• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СЪМП или Канистър за аквариум над 200л

Започната от DMitar, 22.06.2010 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

DMitar

Здравейте,

Някой може ли да ми каже поне 1-2 плюса, за това да предпочете човек канистър пред това да си поръча съмп за аквариум нан 200л?

До 200л може да се намери нещо на прилична цена / качество и да върши работа. От 200л нагоре в цената има огромна разлика, в екстрите като филтърен пълнеж, обев, подредба, поддръжка, мяста за нагревател, и т.н. са само в полза на съмпа. При проблем смяна само на помпа - 30-60лв, въобще от където и да го погледне човек е по-добре съмп. При по-голям аквариум се предполага, че има предостатъчно място под масата на аквариума. Даже сигурността е по-голяма при съмпа при спиране на ток / повреда на канистър. Нямаш поддръжки, резервни части, ПВЦ тръби спрямо гумени маркучии т.н.  :popcorn:

Lucio

 Аз също съм в процес на проектиране на аквариум над 300л и също мисля по въпроса. Не съм имал съмп до сега , но до колкото съм запознат е по-шумен и ми се струва , че ще е по-неудобен за обслужване. Незнам дали защото и аз се навивам за съмп не откривам други недостатъци. Нека колегите които имат да споделят опита си . 

hanuman

Абе не е съвсем така както го казваш. Канистъра е много по-безшумен, заема много по-малко място. Колкото и да е голям аквариума не винаги има място за съмп, а какъв е проблема на канистъра при спиране на тока не можах да разбера. Да съмпа е по-евтиния вариант, но не задължително по-добрия. Тука говоря за сладководен аквариум!  ;-)

dafil


DMitar

Братушките добре са го казали. Не знам много руски, но го разбрах. Единствения значим недостатък (ако имаш място, аз не виждам кой няма място под 200 литров и нагоре аквариум - сервизите за чай или юргана се държат там  *ROFL*) е нуждата от по-мощна помпа. А помпите са евтини (даже и по-мощните) и харчат по-малко или равно (при Ехейм) с канистрите.

Това за шума, нека споделят малко инфо хора, които имат опит със съмпове моля :coffee:

BOJO

Привет,

DMitar: откъде си ? Т.е имаш ли възможност да разгледаш на живо и да прецениш?

Аз лично съм за канистър.

Lucio


BOJO

Цитат на: Lucio в 23.06.2010 12:12
Божо аргументирай се де  :-D .


Любо съвсем съм аргументиран бре :)

Виж какво написах по горе. Да разгледа ... по точно е да помирише. Вземи се разходи до магазин Дискус - там има съмпове колкото щеш. Мирише на тиня и блатце. Ми то си е това. При това там са много качествени съмповете.  Представи си ако е калпаво направен и не е добре изчислен.

Всяко нещо си има и положителна страна разбира се, но за 200 + л според мен не си заслужава хамалогията.


DMitar

Божо,

Аз съм от София. Виждал съм 2-3 СЪМП-а на живо, под аквариума и няколко зад аквариум. Имам канистър Флувал. Изчетох над 20-30 теми за канистри, пълнежи, съмпове и т.н. Разбира се, съвсем друго е личния опит  8-).

До колкото виждам и чета, 1 от проблемите при канистър (даже и при Ехейм) е това, че все някъде, все нещо ще се развали. Не малко теми и потребители са изписали - виж само - канистър проблем или маркучи за канистър в търсачката. Докато при съмп-а в най-лошия случай сменяш помпа.

п.с. Въпреки горенаписаното, за мен е по-добре с канистър от колкото без нищо, така че не съм краен в отношението си към канистрите, просто отбелязвам плюсове и минуси.
: 23.06.2010г 12:12ч
Точно забравих да питам - защо никъде не прочетох съмповете да се покриват със стъклен капак и стъклени отвори, подобно на аквариумите? Така определено би се спестило от миризма, шум и изпарение на вода.

Lucio

 Наистина силен аргумент. Замислям се, как като са затворени и като има постоянно движение в тях как успяват да замиришат на блато?

BOJO

Добре , хайде да структурираме

Канистър
+ безшумен
+ не мирише
+ заема по малко място
+ по-лесно се почиства
- възможност да се развали
- по-скъп (относително за мен)
Съмп
+ евтин (пак относително) - ако 100 л аквариум е 80 лв + пълнежи 50 лв + глава 30 лв= 160 лв
+ голям обем пълнежи
+ по добра филтрация
- мирише
- заема място и обем

...
давайте други + и -
....
Аз съшо нямам опит със съмп. Наблюденията са ми субективни.  В 450л съм с един Флувал ФХ5 и е ок.


NikolaV

DMitar, единственото, което би подтикнало някой да не ползва канистър а съмп е нуждата от съмп - демек повече филтърен материал. Ако напълниш един съмп с качествена керамика цената му ще излезе много повече от канистър. Това за парите.
За шума. Може и да се направи доста безшумен. Говоря от личен опит. Прочети за herbie overflow. Все пак макар и с малко, но е по-шумен от един хубав канистър.
Леснота на поддръжка. Качественият канистър ако не е грубо пренаселен аквариума го отваряш и миеш 1-2 пъти годишно. Аз го правя един път на година. Някой препоръчват въобще да не се прави. Ако някой канистри имат нужда да се чистят всеки месец, то или са за изхвърляне или само собственикът им си мисли така.
За развалянето - да, всичко се разваля. Ехейм по-малко.
За миризмата. Да, ще мирише. Може да му измислиш капак. Това ще намали миризмата и ще ти усложни живота допълнително.

Накратко - за сладководен аквариум - канистър. Съмпът в случая е изхвърляне и мазохизъм.

zambo

+ За съмпа  - побира цялата техника , която по принцип дразни с присъствието си в аквариума .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

DMitar

Единият минус може да го махнеш от съмпа и да го сложиш към канистъра. По-лесно се почиства Съмп-а. Само махащ гъбите, слагаш ги в леген, миеш ги и ги връщаш. Няма нужда да изплакваш биологичната филтрация (каквато и да е тя - сипоракс, биотопки и т.н.) Имах повече място за филтърни гъби с различни размери и до биологичната филтрация не стигат боклуци и така и запазваш по-голям живот.

}|{opukc

Цялата сложнотия на съмпа идва от това, че трябва да правиш два съда, но като вариант е по-добре от канистър. За мен най-удачен вариан е вътрешен лабиринтов филтър. Вярно, отнема от обема на аквариума до известна степен, но ако се предвиди предварително това няма да е проблем..а и като вариант излиза най-евтино.

Ето за това говоря....това са 1500л, като филтъра е в дясно и е с обем около 70л.
Филтъра е в дясно - добре прикрит.

hanuman

Цитат на: DMitar в 23.06.2010 12:12
Единият минус може да го махнеш от съмпа и да го сложиш към канистъра. По-лесно се почиства Съмп-а. Само махащ гъбите, слагаш ги в леген, миеш ги и ги връщаш. Няма нужда да изплакваш биологичната филтрация (каквато и да е тя - сипоракс, биотопки и т.н.) Имах повече място за филтърни гъби с различни размери и до биологичната филтрация не стигат боклуци и така и запазваш по-голям живот.

И все пак мисля, че канистъра е по-добрия вариант за сладководен аквариум. А моя го чистя на 5-6 месеца и то само гъбата и ми отнема точно 10мин(аквариумът ми е 240л). Никакъв шум, по-малко място заема и изглежда много по-добре. А иначе продават и канистъри с нагревател.  *DRINK*

Raven

200 л. е много добър обем за съмп, в случай че имаш 1000 л. морски аквариум обаче :-D

За сладководен аквариум, още повече пък и 200 л. съмпа е излишна работа.
Освен това за стандартен аквариум с умерено количество риби и съответно количество растения съмпа може  да е вреден поради прекомерната биофилтрация която действа зле на растенията.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

Какво ще гледаш в тоя малък аквариум че ще му слагаш съмп?Ако е сладководен и 500 литра е аквариума пак канистъра ще ти свърши работа.
Ако е соленоводен и е 200 литра пак може само с канистър.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

DMitar

Просто в аквариума (дали е 220, 550, сладководен или солен) може да сложиш повече риби, или съответно за чистиш по-малко (ако в съмпа си направиш филтър за нитрати - с растения или смола) или пък при наличие на малко повече сипоракс повече риби+по-малко чистене на веднъж.

Не че с канистър не може, то само с гъба и аератор пак може. За това тук въпроса е плюсове и минуси, а не може ли, на ръба ли съм да ми умрат рибите...всичко е въпрос на удобства като по-малко честене, въпрос на екстри (може спокойно и мързел да го наречем).

п.с. ако си затвориш шкафа долу и добре го изолираш още повече би намалил миризма и шум - почти до нула.

MeTogu

А аз си мислех че питаш специално заради нещо си.Ти сега искаш да скараш привържениците на съмпа с тези на канистрите.Беладжия си ти.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Lucio

 Прав е колегата, иска да чуе мнения :-), темата е интересна /поне за мен :-D / . Ако е за 200л и аз не бих се чудил / с канистър съм на моя 200л./ . Мисля ако е 400-500л. аквариума ще му трябва поне 2 външни филтъра и тoгава си мисля, че ще е по-добре съмп.

MeTogu

Аз пък си мислех,че ако добре си сметнал всичко може на 200 литров аквариум да сложиш и 300 л вътрешна помпичка.Аз имам няколко такива аквариум и да чукна на дърво са най-здравите и не съм ги пипал от повече от година.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Смислените въпроси и дискусии са полезни защото пълнят форума с ценна и полезна за всички информация :-)

Наистина ако имаш съмп от една страна можеш да сложиш доста риби в 200 л. аквариум и да запазиш добри биохимични параметри на водата, но пък факторът обем си остав непроменен- в 200л. аквариум/ реални 160л. вода/ не можеш да наблъскаш прекалено много риби и да им е комфортно колкото и чиста да е водата.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Alexfield

Цитат на: Lucio в 23.06.2010 20:08
... Мисля ако е 400-500л. аквариума ще му трябва поне 2 външни филтъра и тoгава си мисля, че ще е по-добре съмп.

Имам 540 литров аквариум с канистър 2000 л/ч и филтърни пълнежи 8 литра. Даже в момента има 1 кошница (2 литра) вата, и 2 кошници (4 литра) китайска керамика. Последната кошница е празна, защото нямах какво да сложа в нея и остана така. Аквариумът е претоварен - имам черна брада в добри количества  *CRAZY*
Та с какво се хваля всъщност: Никога не съм имал нитрити повече от нула. Пресилено е малко това с 2 канистъра. И съмп също не е нужен. Не е не може де :)
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

MeTogu

Всичко идва от мозайката.Черна музайка = черна брада.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

kamos

Цитат на: MeTogu в 23.06.2010 22:10
Всичко идва от мозайката.Черна музайка = черна брада.

не съм съгласен :-)
двете неща нямат връзка
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

MeTogu

Колега защо търсиш връзка?  *offtopic
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Alexfield

... но пък участва във филтрацията  *THUMBS UP*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Асен Евгениев

Защо му чупите хатъра на колегата? Нека си направи съмп и да сподели плюсовете и
минусите. Мен например ме интересува дали ще смърди поносимо. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Borko7

A aз съм за предложението на Жоркис. Тези вградени съмпове ми изглеждат много удобни и би трябвало да са тихи. мисля да си напрявя такъв на новия аквариум (330л) и на наното. При големия даже мисля да направя растителен филтър в съмпа, който ще е зад аквариума.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

DMitar

Имам 3 вида аквариуми, където е доста добре да има съмп пред канистър:

- В друг аквариум имам секви живородки - може да натъпкам много повече гупи, плати, молинезии, хелери, ако има добра филтрация - без да се избият помежду си или да им е малко мястото, тъй като тези видове не са толкова териториални и не искат много място, но като са мноооого, цапат и после лесно умират ако не е нитрит, нитрат и амонии фрии водата. Моля не ме плюите, но обичам изкуствени растения в аквариум + повече камъни. Ето защо е нужен и растителен филтър в съмп (за нитрати), повече механичен (гъби) и все пак достатъчно биологичен (за каквото ще ми останат стотинки - едно сера сипораксче, 2-3 био топки, нещо лавичка  :-P)

- 455литра - дискуси и рамирези, некоя неонка, които искат много чиста вода и доста смяна на водата - много подобна работа с малкото растения и многото нитрат.

- Брат ми гледа цихлиди от малави и там проблеми с растенията и нитратите.

Всичко това би намалило доста нуждата от смяна на водата  :coffee:. Ще направим и водораслов филтър за нитрати в съмпа. ще опитаме и УВ лампа.

Казаха ми, че ще направят вместо стъклен, капак на съмпа от фибран, който ще предпази много от шум, изпаряване, ще запазва температурата и разбира се миризма.

п.с. Ако засмарди това нещо, вярвайте ми яко ще изпищя  =-O  :-!  :buff:  :duvar:  >:o да се знае

kamos

Съмпа е чудесен начин на филтрация, но не знам защо си мислите , че идва по евтино от канистъра.
Това за смяната на водата го забрави. Иска си редовна смяна, по възможност ежеседмична. Колкото повече риби толкова по голяма смяна/но все пак аз не бих прехвърлил над 50процента/
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

}|{opukc

Това ми изпадна от архива на компа...При аквариум около 550л вграденият фиптър е около 25-30л. При добре организиран акварим може много добре да се прикрие и не отнема мното от обема вътре.


mejdupraznika

Жоре това е супер филтрация според мен!