• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

зареждане на биомедия за старт на аквариум

Започната от baitoti, 10.04.2014 22:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

baitoti

Колеги, аз съм нов във форума и в някой статии може би съм не точен но ми трябва малко време.Ще стартирам нов аквариум 120л и питам мога ли да пусна в действащия аквариум 1-2малки торбички Sera siporax mini да ги зареда с бактерии,тъй като нямам място във филтъра да ги сложа *HELP* 

Caxapa

Достатъчно е само вода от действащия аквариум да ползваш за старт на новия.  Естествено времето  което спестяваш е намалено но изведнъж не става нищо...Пак си има изчакване ..скъсяваш времето на заработване на Азотния цикъл само.

Барбарон

Сахара, ако бъркам, моля да ме поправиш. Според статии и постове, публикувани тук, се твърди, че бактериите се намират основно в грунда и филтъра. Във водата количестовото им е пренебрежимо малко. Това не обезсмисля ли прехвърлянето на вода, а още повече определянето й като достатъчно?

Penta

Сахара не твърди че е достатъчно:
Цитат на: Caxapa - 10.04.2014 22:34
..скъсяваш времето на заработване на Азотния цикъл само.



petko

Добре е да се прехвърли водата ,която сме сифонирали.

Ivan_S

Прехвърляне на стабилна вода от работещ аквариум, прехвърляне на грунд, плакнене на гъби или други медии от работещ филтър на стабилен аквариум, колонизиране на керамика или други твърди порести повърхности са все неща, които помагат за по-бързото завъртане на цикъла. Някои имат по-голямо значение, друго по-малко, но комбинацията от всички, мисля че дават най-добър резултат. Това е моят опит, който произтича от следното: Старт на 35 л. аквариум със 100% вода от работещ аквариум (несифонирана) + изплакване на гъби от работещ филтър (2-3 пъти) + малко Нитривек, изостанал от предишна употреба. Грундът и керамиката бяха чисто нови. На 10-я ден вече имах първите показания за работещ цикъл. В края на втората седмица населих аквариума с бебета рибки и до ден днешен (вече повече от 1 г.) параметрите не са мръднали. Та, начини да забързаш цикъла, има различни. След като имаш работещ аквариум, нещата се улесняват  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Барбарон

Цитат на: Penta - 10.04.2014 23:54
Сахара не твърди че е достатъчно:

Цитат на: Caxapa - 10.04.2014 22:34
Достатъчно е само вода от действащия аквариум да ползваш за старт на новия.  Естествено времето  което спестяваш е намалено но изведнъж не става нищо...Пак си има изчакване ..скъсяваш времето на заработване на Азотния цикъл само.
Вече свикнах след всеки мой пост да попадам на твое мнение ;)

Не е ли по-добре, след като човека има действащ аквариум да сложи в него Siporax-а за който пита, макар и на дъното, след което да го премести във филтъра на новия аквариум? А дори и да не е във филтъра, а отново на дъното (ако не съм разбрал правилно въпроса му), това не е ли по-добрия вариант за прехвърляне на бактерии, отколкото местенето на няколко литра вода по съвет на Сахара? Иначе ми е ясно кое и колко е достатъчно и не виждам да съм оспорвал това, включително и азотния цикъл, макар че точно за цикъла мога да напиша доста неща, след което съм сигурен, че пак ще спорим :)

Caxapa

Значи, ако питаш мен ще е по-добре Барбароне, да пусне в действащият аквариум да върти  вода и филтъра за новия аквариум. Въпроса е дали има място и позволява ли обема на действащият за такива манипулации. /Сега пак кажи, че след всяко твое мнение пиша/
Цитат на: Penta - 10.04.2014 23:54
Сахара не твърди че е достатъчно:


За да съм казал нещо по различно? Само скъсява времето на азотния цикъл НО за да "узрее" един аквариум се иска време. Никой не се е родил готово-порастнал..Иска се време. /това имах предвид/

Барбарон

Би ли посочил къде съм написал, че след всяко мое мнение следва твое? Прочел си думите ми, но пропускаш факта, че се обръщам към Penta.

За водата и филтъра си прав. Но не това е въпроса на колегата. Всъщност можеше това да му предложиш, вместо безсмисленото прехвърляне само на вода ;)

niky

Вие нещо се закачате с Сахара май :)
Иначе по въпроса - аз бих пуснал филтъра за новия аквариум, напълнен с медия разбира се, да поработи на установения аквариум - поне една, две седмици. После пълня новия аквариум и го пускам да работи там.
Със сигурност цъкъла ще е по-кратък.
В монента така пускам скаридарник за Кристъл ред....Добавям и акватан де, но може и без него.

Барбарон

Нямам желание да се закачам с когото и да е било. Но не съм съгласен с апострофа на Сахара, който ми приписва думи, които изобщо не са били адресирани към него. Ако погледнете тази тема ще видите, че отговорът ми е бил към Penta. Освен това аз мнение преди това на Сахара нямам, така че и заради това няма как да съм написал към него, че пише след всеки мой пост, както той твърди. Разбирам отлично позицията, която заема в този форум като глобален мод, но това не е причина да не изразя некоректното тълкуване на поста ми. Ако бъркам, моля да ме поправите и да посочите грешката ми.

По темата за филтъра, и според мен това е най-добрия начин за заселване на медията. Стига човека да има възможност да го направи.

baitoti

Колеги благодаря за съветите,стартирах на 19 април новя120л аквариум оборудван е с канистър sunsun hw303b с uv лампа като ми го изпратиха зареден с добра медия+сипоракс мини които бях държал в действащия филтър/както ви писах/,първите ми впечатления от канистъра са много добри- силен с  много добра циркулация  и безшумен,ув лампата не съм я пускал мисля, че е още рано.На дъното съм сложил субстрат Манадо супер е само дето е много лек /в ЕМАГ е на супер цена/ Щях да пропусна-сложил съм и химиите за старт и сега чака новите си обитатели.


Публикациите са слети: 22.04.2014 14:55

Ето как изглежда аквариума който стартирах на 19 04 2014 Очаквам мнения и препоръки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2Fyr721wqsn%2F210420141720.jpg&hash=04eab1dc2c722a2812167fb29db17a810abf2ce6

wire

Оправи си положението на скимера(dirtiness entrance)
Ето тема за него - http://aquariumbg.com/forum/oborudvane/sun-sun-hw-304b-dirtiness-entrance/
Има и доста видео в нета как и за какво се ползва.
Според мен си сложи флейтата на малкото стъкло при нагревателя (ако можеш), за да се получи пълен кръг на водата. Така и маркучите ще са на едно място и ще можеш по някакъв начин да ги скриеш.
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

baitoti

Колега извинявай, но доколкото разбрах скимера трябва да бъде на нивото на водата? Други колеги пишат,че са го затапили нещо не мога да разбера кое е правилно. *HELP*

zariio

Като го потопиш толкова или го затапиш вече не е скимер.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

baitoti

Благодаря разбрах ще го коригирам, а флейтата не мога да я сложа на късата страна защото е по дълга от ширината на аквариума а не ми се скъсява.

_Kirilov

Сложи смукателя и флейтата от една и съща страна на аквариума.
По принцип в моите аквариуми от много време насам съм махнал всички флейти. Стига филтъра да прави достатъчно течение не ти трябват, хем правят голямо налягане , хем се виждат много и заемат място.
Ако се загледаш в аквариумите на големите майстори няма да видиш в нито един флейти.

Барбарон

Поздравления за подредбата, красиво се е получило. За флейтата, и аз бих я махнал, особено ако е така разположена. По едно време имах голям мерак за такова чудо. Събираше ми се на тясната страна на аквариума, но така и не можах да нагодя добре насочено и не много силно течение. В последствие видях, обаче, много добро решение за нея, стига да можеш да регулраш дебита на филтъра - сложи я вертикално потопена във водата, на около 6 см от тясната и срещуположна на всмукателната тръба страна на аквариума, с отвори насочени така, че да бият на около 45 градуса по тясното стъкло. Така ще получиш едно добро течение в посока изход/вход на филтъра. Споменах по-горе дебита на филтъра. Добре е да може да се намали, ако е много силен, за да не се получава голямо завихряне на водата. От една страна така ще получиш едно слабо и постоянно течение, което е за предпочитане пред силно и хаотично движение на водата, а от друга страна - биологичния пълнеж на филтъра ще разполага с повече време за добрата обработка на водата.

Penta

Ролята на флейтата е да намали силата на течението без да се намалява дебита на филтъра. А и не е много красиво когато високите растения полегнат на 45 градуса от струята. Всичко зависи от силата филтъра и размера на аквариума. А къде ще се разположи флейтата зависи от скейпа - релеф на дъното, камъни, корени, разположение на високите растения и т.н.т.
_Kirilov големи майстори си махат техниката за снимката или ползват стъклени lilly pipe :)

baitoti

Колеги дайте съвети как да намаля дебита на канистъра SUNSUN HW303В много е силен,а няма кран за регулиране. *HELP*

zariio

Или купуваш кран или слагаш флейта.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Барбарон

Използването на флейта не е гаранция за спад на течението. Ако помпата е слаба, може и да се получи. При по-силна помпа нещата може и да се влошат. Моята локва е 240 литра с помпа 1200 л./ч. без натоварване. Намалих й дебита, така че растенията само леко да се поклащат от течението. Реших при същите условия да пробвам флейта с 6 отвора и дължина около 30 см, разположена на тясната страна на аквариума. Резултата беше полягане на растенията. Опити с насочване нагоре, надолу, в страни, под различни ъгли и т.н. се оказаха неуспешни. Не съм мерил дебита на изтласквана вода с и без флейта. Теоритично той трябва да е намалял. Дори и да е така, на практика се получава повишаване на водния стълб, което прави центрофугата във водата. Затова еднозначен съвет в тази насока не може да се даде. Всичко е на база проба/грешка и зависи от оборудване, съдържание и размер на аквариума.

Penta

Цитат на: Барбарон - 26.04.2014 08:59
Използването на флейта не е гаранция за спад на течението.

Ела при мен да видиш 80см флейта на дългата страна дали не намалява течението :)

hunter

Това са много интересни мнения, аз също проявявам интерес към дебит и течение и тяхната регулация. Моя опит показва, че със флейта ми е по голямо течението отколкото със гола тръбичка. Според мен когато водата излиза от по голямо Ф налягането и спада с което и течението. Но дебита се повишава. Докато при флейтата се повишава налягането с което и течението но намаля дебита. Така е според мен може и да греша но е добре да разчепкаме темата защото е полезно  :-)

zariio

Цитат на: Барбарон - 26.04.2014 08:59
Използването на флейта не е гаранция за спад на течението. Ако помпата е слаба, може и да се получи. При по-силна помпа нещата може и да се влошат. Моята локва е 240 литра с помпа 1200 л./ч. без натоварване. Намалих й дебита, така че растенията само леко да се поклащат от течението. Реших при същите условия да пробвам флейта с 6 отвора и дължина около 30 см, разположена на тясната страна на аквариума. Резултата беше полягане на растенията. Опити с насочване нагоре, надолу, в страни, под различни ъгли и т.н. се оказаха неуспешни. Не съм мерил дебита на изтласквана вода с и без флейта. Теоритично той трябва да е намалял. Дори и да е така, на практика се получава повишаване на водния стълб, което прави центрофугата във водата. Затова еднозначен съвет в тази насока не може да се даде. Всичко е на база проба/грешка и зависи от оборудване, съдържание и размер на аквариума.

Ако не ако много ясно че става с флейта.Като не става с твоята флейта пробиваш още дупки и готово.Или разширяваш вече имащите дупки на флейтата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

wire

Ако имате дебит Х, при намаляване на площта на сечението на отвора, скоростта се повишава, ако увеличите площта на сечението, скоростта намалява. Всеки да си пресметне сам дали ще си увеличи или намали течението като сложи флейта с дупки с У обща площ на сеченията.

п.п. Имам HW-302, предполагам, че флейтата е подобна, ако не и същата. Течението рязко се промени, след като удължих флейтата с 25-30см. 
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

hunter

Моя коментар е на база оригинална флейта който е за модела филтър. Естествено е ясно едно увеличавайки броя на дуфтите на флейтата с диаметър еднакъв на фабричния спада налягането с което спада и течението и се увеличава дебита. Същото е и ако се сложи допълнително продължение на флейтата. Съответно при намаляване на броя дуфти се усилва налягането с което и скоростта на излизащата през тях вода следва спадане на дебита и повишаване на течението. Ако съм в грешка ме поправете  :-)

baitoti

Благодаря,колеги за съветите, аз също си мисля да увелича дължината на флейтата,обаче не знам дали се продават като резервни части.

wire

Виж в някоя железария за pvc тръба с подобно Ф, режеш колкото ти трябва - 60-70см., запушваш от едната страна, пробиваш дупки с Ф 3-4мм, снаждаш от другата страна към накрайника за флейтата(return bar, г-образното) и си готов. За твоя случай мисля, че и бяла да е тръбата няма да стой лошо.

п.п. Аз съм снадил с pvc тръбички от соларни лампи, но моята флейта не се вижда от начина, по който съм я поставил :-)
Ограничените размери на човешкия мозък не пречат на безкрайната човешка глупост!  *CRAZY*

Барбарон

Цитат на: Penta - 26.04.2014 11:50
Ела при мен да видиш 80см флейта на дългата страна дали не намалява течението :)
Прав си, по дългата страна с по-дълга флейта течението намалява. Пробвах го с 65 см флейта. Но за мен това е решение в краен случай, защото така подавана, изходящата вода не може да направи оптимално течение в целия аквариум. :)

Ако трябва да избирам между кранове и дълга флейта, бих опитал първо с кранове. И бих ги поставил след филтъра, т.е. след изхода му, за да не наруша охлаждането му.

mihnev

Здравейте и от мен. Колега аквариумат е страхотен.Много добре изглежда. Би ли споделил какъв е камъкът и от къде си се сдобил с подобен много ми харесва?

baitoti

Благодаря,радвам се че ти е харесал моя аквариум.Камъните са ми подарък, но са някъде от Свогенския балкан мисля,че е гранит но не съм сигурен.

mihnev

Има ли възможност да се поръчат  подобни ще си заплатим съответно :) Благодаяр много за отговора.  Ако е удобно да  ни свържете с човек който да свърши услуга

Публикациите са слети: 28.04.2014 15:43

А дърветата   какви са ?

baitoti

Племенницата ми са били някъде в този район и са ги намерили,а дърветата-най дясното е мопан купил съм го от ЕМАГ средното е мангров корен,а другото не знам слива или  ябълка
*dontknow*

mihnev

Благодаря :)  ще си търсдя и аз нещо подобно за моят :)

Similar topics (5)

3511

Публикации: 22
Прегледи: 8698

27623

Публикации: 4
Прегледи: 6350

55200

Публикации: 13
Прегледи: 5694

17888

Публикации: 1
Прегледи: 2329

47412

Започната от Moonlight


Публикации: 0
Прегледи: 2411