• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 12:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум със златни рибки

Започната от redjebow, 11.11.2014 22:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

redjebow

Здравейте колеги :) . Първо искам да Ви поздравя за форума, има много полезна информация и много неща, които не са ясни на човек може да ги научи от тук. Та сега на въпроса ми. От около 1-2 месеца се каня да си купя аквариум и най-сетне се реших след като видях един такав във Вана в един клуб ... Колебая се м/у три размера:
1. 60х35х45 с обем 95 литра, 6 мм дебелина на стъкло,
2. 80х35х40 с обем 112 литра, 6 мм дебелина на стъкло,
3. 80х35х45 с обем 126 литра, 6 мм дебелина на стъкло.
но това ми е най-малкия проблем поне за сега. Искам да отглеждам златни рибки и въпросите, на които не можах да намеря отговор са следните:
1. Тъй като смятам да си поръчам всичко по интернет незнам колко кг. грунд да си поръчам. Има ли начин да се сметне колко горе-долу ще ми трябва?
2. Прочетох във форума, че водните растения не се погаждат много със златните рибки и ще е проблем ли ако сложа изкуствени или какви растения и колко от тях да засадя?
3. Като човек без никакъв опит с аквариуми това начинание, което съм запланувал да не ми дойде голям залък за моята уста?
Извинявам се ако съм объркал мястото за темата или отговорите на въпросите ми ги има някъде из форума ама неможах да ги намеря :( Ще съм Ви много благодарен ако ми помогнете с избора на правилния за мен аквариум :)

bunzip2

Здравей колега и добре дошъл.
Щом ще отглеждаш златни рибки, надявам се, че предварително си се запознал с изискванията им.
Предполагам знаеш вече, че стават сравнително големи и икономията на пространство не е никак препоръчително в твоя случай. В тази връзка, ти препоръчвам да вземеш най-големия литраж, за който имаш възможност. За отглеждането на една голяма златна рибка, са ти нужни минимум 30-40 литра вода. А те растът бързо и малките аквариуми не са никак подходящи!
Така че в 120 литров съд, ще можеш да отглеждаш около 4 възрастни риби.
Това за аквариума.

Относно грунда - намери си по-едър грънд. Може някакви камъчета или едър кварц... общо взето каквото ти хареса, само да не е ситно. Златните рибки обичат да "осмукват" грунда и има вероятност при дребен такъв да го погълнат... съответно края е летален. За това е важно едрия грунд да не го пренебрегваш.
Вместо по интернет, може да прегледаш борси/магазини за инертни материали. В краен случай, и в зоо магазините се продават грундове. При аквариумите, измерването става в литри, тъй като всеки материал е с различна маса (съответно тежи различно) и няма как еднакво количество грунд от различни материали, да тежи еднакво.
Долу-горе гледай да имаш към 5 см. грунд. Което ще рече около 14-15 литра грунд за 112 и 126 литровия аквариум, и около 10-11 литра за 95 литровия.

За растенията - всяко дребно или дребнолистно растение, ще бъде унищожено или приведено в крайно неугледен вид. За препоръчване са растения с дебели и твърди листа и развита коренова система. Успешно съм гледал златни рибки с анубиаси, ехундоруси, криптокорини и не е имало абсолютно никакви проблеми.
Изкуствените растения не носят никаква полза на аквариума. Стоят грозно, а понякога може и да са вредни (зависи от какво са направени/оцветени и т.н). Моя съвет е изобщо да не си помисляш за тоя вариант. По-добре без растения, от колкото с тези боклуци! Слагай живи растения от горе изброените!

И на края - обърни внимание на филтрацията. Златните рибки са си прасета. Добре е да имаш по-стабилен филтър. При възможност, вземи външен (канистър) филтър. Ако ли не, вътрешен също ще свърши работа, но поне да е с приличен дебит (около 10 пъти обема на аквариума).

Това е, с което мога да помогна :)

redjebow

Благодаря ти много за отговора колега  *DRINK*

Similar topics (5)

41982

Публикации: 1
Прегледи: 2359

20576

Започната от kraltchev


Публикации: 9
Прегледи: 7036

59606

Публикации: 14
Прегледи: 16703

47849

Публикации: 1
Прегледи: 1720

29898

Публикации: 7
Прегледи: 3719