• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиранe на нов аквариум и леки проблеми с оборудването

Започната от karadaliev, 10.12.2014 18:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discus

За тегаво може да е, но ако на човек не му се занимава с това има и други хобита. Аз пък имам опит с голо манадо и въпреки топчетата на jbl се вижда че растенията ми гладуват. Растения с големи корени. Не разбрах какви проблеми си имал толкова, водорасли ли , кво ли. Аз за 20- на години откакто се занимавам с акваристика, новостартиран аквариум без водорасли не съм имал, това си е част от хобито, с времето и съответната подръжка нещата се изчистват. Аквариума се стабилизира и нещата тръгват. Сам го каза - нещата се получават.

bunzip2

Предполагам, че колегата вече се обърка...
Искам да кажа последно на колегата, че както и да го старита, все ще се получат нещата.
И с подложка и без подложка, аквариума ще се стабилизира при едно условие - голямо количество растения. Просто напълни аквариума здраво с растения и това е.
Ако нещо не върви - заместваш го с тва дето върви. Първите 3-4 месеца като минат, ще стане доста непоклатим и ще позволява повече експерименти с торене и т.н.

Аз лично мога да кажа как старирах последния път - чисто манадо, без подложки. Растенията бяха 2-3 вида, като 90% от всички беше hemianthus cuba, надводно гледан. СО2 пуснах от първия ден а торенето след първата седмица. Е мога да кажа, че едва издържах да не се откажа. Кубата почти изгни,  минах през всички водорасли за един не толкова кратък период. После нещата претърпяха тотален обрат за период от 7-10 дни. Цаката е да ти устискат нервите и да минат 2-3 месеца и всичко си идва на мястото. Редовното торене е много важно, дори и да излизат водорасли... не трябва да спираш и да оставяш растенията да гладуват.
Водораслите няма да те подминат, в това може да си сигурен. Винаги ще са си там, въпроса е да успяваш да ги контролираш :)
Торене + редовни смени на вода. Смяната на вода е 50% от успеха и не бива да се пренебрегва, особено при торене по estimative index.

Сигурен съм, че ако се съобразиш с това колега, аквариума ще е добър  *THUMBS UP*

iivs

Аз потвърждавам мнението на колегата bunzip и аз минах през какво ли не то не бе нишковидни зелена брада и черна брада и сега всичко е чисто.

karadaliev

Благодаря на всички за мненията до тук :). И не, не започвам да се занимавам с акваристика в момента - имам около 20 годишен опит с това.

По този повод определено не се обърквам никак. Като всички неща в акваристиката всеки си има своето мнение, а аз за AquaBasis-а така и така пречетох доста мнения преди да купя всичко и видях, че мненията са доста разединени. Хората или я харесват веднага, или имат страшни проблеми. Интересното е, че по чуждите форуми (английски и американски) хората, които са доволни са доста повече.

Аз направих темата по повод този аквариум именно с цел да видя какви са вашите мнения и дето се вика да ме насочите нанякъде. Защото през всичките тези години когато съм имал аквариуми съм си карал с нормален грунд все съм гледал растения, но винаги най-простичките за гледане.

Затова този път реших да направя такъв по-богат на растителност и тъй като зачетох какви са сегашните продуктите на JBL и какви са техните препоръки за това как да ги комбинирам и взех всичките.

Другото така интересно е, че според всички данни, които JBL дават (дори след като говорих с поддръжката им в Англия)  тази комбинация от Temp Basis + Aqua Basis + Manado е предвидена за аматьори и човека от поддръжката изрично ми каза, че ако ползвам там подобрителите им за водата мога да стартирам нов аквариум с тези продукти, чешмяна вода и буквално да сложа рибките час по-късно.

Дето се вика аз не съм очаквал това да е съвсем вярно де, човекът все пак опитва да продава продуктите на JBL :). Но не очаквах и чак чудовищните проблеми, за които ми обясни nikan по-горе, както и в скайпа.

И предвид, че аз не мисля да си живея само около поддръжката на този аквариум - мога да му слугувам сега в началото, а после да премина до регулярна седмична поддръжка - реших да го послушам и поне засега да прескоча AquaBasis-а.

Все пак съм готов да изслушам всеки де, не съм ползвал подобни продукти никога. Никога не съм имал и някакви особено залесени аквариуми също, така че не мога да се похваля и с някакви кой-знае какви успехи с растенията :). По този повод вие сте хората, които бих послушал.

Засега нищо не съм направил с тези продукти, просто кисна Манадото (още няколко дни остават до цяла седмица) и купувам малко по малко растения да ги свикна тук при мен. Така, че ето и няколко конкретни въпроса:

- Предвид размерът на моя аквариум (80х35х40см, 112л) колко стръка растения е логично да взема за старта?

- Говорейки за растения да се концентрирам върху млади стръкове или да взема някаква част от тях вече големи и с развита коренова система?

- Бихте ли препоръчали някакви специфични препарати сега за soft рестарта с новият грунд? Такива, които да олекотят проблемите с водораслите да речем.

- По същият повод някакви препоръки за специфични рибки, които да помагат за това? Аз в момента имам три коридораса, и две САЕ-та само от дънните.

bunzip2

Растения може да вземеш колкото си искаш стръка. Всичко е омного относително - сега да не очакваш някой да ти каже "вземи си 82 стръка растения за твоя аквариум"  :-D

Просто стартирай с повечко растения и това е. Никакви препарати за софт мофт рестарти и т.н. не ти трябват. Само търпение и желание. Другото е написано вече в темата :)

Успех.

sVGNsali

Следа темата от началото.
Колегите се изказаха и почти всичко е вярно. Е, някои неща са относителни..
Мога да кажа, че подложката едва ли ти трябва.
И конкретно да споделя, че манадото, поне при мен стоя 10 дена в кофа. Фира нямах, защото малкото частици които плуваха по повърхностна не съм ги пипал и потънаха с времето.
Но въпреки това, като сложих грунда в аквата, напълних, стартирах и т.н, повече от месец имаше въздушни джобове.
Според това което знам, манадото поема излишните микро и макро и при него буфера за грешки е по широк, от примерно да речем кварцовият пясък.
Рибките са ти добре за сега. За другите изчакай.
Растенията, какво си избрал?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

karadaliev

Цитат на: sevginsali - 17.12.2014 14:59
Растенията, какво си избрал?

Ами както споменах по-горе не съм специалист по растенията, а и в момента живея в Шумен където нямаме особено голям избор какво можеш да купиш специално за това хоби. Мой приятел е собственик на магазин по акваристика, той следи какво става също с аквариума и той ми препоръча (предният петък) няколко по-бързо растящи растения, които да взема.

Латинските им наименования не знам на новите, от старите имам два доста развити анубиаса, и множество стръкове (единият само по-голям) валисерия. От новите той нарече едното "лимонче" и листата му бегло напомнят това на лимон наистина, два големи стръка взех от това, което на мен най-много ми прилича на трева (много високи, прави и гладки листа) и няколко от тип, който можело да се гледат като плуващи или засадени. Тях специално ги засадих, защото всичките имаха коренчета и ми се стори логично.

Малко така като идиот се чувствам опитвайки визуално да ги обясня, ако има нужда ще направя снимки :). Също така не ми е проблем да се разходя до Варна ако имате предвид магазин, от който да закупя някакви по-специфични растения.

Спрямо AquaBasis-а аз вече я имам тук, не питам само теоретично и естествено бих предпочел да я използвам по някакъв начин вместо просто да ми стои като един вид вложение ;).

sVGNsali

В Шумен и Търговище има много добри колеги.
pro_filer и Petko.  Могат много да ти помогнат, много са добри.
Отделно в секция пазар тук има сериозен избор..
А снимки.. Ех,  това си е направо задължително именно.
А щом си купил подложката, давай храбро. Ако ще се цапаш, то поне да е пълноценно  :-D това шега естествено.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

bunzip2

До Варна за растения няма какво да се разхождаш. Не че няма по магазините, ама общо взето са най-масовите видове и ако ги видиш, няма да си ги купиш никога. Престояли по 1 месец с изгнили листа, във водорасли и в окаяно състояние.
Може би ако уцелиш няколко дни след внос, тогава ще биват... ама после  *NO*

Препоръчвам ти да разгледаш раздел "пазар" :)

karadaliev

Здравейте, аквариумът се развива доста добре на този етап, но "благодарение" на неприятното време все още не съм заредил достатъчно растения в него. Предполагам, че това ще стане във времето.

Сега на въпросът - според първоначалната идея взех 6 относително малки скаларии, които ще са и основният вид, който ще се гледа в аквариумът. В момента ги храня с JBL Novo Bel (люспи), която доколкото знам е просто универсална храна - ядът я с голямо желание, НО впоследствие забелязвам, че ходят и "кълват" някой от растенията.

Това нормално ли е за видът - да си харесват просто дадени растения - или един вид ги недохранвам и тази храна не е подходяща? Прегледах темите гледайки специално за сухите храни и виждам, че на места препоръчват храна за дискуси, видях, че и JBL имат храна специално за по-малки цихлиди.

Така, че какво бихте казали:
- Да продължа да си ги храня с JBL Novo Bel
- Да взема JBL Grana-Cichlid
- Или да ги храня направо с тази за дискуси JBL Grana-Discus

И като лек допълнителен въпрос, от замразените живи храни дали е добра идея да им давам артемия, изрично не искам да рискувам с тубифекс, че досега винаги съм успявал да си докарам инфекции и вече съм наплашен.

Както и друг вече напълно страничен въпрос - видях, че има хора, които гледат заедно скаларии и апистограма рамирези (любимите ми цихлиди) - има ли някаква логична обосновка да опитам да взема примерно 2 рамиреза, които да гледам с моите 6 скаларии в моето относително малко аквариумче (112 брутни литра)?

nikan

Скалариите пощипват дори похапват някой от по нежните растения,преди години като гледах опитвах с повече растителна храна да ги отказвам така да се каже но без особен успех,относно замразените храни артемията(т.нар майки) е добър вариант!Съжителството на скаларии с апистограми или други цихлиди джуджета е напълно съвместимо,друг е въпроса че в тези 112л дори и за една възрастна двойка скаларии не е особено голям съд! :-)

Caxapa

Цитат на: nikan - 10.01.2015 14:23
в тези 112л дори и за една възрастна двойка скаларии не е особено голям съд! :-)
+ 1

Similar topics (5)

15460

Публикации: 15
Прегледи: 10710

41842

Публикации: 18
Прегледи: 10641

35870

Публикации: 8
Прегледи: 4147

32274

Публикации: 12
Прегледи: 8105

57750

Започната от Dfn


Публикации: 1
Прегледи: 1400