• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.07.2020 10:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет за нагревател за 54 литров аквариум

Започната от vmax, 12.02.2019 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Здравейте, за службата купихме един Aquatlantis Aquadream 60, който го дават 54 литра. Принципно си идва с нагревател, но понеже го взехме употребяван дойде без такъв. Идеалният вариант за нагревател за този обем мисля е 75W, но нямаха налични такива в магазина, затова взех 100W. Питането ми е има ли някакъв риск от ползването на по мощен нагревател, макар и снабден с терморегулатор или да го сменя с 50W, още повече че разбрах,че и фабричният е бил с такава мощност. Притесненията са ми единствено, че по мощният ще прави повече цикли на включване и изключване и може би има по-голяма вероятност да дефектира. Ако 50W също ми върши работа може би е по-добре да го сменя?

jabeto

Щом си взел 100вт карай с него.Няма риск.След време ако се скапе ще го смениш с 50вт,но сега няма смисъл да взимаш друг.

kstoilov

И аз мисля, че няма да има проблем със 100W нагревател, броя на циклите да не те притеснява - тока е малък при такава мощност.
Добре е обаче да поставиш нагревателя на място, където има движение на водата, за да затопля цялата вода равномерно.

VDO

Никакъв проблем,напротив-по мощният нагревател ще бачка по-малко време и ще поддържа по-добре оптималната температура в по-малък аквариум.Единствен недостатък на по мощните нагреватели,освен ако не са откровенни ментета и да дават сериозни отклонения, са габаритите им спрямо размерите на по малките акви.Ползвал съм години наред 200ватов на Сера в 96л аквариум и всичко си беше топ.

ivanpz6

Да попитам и аз, за да не отварям друга тема, ако не изключва нагревателя проблем ли е (стаята рядко се отоплява)

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


VDO

Колега,ако нагревателя не изключва и вследствие на това се товари  термометъра,тогава проблема е голем,повярвай ми.

kstoilov

Проблем ще е, ако температурата на водата в аквариума спада.

Ако спада, това означава, че мощността на нагревателя е малка за обема или темп. в стаята е прекалено ниска. Може и нагревателя да е изгорял. Светещ индикатор не означава задължително, че нагревателя е изправен, а че термостата е включил.

Ако температурата е постоянна, това значи, че мощността на нагревателя е на ръба, което също е рисково, при понижаване на темп. в помещението.

За мен е правилно да има цикъл - включено/изключено. Ако забележа, че включеното състояние е доста по-дълго от изключеното, това е сигнал за необходимост от втори нагревател или твърде ниска темп. в стаята.

Следи температурата на водата - това е най-верният и важен показател.

VDO

Цитат на: kstoilov в 13.02.2019 22:10

Следи температурата на водата - това е най-верният и важен показател.

Най-точно казано *YES*

ivanpz6

Температурата на водата си е пистоянна около 26 градуса но нагревателя е настроен на 28 градуда, стаята не се отоплява! За 55л мисля, че 75в е достатъчно?

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk