• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Течност в маркуча от бутилката CO2 към аквариума.

Започната от stefan_doc, 04.03.2009 11:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan_doc

Вече 2 пъти намирам маркуча между магнитния клапан /след бутилката CO2/ и реактора пълен с вода. Има възвратен клапан, който е на хаген и си изглежда читав - поне въздух не пропуска в обратна посока.
Възможно ли е течността да идва от бутилката или със сигурност се връща от аквариума? Маркуча се пълни само нощем при изключено подаване на CO2.

bigbeer

Не го изключвай.. последните модни тенденции са такива... и няма да имаш този проблем ;)

stefan_doc

Ми засега с изключване нощем си ми е добре - при софийската мека вода /KH 3/ поддържам денонощно нормално pH, без излишни колебания. Защо ми е да дърпам дявола за опашката?!

bigbeer

'Работает ли не трогай' са казали руснаците ;) - а водата няма от къде да дойде освен от аквата.. едва ли е втечнено ЦО2 ;)

NO CARRIER

Водата може да идва от температурната разлика денем и нощем - въздухът в маркуча се свива и поема вода. Ама би поел малко количество.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

TRADEKTOM

И при мен е същата рабора с маркучето ама количествата от както съм го сложил е около 10-15 мл и се почиства много лесно поне при мен де, така че според мен е нормално и това да се получава от време на време явно

kuvert

За CO2 има специални маркучи,както и специални обратни клапани.Клапаните,които не са предназначени за CO2 след известно време се повреждат от газа и започват да изпускат.Знам го от опит!Обикновените маркучи пропускат CO2 през цялата си повърхност,като със стареенето процента загубен газ се увеличава!

SkyNer

Изключвай го, или ако ще го оставяш включено започни малко помалко да го оставяш все по дълго, докато нестане 24/7. Защото при мен като го оставих изведнъж и рибките започнаха една по една  *dead *dead.
Прохождащия

besom

Цитат на: NO CARRIER - 04.03.2009 12:10
Водата може да идва от температурната разлика денем и нощем - въздухът в маркуча се свива и поема вода.

... или имаш вода в бутилката, която е в резултат конденз. 

Joro Vn

   
Цитат... или имаш вода в бутилката, която е в резултат конденз. 
Изключено! Щеше отдавна да е станала на въгленова киселина и вече дали ще реагира с метала или отново ще премине в газообразно агрегатно състояние /пари/, не мога да кажа. Вероятно клапанчето все пак "просмуква" вода по малко. Ако не пречи и винаги остава на безопастно отстояние от вентила, остави го така. Може да пробваш да промиеш клапана, да го смениш или да поставиш буферен съд между вентила и обратния клапан. Публикувал съм във форума и изпълнение на преброител, чрез който се избягва връщането на вода към клапана /бутилката/.

stefan_doc

Идеята за смяна на клапана и монтиране на брояч на мехурчета ми допадна.

Similar topics (5)

2949

Публикации: 6
Прегледи: 4473

53756

Публикации: 2
Прегледи: 3641

46111

Публикации: 4
Прегледи: 2679

23029

Публикации: 18
Прегледи: 10599

15360

Публикации: 6
Прегледи: 6490