• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
07.07.2020 05:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

СЪМП или Канистър за аквариум над 200л

Започната от DMitar, 22.06.2010 22:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

hanuman

Цитат на: DMitar в 23.06.2010 12:12
Единият минус може да го махнеш от съмпа и да го сложиш към канистъра. По-лесно се почиства Съмп-а. Само махащ гъбите, слагаш ги в леген, миеш ги и ги връщаш. Няма нужда да изплакваш биологичната филтрация (каквато и да е тя - сипоракс, биотопки и т.н.) Имах повече място за филтърни гъби с различни размери и до биологичната филтрация не стигат боклуци и така и запазваш по-голям живот.

И все пак мисля, че канистъра е по-добрия вариант за сладководен аквариум. А моя го чистя на 5-6 месеца и то само гъбата и ми отнема точно 10мин(аквариумът ми е 240л). Никакъв шум, по-малко място заема и изглежда много по-добре. А иначе продават и канистъри с нагревател.  *DRINK*

Raven

200 л. е много добър обем за съмп, в случай че имаш 1000 л. морски аквариум обаче :-D

За сладководен аквариум, още повече пък и 200 л. съмпа е излишна работа.
Освен това за стандартен аквариум с умерено количество риби и съответно количество растения съмпа може  да е вреден поради прекомерната биофилтрация която действа зле на растенията.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

MeTogu

Какво ще гледаш в тоя малък аквариум че ще му слагаш съмп?Ако е сладководен и 500 литра е аквариума пак канистъра ще ти свърши работа.
Ако е соленоводен и е 200 литра пак може само с канистър.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

DMitar

Просто в аквариума (дали е 220, 550, сладководен или солен) може да сложиш повече риби, или съответно за чистиш по-малко (ако в съмпа си направиш филтър за нитрати - с растения или смола) или пък при наличие на малко повече сипоракс повече риби+по-малко чистене на веднъж.

Не че с канистър не може, то само с гъба и аератор пак може. За това тук въпроса е плюсове и минуси, а не може ли, на ръба ли съм да ми умрат рибите...всичко е въпрос на удобства като по-малко честене, въпрос на екстри (може спокойно и мързел да го наречем).

п.с. ако си затвориш шкафа долу и добре го изолираш още повече би намалил миризма и шум - почти до нула.

MeTogu

А аз си мислех че питаш специално заради нещо си.Ти сега искаш да скараш привържениците на съмпа с тези на канистрите.Беладжия си ти.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Lucio

 Прав е колегата, иска да чуе мнения :-), темата е интересна /поне за мен :-D / . Ако е за 200л и аз не бих се чудил / с канистър съм на моя 200л./ . Мисля ако е 400-500л. аквариума ще му трябва поне 2 външни филтъра и тoгава си мисля, че ще е по-добре съмп.

MeTogu

Аз пък си мислех,че ако добре си сметнал всичко може на 200 литров аквариум да сложиш и 300 л вътрешна помпичка.Аз имам няколко такива аквариум и да чукна на дърво са най-здравите и не съм ги пипал от повече от година.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Raven

Смислените въпроси и дискусии са полезни защото пълнят форума с ценна и полезна за всички информация :-)

Наистина ако имаш съмп от една страна можеш да сложиш доста риби в 200 л. аквариум и да запазиш добри биохимични параметри на водата, но пък факторът обем си остав непроменен- в 200л. аквариум/ реални 160л. вода/ не можеш да наблъскаш прекалено много риби и да им е комфортно колкото и чиста да е водата.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Alexfield

Цитат на: Lucio в 23.06.2010 20:08
... Мисля ако е 400-500л. аквариума ще му трябва поне 2 външни филтъра и тoгава си мисля, че ще е по-добре съмп.

Имам 540 литров аквариум с канистър 2000 л/ч и филтърни пълнежи 8 литра. Даже в момента има 1 кошница (2 литра) вата, и 2 кошници (4 литра) китайска керамика. Последната кошница е празна, защото нямах какво да сложа в нея и остана така. Аквариумът е претоварен - имам черна брада в добри количества  *CRAZY*
Та с какво се хваля всъщност: Никога не съм имал нитрити повече от нула. Пресилено е малко това с 2 канистъра. И съмп също не е нужен. Не е не може де :)
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

MeTogu

Всичко идва от мозайката.Черна музайка = черна брада.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

kamos

Цитат на: MeTogu в 23.06.2010 22:10
Всичко идва от мозайката.Черна музайка = черна брада.

не съм съгласен :-)
двете неща нямат връзка
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

MeTogu

Колега защо търсиш връзка?  *offtopic
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Alexfield

... но пък участва във филтрацията  *THUMBS UP*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Асен Евгениев

Защо му чупите хатъра на колегата? Нека си направи съмп и да сподели плюсовете и
минусите. Мен например ме интересува дали ще смърди поносимо. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Borko7

A aз съм за предложението на Жоркис. Тези вградени съмпове ми изглеждат много удобни и би трябвало да са тихи. мисля да си напрявя такъв на новия аквариум (330л) и на наното. При големия даже мисля да направя растителен филтър в съмпа, който ще е зад аквариума.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve