аз да попитам нещо.
Дали може да се ползва за палудариум,че обмислям нещо мащабно за един приятел и дали може да го ползвам или направо ще ми препоръчате нещо друго.Сега ще поразворя и темите за палудариуми.Вече имам една идея за декора на задното стъкло.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

За грунд керамзита може и да стане в аквариум, но първо трябва да измислите как да го накарате да потъне :-D

За палудариум обаче е идеален, моят палудариум беше с керамзит и според мен е много подходящ.
Пробвах да го сложа и като слой в канистъра, но не е толкова порьозен и не върши работа за биофилтрация.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

А растенията как ще се чувстват засадени в него?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Моите растения бяха в саксии с едър пясък/3-5мм./ самите саксии бяха наредени в слой керамзит и в този слой наливах вода с малко разтворени торове.
Получаваше се нещо като вид хидропоника, идеята е че керамзита е по едър и с повече пори и за това няма опастност от загниване.

Предната част на палудариума която беше аквариумна и беше отделена от задната със саксиите си беше с пясък, фактически дъното на самият палудариум беше напречно разделено на две части- предна аквариумна и задна за саксиите с растения.
Според мен това е добър вариант, ако всичко е една част ще загние и ще стане мазило като се объркат палудариумна с аквариумна среда.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

 *THUMBS UP* схванах.То и този който ще майсторя ще има предна част от поне 100/25/35 който ще е аквариум всичко останало от 180/50/60+ ще е палудариум.Мисля да сложа няколко златни рибки по една от всеки вид и водата да облива всичко наоколо.Но вискоч това след като се върна.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ico

Аз ползвам керамзит за саксии с дръвчета. Пробвал съм го и 99% от зърната потъват, но са доста леки във водата. Не е от едрия топчест от бриколаж, а ситен и с по-неправилна форма на зърната. Като едър пясък е, само къде е доста по-лек. Ако потъва по-трудно, може да се нагорещи във фурна и после да се сипе във студена вода. Не съм го пробвал това, но си мисля, че трябва да работи това.
Преди време щях да слагам в аквариума за грунд, но ме домързя да разбутвам из аквариума...
Пък и дали златните рибки няма да го приемат за храна заради странната структура?
Снимах сега как си потъва шепа от тоя керамзит, пак се замислих за грунд. Идва и доста тънко като цена, и теглото му е добро, само сифонирането как ще е...
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

to6koto0209

Моят керамзит е от Бриколаж,използвам, го за отглеждане на орхидеи.Като го свариш за час и нещо потъва без проблеми.Поздрави.

MeTogu

 *THUMBS UP* *thanks
Това се казва ценен съвет от практиката.Когато го правя ще споделя всичко точно с подробнисти.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Да, забравих да кажа че като ми поседя в канистъра известно време си потъваше .
Явно варенето ускорява процеса, на мен ми потъна за около 3-4 месеца в канистара.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

По-дребния по размер керамзит е с по-голямо относително тегло и при накисване ще потъне по-лесно. Това съм го чел в сайт на производител(руски). По-малко шупнал е, при сортирането отделят различни размери. Не виждам пречки да се използва по-дребен.
Разни мои АКВАРИУМИ 

_Kirilov

Да събуууудя старата тема от дълбок сън !!

Какво стана - някой използвал ли го е в аквариума в крайна сметка за по-дълго време?
Искам да го използвам за инертен материал за направата на "хълмове" в аквариум.Защото е лек и порьозен обмислям да го вържа на торбички с мрежичка и отгоре да посипя манадо (още не съм сигурен дали ще е манадо основния грунд)

И евентуално при разпадането му (нали е глина) какво би станало ?

Penta

Използвах го за малко, със сигурност могада кажа че няма да се разпадне от водата.

evgeni200

_Kirilov, danielem май беше слагал и нещо не беше доволен.

danielm

danielm беше слагал, и развъди все що можеше като водорасли. В същото време гледаше кристали в керамзи. Керамзита трябва да е качествен, не е или добре изпечен - все едно правиш аквата на iuli  и слагаш глина в аквата.

ivogod

В подложката на моя имам зеолит.

_Kirilov

Цитат на: danielm - 04.05.2016 22:25
danielm беше слагал, и развъди все що можеше като водорасли. В същото време гледаше кристали в керамзи. Керамзита трябва да е качествен, не е или добре изпечен - все едно правиш аквата на iuli  и слагаш глина в аквата.

След колко време започнал да се разтваря при теб?
То ако е било малко количеството е щяло да се отрази добре на растителен аквариум , но при мен ще се наложи доста литрри да слагам( едно 15-20 може и повече).
Иначе няма как да разбера качествен ли е - не е ли . Неми се рискува при 400++л аквариум да се наложи да го разбутвам след няколко месеца. Плюс това искам да ползвам манадо за грунд - а да го изхвърля след това малко скъпичко ще ми излезе :(

Amev

Вземи си вулканични камъни от тези за газовите барбекюта и си направи хълмовете ... Лесно можеш и да ги натрошиш ако са големи. Пак така с мрежичка.

_Kirilov

Трябва да видя какви са тия камъни.
Лавата която ползвам вече може би 3 години в аквариума няма да повторя да я сложа защото мисля,че съдържа и изпуска метали ... Много риба измря за това време.Без ясна причина, без болест или каквото и да било. МИнават се 6-8месеца и рибите изчезват.
25 малки барбуса заминаха последно(преди 8-10месеца.)Та общо взето към лава вече съм резервиран ...

vorteh

Имам керамзит в два аквариума от 7-8 месеца вече.В единия е като грунд,експериментитах керамзит размесен с dupla(имах останал малко,че да не го хвърлям)растенията са супер,рибките също водорасли за сега няма,со2 не подавам само малко торя.Във втория съм го ползвал за"Амано за бедни" от горе му има черен базалт,пускам со2 и торя- за сега също се развива много добре.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


didak

Преварих за десетина минути ТКЧервей, като част от дънния субстрат, който подготвям. Тъй като ще слагам и керамзит, ми дойде на ум като отделя тора да пусна 1-2 литра от керамзита във водата в която преварих ТКЧ с идеята да "заредя" керамзита с тор..
Дали има резон в идеята и най-вече дали би имало сериозни недостатъци за аквата?

wutsdis

Аз не се сетих да го преваря, обаче ми стоя накиснат над месец, докато правих сух старт и накрая стана страшна беля, само си отворих повече работа. Доста голяма част изплува и се развали аранжировката. Наложи се да го обера и да източвам водата, оставих за пълнеж някакъв слой от керамзита, но отгоре го затрупах с други камъни и зеолит. При първия опит за затискане, направо си се отдели на 2-3 см. във водата и грунда се повдигна, трябваше да слагам нещо по-дебело, като слой отгоре. Засега нямам други забележки. Корените на растенията се хващат хубаво, понеже взех някакъв, който не е от чисто кръгли топчета, ами се води Hydrocorn и са неравни. Все пак доста малка част от него остана по дъното, без да плува.

didak

моят беше кръгъл и на 90% потъна, малкото който изплува го обрах и махнах

Similar topics (1)

17898

Публикации: 1
Прегледи: 2599