• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стартиранe на нов аквариум и леки проблеми с оборудването

Започната от karadaliev, 10.12.2014 18:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

karadaliev

Здравейте, преди време бях регистриран тук когато се занимавах по-сериозно с акваристика, но се наложи да прекъсна. Сега започвам отначало и за целтта си взех едно стандартно аквариумче 80х35х40см (води се 112л мисля). Този път съм решил повече да се занимавам с растения, но независимо от това слагам всички нормални неща.

Имам основно два въпроса относно оборудването:

1. Взех си външен канистър JBL CristalProfi E701 и днес си поиграх да го свържа правилно следвайки ръководството. Така, че прочистих всичко, закачих всички тръби, изпомпих го ръчно докато започна да хвърля вода отгоре, пускам помпата и хоп ето го и проблемът - помпата стартира, започна да бучи леко, но се чува някакво като лопане вътре (все едно керамичните топчета се удрят едно в друго) и потокът на водата е съвсем слаб. Виждам, че по маркучите има и въздух, пробвах на ръка да изпомпя пак, но не остават там, защото връща докато помпя. След известно време потокът съвсем спира, съотвено и този странният шум спира, но като се заслушам чувам все пак, че работи помпата. Ако разместя маркучите, запомпя пак на ръка и пусна помпата всичко се повтаря.

Може би нещо не съм успял да обезвъздуша правилно, но уж следвах всичко дословно, то не е и толкова сложно да го свържи човек де, но определено се нуждая от помощ!

2. Следейки текущите тенденции за развитие на растенията взех всички стандартни неща на JBL за този случай:
- JBL ProTemp Basis 250 - това очевидно нагрява леко грунда
- JBL AquaBasis Plus - това разбирам е нещо като тор за растенията
- JBL Manado - изглежда като модерният грунд в наши дни

Прочетох как би трябвало да се наредят тези неща (то е и логично в голямата си степен), но имам няколко относително основни въпроси. Някой пробвал ли е тази комбинация и ако да - то наистина има ли видима промяна в растежа на растенията ако всичко е както JBL препоръчват? При стартирането на подобна система ще има ли някакво сериозно размътване на водата, и имам предвид достатъчно сериозно, за да не мога да сложа рибките вътре? И ако да, то колко време ще трябва да се избистри? Защото нямам backup аквариум и ще ми е сериозен проблем ако трябва повече от няколко часа да ги държа в разни странни съдове.

Caxapa

Да започнем отзад напред.
Риби може да пуснеш вътре едва когато е завъртян Азотния цикъл. Темата е тук ЦЪК
Ето и тема за стартиране на сладководен аквариум ЦЪК и още ред други теми  които ще намериш в изкачащото меню в ляво на екрана ти.
Колкото до филтъра...Този маркуч който вкарва вода в аквариума го потопи в кофа. Пусни филтъра да работи и ако не тръгва водата засмукни, все едно точиш бензин. и остави в кофата да тече докато излязат всички балончета въздух от системата. Кофата трябва да е под нивото на филтъра и аквариума за да може да се получи желаното водно течение за обезвъздушаването. След това  се слага на обичайното му място и входящият маркуч се връща на нормалното място  в аквариума.

asito

За филтъра мога да ти предложа да го отвориш и напълниш докъдето може с вода.После го стартираш и ако е необходимо помпиш да изкараш въздуха.Или пък както Сахара ти е писал.

karadaliev

Първо благодаря за бързият отговор! За съжаление си ми дал два еднакви линка, но доста добре знам какво е азотен цикъл и как се стартира сладководен аквариум. В случая аз имам напълно работещ аквариум в момента, както споменах мисля да добавя само Monado и тоя AquaBasis Plus, както и нагревателя отдолу.

Тоест ще запазя сегашният грунд, растения, вода, филтър и т.н. Няма да правя истински рестарт, а само soft такъв :). Така, че въпросът ми е чисто технически ако някой знае доколко цапа и мъти Monado и AquaBasis-а.

Иначе тази вечер се вкарах в големият филм с тоя филтър. Какви ли не екзотики не правих, ту тече водата (дори без помпа ако я поставя правилно), ту има въздух, какви ли не химии не бяха. Накрая дойде един приятел, който има магазин за акваристика, той направи ама същите проби като мен, но накрая отвори и самият филтър и се оказа една разхлабена капачка над ротора на помпата... завъртя капачката и всичко тръгна кат' песен :). Мерси все пак де!

asito

Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...

Virosss

Цитат на: asito - 10.12.2014 21:25
Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...

Предвид това, че скоро минах по тоя път съм склонен да не се съглася с теб. Манадото аз го измих хубаво, преплакнах го около 5-6 пъти докато водата се избистри хубаво. Това, което изплува беше пренебрежително малко, така, че направо го изхвърлих, а останалото го сложих в аквариума. От тогава мина месец и да съм имал изплуване на 1-2 топченца, които на 2-рия ден потънаха отново. Така, че малко преувеличено ми се вижда това, че всичко ще изплува отгоре...

petko

Цитат на: asito - 10.12.2014 21:25
Манадото трябва да го накиснеш хубаво преди да го сложиш в аквариума.Лек е и е хубаво няколко дена да е в леген,кофа или друг съд с вода.Сложиш ли го веднага ще стане мазало :) Ще се носи из водата...
+1
Цитат на: Virosss - 10.12.2014 21:30
Така, че малко преувеличено ми се вижда това, че всичко ще изплува отгоре...
Някой да е казал,че ще изплува всичко.

asito


karadaliev

Това е добре да се знае, аз очаквам всичко за дъното да пристигне днес, така че още днес ще отделя в една кофа Манадото, мен не ми пречи да изчакам дето се вика поне до неделя или докато не видя, че вече нищо не плува отгоре и е бистра водата.

Всъщност то едно от растенията ми ще цъфти тези дни, така че може би е добра идея да оставя да си цъфне преди да го пресадя.

А относно AquaBasis-а? Мен именно той ме притеснява да не вземе да се размъти, че май не съм виждал наживо такъв.

Virosss

 *offtopic

@petko, аз цитата "Ще се носи из водата..." го разбирам като всичко :)

bunzip2

За 30-40 мин. манадото абсурд да се накисне :). Бих казал че е добре накиснат, след около месец престояване в аквариума. Аз лично го чаках около 2 седмици в леген с вода и мога да кажа, че саденето от накиснато предварително манадо и садене в току що промит и сложен в аквариума грунд е голямо. Така че и аз съветвам, ако нещата не са за "вчера", колегата да го накисне предварително.

asito

Цитат на: crxx - 12.12.2014 03:13
не бях чел по тъп коментар в този форум ...   
Круме,внимавай с изказванията.Да няма остри коментари по твой адрес.

Манадото ,който иска да го слага веднага в аквариума,да обира с кепа при садене на всяко растение,да се наблъска филтъра с финни частици....

karadaliev

Хахаха, така леко се забавлявам от спорът който започна с моя простичък въпрос, но няма лошо де - нали в спора се ражда истината :). И да - при мен нещата не са за вчера със сигурност, така че добре ще измия всичко, ще гледам какво ще стане и ще действам според ситуацията.

Добре е да знам, че ако покрия добре AquaBasis-а всичко ще е наред. Аз дори си мисля дали да не подредя така (отдолу нагоре):
- AquaBasis
- Manado
- моя стар грунд (около 2-3мм  не-остри камъчета, мисля, че е на Sera)

Така гарантирано ще съм засипал добре AquaBasis-а, а и ще "подпра" Manado-то да не излиза нагоре :). Освен това аз по описание купих Manado-то (10л) и не съм 100% сигурен, че ще ми стигне добре да покрия моя аквариум (80х35х40см), така че моя грунд ще помогне гарантирано.

И тъй като споменах, ето и снимки на цъфтящото растение - една от вчера, и една от днес.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi57.tinypic.com%2F2eehmb9.jpg&hash=a079f17559ae182f4bb60597cac0f816344fccc1
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi60.tinypic.com%2F24yaa0g.jpg&hash=5fcf8483aad23fb602d3a5cf0033ad7d38998631

nikan

AquaBasis-това е хранителна подложка която е нож с две остриета за до го използваш трябва да засадиш много растения  които да консумират хранителните вещества,Со2 умерено по скоро силно осветление а за микро и макроелементите в по късен етап няма да се спирам!
Манадото -да добре
твоя стар грунд забрави за него няма нужда нищо нищо да подпираш,а така гарантирано ще си навлечеш още проблеми
Анубиаса че е цъфнал хубаво, но както споменах по горе ти трябват растения и то  бързорастящи !

karadaliev

Ами добре, какви растения би ми препоръчал да засадя, аз утре ще ходя до зоомагазинът така или иначе, така че взема каквото кажете. Като имайте предвид, че засега мисля скаларии да гледам (с неонки и даниота), така че ако може да са растения които са им по-близки до биотопа - по-добре.

Caxapa

karadaliev! Смееш се но има толкова  грешки по аквариума, че...  :duvar: Да започнем от глеждосаните грънци, мръсни стъкла и мътна вода, липса на фон отзад и  не на последно място..Растенията ти са с налепи по листата, което ще рече че  има проблем с тях. Толкова на първо четене.

nikan

Ако не смяташ да правиш растителен бърз аквариум с Со2 подложката ще ти донесе сериозни проблеми с водораслите!Биотопен аквариум със скаларии - тогава ти е нужно само манадо като субстрат явно си се насочил към него ,корени и анубиаси може би и микрозоруми би стояло добре !Съвет помисли точно какво ще правиш и едва тогава действай !

karadaliev

@Сахара хайде сега да не се закачаме ;). Като грешки не виждам каква ми е грешката, че стъклата не съм изчистил преди снимката - бяха изчистени малко след това - все пак не ги чистя през цялото време и понякога се виждат водорасли. Водата не е мръсна със сигурност, от мехурчетата на филтъра изглежда леко размътена на снимката, няма как да го оправя това. Липсата на фон (който все още търся отнякъде по-интересен) също така като фатална грешка ми звучи на мен :).

И сега сериозно:
- проблем ли са гланцираните грънци, които съм използвал вместо вази за няколко от растенията? Аз сега ще ги махна когато засаждам всичко в новият грунд, но мислех чисто като декорация да оставя поне единият.
- истина е, че при преместването на растенията от предишният аквариума в новият си промениха цветовете и по някаква част от лисатата се появиха черни налепи (без ресни, просто са така като оцветени с лак). Някакви съвети за това?

@nikan принципно идеята ми беше за аквариум с повече растения този път, не са ми толкова голям фокус рибите. Просто споменавам скалариите, защото мисля те да са по-едрите рибки вътре и макар, че твърдо биотопен няма да се старая да докарам питам за растенията. Иначе да, знам, че ако нямам достатъчно растения, които да поемат "силата" на подложката ще имам проблем със зелените водорасли, това е и нормално.

Затова питам по-скоро за растения, които биха се възползвали от тази подложка и такива, които да ми направят едва ли не "стена" в задната част на аквариума. Ако така визуално (а и като съвместимост) съвпаднат с биотопа на скалариите и неоните - още по-добре, но не е 100% задължително.

nikan

Подложката няма да ти помогне да растат растенията по добре тя се използва при аквариуми с подаване на со2  дори при тях мненията са много равнозначни дали е необходима !Личен опит имам 2 аквариума с манадо и AquaBasis  много трудно се стабилизираха с огромни усилия от моя страна !Като при единия аквариум заради подложката имаше гниене на корените на растенията,а във втория проблеми с брада нишковидни ,еленови рога и то от самото стартиране!Повече от два месеца сменях вода 3  пъти седмично докато се пооправят  нещата!Единствения + който виждам от подложката макар че и аз не знам дали е от това  е че единия ми аквариум е на повече от 2 години и е изключително стабилен макар че e бърз с подаване на со2  силно осветление,добавяне на макро и микроелементи!Видях че питаш за растения отговора ми е стандартен като за всеки нов аквариум повече бързорастящи -лимнофила,хигрофила,паричка и т.н !Растения които могат както казваш да се възползват oт подложката са тези с по развита коренова система от рода на Ehinodorus,Nimphoides,Nimphea lotus,Criptocorine  :-)

karadaliev

Интересното е, че и аз по нашите форуми четох доста двузначни отговори за ползата от тази подложка. По чуждите форуми обаче доста я харесват и доста я хвалят в комбинация с ProTemp Basis-а. И викам хайде и Петко с мъжете и взех всичко.... то не, че пречи да оставя ProTemp Basis и AquaBasis-а в шкафа докато им дойде времето де.

Но добре, лично твое мнение - след като препоръчваш на този етап да не се боря с AquaBasis, то да сложа ли ProTemp Basis под Манадото? Или да сложа само Манадо, което обаче може да се окаже недостатъчно като количество в тоя случай?

Caxapa


karadaliev

Така, малко по темата - в крайна сметка след като говорих и с nikan измих добре Манадото използвайки сито за брашно и го накиснах в една кофа. Мисля да изчакам (а и по негов съвет) поне седмица преди да го сложа и засега няма да слагам AquaBasis-а. Ще сложа направо ProTemp Basis и върху него Манадото. Когато растенията ми вече дръпнат така сериозно и излежда, че имат нужда мога да им сложа AquaBasis вече.

П.С. Между другото да допълня, че съм страшно доволен от филтърът си (JBL CristalProfi E701 за тези, които не са чели цялата тема) - след първоначалните проблеми, които бяха заради това, че е била развита капачката на ротора всичко си върви добре и направо не се чува. Особено ако потопя флейтата за обратна връзка шумът става минимален.

discus

ЦитатМисля да изчакам (а и по негов съвет) поне седмица преди да го сложа и засега няма да слагам AquaBasis-а. Ще сложа направо ProTemp Basis и върху него Манадото. Когато растенията ми вече дръпнат така сериозно и излежда, че имат нужда мога да им сложа AquaBasis вече.

Нали се сещаш че това е свързано с вадене на всичко отново от аквариума. Не съм съгласен с мнението на nikan относно AquaBasis. Нито е само за свръх залесен аквариум, нито е задължително да има со2 в аквариума. Ако не бързаш да наблъскаш риби ,а си стартираш аквариума както трябва, според мен проблем няма да има.

nikan

Цитат на: discus - 16.12.2014 11:14
Нали се сещаш че това е свързано с вадене на всичко отново от аквариума. Не съм съгласен с мнението на nikan относно AquaBasis. Нито е само за свръх залесен аквариум, нито е задължително да има со2 в аквариума. Ако не бързаш да наблъскаш риби ,а си стартираш аквариума както трябва, според мен проблем няма да има.
Да разбирам,но самия karadaliev не е наясно точно какъв смята да бъде аквариума му,биотопен ,растителен или както самия той се изрази нещо средно ,така че продължавам да твърдя че подложка не му е нужна още повече че мисля едва навлиза по сериозно с аквариумите

discus

Това какъв ще е аквариума не от значение,стига да има растения вътре (да не е цихлидрник). Всяко растение което е засадено в грунда ще черпи хранителни вещества от AquaBasis -а. Само с манадо-то в началото всички растения ще "гладуват" сериозно, та ще трябва да слага топчета глина или някакви таблетки. Ако се спазват препоръчаните съотношения AquaBasis-manado, нищо лошо няма да се случи. То по тази логика и про темпа за какво му е. Тези продукти не са правени за хора които са супер навътре в материята, а за най обикновенни акваристи, дори и начинаещи. Тези които са много навътре и обичат експериментите обикновено си бъркат сами разни смески.  *DRINK*

nikan

Цитат на: discus - 16.12.2014 13:11
Това какъв ще е аквариума не от значение,стига да има растения вътре (да не е цихлидрник). Всяко растение което е засадено в грунда ще черпи хранителни вещества от AquaBasis -а. Само с манадо-то в началото всички растения ще "гладуват" сериозно, та ще трябва да слага топчета глина или някакви таблетки. Ако се спазват препоръчаните съотношения AquaBasis-manado, нищо лошо няма да се случи. То по тази логика и про темпа за какво му е. Тези продукти не са правени за хора които са супер навътре в материята, а за най обикновенни акваристи, дори и начинаещи. Тези които са много навътре и обичат експериментите обикновено си бъркат сами разни смески.  *DRINK*
В момента това ми звучи че с инертен грунд ,ако не слагаш топчета или подложка няма да растат растенията,не мисля- повечето растения огромната част се хранят основно с листната си маса и разтворените във водата микро и макроелементи  изключения правят растения с по развита коренова система от род echinodorus,nimpea и др, но и те могат успешно да се отглеждат без активно кореново подхранване  !За добри аквариуми с инертен грунд примери много тук във форума,дори на повечето колеги тук са такива и растенията не ми изглеждат гладни ! *DRINK*

bunzip2

Вярно е, че растенията могат да се хранят и през листата, и става да се отглеждат с торене във водния сълб, като по този начин точно може да дозираме какво и колко да вкараме, така че да не остават излишъци.
Но усвояването на хранителни вещества през листата става много по-бавно, от колкото през кореновата система.
Манадото след известно време на употреба, ще абсорбира  част от внасяните през водния стълб торове, след което ще започне да отдава и растенията ще могат да се хранят достатъчно добре и през кореновата система.
Както се вижда от прочетеното, колегата няма особен опит, така че препоръчвам да стартира без хранителна подложка. Като при саденето, до растенията с по-развити корени (като криптокорини, ехинодоруси и др.), да сложи по едно топче от JBL The 7 Balls. Другите торове, да си ги дозира и подава като всекидневни дози във водата директно.
Редовни смени на вода и проблеми няма да има :)

Подложката си е добър вариант, ама или да се поставя само там, където ще има отгоре засадени растения, или да се засади дъното на 80-90%, за да няма неупотребявана такава.

discus

Къде го хвърлихте човека с торене с течни торове. При чисто нов инертен грунд или манадо твърдя че растенията няма с какво да се хранят, какви хранителни вещества точно има- въпросът е към nikan. Да след определено време ще има натрупване и всичко ще е ОК , но дотогава може да си докараш достатъчно главоболия. Аз бих поставил подложката както каза bunzip само в областите където мисля да има растения. Все пак всеки сам преценява какво да прави.
П.с. Подложката я дават с активност 3 години така че едва ли ще освободи свръх количество вещества  във водата за седмица две, докато тръгнат достатъчно растенията. По деликатно е как да светиш и какво да пускаш в аквариума през този период.

zariio

Манадото и инертния грунд не са заредени с нищо.Има обаче значение какви растения ще ползваме.Ако ползваме надводно гледани то на тях ще им трябват няколко седмици за адаптиране и така няма да се налага да торим от самото начало.Ако обаче се ползват адаптирани растения то тогава с такива субстрати торенето може да започне и след седмица.
Общо взето за торене трябва да се говори след около месец.В началото само калий е хубаво да се добавя.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

nikan

Цитат на: discus - 16.12.2014 20:16
Къде го хвърлихте човека с торене с течни торове. При чисто нов инертен грунд или манадо твърдя че растенията няма с какво да се хранят, какви хранителни вещества точно има- въпросът е към nikan. Да след определено време ще има натрупване и всичко ще е ОК , но дотогава може да си докараш достатъчно главоболия. Аз бих поставил подложката както каза bunzip само в областите където мисля да има растения. Все пак всеки сам преценява какво да прави.
П.с. Подложката я дават с активност 3 години така че едва ли ще освободи свръх количество вещества  във водата за седмица две, докато тръгнат достатъчно растенията. По деликатно е как да светиш и какво да пускаш в аквариума през този период.
При нов аквариум няма нужда от хранителни вещества,самите растения се нуждаят поне от седмица дори две че и повече зависи какви са за да започнат да растат подложката не би помогнала с нищо в този случай,всички мой твърдения са на база личен опит не с един,а с 2 аквариума с манадо и аquabasis нещата се получават не отричам,но е много тегаво,мога да те уверя че и  двата са стартирани без излишно бързане внимателно и с много четене !Единия ми аквариум е стартиран преди около година,а другия преди повече от 2години!А понеже не се чувствах подготвен за подобен субстрат попитах няколко уважавани колеги от форума и отговора беше отрицателен за aqubasisa ,въпреки това опитах като на другия аквариум стартиран преди година отново сложих подложката и е резултата беше подобен!П.п Искам да уточня че мненията ми са изключително и само за аqubasisa понеже единствено това съм ползвал не визирам никакви други подложки които може би са много по успешни като продукт!Поздрави!

discus

За тегаво може да е, но ако на човек не му се занимава с това има и други хобита. Аз пък имам опит с голо манадо и въпреки топчетата на jbl се вижда че растенията ми гладуват. Растения с големи корени. Не разбрах какви проблеми си имал толкова, водорасли ли , кво ли. Аз за 20- на години откакто се занимавам с акваристика, новостартиран аквариум без водорасли не съм имал, това си е част от хобито, с времето и съответната подръжка нещата се изчистват. Аквариума се стабилизира и нещата тръгват. Сам го каза - нещата се получават.

bunzip2

Предполагам, че колегата вече се обърка...
Искам да кажа последно на колегата, че както и да го старита, все ще се получат нещата.
И с подложка и без подложка, аквариума ще се стабилизира при едно условие - голямо количество растения. Просто напълни аквариума здраво с растения и това е.
Ако нещо не върви - заместваш го с тва дето върви. Първите 3-4 месеца като минат, ще стане доста непоклатим и ще позволява повече експерименти с торене и т.н.

Аз лично мога да кажа как старирах последния път - чисто манадо, без подложки. Растенията бяха 2-3 вида, като 90% от всички беше hemianthus cuba, надводно гледан. СО2 пуснах от първия ден а торенето след първата седмица. Е мога да кажа, че едва издържах да не се откажа. Кубата почти изгни,  минах през всички водорасли за един не толкова кратък период. После нещата претърпяха тотален обрат за период от 7-10 дни. Цаката е да ти устискат нервите и да минат 2-3 месеца и всичко си идва на мястото. Редовното торене е много важно, дори и да излизат водорасли... не трябва да спираш и да оставяш растенията да гладуват.
Водораслите няма да те подминат, в това може да си сигурен. Винаги ще са си там, въпроса е да успяваш да ги контролираш :)
Торене + редовни смени на вода. Смяната на вода е 50% от успеха и не бива да се пренебрегва, особено при торене по estimative index.

Сигурен съм, че ако се съобразиш с това колега, аквариума ще е добър  *THUMBS UP*

iivs

Аз потвърждавам мнението на колегата bunzip и аз минах през какво ли не то не бе нишковидни зелена брада и черна брада и сега всичко е чисто.

karadaliev

Благодаря на всички за мненията до тук :). И не, не започвам да се занимавам с акваристика в момента - имам около 20 годишен опит с това.

По този повод определено не се обърквам никак. Като всички неща в акваристиката всеки си има своето мнение, а аз за AquaBasis-а така и така пречетох доста мнения преди да купя всичко и видях, че мненията са доста разединени. Хората или я харесват веднага, или имат страшни проблеми. Интересното е, че по чуждите форуми (английски и американски) хората, които са доволни са доста повече.

Аз направих темата по повод този аквариум именно с цел да видя какви са вашите мнения и дето се вика да ме насочите нанякъде. Защото през всичките тези години когато съм имал аквариуми съм си карал с нормален грунд все съм гледал растения, но винаги най-простичките за гледане.

Затова този път реших да направя такъв по-богат на растителност и тъй като зачетох какви са сегашните продуктите на JBL и какви са техните препоръки за това как да ги комбинирам и взех всичките.

Другото така интересно е, че според всички данни, които JBL дават (дори след като говорих с поддръжката им в Англия)  тази комбинация от Temp Basis + Aqua Basis + Manado е предвидена за аматьори и човека от поддръжката изрично ми каза, че ако ползвам там подобрителите им за водата мога да стартирам нов аквариум с тези продукти, чешмяна вода и буквално да сложа рибките час по-късно.

Дето се вика аз не съм очаквал това да е съвсем вярно де, човекът все пак опитва да продава продуктите на JBL :). Но не очаквах и чак чудовищните проблеми, за които ми обясни nikan по-горе, както и в скайпа.

И предвид, че аз не мисля да си живея само около поддръжката на този аквариум - мога да му слугувам сега в началото, а после да премина до регулярна седмична поддръжка - реших да го послушам и поне засега да прескоча AquaBasis-а.

Все пак съм готов да изслушам всеки де, не съм ползвал подобни продукти никога. Никога не съм имал и някакви особено залесени аквариуми също, така че не мога да се похваля и с някакви кой-знае какви успехи с растенията :). По този повод вие сте хората, които бих послушал.

Засега нищо не съм направил с тези продукти, просто кисна Манадото (още няколко дни остават до цяла седмица) и купувам малко по малко растения да ги свикна тук при мен. Така, че ето и няколко конкретни въпроса:

- Предвид размерът на моя аквариум (80х35х40см, 112л) колко стръка растения е логично да взема за старта?

- Говорейки за растения да се концентрирам върху млади стръкове или да взема някаква част от тях вече големи и с развита коренова система?

- Бихте ли препоръчали някакви специфични препарати сега за soft рестарта с новият грунд? Такива, които да олекотят проблемите с водораслите да речем.

- По същият повод някакви препоръки за специфични рибки, които да помагат за това? Аз в момента имам три коридораса, и две САЕ-та само от дънните.

bunzip2

Растения може да вземеш колкото си искаш стръка. Всичко е омного относително - сега да не очакваш някой да ти каже "вземи си 82 стръка растения за твоя аквариум"  :-D

Просто стартирай с повечко растения и това е. Никакви препарати за софт мофт рестарти и т.н. не ти трябват. Само търпение и желание. Другото е написано вече в темата :)

Успех.

sVGNsali

Следа темата от началото.
Колегите се изказаха и почти всичко е вярно. Е, някои неща са относителни..
Мога да кажа, че подложката едва ли ти трябва.
И конкретно да споделя, че манадото, поне при мен стоя 10 дена в кофа. Фира нямах, защото малкото частици които плуваха по повърхностна не съм ги пипал и потънаха с времето.
Но въпреки това, като сложих грунда в аквата, напълних, стартирах и т.н, повече от месец имаше въздушни джобове.
Според това което знам, манадото поема излишните микро и макро и при него буфера за грешки е по широк, от примерно да речем кварцовият пясък.
Рибките са ти добре за сега. За другите изчакай.
Растенията, какво си избрал?
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

karadaliev

Цитат на: sevginsali - 17.12.2014 14:59
Растенията, какво си избрал?

Ами както споменах по-горе не съм специалист по растенията, а и в момента живея в Шумен където нямаме особено голям избор какво можеш да купиш специално за това хоби. Мой приятел е собственик на магазин по акваристика, той следи какво става също с аквариума и той ми препоръча (предният петък) няколко по-бързо растящи растения, които да взема.

Латинските им наименования не знам на новите, от старите имам два доста развити анубиаса, и множество стръкове (единият само по-голям) валисерия. От новите той нарече едното "лимонче" и листата му бегло напомнят това на лимон наистина, два големи стръка взех от това, което на мен най-много ми прилича на трева (много високи, прави и гладки листа) и няколко от тип, който можело да се гледат като плуващи или засадени. Тях специално ги засадих, защото всичките имаха коренчета и ми се стори логично.

Малко така като идиот се чувствам опитвайки визуално да ги обясня, ако има нужда ще направя снимки :). Също така не ми е проблем да се разходя до Варна ако имате предвид магазин, от който да закупя някакви по-специфични растения.

Спрямо AquaBasis-а аз вече я имам тук, не питам само теоретично и естествено бих предпочел да я използвам по някакъв начин вместо просто да ми стои като един вид вложение ;).

sVGNsali

В Шумен и Търговище има много добри колеги.
pro_filer и Petko.  Могат много да ти помогнат, много са добри.
Отделно в секция пазар тук има сериозен избор..
А снимки.. Ех,  това си е направо задължително именно.
А щом си купил подложката, давай храбро. Ако ще се цапаш, то поне да е пълноценно  :-D това шега естествено.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

bunzip2

До Варна за растения няма какво да се разхождаш. Не че няма по магазините, ама общо взето са най-масовите видове и ако ги видиш, няма да си ги купиш никога. Престояли по 1 месец с изгнили листа, във водорасли и в окаяно състояние.
Може би ако уцелиш няколко дни след внос, тогава ще биват... ама после  *NO*

Препоръчвам ти да разгледаш раздел "пазар" :)

karadaliev

Здравейте, аквариумът се развива доста добре на този етап, но "благодарение" на неприятното време все още не съм заредил достатъчно растения в него. Предполагам, че това ще стане във времето.

Сега на въпросът - според първоначалната идея взех 6 относително малки скаларии, които ще са и основният вид, който ще се гледа в аквариумът. В момента ги храня с JBL Novo Bel (люспи), която доколкото знам е просто универсална храна - ядът я с голямо желание, НО впоследствие забелязвам, че ходят и "кълват" някой от растенията.

Това нормално ли е за видът - да си харесват просто дадени растения - или един вид ги недохранвам и тази храна не е подходяща? Прегледах темите гледайки специално за сухите храни и виждам, че на места препоръчват храна за дискуси, видях, че и JBL имат храна специално за по-малки цихлиди.

Така, че какво бихте казали:
- Да продължа да си ги храня с JBL Novo Bel
- Да взема JBL Grana-Cichlid
- Или да ги храня направо с тази за дискуси JBL Grana-Discus

И като лек допълнителен въпрос, от замразените живи храни дали е добра идея да им давам артемия, изрично не искам да рискувам с тубифекс, че досега винаги съм успявал да си докарам инфекции и вече съм наплашен.

Както и друг вече напълно страничен въпрос - видях, че има хора, които гледат заедно скаларии и апистограма рамирези (любимите ми цихлиди) - има ли някаква логична обосновка да опитам да взема примерно 2 рамиреза, които да гледам с моите 6 скаларии в моето относително малко аквариумче (112 брутни литра)?

nikan

Скалариите пощипват дори похапват някой от по нежните растения,преди години като гледах опитвах с повече растителна храна да ги отказвам така да се каже но без особен успех,относно замразените храни артемията(т.нар майки) е добър вариант!Съжителството на скаларии с апистограми или други цихлиди джуджета е напълно съвместимо,друг е въпроса че в тези 112л дори и за една възрастна двойка скаларии не е особено голям съд! :-)

Caxapa

Цитат на: nikan - 10.01.2015 14:23
в тези 112л дори и за една възрастна двойка скаларии не е особено голям съд! :-)
+ 1

Similar topics (5)

35999

Публикации: 12
Прегледи: 4597

27162

Публикации: 7
Прегледи: 6706

53979

Публикации: 21
Прегледи: 7111

18260

Публикации: 14
Прегледи: 8644

45003

Публикации: 0
Прегледи: 1459