• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 11:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сравнение на сера сипоракс и други био пълнежи ?

Започната от itilien, 19.06.2006 15:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

itilien

Когато стане дума за пълнеж за биофилтрация всеки препоръчва горещо сипоракса на сера. Интересно ми е каква е причината за това. Реално някой има ли база за сравнение сипоракс - други аналогични пълнежи, или всичко се базира на рекламата. Сера са написали "сипоракс е най-добрия, има хиляди пъти повече площ от обикновената керамика" - дали това не създава мит за супер качествата на керамиката им ?  
Та - някой опитвал ли е някакви подобни пълнежи и сера, правил ли е някакви измервания, за да се разбере колко реални са качествата на сипоракса.

dido

Площта я дават за литър пълнеж, разгърната, включвайки и вътрешните микрообеми. Как може да се измери или сравни - нещо не ми идва на ум. Те затова сигурно я описват и така в рекламата...  :D

itilien

Не, под измерване нямам предвид да се мери повърхността на порите, а да се измерят резултатите от работата. Примерно нива на нитрати, нитрити и амоняк.

anonto

Наскоро едно мнение ми направи впечатление.
Цитат на: "cardin"Еheim substrat pro, тъй като по данни е с по добра обща ефективна повърхност за литър, 450м2/л за Еheim substrat pro  срещу 270м2/л за Сера сипоракс.
Изглежда има и други продукти с по голяма ефективност.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg58.imageshack.us%2Fimg58%2F9057%2Faf2ck5.th.jpg&hash=85ebd098ed0cca62675dd280ef689eeb20f85b3b

dido

Цитат на: "itilien"Не, под измерване нямам предвид да се мери повърхността на порите, а да се измерят резултатите от работата. Примерно нива на нитрати, нитрити и амоняк.

Измерването на такова нещо граничи с шаманството да ти кажа :-)

itilien

Има нещо вярно за шаманството но.. ако разликата при 2 пълнежа е прекалено малка за да бъде усетена, то защо тогава да се дават 35 лева за литър, щом другия пълнеж не дава сериозно по-различен резултат.  Ако пък има наистина силна разлика, тогава тя би била забележима, за да се каже че наистина е по-добър. Всичко останало ми изглежда само реклама и шум. Е.. другия фактор е че измерваните нива зависят от много фактори, но все пак при един и същ аквариум може би може да се установи.
А тоя Еheim substrat Pro на каква цена се намира ?

Longanlon

Абе и аз си имам съмнения, че тия замервания за голяма площ нямат никакъв смисъл, щото колкото по-голяма става площта на материала, толкова дупките стават по-тесни. А като станат толквоа тесни, колкото са на сипоракса, ми се струва че бактериалната колония ще ги запуши и вътре в самия материал няма да живеят бактерии - просто няма да има воден поток и достъп до кислород и хранителни вещества.

Сега обаче като се замисля обаче, те затова са ги направили толкова тънки самите тръбички (имам пред вид не общия диаметър, а дебелината на материала) - за да има достъп до вода. Значи може и да бачкат...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

dido

Цитат на: "itilien".... Е.. другия фактор е че измерваните нива зависят от много фактори, но все пак при един и същ аквариум може би може да се установи...

Много е трудно да се установи, да не казвам - невъзможно. Имаш растения, които се конкурират с бацилите за амоняк, нитрити и нитрати. Растенията увеличават или намаляват масата си - ако ги кастриш или поддържаш добре. Пак растенията растат по-бързо или по-бавно според условията - торене, светлина, СО2, съответно консумират повече или по-малко азотни съединения. От своя страна бацилите в грунта и филтъра правят подобно нещо.

Как ще измериш какъв е дяла на бацилите в купчината сипоракс по отношение азотния баланс в целия аквариум, на фона на горните фактори е меко казано неясно за мен.

Живко

Цитат на: "dido"Как ще измериш какъв е дяла на бацилите в купчината сипоракс по отношение азотния баланс в целия аквариум, на фона на горните фактори е меко казано неясно за мен.

В аквариум без растения :roll:
Никой не се е родил научен.

dido

И без грунт. И ще трябва да измерим дяла на бацилите във водния обем итези, дето са полепнали по стъклото.  :D

Бахти дивотията става...

itilien

Абе нали идеята на голямата повърхност на биофилтъра е там да има най-много бактерии. Ако има голяма разлика между 2 марки био керамика, то тя все някак ще се забележи. Ако ли не - значи излишно се дават 35 лева за сипоракс.

dido

Тъй де, това си говорят разни му там хора. При мен няма значение какво слагам в канистъра и как го третирам, параметрите на аквариума не се променят.

Демек - в канистъра имам натъпкана 3 пакета вата на Сера, предполагам има бая голяма площ. Цялата е в лайна и мъзгоч като я извадя за чистене, т.е. - фрашкана с бактерии разни. Вадя я, измивам я колкото може, преварявам я и я слагам обратно в канистъра. Е, амоняка не се променя. С две думи - дали ще мия ватата много или малко, бацилите по нея просто нямат особено значение за баланса на азота в аквариума.

Затова - не се вманиачавай особено по пълнежите, културите от бацили и прочее. Те с тебе или без тебе пак ще се заселят в достатъчни за целта количества.

Longanlon

бе те бацилите удвояват броя си на 40 мин ако има достатъчно храна, така че дали миеш много или малко ватата след няколко часа ако не си ги избил всички те пак са толкова, колкото са си били и преди
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

cardin

Цитат на: "itilien"
А тоя Еheim substrat Pro на каква цена се намира ?
Аз си го взех от Краси 28лв. за литър е. Ама  за 10л. имаше  отстъпка.

Raven

и аз съм със същият пълнеж- изхвърлих всички кофички и панички от канистъра и натъпках два пакета финна вата на Сера.
от входа съм извел тръба която стига до дъното и от там бие в една кошничка с тръбички/обикновенни/ за разбиване на струята,нагоре е ватата.
като го мия пера само ватата,стените на кофата ,паницата ,тръбичките и всичко останало са гъсто покрити с мазна смръдлива кафява ципа- това са полезните бактерии именно.
тях не ги мия а само преплаквам с хладка вода отгоре-отгоре така че да се махне само механичните буклуци,бактериите си остават и след това за няколко дни захранват пак цялата кофа с култура.

тези съмнителни феноменални биофракции са  необходими евентуално за аквариум без никакви растения,но ако нямаш култура от нитрифициращи бактерии в работещо и незакиснало дъно ,то бактериите в две шепи тръбички надали ще ти оправят положението ,пък колкото и хектара разгърната площ да са.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

35941

Публикации: 1
Прегледи: 2205

15821

Публикации: 0
Прегледи: 1586

3228

Публикации: 21
Прегледи: 9260

50468

Публикации: 34
Прегледи: 11075