• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Аквариум за мъжки Бети

Започната от Aquafen, 15.10.2012 21:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Aquafen

Здравейте, аз съм начинаещ акварист. Много ми се иска да си взема няколко мъжки бети, и за целта ми е необходим подходящ аквариум. Имам няколко идеи за изработката му, навярно коя от коя по-грешни, но все пак ще ги споделя, надявам се да ми помогнете с опита си и да ми кажете дали ще се получи. Имам няколко варианта и нчколко въпроса:

1 вариант, издължен аквариум, разделен на 4 сектора (клетки) с мрежа, отзад мисля да сложа също мрежа зада ми остане празно място между нея и задното стъкло на аквариума където да сложа вътрешен филтър и нагревател. На тази СЛОЖНА АРХИТЕКТСКА СКИЦА  :-[ съм схематизирал каква ми е идеята. Това е аквариума погледнат отгоре. Само внимавайте някой да не припадне като я види.


2ри вариант, същия като първия но преградите са не от мрежа а от плексиглас с дупки или стъкло с дупки, за да циркулира водата

3ти вариант, пак като първия но тук имам съвсем струвамисе глупава идея: преградите са плътни,от стъкло, само отдолу се оставя тясно пространство, между тях и дъното на аквариума за да са свързани отделните клетки. Филтъра ще трябва при този вариант да е само помпа и кутия с филтърна материя. Та тази кутия е с два отвора през които навлиза водата, в тях обаче влизат маркучи които довеждат вода от отделните клетки, съответно и изхода с филтрираната вода също е с маркучи отвеждащи филтрираната вода до клетките.

маркучите които всмукват водата към филтъра трябва да са заровени под малко едър грунд (като сифон *ROFL* ), изходящата от филтъра вода се връща на повърхността на водата в клетките, като по този начин движи и аерира водата.


Сега и въпросите:
Могат ли да се правят дупки в стъкло без то да се напука?
От къде да си намеря плексиглас и с какво да го режа?

ПС:
Извинявам се за грозните скици, много се надявам да съм успял да ви обясня какво имам предвид.

rollon

Ще ти е по-лесно ако разделиш аквариума с мрежа и си сложиш окачваем филтър,водата ще върви и няма да си играеш с допълнителни чертежи,схеми,конструкции и т.н.

Nikiengi

Та на въпросите:
Много трудно в домашни условия. По принцип може.
От магазините за строителни материали. С ъглошлайф и специален диск за плексиглас.
*THUMBS UP*
: 15.10.2012г 22:10ч
Ето снимки на моя, голяма играчка е докато го направиш, но  ми върши чудна работа, само че моя филтър и помпа са в дясно:



cwetalin

Реализирал съм идеи 2 и 3. 2 лично мен ме удовлетворяваше най-много. Беше за 2 бети само, разделени с плексиглас на дупки  и една помпичка, на която изхода беше в съседният раздел. И толкова.

Aquafen

Благодаря много.
Искам да питам Nikiengi, доколкото виждам комуникацията между отделните 'клетки' е само чрез прорезите в ниската част на преградите, достатъчни ли са те за осъществяване на филтрацията и на разпределянето на температурата на водата идваща от термометъра.

Ако някой друг има идеи критики или СНИМКИ ще се радвамако ги сподели.
Поздрави!

Nikiengi

Аквариума ще направи вече година, рибоците си живеят нормално, значи да - стига им и филтрацията и разпределението на температурата, между клетките няма разлика. Мен ме вдъхнови ето това:



Изработка е на mi6okalkana!

rampage

съвсем евтино и не трудоемко верно ако искаш да ти е супер красиво трябва да вложиш повече пари ама това е вариант

easternalien

Цитат на: rampage - 16.10.2012 08:45
съвсем евтино и не трудоемко верно ако искаш да ти е супер красиво трябва да вложиш повече пари ама това е вариант

Колега, как си закрепил мрежата за стъклото?

rampage

пластмасови ъгли и мрежа за шпакловка всичко залепено със силикон

rollon

Американците съм ги гледал да ползват някаква пластмасова мрежа за бродиране,но не знам дали може да се намери в България,т.к. не съм на ти с бродерията.Колега тези пластмасови ъгли от какво ги направи?

rampage

отиваш в магазин за строителни материали и си взимаш пластмасови ъгли мисля че 2,5 метра беше нещо от сорта на 2 лв ще те излъжа за цената но са евтини аз понеже съм от малак град и това беше най евтиния вариант който измислих а исках да има циркулация на водата и като сложа нагревател да се топли нормално цялата вода 5-6 месеца е този аквариум за сега нямам проблем само едната мрежичка малко се разлепи ама с няколко капки силикон го възтановяваш :)

Aquafen

В крайна сметка реших аквариума да е разделен с плексиглас, обещаха да ми намерят такъв. Моята задача ще е да си го разпробия с бормашина зада циркулира водата. Днес си взех аквариума и сега започвам малко по малко да си сглобявам гьолчето  *YAHOO* .
Като стане ще кача снимки да си кажете мнението.

cwetalin

Пробивай на възможно най-малките обороти на бормашината

Similar topics (5)

22632

Публикации: 7
Прегледи: 4008

39220

Публикации: 4
Прегледи: 4234

50728

Публикации: 33
Прегледи: 11433

33301

Публикации: 16
Прегледи: 15697