• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СЪМП или Канистър за аквариум над 200л

Започната от DMitar, 22.06.2010 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Имам 3 вида аквариуми, където е доста добре да има съмп пред канистър:

- В друг аквариум имам секви живородки - може да натъпкам много повече гупи, плати, молинезии, хелери, ако има добра филтрация - без да се избият помежду си или да им е малко мястото, тъй като тези видове не са толкова териториални и не искат много място, но като са мноооого, цапат и после лесно умират ако не е нитрит, нитрат и амонии фрии водата. Моля не ме плюите, но обичам изкуствени растения в аквариум + повече камъни. Ето защо е нужен и растителен филтър в съмп (за нитрати), повече механичен (гъби) и все пак достатъчно биологичен (за каквото ще ми останат стотинки - едно сера сипораксче, 2-3 био топки, нещо лавичка  :-P)

- 455литра - дискуси и рамирези, некоя неонка, които искат много чиста вода и доста смяна на водата - много подобна работа с малкото растения и многото нитрат.

- Брат ми гледа цихлиди от малави и там проблеми с растенията и нитратите.

Всичко това би намалило доста нуждата от смяна на водата  :coffee:. Ще направим и водораслов филтър за нитрати в съмпа. ще опитаме и УВ лампа.

Казаха ми, че ще направят вместо стъклен, капак на съмпа от фибран, който ще предпази много от шум, изпаряване, ще запазва температурата и разбира се миризма.

п.с. Ако засмарди това нещо, вярвайте ми яко ще изпищя  =-O  :-!  :buff:  :duvar:  >:o да се знае

kamos

Съмпа е чудесен начин на филтрация, но не знам защо си мислите , че идва по евтино от канистъра.
Това за смяната на водата го забрави. Иска си редовна смяна, по възможност ежеседмична. Колкото повече риби толкова по голяма смяна/но все пак аз не бих прехвърлил над 50процента/
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

}|{opukc

Това ми изпадна от архива на компа...При аквариум около 550л вграденият фиптър е около 25-30л. При добре организиран акварим може много добре да се прикрие и не отнема мното от обема вътре.


mejdupraznika

Жоре това е супер филтрация според мен!