• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Възможна ли е самоподдържаща система?

Започната от menyanthe, 24.10.2010 14:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

menyanthe

Това е една идея, която мисля да осъществя в далечното бъдеще, но само ако има възможност да е самоподдържаща се система. И ще обясня защо - смяната на водата и въобще всякакви интервенции биха били много трудно осъществими поради нестандартните размери на аквариума...
Размерите - горе-долу 1,50м на 30-35см на 1,50м височина - демек около 750л.
Просто ми се иска да запълня една ниша по красив начин.
А да - и ще бъде изложен на директна слънчева светлина от прозореца, но ако е необходимо, винаги може да се измисли нещо за засенчване.
Просто искам да знам какво е необходимо, за да може това да се осъществи или да се откажа от тази си идея.

Асен Евгениев

Блатата са самоподдържащи се системи. ;-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

menyanthe

Е, не искам блато... Искам нещо красиво... Няма ли начин да се направи нещо, което само да сменя част от водата - примерно нещо като двоен маркуч (макар че не знам как ще го направим така че да не се спъваме в него, а и да не е грозно - ако минава по тавана, може да го боядисаме в някакви свежи цветове, знам ли) - примерно едното изпомпва на определено време, определено количество - естествено отворът трябва да е достатъчно малък, за да не изпомпа и някой рибок. Пък другото да вкарва вода, която примерно да преминава през някакъв филтър или знам ли и аз какво...
И само да трябва да ги храня примерно - понеже иначе не мога да си представя какви упражнения ще трябва да правя, за да им сменям водата - другото, което си мисля - дали няма да им е тясно на рибоците в такъв аквариум??

Raven

На рибите няма да им е тясно, всъщност зависи от рибите, но това по принцип ще стане чуден аквариум за скаларии.
Самоподдържаща система обаче няма как да направиш, може да се направи проток с буферен съд, но това означава аквариума да е постоянно включен към ВиК вход и изход и да имаш отделен аквариум който да играе ролята на буфер- в него се смесва постъпващата вода и се затопля.
Изобщо - не си заслужава.

Какъв е проблема всъщност, няма място за филтри ли?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ceco

Колега, дори да решиш това, със смяната на водата няма да е достатъчно. Необходимо е да чистиш и стъклата. Замислял ли си се за това ? Моят аквариум е висок 70см и от 4 години не съм се спрял да се псувам  :duvar:

menyanthe

Е, ако сложа сомчета/или охлюви/ - те няма ли да чистят стъклата???
Е, сигурно ще се налага от време на време и аз да правя упражненията, ама все пак да не е всяка седмица или всеки месец, че ще ми се отели вола... :-D
Иначе за чистене на стъклата - сигурно ще ползвам от тези дългите за чистене на стъкла - и може и мъжа ми, че е с по-дълги ръце...  *ROFL*
Но при наличие на сомчета и охлюви - на колко време би следвало да правим тези упражнения по почистване на стъклата??  :-[

Raven, ще има място за всичко - и филтри ще сложа, и нагреватели (дори с реле) ще сложа, и термометри и всичко каквото трябва - аз все още не съм наясно много с нещата - преди около 7-8 години имах един малък аквариум - в него имах термометър, нагревател, филтър и не си спомням какво още. И поради тази причина - питам тук. Понеже на практика почти с нищо не съм наясно - нито кое как може да стане, нито как не може да стане. 

MeTogu

Ако нямаш време или те мързи да сменяш вода,изобщо не се захващай с акваристика колежке.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Редовната ежеседмична смяна на вода е едно от задължителните условия да функционира един аквариум!

Има само един вариант при който аквариума функционира а собственикът му не пипа нищо по него- нарича се абонаментна поддръжка  ;-)
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

Цитат на: Raven - 29.10.2010 12:57
Редовната ежеседмична смяна на вода е едно от задължителните условия да функционира един аквариум!

Има само един вариант при който аквариума функционира а собственикът му не пипа нищо по него- нарича се абонаментна поддръжка  ;-)
Хахаха да точно това е
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

menyanthe

MeTogu, интересно ми е - ти прочете ли какво съм писала?
Изобщо не става въпрос за нямане на време, нито за мързел. Става въпрос, че тъй като аквариумът ще стане бая висок, а същевременно и тесен, упражнението по сменяне на вода, чистене на стъкла и тем подобни ще е голяма одисея - особено като се има предвид, какво количество вода ще трябва да се сменя (не казвам, че ще се сменя ЦЯЛАТА вода, но дори и когато се сменя да кажем 1/4 от водата - от 750л - това са си близо 200л).
И представяш ли си колко време ще отнема цялото упражнение и как точно ще се прави и от колко човека най-малко? Или може би от 1 човек, който нон-стоп ще се катери по стола и обратно с кофата и с някое шише примерно...
Предвид факта, че гледам и котка, а смятам да гледам и деца (едното е на път  :-D), и да ходя на работа, пък и има и доста друга домакинска работа вкъщи, ми се иска да разбера как бих могла да облекча тази процедура, която най-вероятно би довела и до сериозни проблеми с гърба и кръста.

Преди 200 години, ако попитате някой дали е възможно да има нещо, което само да пере и суши дрехите - сигурно ще ви се изсмеят и пак ще ви кажат - ако те мързи, не се захващай или изкарай достатъчно пари, за да си наемеш прислужник.

Смятам, че е възможно да се направи - заради това задавам този въпрос.

Raven, и все пак предполагам, че може да се направи това автоматично сменяне на вода, ако разделя аквариума на 2 части – да кажем едната 30-35 на 30-35, а другата – около 120 на 30-35. Ще бъде ли достатъчно, за да може водата да се затопля?? Така буферът ще стане около 100л, а останалата част от аквариума – около 600л. Ще бъдат ли достатъчни тези 100л седмична смяна на водата? Ако е така – аз ще измисля начин да прекарвам водата от банята – ако трябва ще разглобя ламината или ще разбия тавана, за да вкарам маркуча/тръбата, и ще видя как може да се направи такъв механизъм – или за ръчно изпомпване и вкарване на вода или за автоматично...

MeTogu

За жалост го прочетох,и освен че аквариума никак не е рационален друго не намирам за много странно - просто за всичко си има начин.То има такава самопотдържаща система,аз лично имам такъв познат който е свързал всичко с тръби и помпи за източване и пълнене,баяа пари се изръси.
Аз имам 20 аквриума и се гиржа ежедневно за тях сменям вода,сифонирам,храня,премествам риби ако нужно.Не можеш да намериш време за 100 литра вода да смениш ли?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

tomatomov197

   Здравей, а защо трябва да е 1.50м. висок ?   Спокойно може да е наполовина . И  с някаква подобна система -    http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128115&t=temartic_e&userid=SXWsTSGAlhhvLGa4AZzU1EwHz0g4s0C6ExC    можеш да избегнеш носенето на кофи. 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

menyanthe

Не може да е наполовина - просто пространството е такова - и иначе ще стои грозно - бих могла да го запълня с някакви шкафчета, но ще е доста плитко и си мисля, че няма да е рационално. Но и аз намерих разни такива системи в интернет и ще видя как ще го измайсторя.

MeTogu, както вече казах - въпросът не е във времето (въпреки че и то е кът), въпросът е във ТРУДНОСТТА на занятието.

И предпочитам да направя такава система, за да мога да разредя честотата на пътите, в които на мен ще ми се налага да го правя това упражнение.

Но така или иначе - това е далеч в бъдещето, поне след 2-3 години.


И да те питам - като го правиш това ежедневно, колко пъти ти се случва да ти е толкова лошо, че дори да не можеш да ядеш, така да те боли главата, че единственото, което да искаш е да легнеш и да умреш? На мен това ми се случва почти ежедневно. Като главоболието си е ежедневна екстра. Заради това предпочитам вместо да си отварям работа за още минимум 2 часа седмично, тази работа да е за половин час.

tomatomov197

   Тогава по-добре си направи палудариум ,  доста красиво може да стане и няма много вода .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Raven

Не знам как си представяш смяната на вода, но на мен в 700 л. аквариум ми отнемаше около 20 минути.
Същото врме ми отнема в момента и в 500л.

Като цялата процедура се състои в закачване на маркуча от аквариума към банята и след като се източи определеното количество вода краят на маркуча в банята го набивам в чешмата, тоест имам само две три елементарни действия а почти цялото време се състои в циркулация на вода в едната и в другата посока, през което време аз просто си зяпам или правя нещо друго като от време на време хвърлям по едно око.

Всичко което ти трябва е маркуч от аквариума до банята със съответната дължина.
Никакво катерене и бъркане няма.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

26628

Публикации: 3
Прегледи: 5834

6771

Започната от Martins


Публикации: 14
Прегледи: 6006

41065

Публикации: 17
Прегледи: 8208

28130

Публикации: 0
Прегледи: 2839