• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Срок на експлоатация на аквариум

Започната от Buhoff, 14.02.2017 23:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Buhoff

Здравейте колеги,
искам да попитам дали има някакви маркери по които да се познава  дали един аквариум може още да се използва или иде време за смяна. Питам поради следната причина. Аквариума който имам в момента аз съм му третия собственик. При мен е 5 години при другите собственици не знам колко е бил. Лепен е с черен силикон. Стъклата са 6 и 8 см. Има две разпънки по дължина в горния край,
едната (на гърба) е спукана по средата. Обема му е 235 литра. От известно време черния силикон си промени цвета стана матово сив на някои места. Дали тези признаци са притеснителни и индикатор ли са за бъдещи проблеми или се притеснявам излишно?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

gebo777

Не мисля, че има правило - зависи кой и как го е лепил...
Нека дам пример - най-старият ми аквариум е на 14 години, 200 литра. "Марков" е, нека да не споменавам марката, само ще кажа, че не е китайски. След първото пълнене, челното стъкло протече на втория ден... Залепихме го с д-р Вальо Трифонов (хиляди благодарности) и оттогава 14 години... В това число и два рестарта, включващи едномесечно пресушаване на лятното варненско слънце, което е огромен "стрес" за силикона.
Така че просто отвреме-навреме проверявай за сълзене - може да стане утре, може и след 20 години...
ТИ ПОЧЕРПИ ЛИ НЯКОГО ДНЕС ?!?

tetra

Продължителният живота на аквариума зависи от качеството на силикона, и стъклото. Промяна в цвета на силикона показва някаква криза както и увеличеното издуване на аквариума в средата, може да се провери с права линия опряна в предното стъкло. 

_Kirilov

При вече работещо разлепяне силикона побелява. Стои като балон на мястото където е най-голямото усилие, но това е вече крайната фаза.
Дай снимка на пукнатата разпънка и покажи къде и какво те притеснява.
Премери колко е точно ширината му в края и колко е по средата на пукнатата разпънка.

Ако нямаш повече от 4-5мм раздуване , което е в рамките на нормалното според майсторите (аз лично и на 2мм се притеснявам ) не се коси . Ако е повече ще смениме разпънката - ще ти помогна стига да решиш  *DRINK*

Buhoff

Ситуацията е следната: в краищата е 38,1 см а там където е спукана разпънката е 38,4 см или 3 мм разлика спуканото е на 10 см от средата разпънките са в горния край на дългото стъкло.
а ситуацията със силикона е следната по целия аквариум е променил цвета към сиво прилагам снимка


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

_Kirilov

То това при теб е цялостно - мисля ,че просто е от стареенето на аквариума. Докато аз говорех за локални побелели участъци където има повече напън (предимно в горните ъгли). Питай някой и от майсторите за по-адекватен отговор.

Колкото до разпънката - можеш ли да пъхнеш телефона отзат от към стената зад аквариума и да снимаш точно където е цепката. Ако е тръгнала да се разлепя от напъна ще си личи със сигурност.

ido

Понеже не искам да отварям нова тема ще питам тук.

Аквариумът ми е 250л с 8мм стъкло. Преди време реших, че най-лесно се чисти със онези телчици за чинии. И наистина се чистеше много лесно и бързо, само дето взех че го надрах! И сега надраното си личи и дразни. Впоследствие започнах да го чистя с онези ножчета дето вървят с керамичните плотове. С тях също се чисти лесно и бързо и уж не надират. Днес го чистих и ми се строри, че пак е надран. Май виждам нови драскулки.

Имам два въпроса.
С какво мога да го чистя, така че хем да е лесно, хем да не се надира?
И вторият ми въпрос е, има ли възможност да махна по някакъв начин надраното?

a__andreew

Хи, със пластмасова стъргалка за лед . Аз си чистя със ножче от макетното ножче и до сега не съм го надрал. Надрасквал съм стъклото със магнитна чистачка с грунд манадо.

Caxapa

Драскотините няма как да скриеш. Тоест може но не си струва труда. Като чистиш с ракетно ножче внимавай острието да е хоризонтално, че има вероятност да направиш нови.

assensi

Със стара дебитна карта също се чисти лесно, без опасност от надраскване.

BatV

Със нова дебитна/кредитна карта също става безупречно и лесно. :-D

hip9

С бръснарско ножче от старите под ъгъл става идеално без надрасквания.

Similar topics (5)

35896

Публикации: 12
Прегледи: 7468

31338

Публикации: 11
Прегледи: 9373

57550

Публикации: 41
Прегледи: 9341

22781

Публикации: 101
Прегледи: 30823

51799

Публикации: 11
Прегледи: 4562