• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Малка пътуваща експозиция с редки български речни видове риби

Започната от Еднорог, 26.02.2015 14:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Еднорог

Здравейте колеги, първо да благодаря на администрацията на сайта, че ми позволиха да публикувам този малко необичаен пост във форума.
Аз работя в неправителствена организация. Опитваме се направим малка пътуваща експозиция с редки български видове рибки. Целта е да се запознаят обикновените хора и най-вече децата с различни дребни български видове риби, които през последните няколко десетилетия тихомълком са почти напълно изчезнали от българските реки, поради силното замърсяване и строежа на всякакви бентове и съоръжения, и изземването на дънния субстрат от реките за инертни материали. Също така да покажем на децата красотата им и интересните поведения на рибките, специално горчивките, и на мидата. Тази експозиция е само малка част от голям проект за възстановяване на популации от тези риби на места, от които са изчезнали в близкото минало.
Рибите са дребни, много редки и изчезващи от българската фауна дънни видове (максимум 10-15 см, горчивките например са по 2-3 см) – два вида кротушки (малка и балканска), два вида щипоци, главочи, черна мряна, горчивка, бисерна мида, като ще се експонират не повече от 15-20 екземпляра. А в транспортният контейнер ще са до около 50-80 рибки ( по 5-6 екземпляра от различните видове).
Идеята е малката пътуваща експозиция да обиколи някои от северните градове в близост до реките, където тези рибки са живели/живеят, като си я представяме като три експозиционни аквариума, които да са здрави, нечупливи (примерно от твърд труднонадраскваем плексиглас), с ориентировъчни размери  височина/дължина/ширина 30х60х30 см или 30х80х30 см, максимум 25-30 см ширина, (няма нужда да са много широки аквариумите, защото рибките ще бягат към далечната страна и няма да се виждат. Не е лошо аквариумите да могат да влизат един в друг (с достатъчно място за изолация), от гледна точка на лесния транспорт и да са два комплекта в случай, че някой се спука (което е доста вероятно) или протече.
Носещи конструкции за аквариумите, които да позволяват независимо излагане на открито и в закрити помещения. Конструкциите да позволяват поставянето на аквариумите на такава височина от земята, че да са удобни  за разглеждане от деца в училищна и предучилищна възраст. (може да се помисли за стълбички ако искаме аквариумите да са по-високо разположени за да са удобни и за възрастни), или да приемем височина на поставката 75 см, да има малко стъпало от 15 см и 4-5 стола за възрастни –това е може би по-добре отколкото възрастните да се дупят пред аквариума, пък децата да се надигат на пръсти. Примерен вариант е да се произведат две независим конструкции, като едната може да носи два от горните аквариуми, другата един. По този начин могат да се излагат независимо 1,2 или 3 аквариума. Двете конструкции могат да се съединяват, така че да се постигне по-голяма стабилност при излагане на 3 аквариума.Конструкциите да имат голяма възможност да се нивелират, тъй като ще бъдат излагани на неравни терени – площади, тротоари, улици и т.н.Предвижда се над аквариумите да се разпъва подвижна тента за засенчване при експонирането им на открито.
Контейнери за транспорт и съхранение на рибите, когато не се експонират. За транспорта е хубаво контейнера да бъде с много добра термоизолация и да има възможност за лесно улавяне на рибките, примерно контейнера да е разделен на 5-6 отделни клетки с перфорирани плексигласови прегради или нещо такова. Примерно около 200-250 литров правоъгълен (д/ш/в-100х60х40 см) контейнер изолиран с фибран и разделен на 6 по-малки аквариума с перфорирани стени за циркулация на водата.
•   Аквариумите да имат подходящо, близко до дневната светлина осветление, показващо и даващо акцент на реалните цветове на рибите и мидите.
•   Кондиционери на водата, препарати против стрес на рибите, лекарства за гъбични и паразитни заболявания. Помпи за въздух за аквариумите и транспортните контейнери
•   Филтри, медии и консумативи за филтри за аквариумите и контейнерите, бактерии. Препарати за премахване на амоняк и пр.
•   Помпи (пауърхеди) за осигуряване на равномерно течение (симулиращо умерено/слабо  речно течение) в демонстрационните аквариуми .
•   Система за охлаждане, водата в аквариумите и контейнерите не трябва да надхвърля 25 градуса целзий, вентилатори с терморегулатори, възможност за преминаване на водата през хладник с лед и пр.
•   Озонатор, ув-лампа, вата за механична филтрация.
•   Консумативи за пречистване (дехлориране) и буфериране на водата
•   Консумативите за филтри и да покриват мин 6 месеца използване на демонстрационните аквариуми и 1 година за транспортните контейнери.
•   Датчици за температура, тестове за качество на водата и др.
•   Помпи за пълнене и изпразване на аквариумите
•   Контейнери за дънен субстрат, прехвърляне на рибите и други помощни контейнери.
•   Контейнер за пречистена/ осмозна вода за смяна. Препарати за обработка на чешмяна вода.
•   Кепчета
•   Нагреватели.
Цялата експозиция и съпътстващо оборудване да може да се транспортира с автомобил Дачия Дъстър (понеже такъв имаме).
Получихме вече бележки от някои експерти, но ни се иска да получим и вашите мнения и съвети, знам че тук има много хора с практически опит и в транспортирането и в показването на рибки, иска ми се да избягаме от пост-фактум представянето на нещата. Освен това тук в този форум има и много търговци и производители на качествени аквариуми и оборудване, които ако имат интерес в изработването и оборудването на подобна експозиция може да се свържат с мен на лични.
Благодаря ви предварително.

niky

Никой не смее да пише в тази тема (всъщност имаше едно мнение което лично изтрих), но това не изначава, че много хора не очакват да видят тук снимки и информация как върви тази инициатива, още повече такива като мен, които са далеч от Родината.
Моля, ако има някакво развитие - информация, споделете я с нас.

Еднорог

Здравейте. Ники, благодаря за интереса. В един момент се бях замислила дали да не затворим темата, като не пише никой, и особено след онова мнение, дето си го изтрил (и за това благодаря), съвсем не е идеята да слагам тук нещо неподходящо или дразнещо за другите. Но после и аз точно това си помислих, че може би все пак има колеги, на които ще им е интересно да разберат какво се случва, пък и снимки да покажа, както и ти казваш. Начинанието да направим пътуващи аквариуми се оказа доста голямо предизвикателство, имаше един период, в който не успявахме да намерим желаещи да се хванат с производството на такава инсталация и даже се бяхме замислили дали да не се откажем и да заменим живите рибки с филмче, прожекции и лекции със снимки или друг подобен заместител. Щеше да е жалко, обаче, защото хората и особено децата имат съвсем друго отношение към живите животни, много повече се впечатляват, възприемат и запомнят, а то това е целта - да научат за тези ценни и красиви видове, да разберат какви големи проблеми имат тези малки рибки, и да разберат защо е нужно да се опазят. Накрая все пак намерихме хора, които поеха да направят инсталацията с аквариумите, в момента стартираме с работата с тях и се надявам да се получи. Когато напреднем и имаме резултати, ще пиша пак и ще сложа снимки. Инсталацията с аквариумите и рибките е част от едно пътуващо турне, което наричаме "Водното турне", защото освен аквариумите, има и друга част с инсталации и информация за реките - какво представляват речните екосистеми, защо са важни не само за дивите си обитатели, но и за хората, колко са чувствителни към човешката намеса и какви са основните проблеми на реките. Ще има и игри за децата. Турнето ще мине през София, Плевен, Русе, Лом, Габрово и Търново в периода 12.05.-21.05., ще сложа програма с дните, часовете и градовете по-натам, така че който е любопитен и има желание и възможност, да дойде да види как сме се справили с пътуващите аквариуми. И снимки, разбира се, ще има.   

изгубеният рай

Здравей, сега виждам темата.Имам 3-4 чувала със помпи,препарати,аксесоари,храна и тн. останали  при затварянето на магазина ми.Със удоволствие ще ги дам за начинанието Ви.Не се колебай да се свържеш с мен ако имаш интерес.
Поздрави.
END!!!

niky

Радвам се, че не сте се отказали...ще чакаме с нетърпение фоторепортаж *YAHOO*

Еднорог

Цитат на: изгубеният рай - 17.04.2015 21:11
Здравей, сега виждам темата.Имам 3-4 чувала със помпи,препарати,аксесоари,храна и тн. останали  при затварянето на магазина ми.Със удоволствие ще ги дам за начинанието Ви.Не се колебай да се свържеш с мен ако имаш интерес.
Поздрави.

Изгубеният рай, благодаря за предложението и подкрепата! Засега, струва ми се, имаме всичко нужно и с осигуряването му са се захванли добри специалисти, но е хубаво да имаме и резервни варианти, най-вече като тръгнем да пътуваме с аквариумите, че на път всичко се случва  :-). А и ще минаваме през Русе, то е част от турнето. Ще пиша на лични, да разменим контакти.

ogogogo

Здравейте, откъде ще тръгне и къде ще завърши турнето?
Важно е и кога ще се случват тези неща, като дати.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Еднорог

Здравейте, нашето турне скоро ще тръгне. Ето датите и местата:
13.05., 10:00-19:30, София, до паметника на съветската армия (просто там ни разрешиха да качим камион  :-))
14.05., 11:00-19:30, Лом, Дунавски парк - района на Амфитеатъра
15.05., 11:00-19:30, Плевен, пл. Свободата (алеята между ул. Дойран и мола)
17.05., 11:00-19:30, Русе, площад ,,Свобода" до Съдебната палата (отляво на Съдебната палата като се застане с лице към нея)
19.05., 11:00-19:30, Велико Търново, ВТУ или Парк Марно поле
20.05., 11:00-19:30, Трявна, площада пред народно читалище ,,Пенчо Славейков 1871"
21.05., 10:00-19:30, Габрово, пл. Възраждане
Ако е лошо времето и вали, ще мислим алтернативи - и ще пиша къде ще сме.
Лесно ще ни познаете отдалече, ще има бяло камионче с картинки, голяма надуваема шатра и един куп хора наоколо. Аквариумите, стойките и целият такъм са готови, имаме черни мренки, горчивки и щипоци. Дано всичко мине добре! Ще сложа снимки от инсталацията в сряда, като мине софийското мероприятие. Аз няма да съм лично с турнето през цялото време, но колегите ми ще бъдат.
При възможност и интерес - заповядайте, много ще се радваме да ви видим на някое от мероприятията!
И един въпрос към модераторите - може ли да сменим заглавието на темата, вече няма нужда от "Съвети за...", а може да остане само "Малка пътуваща експозиция с редки български речни видове риби" - благодаря!

niky

Желаем ви успех и с нетърпение чакаме снимките. *THUMBS UP*

Еднорог

Ето малко снимки от старта на турнето с рибките в София. Хората, и особено децата, така много им се радват.  :-)
Понеже за пръв път правим такова нещо, разбира се, правим и всякакви открития кое как се случва. Най-същественото се оказа, че както и да действаме с охлаждането, понеже беше много топло вчера, в един момент температурата стана твърде висока в аквариумите. И се наложи към 17 ч. да приберем рибките по бидоните и да ги сложим да се охлаждат. Разочаровахме доста хора, които дойдоха след 17 ч., но няма как - най-важното е рибоците да са добре и в добри условия, че още доста път ги чака. Вчера вечерта бяха в много добра форма в бидоните си. А пък има и много други интересни неща за гледане освен рибките - игри, викторини, картинки и разкази за реките и обитателите им. Днес бяхме в Лом, нататък продължаваме по програма.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fc5z21hi23%2Fimage.jpg&hash=eee29b255d6a647f67df81c00372a634bcd4ab3b

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fvqdl49inf%2Fimage.jpg&hash=109071627cf690c5feb6b558087cfc6032eecb43

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Feokr263sb%2Fimage.jpg&hash=bb9d54ca3fd50b590e48b0025281449a46b365b7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Faj9ug960b%2Fimage.jpg&hash=3567aa122418f1041d552ebcfbc433515abf54de

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fi5mt552uj%2Fimage.jpg&hash=f703dae7360396611909d57824e71b96bb28f01c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fupdcf51nv%2Fimage.jpg&hash=f3ca4677899a3602421eb9922ec17b477283b849

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fe45pzhajv%2Fimage.jpg&hash=303e85a5dc566ed17219ba35ecb008b42dcc01af

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2F5puop4ywb%2Fimage.jpg&hash=5bde8119499ca663070865f0f0f586af7dfd7b50

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fj9biuucvf%2Fimage.jpg&hash=3b2e18b6029ac77956e7881343aa5478ef1af61f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fbo3wlmsh7%2Fimage.jpg&hash=3e37da94019816e59573774b97b10b7e3ee46b64

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fw9n9r9zfv%2Fimage.jpg&hash=e05c54a0e3127008fffdae52b810ae396a477800

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fx1pxqh3mz%2Fimage.jpg&hash=88c29c429a8f4cfe38e4d4e5e05f90b32d96a60c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fcwwdl09t7%2Fimage.jpg&hash=b23ae7483947e23cc802c92cd6d04d921998ee53

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2F7mretppkb%2Fimage.jpg&hash=3f6d20f2500751be9dff8c29f6e59318d514f368

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fv29bz29bf%2Fimage.jpg&hash=583263408e23e6c9ed7e9e95051b9edca9ade8ba

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fxkv0zqv1n%2Fimage.jpg&hash=59987c09a3cbf6eb3919fb58fc6b28356e884ce2

terier4o

 Добро утро!
     Поздравления за прекрасната инициатива  *BRAVO*. Във връзка с възникналия проблем с високата температура, аз бих ви препоръчал:
- Напълнете аквариумите с повечко вода.
- Открийте капаците, за да може водата да се изпарява и по този начин естествено да се охлажда.
- Виждам, че имате достъп до електричество, ако бюджета с който разполагате позволява се снабдете с два вентилатора и ги насочете да обдухват директно водната повърхност.  Изпаренията ще бъдат доста по-сериозни, но температурата ще се задържи ниска за по-дълго време.
Успех!  *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

niky

Другите риби са ми познати, но тоя балкански щипок го виждам за пръв път.  Той бил голям красавец.

Lightning_boy

Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

VDO

Балканския щипок и на мен ми стана интересен,много прилича на една риба,която знам като гулеш,но като метнах един поглед в нета,май не е.Много хубава инициатива,успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

bustama

Водата, е добър "пазител" на енергията-топлината. Камъка, си мисля, че ще я отнеме.В този ред на мисли - някой по-голям камък, който при загряване, може да го извадите от водата и охладите, след това - отново да се постави във водата. Четох за щипока, че живее в диапазона до 18°. Но в Румъния, пишат, че и при 20-25° се чувства добре. Бихте ли дали повече инфо за тази риба и не само? Добре би било да научим повече от това, което пише в нета.

Similar topics (1)

54552

Публикации: 0
Прегледи: 3716