• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 16:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима

Въпрос за UV стерилизирането

Започната от danchoto, 11.03.2005 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

danchoto

Някой запознат ли е точно как функционират тези стерилизатори - в смисъл дали водата директно прави контакт с пурата или маркуча през който тече водата е увит около пурата или е някакъв съд през който минава водата и пурата свети в него... Понеже имам 2 бактерицидни лампи на силвания (8 ватови) си мислех дали не мога да си направя сам такъв стерилизатор. И също дали се продават външни филтри с вграден UV стерилизатор? ( в България става въпрос)

NikolaV

Цитат на: "danchoto"...И също дали се продават външни филтри с вграден UV стерилизатор? ( в България става въпрос)

Виждал съм на пазара външни филтри Aquael с вградена UV лампа, която обаче е опция ако не се лъжа.

danchoto

Току що прочетох в http://faq.thekrib.com/algae.html че всъщност UV стерилизаторите оксидират микроелементи които са необходими за растенията и по този начин ограничават развитието им. Препоръчват използването на стерилизатор само при аквариуми без растения. Предполагам може да се вярва на сайта - така че явно няма да се мъча да си правя стерилизатор :)

discus

Цитат на: "danchoto"Току що прочетох в http://faq.thekrib.com/algae.html че всъщност UV стерилизаторите оксидират микроелементи които са необходими за растенията и по този начин ограничават развитието им. Препоръчват използването на стерилизатор само при аквариуми без растения. Предполагам може да се вярва на сайта - така че явно няма да се мъча да си правя стерилизатор :)


Растенията си бичат без проблем, виж водораслите не им се нрави много, защото спорите на водораслите са във водата и uv ги убива

dido

Цитат на: "danchoto"Току що прочетох в http://faq.thekrib.com/algae.html че всъщност UV стерилизаторите оксидират микроелементи които са необходими за растенията и по този начин ограничават развитието им. Препоръчват използването на стерилизатор само при аквариуми без растения. Предполагам може да се вярва на сайта - така че явно няма да се мъча да си правя стерилизатор :)


Това не е много прецизно. UV лампите могат да разкъсат връзката Ме-EDTA, ако микроелемента е фиксиран с EDTA. В такъв случай металния катион остава свободен и може да се свърже с кислорода и да формира окис. Този процес така или иначе протича в аквариумите със силно осветление.

Основното дейстивие на UV лампата е да йонизира и разрушава макромолекулите в живите организми - ДНК, белтъци и т.н. Освен това йонизиращия ефект кара дребните тела да се слепват в по-големи формации. Примерно едноклетъчните водорасли във водата са достатъчно дребни и UV лъчението ги убива за много кратко време. След това отделните клетки се слепват и филтъра на края ги филтрира (задържа) доста ефикасно.

danchoto

А така де... е значи все пак ще се прави стерилизатор :) Ще поровя в интернет да видя дали има информация как да си построя такова чудо. Щото една бактерицидна лампа на силвания е 10 лв. (8 вата) а един фабричен UV стерилизатор сигурно е 100лв а и ако е китайски не знаеш дали лампата ще ги трепе или само ще им свети на алгите и компания...

dido

На съботния пазар има проточни UV-лампи за около 40 лева.

Живко

http://miazoo.com/?m=f&a=5&e=view&d=737

цената е около 250лв.което на мен ми се вижда безбожно много.
щом го предлагат хората,едва ли вреди на растенията.както е и описано не е и магическа пръчица,но сигурно е полезно.
Никой не се е родил научен.

discusfish

Проточната лампа ми върши работа ...представлява стъклен кожух с вход и изход , водата минава директно около  самата UV пура .
Между другото колко им е живота на UV лампите в часове ...щтото знам че стават не ефективни след това , аз знам че е около година ако работи по 12ч .
Ако някой изка да я види да ми пише ще пратя снимка .......

dido

Всъщност всяка една луминисцентна лампа е UV лампа. На тях обаче им слагат бял луминофор отвътре за да излъчват преобладаващо във видимия спектър. Освен това пурата е от обикновено стъкло - за да блокира UV лъчението. На специализираните UV лампи е от кварцово стъкло - за да не го блокира :-)

В този смисъл UV лампата ти би трябвало да издържи колкото стандартна луминисцентна - 5000-10000 часа.

2001

UV лампата е много ценно нещо.Особенно за борба с алгите.Незнам за 40 лв. от пазара какво точно може да се купи, но човек с малко повече стараие може да си сглоби сам, и ще му струва около 60 лв.-не повече.
Става въпрос за30 W - 90 см пура.

dido

Неудобно е. UV лампите са по една педя дълги и доста по-маломощни-10-на вата ти стигат за аквариуми до 400 литра.

2001

Бе според мене колкото повече толкова по-добре, макар че познавам човек с 45 см. - 15 W за около 350 л., и е много доволен.Въпроса е че му е излезла на почти същата цена... 50 + лв.Тя разликата в цената на пурите 15W и 30W май не е голяма.Нещо такова ми каза.

77

у в лампите които се използват в акваристиката не са на принципа на лум лампи :!: с нажежаема жичка са ,живота им е 8000 часа ама аз имам една която е на 13000 и още свети :D има uv A лъчи u uv B лъчи

discusfish

Под още свети кво точно разбираш щото и моята свети ама достатъчно силно ли е незнам !?