• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Външен или вътрешен филтър за малък аквариум?

Започната от ivosiliev, 19.04.2008 21:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivosiliev

Здравейте,
Разгледах повечето теми във форума относно избора за филтър и дебитите на филтрите, но все пак искам да попитам конкретно за 43-литров аквариум какъв ще е най-подходящ.
В момента гледам 2 златни рибки с някакъв евтин китайски потопяем филтър, който работи на 2 вата и ако трябва да вярвам на книжката му е с дебит 300л/ч. Съответно лесно се задръства, много трудно се почиства и поддържа и това се отразява като цяло на вида на аквариума. Мои приятели, които гледат също златни рибки и ги знаят как "наторяват" ме посъветваха евентуално да помисля за външен филтър с малък дебит. Харесах си Флувал 104, доколкото разбрах става за аквариуми до 100-120 литра, но ме притеснява да не е с много голям дебит за моят, 43-литров.
Дали един външен филтър ще помогне в по-голяма степен срещу замърсеността на аквариума и за добрата му филтрация? Дали дебита на избрания от мен филтър не е прекалено голям и ако е така има ли начини да го намаля или да потърся друго решение?

MeTogu

Я остави за сега филтъра и помисли за по-голям аквариум.На 2 златни 43 литра са им малко.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

streetspluntep

Ако са малки все още не е задължително,но като порастнат ще ти се наложи.
За този аквариум вътрешен.Мисля , че е твърде малък за външен филтър.
Дебита ти е добре.Замърсеността на аквариума не зависи само от филтъра.Прави по-чести смени на водата и сифонирай и всичко ще се оправи.
Трябва да знаеш , че златните са си големи "прасета" и много цапат.Храни ги по малко и гледай да не пада храна на дъното заедно с това сифонирай по-често и замърсеността няма как да не спадне.

NO CARRIER

За твоя аквариум голям външен филтър или по-мощен вътрешен, ще го направи като пералня. Longanlon преди време беше дал идеята, а аз първо се дърпах, но впоследствие взех да я оценявам положително. Вземи някакъв вътрешен филтър, разкарай му долните капаци и сложи обикновена дунапренова гъба, такава като за аератор, вместо оригиналната. 43л за две златни мисля, че е добре. Добре ще е да могат да се обръщат вътре, все пак.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ivosiliev

Благодаря за коментарите!
Вероятно ще сменя този филтър евентуално с окачваем със същия дебит(ще имам керамика поне) или ще пробвам това с дунапреновата гъба да видя ефекта.
Иначе си сменям водата, почиствам аквариума и филтъра минимум всяка седмица, просто гадинките си вършат работата постоянно и до средата на седмицата все едно не съм го чистил. То там малко и осветлението взе да влияе (Sylvania за растеж на растенията в аквариума, точно не помня модела), защото бързо зеленясва по стъклата, а пък китайския филтър почва да издава багажа така или иначе.
По това, което ме посъветвахте за 2-та рибока се замислих донякъде дали да не взема повече литри...

GrandePippo

Вземи си повече литри!!!

kamos

Първо филтъра се чисти минимум на две седмици, а не всяка седмица!
Второ добре си се насочил към окачваемите филтри. Аз ползвам два такива на атман и съм много доволен.Може да им сложиш една аераторна гъба на тръбата откъдето засмуква водата, а вътре да сложиш торбичка със сипоракс на сера. Ако не ти се занимава ги остави както са си. Вършат чудесна работа.
И последно 43 литра за две златни рибки не са малко, но зависи все пак и какви са размерите на аквариума, в смисъл да не е много тесен.
Успех и очакваме снимки. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Similar topics (5)

54079

Публикации: 2
Прегледи: 2805

30685

Започната от Genadig


Публикации: 7
Прегледи: 3277

883

Публикации: 2
Прегледи: 4820

14741

Публикации: 64
Прегледи: 33045

27409

Публикации: 1
Прегледи: 2566