• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 15:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Възможна ли е самоподдържаща система?

Започната от menyanthe, 24.10.2010 14:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Цитат на: tomatomov197 - 29.10.2010 16:33
   Явно не ти е ясно , че дори и 1 час слънчева светлина на ден ще накара предното стъкло да зеленяса ужасно.  Освен това ти трябва силна филтрация и осветление , и мястото което си избрала над детето - е опасно.  Пък и честно казано щом говориш за след години , едва ли ще стане някога  8-)

http://aquariumbg.com/forum/akvaskeiping/nano-milvano-ot-slanceto/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

menyanthe

Цитат на: tomatomov197 - 29.10.2010 16:33
   Явно не ти е ясно , че дори и 1 час слънчева светлина на ден ще накара предното стъкло да зеленяса ужасно.  Освен това ти трябва силна филтрация и осветление , и мястото което си избрала над детето - е опасно.  Пък и честно казано щом говориш за след години , едва ли ще стане някога  8-)

Първо, не е над детето - леглото ще си има преграда/гръб - то ще е двуетажно легло. Аквариумът ще е на гърба на леглото.
Второ, аз обичам да планирам нещата, и повярвай ми - може и да не стане точно след 2 или 3 години (по финансови причини е възможно да се забавят нещата), но реша ли да направя нещо - аз го правя. По твоята логика аз сигурно никога няма да имам секция, защото е планирана за след повече от година или пък детската стая ще си остане само на ламинат, пък децата ще спят по земята??? *ROFL*  
Като зеленяса - ако охлювите/сомчетата не вършат достатъчно работа, ще го мия с такова за прозорци и готово. И все си мисля, че няма да зеленясва чак толкова бързо. Или поне се надявам.
Освен това споменах, че ако слънцето е проблем, ще измисля нещо за засенчване на аквариума.  ;-)

tomatomov197

    :-)   Четох темата на йек за наното , но при него е по-различно :  Имам вече един с елеохарис,а и светлината ми е слаба-ще разчитам само на дневна светлина- под прозореца е.   -  това е цитат от него .    Срещу прозореца зеленясва.  Единия ми аквариум се огрява около час и половина и зеленясва , въпреки че е под ъгъл светлината и минава през 3 стъкла .  А иначе за леглата и секциите е различна работата .  Пожелавам ти да имаш аквариум , просто се съмнявам , че ще е такъв както го описа - 1.50 висок . 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

NO CARRIER

Тома, надявам се Ивайло (iek) да се включи. Ако не се лъжа имаше още аквариуми със слънчева светлина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

iek

Не се включвам, защото цялата концепция със 150см височина и 30 дълбочина не ми допада, виж, ако бяха 30Н и 150W-------,  а и да споря с жена- не, благодаря (имам си в къщи). Иначе нямам проблеми със слънцето (обикновено) и си казвам "металхалидите пак запалиха", като изгрее.  :-)

NikolaV

За смяната на водата ти трябва това: http://cgi.ebay.com/Water-Flow-Valve-Aqueon-Water-25ft-50ft-Changer-/230212335677?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3599b9783d или подобно. Връзва се към чешма без да ти се налага да местиш маркуча към кенеф, канал или друго. В едното положение на кранчето издърпваш вода, при другото наливаш. Дърпането осен малко засмукване в началото е изцяло благодарение на закона за скачените съдове. 20 минути отнема цялата процедура. Докато пиша това сменям и вода. ;)
За сифонирането - аз никога не правя такова нещо. Причина - мързел. И без да ме боли глава ;) Тоест - като не ти се сифонира - не сифонирай! Ако сифонирането беше задължително - да съм се отказал от хобито отдавна.
За растения все пак изборът ще ти е ограничен да не кажа никакъв. Тук ми е слабата страна.
Без да имам опит с такъв аквариум казвам аз как си представям да го направя ако се налага - сериозно бих се замислил за бракичен.
Не казвам, че става точно този вид аквариум - просто ти давам идея за размисъл, като основната ми идея е липса на растения, за които да се грижиш. И да не е бракичен аз бих откраднал идея от тези долу:
http://travel.mongabay.com/china/images/china_103-7168.html
http://www.blueaquarium.org/wp-content/uploads/2010/04/Top-20-Aquascapes-by-George-Farmer-16.jpg
http://www.blueaquarium.org/wp-content/uploads/2010/04/Top-20-Aquascapes-by-George-Farmer-18.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/journals/72178-mudskipper-paludarium-project-2.html

menyanthe

iek, ако можех, щях да го направя 1,50/1,50/1,50м - ама откъде толкоз място в 45 квадрата апартамент...  :-D *ROFL* Заради това ще е 1,50/0,30/1,50м
Виждала съм такива тесни аквариуми и ми се струва, че би могло да се направи нещо - по отношение на рибите - ще си харесам някакви по-малки и готово. Примерно от цихлидите-джуджета.

За сифонирането - честно казано никога не съм го правила преди (но и не съм знаела за такова нещо - все пак бях още дете  :-[ ). Но бих помислила за варианти.



Tiro

menyanthe - това което всички се опитват да ти кажат е, че висок аквариум много трудно се поддържа защото неможеш да стигнеш дъното (за сифониране или дребни подредби). Също много трудно се осветява такъв аквариум защото светлината се разсейва и не стига до дъното а повечето растения искат силна светлина. Това, че е на естествена светлина ще е недостатък защото неможеш да контролираш силата и продължителността на светене. Ако не съм се изразил добре - прочети статиите за стартиране на аквариум (избор на място, осветление и т.н.) не си дала снимка или чертеж на мястото което предвиждаш за аквариума, но трябва да имаш впредвид, че ти трябва място отгоре за да можеш да бъркаш свободно с ръце, кепче, да гониш риби и да садиш растения, да местиш корени, камъни и т.н. също и за да се охлаждат лампите.

Успех и дано да се получи това което искаш и да стане по рано от предвидения срок.

П.С.след 3 години акваристиката може доста да се е променила (например  LED осветление и евтини системи за автоматична поддръжка на аквариума) ;)
120л. Гупи, Сае, Звезден Анциструс

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.

NO CARRIER

Ще ти дам друг съвет. Не слагай грунд. Остави дъното чисто. Растенията засади в кошнички и така по-лесно ще почистваш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Колежке menyanthe, аквариумът е такъв, какъвто човек си го направи. Той сам не става лош, грозен или неприятен. Всеки детайл е от значение. И тъй като прочетох подробно цялата тема, стигнах до извода, че за теб доста основни неща в акваристиката са тайна. Може да е банално, но ти препоръчвам да прочетеш съответния раздел във форума. Може пък да си промениш мнението по доста въпроси. Не за друго, но грешки се правят лесно, а после трудно се отстраняват. Или невъзможно...
Седем пъти мери и тогава режи и успех!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Alexfield

Четох, четох темата. До сега се въздържах да се изкажа, но така като гледам темата взе да забива на едно и също място, а нищо не се е изяснило все още.
Ще се опитам да обобщя:
1. Няма проблем със смяната на водата: Прави се с маркуч от аквариума до тоалетната и после от чешмата до аквариума. Не е нужно да се прави жива верига с кофи и други подобни казармени гърчове.
2. Няма проблем със зеленясването на стъклата: Има магнитни чистачки дори и за 12 мм стъкло (не знам дали ще е достатъчно за този размер аквариум).
3. Има проблем с доброто осветяване на такъв аквариум: Няма да е възможно да се отглеждат почти никакви растения.
4. Има проблем със сифонирането на грунда: Някои колеги сифонират всяка седмица. Според конкретния аквариум се сифонира и по-рядко, например 2-3 месеца. Въпреки това достигането на дъното на 150 см дълбочина ще е голямо предизвикателство и много трудно упражнение.
5. Има проблем с декорирането на дъното: Ще трябва някаква маша поне метър дълга, а ако има големи камъни става още по-трудно.
6. Има проблем с хващането на рибите: Рано или късно се стига до това. Например как се вади риба, която е болна, за да не зарази другите?
7. Има проблем с филтрирането: До сега не съм виждал спесификации на канисър, който да може да качва водата на повече от метър и половина.

Със сигурност има и други неща, за които никой от нас все още не се е сетил и те ще са все към "има проблем с ..."

Теоретично погледнато в подобен аквариум могат да се гледат африкански цихлиди: Те живеят в аквариум без растения. Това решава и проблема със слабата осветеност. Ровят постонянно в грунда, като по този начин раздигат боклуците и те отиват във филтъра. По този начин се налага по-рядко да се сифонира.

Колежке menyanthe, силно ти препоръчвам да прочетеш статиите в този прекрасен сайт. Колегите са хвърлили хиляди часове труд, за да ги създадат. Прочети, запознай се с необходимите условия за гледане на риби и тогава задавай въроси. Също така много добре си помисли дали дали искаш почти 1 кубик вода в детската стая. Децата имат свойството да чупят много успешно всякакви неща, а освен че ремонтът на съседите под теб после ще е за твоя сметка, има опасност за живота самото дете от счупването на такова количество стъкла.

П.П. Какъв бюджет си предвидила? Според мен за подобен проект 2000 лв ще са малко, а според зависи първоначалната инвестиция може да стигне и до 5000 лв.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

menyanthe

Ясно ми беше, че при тази дълбочина проблеми ще има.
И, да, чела съм доста статии, знам повече отколкото знаех преди 10 години, когато гледах риби, но пак доста неща не са ми ясни. Заради това се опитвам да си ги изясня предварително, а не да го направя и тогава да почна с въпросите и с грешките и каквото там искате още.
Заради това питам от рано. За да мога да съм подготвена.
Още повече, че само със статии няма как всичко да ми се изясни...
Мнението на Alexfield сигурно е едно от най-подробните до момента, за което много му благодаря.  *DRINK*

Joro Vn

     Колежке menyanthe, ще си позволя и аз коментар. Дори с риск да ви обидя, мнението ми е, че тази тема е почти изчерпена. Май няма какво да се каже повече с цел разубеждаване, при нивото, на което сте. След време ще разберете, че колегите са били прави, убеден съм в това, стига до тогава да сте все още акваристка. Последните два коментара са казали всичко. Макар че с Alexfield не съм съгласен изцяло, особено по точка 7. При тази височина и ширина съм категоричен, че няма да можете да аранжирате и почиствате вътре. И изобщо няма да се получи аквариум на мечтите ни, не знам дори дали ще може да се нарече аквариум. Просто ще бъде пълно фиаско, с последиците на вложените средства и усилия, разочарование от акваристиката и още куп други проблеми. Доколкото разбирам, има още време до реално изпълнение, а то ще бъде доста ценно откъм преосмисляне на идеята и повишаване на разряда.  :-) Както виждате, колегите бяха доста отзивчиви дотук, така ще бъде и за в бъдеще, стига да е налице конструктивен диалог.
     Успех! 

Borko7

Ето това е една почти самоподържаща се система:
http://www.tuncalik.com/2009/09/biotope-in-my-study/

Статията, както и сайта с идеите на този човек са много интересни. Аз взаимствах някои неща.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Similar topics (5)

14207

Публикации: 6
Прегледи: 6972

6609

Публикации: 47
Прегледи: 16923

40807

Публикации: 30
Прегледи: 10315

27052

Публикации: 3
Прегледи: 3171

15445

Публикации: 7
Прегледи: 4187