• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос относно самоделна СО2 система

Започната от bukito, 25.11.2013 16:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bukito

Здравейте колеги , реших да си направя сам система за СО2 тъй като този която предлагат в магазините са на "хубави" цени . Разглеждах клипове в интернет как си ги правят другите акваристи и попаднах на някой които не изискват особено средства . Бих се радвал да получа препоръка дали този вариант е ефикасен ---> . Мога ли да използвам вместо тези кранчета от клипчето примерно както на кръвните банки имат нещо като колелце с което увеличава и намаля притока на въздух


Лора

Цитат на: bukito - 25.11.2013 16:12
Мога ли да използвам вместо тези кранчета от клипчето примерно както на кръвните банки имат нещо като колелце с което увеличава и намаля притока на въздух

Система сама по себе си се е доказала при много от нас. Малко скъпичко излиза, на всеки 2 седмици да бъркаш захарта с маята. Точно в този вариант, от клипа, поне аз не съм пробвала.
Колкото до кранчета, напълно може да ги заместиш, но със система за инфузионни разтвори. Тези за кръв мисля, че са по различни.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

bukito

Как мога да разбера колко мехурчета да изпуска системата . Знам , че зависи от растенията , но как точно да определя

zariio

Ами най-лесно да се ориентираш по рибите.Почнат ли да се качват и задържат на повърхността значи подаваш повече.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

_Kirilov

На това чудо ако му сложиш кранче да го регулираш или спираш считай , че след няколко часа ще имаш пребоядисана поне една стена в красив цвят + мирис на прясна ферментация и още много проблеми ....
Единственото нещо което можеш да го конторлираш(регулираш) се намира в темата за лимонена киселина и сода и има 90% по-малък шанс да правиш Не принуден ремонт  във вас :)

Иначе ако го правиш по тоя начин от клипа използай някое малко филтърче за да си направиш реактор и филтъра го вържи към таймера на лампите - така ще работи - разбива газа когато осветлението е включено , а когато не е газа просо ще се трупа и ще излиза на големи балони .

Да съм ти помогнал поне малко  :popcorn:

Caxapa

Цитат на: bukito - 25.11.2013 23:22
Как мога да разбера колко мехурчета да изпуска системата . Знам , че зависи от растенията , но как точно да определя

Към системата ю СО2 се прикача и брояч на мехурчетата, или ползваме в случая втората бутилка която също така играе роля на затита да не влезе маята в аквариума. Абе, в общи линии се иска и четене а не само питане. Освен това един съвет..Пишеш, че си стартирал нов аквариум. На твое място не бих започнал занимания с нов, преди да съм оправил предния и да съм го стабилизирал. Не се сърди за критиката, просто лично мнение.. :duvar:

Nikiengi

Както казаха колегите преди мен, тази система не може да се регулира - веднъж стартирана трябва да я оставиш да работи непрекъснато, иначе може да гръмнеш бутилката. Но можеш да регулираш нивата на разтворения СО2 в аквариума и по друг начин, освен както е казал колегата _Kirilov. За тази цел трябва да си купиш керамичен реактор (стъклен с керамична плочка). Колкото е по-дълъг пътя на мехурчетата до повърхността толкова повече газ се разтваря във водата. Като поставяш реактора по-дълбоко  в аквариума толкова повече газ се разтваря във водата и обратно, така че като променяш мястото му (по-дълбото или по-плитко) можеш да регулираш и нивото му във водата.
А е добре и да обърнеш внимание и на мнението на Сахара! Успех! :-)

Илиян Илиев™

По принцип има начин за частична регулация, но както казаха по-опитните от мен не с кранче.

Значи за по-равномерна ферментация през целия период на ферментиране трябва да направиш желе, а не просто да разтвориш захар във водата. По-трудоемко е, но пък през почти целия период на ферментация отделеното количество СО2 е почти равномерно за разлика от обикновения метод на ферментация при който първите дни има бурна ферментация и после постоянен спад.

Желето го приготвяш като разтвориш 200 грама захар в 100 милилитра вода. Това става на котлона, ако водата е студена няма как да се разтвори. Отделно се разтварят 2 плочки желе в хладка вода и после се прибавя към захарта. Налива се в бутилката и се оставя няколко часа докато стегне и се желира.

За зимата се слагат 2 плочки и желето изглежда по-рядко, а лятото се слагат 4 плочки и е по-стегнато.

След като разтвора в бутилката се е желирал се добавя около 800 милилитра до 1 литър топла, но не пареща вода с разтворената предварително мая и лъжичка бикарбонат. При разтварянето на маята се добавя и лъжичка захар за да е тръгнала ферментацията, когато я прибавяш в бутилката.

При този метод също не се слага кранче, но понеже количеството на отделен СО2 е относително равномерно през целия период на ферментация(защото поради гъстия разтвор не ферментира всичката захар на веднъж, а постепенно дрождите проникват в дълбочина) може да се регулира количеството на подаден газ, като се ползват по-широки съдове.

Демек, колкото по-широк е съда, толкова повече е ферментиращата повърхност и съответно количеството на отделен газ. Естествено тук метода е проба-грешка. Това е така, защото сам трябва да установиш дали за твоя аквариум е достатъчно бутилка от кока-кола(там примерно има 15 квадратни сантиметра ферментираща повърхност) или пък ще ти е нужна дамаджана(там примерно е 5 пъти по-голяма ферментиращата повърхност). Не съм мерил, кое колко сантиметра е, просто давам като пример тези числа.

По-труден за изработка, но определено по-прецизен е метода с киселина и сода към който и аз по принцип съм се ориентирал, но съм в застой и за сега съм все още с желе.

bukito

Разбрах също че може да си сложа системата и към вътрешния филтър и по-точно към маркучето чрез което влиза въздух в аквата. Как по-точно ще стане

Similar topics (5)

15631

Започната от niki110


Публикации: 4
Прегледи: 5129

49548

Публикации: 0
Прегледи: 1381

36399

Публикации: 23
Прегледи: 10067

24085

Публикации: 6
Прегледи: 2645

27266

Публикации: 0
Прегледи: 4184