• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 00:05

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

СЪВЕТ ЗА ВЪНШЕН ФИЛТЪР

Започната от xarixito, 21.06.2005 13:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Longanlon

Ха, изпадали боклуци - голяма работа. Вадиш го внимателно да не се размъти водата и докато го миеш те ще се утаят в аквариума - под филтъра така или иначе винаги се събира мръсотия и гнили листа - и ти с маркуча ги изсмукваш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Абсолютно, няма проблем, че пада малко мръсотия.
Но, ако човека е решил да си вземе канистър - лошо няма. Огромния плюс е не толкова липсата на падащи боклуци, а по-лесното почистване. Вместо всяка седмица да бърка, да маха капаци и тн. един път месечно, че и по-рядко (на няколко месеца предполагам) ще чисти канистъра. Това се доближава до идеала ми за кавариум - такъв, в който никога не бъркаш :-)

vrp

Цитат на: "nikolav"Абсолютно, няма проблем, че пада малко мръсотия.
Но, ако човека е решил да си вземе канистър - лошо няма. Огромния плюс е не толкова липсата на падащи боклуци, а по-лесното почистване. Вместо всяка седмица да бърка, да маха капаци и тн. един път месечно, че и по-рядко (на няколко месеца предполагам) ще чисти канистъра. Това се доближава до идеала ми за кавариум - такъв, в който никога не бъркаш :-)
ОК.

xarixito

Да нистина това искам по лесно да го чистя и колкото се може по малко да бърникам из аквариума освен редовното сифониране.

AQUASAUR

Цитат на: "Niky"
Не е верно, че не ти трябва външен филтър. Просто е икономически неизгодно.
Иначе това е филтъра, другото е механична филтрация.

xarixito, ще започна с горната, бих казал "Аксиома" на Niky  :idea:
Външният филтър е може би "първото стъпало", отделящо любителската акваристика от по-сериозната...
и гарантиращ до голяма степен константността на био-химичните процеси в аквариума за доста дълъг период от време...
Доста са факторите късаещи удачният му подбор: обема на аквариума; количество,големина и вид риби; обилност и качество на хранене; типажа на интериора; възможността за ежеседмична помощна профилактика...:!:
Не без значение е и какви са видовете филтърни пълнежи, дозировката и начина на подреждането им... :idea:
Много често, декларирания дебит на главата му е подвеждащ спрямо препоръчания аквариумен обем...   :wink:
В зависимост от "частния ти случай" на вариантност от всички горе споменати фактори...
"Маратон 300" може и да ти свърши работа...:P  може и да не се окаже съвсем удачен... :wink:
Дори с дебит на главата 350 л/час...след 10-тина дни, реалния изходен дебит на филтъра може да е много по-слаб и от този на потопяемия ти филтър в момента... :wink:
Изобщо, не е съвсем логично, да се приема че по-нискодебитните модели са умалено копие на по(най)-мощните...особено по отношение на филтърните пълнежи и по скоростния спад на дебита...

Така че, уточни си ситуацията...след което надявам се да мога да ти помогна с конкретен съвет !
Ако пък си тръгнал по "холандския път"...,там нещата са малко по-специфични...но за щастие,в този форум има достатъчно експерти в тази област за да те упътят  :idea:

tishovsx

Ми аз ще ходя до Холандия.... :D шегувам се...
Външния филтър си е задължителен за аквариуми 100 и над 100 литра, аз когато си купувах моя, бая се чудех какъв да взема, ама EHEIM си е филтъра другото са "имитаций" и аз както Рейвъна, що е немачко се е убаво...плюс това тази марка се е доказала и коментарите са излишни.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

РОСЕН

И аз сега сбирам пари за хубав канистер и се колебая между тези на SERA и на EHEIM и май ще се спра на втория варянт.

xarixito

Хора вия нещо се отплеснахте от темата не е проблема в марката а в модела защото аквариума е 70л а малки хубави филтри май няма. Далеч съм от мисълта да правя холандски аквариум. Просто гледам няколко прасенца вътре и те бая цапат и се събира много боклук по филтъра и когато го вадя се връща голяма час от боклука в аквариума а прасенцата пораснаха и взеха да цапат повечко дори забелязвам, че почват да плуват постояно малки боклучета значи сегашният ми филтър изнемогва вече. :D

Живко

много силни изказвания.

канистъра е стъпалото,което разделя любителите от по сериозната...
с какво един канистър ще те направи по-сериозен...

камистъра за аквариуми над 100л. е задължителен.
защо е задължителен...

може ли да си заформим един дебат.бих искал тези твърдения да са доказани.
така казани са,най-меко казано,несериозни.
единствено бих приел твърденията,ако се говори за аквариум,чието съдържанияе се изчерпва със събраната от него вода.сиреч ПРАЗЕН.стъкло и вода и риби.
Никой не се е родил научен.

Boby_

Цитат на: "Живко"много силни изказвания.

канистъра е стъпалото,което разделя любителите от по сериозната...
с какво един канистър ще те направи по-сериозен...

камистъра за аквариуми над 100л. е задължителен.
защо е задължителен...

може ли да си заформим един дебат.бих искал тези твърдения да са доказани.
така казани са,най-меко казано,несериозни.
единствено бих приел твърденията,ако се говори за аквариум,чието съдържанияе се изчерпва със събраната от него вода.сиреч ПРАЗЕН.стъкло и вода и риби.

Искам да те видя как ще направиш и поддържаш 300 л. аквариум с малавийци и без растения без канистър.  Пробвай и пак ще си говорим. :lol:
Това в рамките на майтапа, разбира се. Иначе си прав - канистъра е МНОГО желателен, но не и задължителен.

Raven

за чисто холандски аквариум с много растения и малко риби не е задължителен а даже не се препоръчва силно течение защото доста от  растенията им пречи,освен това функцията на биологичното пречистване там се изпълнява от камия аквариум като цяло - грунт,растения - изобщо цялата система,така че ако има канистър - не трябва да е силен.

за общ аквариум канистъра епрепоръчителен , а за цихлидарник - не виждам как може да се мине без него.
във всеки случаи дори и да се ползва само за механично пречистване си заслужава заради удобството по обслужването.
и не заема място в аквариума.
минус е че маркучите са грозни и ми вадят очите направо ,но обще взето във всички случай канистъра е за препоръчване.

не ми се мисли аз какъв ще трябва да взимам сега за 700 литровия :(
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

с всичко написано от Рейвън съм съгласен.

а как ще гледаме цихлидарник без какнистър?
отговора е - трудно.
разбира се,че е трудно.

нека да кажем какво пои точно прави канистъра?-ами с негова помощ се справяме с много по-високи нива на амоняка.
нека обяче е ясно за всички,канистъра не унищожава амоняка,той само го прави безвреден.по-точно бактериите,с които е населен,превръщат амоняка в нитрати.тези нитрати обаче се натрупват и отърване от тях няма.НЯМА!.само смените на водата ни избавят от тях.и растенията де .:)

в този смисъл ако отговорим пак на въпроса какво прави канистъра?-можем да кажем.
забавя неизбежното.
по-точно,дава възможност да гледаме повече риби в определен обем вода,с по-редки смени на водата отколкото бихме правили без канистър.
и другия,дори по-голям плюс,е:-подържа,дори високи нива,амоняк в безвредни за рибите форми.

малко се заядох на тази тема,защото обикновено говорим за канистрите като за магическата пръчка на аквариума,което разбира се те не са.много начинаещи акваристи четата и остават с впечатлението,че без канистър рибите и растенията им няма да живеят и по-важното,дори и да живеят,ще бъде в концлагер.
бах
я си спонете всички вие дето гледате риби от незнам си кога.винаги ли сте ползвали канистри.когато не ползвахте,рибите ви живи ли бяха?
ами тези риби дето са произведени в България,дали са живяли в аквариуми с канистри или в такива с ежедневни 10- 30%-ви смени на водата. :lol:
Никой не се е родил научен.

Boby_

Живко, гледането на малавийци има някои тънкости. Една от тях е, че когато рибите са под определена гъстота (т. е. бройка в даден аквариум) , агресията се повишава драстично и прави отглеждането им почти невъзможно. Това е едната страна на уравнението. Другата е азотът (защото основата на всички съединения е азотът, а амонякът е само едно от производните). Има ОГРОМНА разлика между това азотът да остане във водата под формата на амоняк или нитрити от една страна и на нитрати от друга. Нитритите и амонякът са силно отровни (това зависи до известна степен от pH-то, но това е съвсем друга тема), докато нитратите стават отровни чак след мноооого голямо натрупване в организма. Другото важно свойство на нитратите е, че не се разтварят във вода, т.е. утаяват се и е много лесно да бъдат остранени при редовната смяна на водата, която може да е дори веднъж на три седмици, дори месец, без при това рибите да пострадат дори в един доста пренаселен аквариум. От друга страна амонякът и нитритите са отровни и причиняват силен стрес дори в малка и несмъртоносна концентрация. Така че изобщо не приемам аргументите ти. Канистърът (и другите форми на биологична филтрация, разбира се) не просто забавят неизбежното, те променят качествено състава на водата.
"Количествените натрупвания водят до качествени изменения" - авторът на това изказване не е сред най-модерните мислители в наши дни, но карай да върви.  :lol:  :wink:

Живко

:D
определено краткото поясняване на азотния цикъл придава тежест на изказването,но по същество казваш същото което и аз.:D
разбира се извода е различен  :lol:защо. :cry:
а извинявам се .извода е същия,канистъра е средство с което държим гадния азот(амоняка в моя пост),в безвредни форми.за това можем да отложим неизбежната смяна на водата с известен период от време.
на теб словото ти се отдава по добре.аз само се опитвам...
Никой не се е родил научен.

AQUASAUR

:D  Живко, май пак нещо си изперкал...https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.mysmilie.de%2Fsmilies%2Fverwirrt%2F15.gif&hash=a7f111811a4db94f139ef7bcfa35c509cdae4338
На теб ли точно трябва да доказваме смисъла от външните филтри...:idea:
Я ми кажи какви значими видове и качествени риби може да отгледаш с години без това съоражение...:wink:
Някакви по-значими Цихлиди, Дискуси...или може би Ароани,Скатове...или пък дори и свестни Златни риби...  :roll:
Да, и аз много години съм гедал риби без Канистър...
предимно живородки,лабиринтови,"пасажни"(барбуси,харацини...),златни, някои видове цихлиди...
естествено, в момента също нямам канистри на всичките си аквариуми...
но всичко това са временни,етапни,частни случаи... за сметка на хамалогията...и неприятни понякога изненади... :evil:
Не исках да кажа, че самия филтър като атрибут, те прави по-велик акварист...
а този,който не може да си го позволи...е пълен любител и аматьор...!
Но просто за мен е безспорен факта,че истинските неща и постижения в акваристиката
започват с добрите инвестиции в техническото обурудване и "екстри"...
и актуалното ъпдейтване със съвремените аква-технологии...:idea:

Similar topics (5)

17375

Публикации: 11
Прегледи: 5462

243

Започната от BroC_


Публикации: 14
Прегледи: 5874

15016

Започната от hristoz


Публикации: 2
Прегледи: 2470

33881

Публикации: 4
Прегледи: 3495