• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за помпата ми в аквариума, имам чувството че не върши работа

Започната от kostianev, 22.01.2015 20:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kostianev

Здравейте,

преди 2 седмици си взехме аквариум 30 литров. Беше си направен в комплект с помпичка, нагревател и термометър. Помпичката е някаква черна много малка, както и да е..

Имам чувството, че тази помпа не работи както трябва или е някаква фълшива. Не излизат балончета от нея, а просто една струя вода във водата, без никакви мехури. Водата на аквариума се поклаща леко, виждам го по сянката, значи има струя вода вътре. Аквариума взе да хваща върху водата нещо като мръсотия, сякаш има излято нещо като "химикал, бензин" вътре. Горе на повръхността е това петно и го забелязах от няколко дни.

Според вас това нормално ли е? Или трябва от помпата да излизат мехури и това петно горе?

yasenst

А какъв модел е помпата? Кажи малко повече, ако трябва качи и някоя друга снимка.

Caxapa

Помпичката вероятно е съобразена с обема на аквариума. Това което определяш като мазно петно се нарича бактериална ципа и с нагласяне  на струята вода излизаща от помпата ще се премахне. Тези неща са написани в достатъчно на брой теми които можеш да намериш в изкачащото меню в ляво на екрана. Не е задължително да излизат и въздушни мехурчета от помпата.

kostianev

Здравей,

качвам снимките, на едната се вижда помпата, мисля че марката е като на аквариума - някакви полски или чешки. На едната снимка успях да заснема и петното горе на повърхността, интересно е че някой от рибките нон-стоп са горе и сякаш пият от него или дишат по-скоро.. не знам? Моля, помогнете ми да оправя нещата, за да не умрат рибките и да не се влоши аквариума?!








Caxapa

Само един пост преди този със снимките съм казал какво е ципата и къде да се чете за да знаете какво да правите.

kostianev

Цитат на: Caxapa - 22.01.2015 20:52
Само един пост преди този със снимките съм казал какво е ципата и къде да се чете за да знаете какво да правите.

Започнах да чета, намерих темата за помпичката - стана ми ясно, че не е нужно да има мехури, окей - можеш ли да ми дадеш линк за тази ципа? Не намирам инфото от менюто.

kpyMu

Аз ли се заблуждавам или в този аквариум няма аерация ?И ако е така как живеят рибите с изключение на Бетата, че аз мехури не виждам никъде освен ципа.

Caxapa

ТУК има написано за доста неща като също и за въпросната ципа. Останалото с търсачката на сайта ни или направо в Гугъл.

yasenst

То помпи всякакви. Китайците са недостижими, не знае човек на какво ще попадне. Тук има известна доза късмет, ако наистина е чешко изпълнение. Имах един момент, в който след чистене на помпата, тя започна да изхвърля водата от аквариума, през маркуча чрез който вкарва въздух. След дълго мислене разбрах, че има едно скосение, на една пластмасова втулка. Обърната на едната страна, подава въздух към аквариума, а на другата бълва вода извън него. И пада едно подсушаване...

Boqnov90

Цитат на: kpyMu - 22.01.2015 21:04
Аз ли се заблуждавам или в този аквариум няма аерация ?И ако е така как живеят рибите с изключение на Бетата, че аз мехури не виждам никъде освен ципа.

Не е нужно да има аерация за да се обогатява водата с кислород. Ако се насочи водната струя към повърхността на водата ще има необходимата обмяна на газове. Ципата можеш да я махнеш с вестник като го постелиш за секунда две и го махнеш. След това направи една две смени на вода в порядъка на 3 дни по 7-10л.
Има ли движение на повърхността ципа няма да имаш.

П.с. ако помпата не може да отиде по нагоре търси да сложиш флейта.

kostianev

Аз си имам приспособление, което да вкарва водата под формата на чучурки/водна ескада, но ме посъветваха да не я ползвам. Сега ще кача помпичката по-нагоре и ще видим. Ципата я махнах с вестник и ще наблюдавам. Аквариума ми е нов на 3 седмици и смятам, че е рано за смяна на водата?

Иначе изчислих стойностите, излиза, че всичко ми е наред. Осветлението ми е 11W, аквариума ми е 24 литров и помпичката е 300л/час, а препоръките са за 100-150.. ще пробвам да я кача малко нагоре и ще видим следващите дни.

http://www.infosphere.org/tools/aqualculator/?Height=28&Width=23&Length=40&WallsLocation=0&BottomLocation=100.145&Cover=1&GPresence=1&ks=3.8&f=19.2&E=69000&ro=2.5&Cond=1.05&deltaT=15&LightPower=0.5&roGr=1.55&PGr=40

Penta

Цитат на: kostianev - 22.01.2015 21:39
Аз си имам приспособление, което да вкарва водата под формата на чучурки/водна ескада

Флейтата не се използва точно за пресъздаван на чучури и въобще падаща отгоре вода (макар че и това е вариант) . Тя по-скоро създала широк поток вода, вместо концентрирана струя. Може да се сложи на милиметри под водната повърхност, отворите насочени водоравно така че раздвижва цялата водна повърхност.

Caxapa

Щом има риби е задължително да се правят ежеседмични смени на водата. По-здравословно е за рибите!

kostianev

Цитат на: Caxapa - 22.01.2015 22:05
Щом има риби е задължително да се правят ежеседмични смени на водата. По-здравословно е за рибите!

Добре, примерно на 24 литров аквариум по колко вода да сменям на седмица? И как процедирате вие, изчаквате ли водата да престои денонощие в съд или директно слагате в аквариума от чешмата?

Caxapa

Има много изписано а и цяла тема в която е написано.  Сменя се нормално по 1/3 от обема  на аквариума като някои според стойностите на водата от водопровода  е оставят да престои. От моя водопровод не чакам а наливам директно като съм темперирал естествено.

Similar topics (5)

11457

Започната от batmilcho


Публикации: 28
Прегледи: 8435

56967

Публикации: 0
Прегледи: 1457

883

Публикации: 2
Прегледи: 4820

41929

Публикации: 19
Прегледи: 7838

28181

Публикации: 0
Прегледи: 3418