• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съвет... Филтър за 200л аквариум

Започната от cirona, 12.06.2009 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cirona

Здравейте! Скоро ще стартирам 200 литров аквариум но незнам какъв външен филтър да си взема... Та много ще съм ви благодарен да ми дадете съвет. Бюджета ми е 150 лв  :-[   :-( Мислех си за този Атман 3336 някакви мнения за него  :-)

validol

Tetra Tec 700, Fluval 205, Bluextreme 700 - това са филтри, които ще ти свършат работа. За мен те са хубави, разгледай ги и си прецени.

barabata

Атмана е добър филтър, но има разлика в дебита в началото и в последствие. Като го пуснах във 100 литра аквариум правеше голяма въртележка и се наложи да снаждам от всички приложени части "Г" образна флейта по двете стърани на аквариума за да се убиват струите една друга и се получи добре. В последствие обаче дебита падна въпереки че чъм чистил тръбите, маркучите и ротора. Затова пък сега останах само с едната флейта и много добре си е само с нея. Даже хич не се оплаквам.

Филтъра е наполовина празен откъм пилнежи понеже е на 100 литра аквариум - една кошница пореста керамика и една кошница гъба с вата отгоре. Най-долната кошница е празна и в мястото за утаяване си събирам малки рибки от аквариума. Оставил съм анрочно да смуче че налки киленцца докато бягат попадат във канистъра и всеки месец го отварям за да изкарвам малки рибки и преглеждам дали има килита сред тях.

Не е лош филтъра, има много добър комплект от тръби и маркучи към него. Доколкото знам Дискус (от там си го купих и те ми казаха че са предстаивтели на Атман за БГ - незнам до колко е вярно) са представители и имат резервни части.

Въпреки всичко жената пак не беше доволна от тихото жужене на филтъра нощем и взех кардиналното решение като сдупчих старата дограма и канистъра е на терасата - тишината в стаята е перфектна. То по принцип какъвто и да е филтъра (потопяем 300 л/ч пак дразни жена ми нощем така че това не означава че е шумен филтъра ...

Честно казано за 100 литра е перфектен , но за 200 и с повече пълнежи .. знам ли.
Понеже нямам опит с другите филтри не мога да правя сравнение.

Има опастност от неправилно затваряне на канистъра - веднъж без да се усетя съм го затворил накриво ( кофата и кошниците са квадрат и няма маркер за еднозначно подреждане - трябва да следиш дупките на кошниците и на главата да се нареждат едно върху друго за да може входящия поток да се отведе до дъното и после да мине през кошниците. нещо съм се отплеснал и главата я бях врътнал накриво и се усетих чак сле два дена като усетих слабия дебит на фитъра.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

mi6ka

Зависи какво ще гледаш. Аз имам един аквариум 220 литра с 7  6-7см дискуса и TetraTec ex700 не смогва защото много бързо и пада дебита. Ако не ти е проблем да чистиш маркучите на всеки 7-10 дни става ама ако те мързи (като мен) или нямаш време бих те посъветвал да търсиш друга марка. В момента съм с 2 такива на горния аквариум и пак не съм доволен. От друга страна гледах в Praktiker едни 12мм маркучи дето уж били Algae free и съм съм си взел 1м пробно (от филтъра до УВ-то)да видя аджаба дали са algae free. Ако след 10 дни няма гадости по тях ще ги сменям всичките  *CRAZY*. Май 3.80 им беше метъра ама и 10 да беше пак си струва, стига да не полепват гнусотии по тях.


cirona

Ми смятам да гледам Скаларий и още някакви риби но незнам още  :-). Но няма да са много рибите, повече предпочитам растенията  *YAHOO*

Divane

аз имам 3337 за 216 л аквариум - върши идеална работа,но е една идея по-шумен от Тетратек Екс700,който пък е сложен за 120л и пак върши идеална работа.

cirona

Значи последно какъв да взимам  @}->-- До 150 лв....
: 13.06.2009г 19:07ч
Мисля да взема Tetratec EX 700  *DRINK* *CRAZY*