• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 02:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нагревател за неотопляема стая

Започната от ddimitrov, 17.10.2011 11:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ddimitrov

Здравейте,
първо ви поднасям моите поздрави за сайта и форума. Прекрасен форум в който не се налага да питаш за всичко, а просто да потърсиш. Все пак стигнах до един момент за който ми се иска да чуя малко практически опит.
От около месец и две седмици имам аквариум.

36 литра вода, вътрешен филтър, помпичка с въздух от време на време.
75W нагревател марка RS (някакъв доста китайски, но нямаше парички за друг).
Обитатели: 4 гупи, 2 молинезии, 3 сомчета, 4 неона, 2 клиновидна разбора
Старт дата: 09.09.2011г
До момента минах през всичкия хаос с азотен цикъл и старт. За момента всичко изглежда наред. Поради не много обмисляне аквариума бе поставен в спалнята и сега го преместих в друга стая, която поради финансови причини се отоплява много малко през зимата, главно за няколко часа докато се ползва с духалка. Тази сутрин температурата в стаята беше 15 градуса. Зимата предполагам ще падне и още повече. След местенето подмених и 1/3 от водата (сменям по толкова всяка седмица) и температурата в аквариума падна до 22 градуса. До преди това поддържах 25-26 градуса в аквариума. Нагревателя е пуснат от около 10 часа и температурата е мръднала само с градус нагоре. Нагревателя съм сигурен, че топли.

Та въпроса ми е: дали е необходимо да закупя по мощен нагревател за зимата и колко W да е според вас. Не мисля да опаковам целия аквариум за сега. По таблици и този 75W го дават голям, нормално ли е толкова бавно да затопля? Планувам закупуването на нагревател Jager и искам да инвестирам в някой който ще топли наистина през зимата и примерно да става и за аквариум до 100л. Хобито зарибява и може да подменя аквариума с по голям в близко бъдеще.
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

Nikiengi

Този твоя нагревател няма ли лостче (потенциометър) за увеличаване на температурата за да можеш да го засилиш малко? Обикновено на кутията на нагреватуля има графика, на колко литра аквариум, при определена околна температура колко вата трябват. Тя ще ти е помощ. Нещо такова:
http://aquariumbg.com/forum/sera-in-bulgaria/sera-nagrevatel-s-5-godini-garanciya-harakteristiki-izbor-montaj/
:-)

djibarov

Здравей, ddimitrov.
Аз също се тревожех за аквариума ми в кухнята на плота до прозореца, който е реално усвоена остъклена с алуминиева дограма тераса и не се отоплява през зимата постоянно /пада до 5 градуса при минусови температури навън нощем/. Та една година стоя там  40 литров с нагревател 100 Вата RS китаец и нямаше никакъв проблем - падал е до 21- 22 рано сутрин, но не съм загубил и една риба или да са боледували. Ако си поровил из таблиците - има и такива на Сера с разлики в температурите стая-аквариум 5-10-15 градуса и колко да се презапаси мощноста:
http://www.sera.de/fileadmin/epapers/aqua-setup-en/

ddimitrov

Има управление на температурата, сега е на 26 градуса сложен. Гледах ги тези графики на Сера, искаше ми се някой както се казва от проба да каже. Това мнение на колегата djibarov ме обнадежди. Особено щом е карал със същия нагревател, че ми се вижда мнооого китайски, но при онлайн търговията унас е така. Значи до колкото разбирам, като става по-студено в стаята ще се налага да му дигам градусите и на усещане да ги нагласям. При по качествените нагреватели пак ли така се получава или те заковават колкото пише на скалата?
www.mitak.info - още снимки на аквариума и мой личен блог
www.lakomnik.net - винаги нещо вкусно за хапване
www.panoramni.com - блог с панорамни снимки от България

djibarov

Ако имаш по-голям резерв би трябвало да държи зададената му температура. Аз изказах мнение, че и китайските  работят без проблеми.
А за плавна промяна от 2-3 градуса няма проблем за рибите. Лятото беше обратно пък - нагоре до 29-30 заради южно изложение и жега в  помещението.

Similar topics (5)

35071

Публикации: 14
Прегледи: 6051

20700

Публикации: 4
Прегледи: 2198

33046

Публикации: 35
Прегледи: 14025

14205

Публикации: 9
Прегледи: 5025

28118

Публикации: 16
Прегледи: 10633