• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.01.2021 23:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

9000 литра - река ОРИНОКО

Започната от ogogogo, 25.09.2015 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogogogo

25.09.2015 19:07 Last Edit: 25.09.2015 21:09 by ogogogo
Здравейте, много време не съм актуализирал темата с аквариумите защото беше отпускарски период и общо взето нещата не са се променили особено. Но не всички почивахме!
Реших да направя отделна тема за този аквариум защото той определено ще е по-специален. От дете гледам филми и чета книжки за големите реки на Южна Америка и рибите и растенията от този уникален континент са ми на сърцето.
Преди няколко месеца благодарение на Васко Гогов (Килимен) се запознах с един изключителен човек и акварист, името му е Макс Чумаченко. Макс е от Русия но дълги години е живял в няколко страни в Ю. Америка. Експортирал е риба в САЩ и Европа, участвал е в няколко големи проекта (океанариуми). Няма да ви занимавам повече, ето Фейсбука https://www.facebook.com/fish.chumachenko на Макс за да разгледате и да добиете повече впечатления. Той изработи проекта а го осъществихме заедно с много труд и ядове и с помощта и въпреки много хора работещи в Зоопарка. За аквариума: 9000 литра биотоп на река Ориноко. Рибата: Ориноко Алтум, няколко вида Плекоси , Скатове , Геофагуси, много интересен вид Северуми и още няколко вида риба. Листата с латинските не е пред мен но утре ще я добавя.Рибата ще бъде дивоуловена и процеса ще е бавен, след това следва карантина в Ю. Америка, път, карантина тук и чак около коледа ако всичко е точно ще заселваме постепенно. Минахме през доста перипетии но в крайна сметка стигнахме до хардскейпа и пълненето днес. Подменено е с ново осветлението и целия таван на аквариума, добавени са две УВ лампи (12000 и 8000 литра на час). Осветлението се състои от 3 метал-халогена по 250 вата, 2 топло бели ЛЕД прожектора, два студено бели и два RGB за да регулираме цветната температура.В горната част ще има доста растения( бромелии, орхидеи) в подводната растения няма да има с изключение на един или два корена Виктория Регия(ако успеем да я уредим). Няма да досаждам със сухи факти и преминавам към снимковият материал. Сигурно съм забравил да спомена нещо и ще добавям в движение. Ако се интересувате от някакви подробности питайте с удоволствие ще отговарям.

Макс

Моя милост.Засега е това, поздрави и хубава вечер на всички.


Публикациите са слети: 25.09.2015 21:09

Колеги ето и видовете които ще се улавят в Ю. Америка.
Uaru fernandezyepezi
Myleus schomburgkii
Myleus Rubripinnis
Potamotrygon motoro
Satanoperca daemon
Panaque nigrolineatus
Panaque cf. nigrolineatus
Pterophyllum altum
Heros sp. orinoco
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

Lightning_boy

Всеки един себе си уважаващ акварист ТРЯБВА да следи темата! Уникално е колега, надявам се към коледа да ни зарадваш с още снимки и най-вече с диви риби.  *privet* *bg* *thanks
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

niky

Това е просто уникален проект за България. В Байерн аз такъв голям сладководен аквариум не съм виждал. Морски да но сладководен....Мога само да изкажа уважението си към вас и труда ви.
Ще следя темата с интерес. Лично за мен са интересни техническите подробности по осъществяването на този проект - материали, конструкция...размери...
Дано стане за Коледа готов ще дойда да го видя лично.

asensi_85

Чудесно начинание и дано ръководството не ви спъва. Зоопаркът все още съществува само и единствено, благодарение на адекватните гледачи. Определено тази година се наблюдава значително подобрение в сектор риби и влечуги. Дано все така е спорна работата, ще следя с интерес  *thanks *THUMBS UP*

ogogogo

Благодаря на всички за хубавите думи. Качвам снимки на двата вида Милеуси които са аклиматизирани и карантинирани и вече са в новият си дом.

Всичката друга риба в момента лети от Колумбия и утре вечер каца на родна земя. Стискайте палци всичко да е наред.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

discusfen

Готов съм да даря някоя от моите риби в името на каузата ако вършат работа.Имам бразилски геофагусчета и греен северумчета на 4,5 сантиметра.

M14iro

Това е страхотно. *BRAVO*  Поздравления

novakaaa

Браво,чудесно е когато хората създават такива проекти тук в България,само ако сме заедно можем да вървим напред! :-) *BRAVO*

elblanko

 *BRAVO* Браво, със сигурност ще стане уникално красив!!!   Северумите от кой вид ще са?
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров

buchkata

Проекта е колосален безспорно!
Бих искал да попитам дали може български акваристи да помогнат  с нещо което ви убягва?
Може да обявите неща които липсват, за  да се постараем да присъстват  на финала.

ogogogo

Колегите в Колумбия не са могли да уловят Северумите а, Уаруто са умрели при тамошната карантина. Иначе вида е Heros sp. orinoco- http://geophagus.de/image_new/gallery/visit/private/20110226_ll_ah/dsc05279.jpg.
Моя най- голяма тръпка са Алтумите които, дойдоха в доста добър размер. Засега загубите при тях са малки, 5 риби от 50 пристигнали. Стискайте палци, критични бяха първите 3-4 дни но, винаги може да се обърка нещо.
Ако имаме нужда от помощ ще сигнализирам, засега всичко е ОК.
Благодаря и хубав ден.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

rakim

Не искам да се заяждам,но след като правите поръчки за дивоуловени риби от Колумбия,толкова ли не можахте да си поръчате същите от Европа.Размножени тук,с много по малко жертви и без да се намаля популацията на дивите.Всичките ги има.
540л Южна Америка

ogogogo

Някои от видовете ги няма в Европа. Същият внос от Европа щеше да излезе 4 пъти по-скъп и качеството на рибата щеше да е доста съмнителна. Давам пример със Скалариите Рио Нанай от които много хора имаме. Хората в Ю. Америка твърдят че това са някакви кръстоски и не са истинските Рио Нанай. На кого да вярвам на хората които вадят мрежата с рибата от реката или на европейските развъдчици? Затова предпочетох да закупим истински риби от натуралния хабитат а, не риби от " уж същият вид" от Европа .
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

rakim

Всички риби ги има в Европа,и всички са си същите  :-) От  Ю.Америка не им се иска да са, за да си продават стоката.Отдавна вече има специализирани форуми където хора от целия свят споделят снимки на рибите си,дивоуловени или развъдени.Тези измислици от рода Хейко вече не минават.За цената мога да се съглася да.
540л Южна Америка

ogogogo

Всеки има право на мнение, ако ти беше в зоопарка щеше да поръчаш от Европа. В аквариума обаче съм аз и поръчвам диви риби от Колумбия. Следващият път ще поръчам от Австралия а, след това от Африка. Просто така е решено.
А, и не мисля че целта на темата е да се обсъжда защо не сме внесли от Европа или от съботния пазар.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg