• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 16:39

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Явански мъх върху дърво?

Започната от NikolaV, 27.01.2005 02:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NikolaV

Гледам по разни картинки явански мъх върху корени, дърво и тн.
Каква е рецептата? Увива се с корда примерно докато захване? След това може ли да се махне кордата?
Нещо като това да се получи:
http://www.aquariumbg.com/images/plants//Vesicularia_dubyana_l.jpgТук май по-добре се вижда:
http://benny.clubsnap.org/gallery/albums/album76/IMG_4263R.jpg

miTko

Да, така се прави, с изкуствен конец! Естественият се разлага, пробвал съм.Сега работя с влакно от дамски чорапи, тъмни за предпочитане. :lol: Гледай да не те хване жена ти...
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Вързваш го с рибарска корда и след два месеца е готов. Трябва обаче да го увиеш добре - не много стегнато, но плътно и да внимаваш с махането на кордата после - режеш я на малки парчета с ножица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Сашо

Това, че естественият конес се разлага не е ли плюс? Няма нужда от махане на кордата. Аз захванах моя явански мъх към черупка на кокосов орех с памучен конец. Той започна да се разлага (разпада) след десетина дни, когато мъхът вече се беше закрепил здраво!

miTko

Цитат на: "Сашо"Това, че естественият конес се разлага не е ли плюс? Няма нужда от махане на кордата. Аз захванах моя явански мъх към черупка на кокосов орех с памучен конец. Той започна да се разлага (разпада) след десетина дни, когато мъхът вече се беше закрепил здраво!
Зависи от условията.За камък се захваща най-бързо, за гладък корен по-трудно, за кокос не знам - ти го каза.Аз скоро го преаранжирах моят и съм го вързал с черно влакно от някакъв шнур, изкуствен.Имам идея като израсте и го закрие хич да не го свалям даже.Преди все  свалях връзките, да видим така как ще е.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

аз захванах моя с много тънка корда - май 0.14.
мислех да я махна после но сега като гледам май няма да се наложи,и така си става много добре,даже ще си правя още един.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

abaro

Според моя не много скромен опит с мъха искам да кажа че е по важно да привържеш стръкчето мъх с коренчетата (кафяви реснички) към повърхността за която ще го закрепваш отколкото как ще го привържеш. Ако просто го прикрепиш към камък или корен той започва да расте свободно в пространството без да се закрепи ( в повечето случаи) и като го отвържеш по голямата част отива във филтъра. Освен това вътрешните клонки постепенно умират и се оголват. Затова според мен трябва да се прави така: Едно малко стръкче - по възможност плоско се закрепва внимателно с коренчетата към корена ( например) . След 10-15 дни се отвързва и всичко което не е захванато внимателно се откъсва. От там нататък мъха се разпространява естествено по повърхността и нараства във височина. Вервайте ми това е начина. Снимки сега не мога да покажа но някой ден и това ще стане :oops:
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Raven

аз просто го нахаках върху корена набързо ,застлах га и го омотах,цялата процедура ми отне 5 минети.корена е дълъг 80-90 см , и е с 3 разклонения , ако си бях играл да го намествам с коренчета и прочие щях да изкудкудякям :shock:
според мен мъхът е паразит - както и да го сложиш все ще стане,на мен досега много пъти ми се е самозхващал ,но сега за първи път го слагам в големи количества.просто трябва да се стегне хлабаво ,за да не загние.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Цитат на: "raven"аз просто го нахаках върху корена набързо ,застлах га и го омотах,цялата процедура ми отне 5 минети.корена е дълъг 80-90 см , и е с 3 разклонения , ако си бях играл да го намествам с коренчета и прочие щях да изкудкудякям :shock:
според мен мъхът е паразит - както и да го сложиш все ще стане,на мен досега много пъти ми се е самозхващал ,но сега за първи път го слагам в големи количества.просто трябва да се стегне хлабаво ,за да не загние.
Е аз затова слагам разни "интересни" конци щото кордата ще го пререже, не че го бърка особено...Иначе той си натаства на всички страни, на които има пространство, стремейки се към светлина естествено, така че след време пак става за стригане или за разсяване.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

във всеки случаи става много красиво ,направо ми влезе под кожата,сега ще правя още и за другия си аквариум.
става бързо и лесно - препоръчвам го за всеки ,направо отваря аквариума.
не случаино при амано е почти задължителен елемент.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Хунта

100% и аз ще се пробвам да го завъдя ... така като чета ще издържи и при моите риби :) Тая събота дано има на пазара.

Similar topics (5)

48423

Публикации: 6
Прегледи: 4332

9832

Публикации: 6
Прегледи: 4857

1727

Публикации: 8
Прегледи: 6554

50002

Публикации: 3
Прегледи: 3245

20386

Публикации: 38
Прегледи: 33447